樂古Nakuz

標題: Tips集中營 [打印本頁]

作者: W~fred    時間: 18-7-2005 22:54
希望大家可以係度分享一下自己一些科目的溫習心得~ 藉此可以幫到人之餘又使自己受益~^^
讓我來帶頭吧~
想問問各位chem 勁人~點樣可以令到chem 成績好o的?
我成日溫完書...隔左一陣又唔記得晒o的formula....~?
thx
作者: [S]【YU】    時間: 19-7-2005 00:09
chem 呢科..........好難講...........大部份都背........
equation要練下練下先會熟.......有d什至要背............
mole concept 開頭我都唔多明,又是做得多就會熟.......係超多.....
要不斷想著讀書不是為考試,為知更多野.....咁你會難d 忘記既...........
me 讀 chem 1 為考試, 2 為用來 撻人, 所以有推動力,哈.......
作者: W~fred    時間: 19-7-2005 14:16
多謝樓上的意見~^^
除左用黎撻人之外~ 你地讀書既推動力又係咩呢~
(我覺得撻人呢個point 好正~當我溫書個陣我一定會記住呢點~)
作者: Zend    時間: 19-7-2005 18:02
化學式有時唔使記。
離子化何物已經係,只要你知道佢的離子所帶電荷
不過記都無所謂。你如果又唔記得,不妨寫係張字十幾次

化學方程式又係唔需要記,只要你夠call,就可以狂寫,好無難道。
最重要都係原理,可見變化,可觀察變化•
仲有生活上應用都值得一記。
最有係要有好的答題技巧,特別係英中,因為考試玩開Points,你答得唔好可以一分都無
Chem如果強你係可以串人,同時會令你增加興趣,增加求知慾(串得勁D)
不過小心走火入魔
不過最重要係打好基礎。你有興趣可以上網search多D
如教離子,你可以search多D有關離子的電荷

我今年取得左化學第一~~
作者: W~fred    時間: 19-7-2005 20:05
Originally posted by Zend at 2005-7-19 18:02:
化學式有時唔使記。
離子化何物已經係,只要你知道佢的離子所帶電荷
不過記都無所謂。你如果又唔記得,不妨寫係張字十幾次

化學方程式又係唔需要記,只要你夠call,就可以狂寫,好無難道。
最重要都係原理 ...

勁呀! 化學第一名!!~我發夢就得.......haha
作者: [S]debby    時間: 29-7-2005 22:06
其實你要chem 掂唔難ga...你平時學equation..你要基本上記得...
好似學reduction 果part ....
你可以記左原本o既化合物...同埋還原後o既化合物....而平衡果d係你寫好哂先黎平衡...唔係好似讀中文文學咁死記....
另外..你要有習慣溫chem...因為你係f.4-f.5 d chem 好淺....一到f.6 AL chem就開始有d難..
你係f.4-f.5一定要學識一個好讀chem o既方法...唔係f.6 -f.7 係好難挨ga....
作者: Zend    時間: 29-7-2005 22:31
Originally posted by [S]debby at 2005-7-29 22:06:
其實你要chem 掂唔難ga...你平時學equation..你要基本上記得...
好似學reduction 果part ....
你可以記左原本o既化合物...同埋還原後o既化合物....而平衡果d係你寫好哂先黎平衡...唔係好似讀中文文學咁死記... ...

文理科?bao_16
作者: Kenny~宏    時間: 30-7-2005 12:20
不如講下bio點溫啦~
我個bio miss唔識教~死晒~
唔知點溫好~help me~
作者: Zend    時間: 30-7-2005 15:02
Originally posted by Kenny~宏 at 2005-7-30 12:20:
不如講下bio點溫啦~
我個bio miss唔識教~死晒~
唔知點溫好~help me~

英中我幫唔到你
中中的--一個字--死背

係目前的教育制度下,死背Bio已經足夠你拿C以上
作者: [S]debby    時間: 1-8-2005 01:02
bio係要先理解, 後記誦
bio question著重考核對生物學概念及原理的理解, 邏輯思維, 應用, 組織及有效的傳意
能力。只靠強記一定無法解答題目變化多端的要求。
而戰勝生字o既方法係要分拆記憶o既.....不少生物名詞是由前後兩部份組成。了解生字結構, 有助理解及記憶。例 :
photosynthesis (photo = light; synthesis = making), heterotrophic (hetero = others; trophic
= feeding), homoiotherm (homo = same, constant; therm = heat), endoskeleton (endo =
internal, inside), homeostasis (homeo = same, stasis = stable), polysaccharide (poly =
many, saccharide = sugar unit) 等。
而有d係字帶相關o既....例 : 字首 mono = 1, di = 2, auto = self , epi = above, anti = against, hydro = water, iso =
same / similar, exo = external / outside, endo = internal / inside, hyper = above, hypo =
below, macro = large, micro = very small ; 字尾 lysis = breaking down, trophic = feeding,
philic = affinity, phobic = dislike, phyte = plant, logy = knowledge, tonic = concentration,
ase = enzyme 等。
你仲要識得簡易拼音wo....
將生字用斜線分割讀音, 以助拼寫。例 : au/to/tro/phic, pho/to/syn/the/sis, chlo/ro/phyll等。
....最後..你上述果d識哂...多做練習就冇問題ga la...bio呢科食菜咁食喇.......
作者: [S]debby    時間: 1-8-2005 01:05
Originally posted by Zend at 2005-7-29 22:31:

文理科?bao_16

我讀8科ga....我讀science group ...include...chi,eng,maths,phy,chem,bio,a.maths,英國文學
自修2科cit同econ

but 文科o既野我都掂姐...
作者: dh    時間: 1-8-2005 01:42
我來說說中西史兩科吧......
這兩科給人的感覺像是要死背死背....
但其實這是不太恰當
因為教科書上的資料其實是不齊全
想這兩科好還是要靠點課外書

此外留心聽書也是個好方法
當作故事般輕鬆的來聽的話其實是很容易記上腦的(當然,你要有少許根基)
那麼到考試前的溫習便會十分輕鬆的了

好...到試前溫習的方法
搬字過紙式的背誦方法其實是事倍功半
考官恐怕也不愛看到這種答法
其實只要將重點記下便已經足夠
基於我不知道這一年會考的出卷方式以及課程內容會不會有改變
所以還是答上一些基礎的東東,若有人可以提供今年的課程內容及出卷方式,我會再加資料上去= . =
(按:我靠以上方式已不需多讀書就拿了全級第一名)
作者: 魔羯座荼    時間: 2-8-2005 20:12
我最怕Geog
li 科廢爆....
教下我-.-
作者: 殘狼    時間: 8-8-2005 17:48
搵人講下文商科同英文丫-.-"
作者: alan04452001    時間: 12-8-2005 09:22
我中、英超廢
可以幫我一把嗎?
作者: [S]littletim    時間: 14-8-2005 16:25
英文... 打多 d 英文 game
打到我今年會考拎 AABE---- C
作者: Zend    時間: 14-8-2005 16:29
Originally posted by [S]littletim at 2005-8-14 16:25:

有少少串的成份
作者: [S]k_cckkiller    時間: 15-8-2005 19:43
Originally posted by 魔羯座荼 at 2005-8-2 13:12:
我最怕Geog
li 科廢爆....
教下我-.-

多睇課外書
我睇左之後d geog 已經識哂
不過我冇讀geog
作者: FOXMARVEL    時間: 18-8-2005 20:58
Originally posted by 魔羯座荼 at 2005-8-2 12:12:
我最怕Geog
li 科廢爆....
教下我-.-
map reading要自己做多d,d符號睇多d地圖就記得ga la
其實geog唔係好難ga ja(只限f.1-f.3 geog)
作者: 帝皇    時間: 25-8-2005 21:02
中文你只係溫課本  咩名詞動詞  描寫  比喻等等修詞  英文就睇多d英文課外圖書  溫習各個程式:現左式  現左進行式 過去式  過去進行式 將來式  過去完成式  等等  禁你就可能會好高分  就算唔高分都唔會差得去邊  中世史我就剩係背問答題  上堂聽多d 考果時你就將你領略到既知識加你背左既野 一齊寫出黎禁就可以
作者: [H]彈水阿給    時間: 26-8-2005 21:07
不如等我講下Maths
Maths要記住一定唔可以死背公式,
如果唔係就等於冇學過,冇學過又點會識呢?
學Formula或者定理一定要明白固中原因.

仲有個底子都好緊要,你個底打得好你學深d既野都易好多.

仲有最最最重要既野就係興趣,你有興趣做咩野都事半功倍
作者: [S]purple    時間: 26-8-2005 22:05
唔mind既話我想講下geog 同eng....
我個人好鐘意呢兩科..唔知點解...
我溫geog..係首先用自己d字/中文黎諗一次..同明一次
溫書時..再highlight d mainpoint....
之後你基本上有左個初步concept...then再記左d mainpoint..咁就得la...
有時太深既話..可以用圖黎畫出黎...例如..地震既形成...首先點樣...畫出黎...

eng方面..我覺得多睇為主...睇多d英文書...我覺得學得最多生字係睇報紙(SCMP)...
把唔識既vocab查字典..再搵本簿寫低佢...得閒拎返出黎睇
我小六既時候...補習老師叫我咁做...起初我覺得好煩...
但到後來..升上中學...先覺得之前d vocab好有用!
其實eng都唔係想像中諗得咁難....
香港既學生成日都寫左好多中式英文....我地應該中文同英文分開...唔好口中講咩就照寫..
例如: 好多人都寫 那裡有架車做"there have a car"...呢個正正反***上面所講既野..
應該寫為"there is a car"......

不過,我覺得學什麼科目都好...都唔應該驚佢或者討厭佢...
咁樣好難會好到野!~自然覺得難la!

[ Last edited by [S]purple on 2005-8-26 at 10:07 PM ]
作者: FOXMARVEL    時間: 30-8-2005 16:32
我都唔明白geog同eng有幾難.......好難唔合格ga喎........
作者: HKCFCWLW    時間: 3-9-2005 19:01
非常疲倦的wow=.=
每天4小時復習學會東西& 做作業
1小時play
作者: [S]Scythe111    時間: 5-9-2005 21:55
作者: 自由帝國    時間: 8-9-2005 23:24
Originally posted by dh at 2005-8-1 01:42:
但其實這是不太恰當

當作故事般輕鬆的來聽的話 ...

似唔似中化?
作者: 自由帝國    時間: 8-9-2005 23:25
Originally posted by [S]Scythe111 at 2005-9-5 21:55:
Chem呢科其實好易嫁咋
我今年讀中六
理科科目完全冇難度
無論phy chem bio amaths 定maths 晌會考個時都A晒
真係吹我唔脹
最衰CHI定ENG炒左
唔係就可以拔尖嫁啦

正所謂讀書冇難度
你我都做到
你地慢慢 ...

咁勁,,,一定要交流下LA
作者: [S]Scythe111    時間: 10-9-2005 17:20
作者: DUDE    時間: 12-9-2005 16:59
想溫地理!?
超級簡單A_A好似我本地理議題探索咁每一課都會有個溫習總表(大約3-4課一份表)d人成日講筆記好溫過書本我就完全唔覺得@"@筆記有時有d野好煩好深,真係要理解‥‥而書本上有一部份係寫明概念圖大致上睇到份概念圖你每一個標題你都講得出佢係d乜咁就ok,捉題目!?咪傻啦!!咁咪仲煩,最好既係地理每一題問答題例如6分,但係可以有成6個point每個兩分一個point分一個解釋既分,你6個溫最小2個你都包到羅4分啦!!!仲有好似地震呀,火山爆發呀之類影響差唔多答同樣既野啦!!要溫有幾難!!你只要每課既概念圖都大致上講得出!!就算成個會考課程呀~~你溫1個星期都搞得惦啦(每天用3小時左右)~~其他mc題!?你就比小小心機將成本書睇3-4次@"@包你有70%以上既命中!!!我!?只係上堂聽小小書~~溫哂成個概念圖~睇書本一次~都有8x啦~會考都最小B啦~
另外商業又係非常簡單~
每課最後既內容重點睇熟佢,唔一定要背既,你真係睇得熟,睇得明就夠了@"@再加上平時睇小小新聞如:時事之類既節目得知小量最新既資料加上你溫熟既野,會考羅c以上唔係好難嫁炸~我讀書既方法多數係大致上睇成本書一至兩次~加上重點溫內容重點都有75分以上啦都c以上了@"@
如果唔係太明又或者想聽多小小呢兩科既溫書方法~可以add我170897182男女無所謂啦當然@"@如果地點岩既我可以免費幫你地d比較弱既人補習tim~讀書都係想第日有更好出路者‥‥‥我可以用簡單,有小小風趣既方法教大家@"@最小會考合格如你真係有認真聽同埋溫書之類,我好有信心!!!!!
最緊要既係‥‥中5程度人工6000-8000,大學人工就可以有12000up太大分別啦@"@尤奇想早小小成家立室既人一齊加油啦~~~~

[ Last edited by DUDE on 2005-9-12 at 05:17 PM ]
作者: 恆    時間: 12-9-2005 17:14
大家  生物,地理,中史  唔識可以pm我  唔好問f.3以上  
作者: 樑仔    時間: 15-9-2005 22:17
大家的會考課程化學、物理可以pm我喔@@v
等我遲D教你地會考摩爾點樣好快咁見題化解啦。
同埋再比D物理科注意的事。
化學物理要合格真係好易,拎C唔難,拎A靠運。
作者: Boggart3    時間: 16-9-2005 20:14
作者: Zend    時間: 17-9-2005 19:21
Originally posted by [S]Scythe111 at 2005-9-5 21:55:
Chem呢科其實好易嫁咋
我今年讀中六
理科科目完全冇難度
無論phy chem bio amaths 定maths 晌會考個時都A晒
真係吹我唔脹
最衰CHI定ENG炒左
唔係就可以拔尖嫁啦

正所謂讀書冇難度
你我都做到
你地慢慢 ...

你有無MSN or ICQ.
教下我..
我得Bio同Chem...

好想攻打物理同Amaths
作者: dh    時間: 18-9-2005 14:34
個個都咁講既-.-"?

歷史有任何唔識都可以問我
基本上我由古亞述到現在史都有認識=.=
作者: Boggart3    時間: 18-9-2005 16:02
作者: 自由帝國    時間: 21-9-2005 23:56
Originally posted by [S]Scythe111 at 2005-9-10 17:20:

好呀
你想點交流

可以ICQ 或PM我
但ICQ我的時候最好報上大名
因為好多spammer 叫我add 佢地.... >.<
作者: ☆偉偉★    時間: 28-9-2005 16:41
有冇人可以教我點樣惡補英文呀??依家我F.4,我依家先發覺我d英文勁屎- -
我個班d人d英文個個都好像好勁咁,唔該教下我點樣惡補英文呀??/.\
最重要係我係文科人- -
作者: 殘龍    時間: 11-10-2005 21:26
有冇人知道中3 d科點溫....
我本身d數既基礎唔係太好.....
但想讀理科....
help=.=
唔好同我講計多d@@
作者: FOXMARVEL    時間: 11-10-2005 22:24
Originally posted by 殘龍 at 2005-10-11 21:26:
有冇人知道中3 d科點溫....
我本身d數既基礎唔係太好.....
但想讀理科....
help=.=
唔好同我講計多d@@

我maths年年都唔合格都比我入到理科......你合格就讀到ga la.....bao_26
作者: 殘龍    時間: 12-10-2005 17:23
Originally posted by FOXMARVEL at 2005-10-11 22:24:

我maths年年都唔合格都比我入到理科......你合格就讀到ga la.....bao_26

=.=係唔係啊.....
maths唔合格都得??
我未試過唔合格....
不過係f.1開始50-60...
好屎....
你知啦...男仔maths差~好瘀架...=.=
作者: Zend    時間: 12-10-2005 21:57
Originally posted by FOXMARVEL at 2005-10-11 22:24:

我對你會考成績十分擔心

數學唔好好大劑ga,係理科

就算你過到HKCEE, HKAL你點都有90%要讀物理

到時又係大劑
作者: 殘龍    時間: 14-10-2005 16:21
中史西史好多野記...點算....
dh請幫下我=.=
作者: [S]生命泉源    時間: 15-10-2005 00:02
中史要先明白歷史同代入係該君主的角色
明白後分析自己所代入的角色要面臨d咩問題
要點樣用解決辦法 同要諗埋辦法的可行性
長處同短處la 自己比較番兩邊ge 選擇ge論點多
(呢d係要答長答之標準<以我去睇)
作者: mmkkas    時間: 16-10-2005 22:02
其實我覺得科科都係一樣
首先搵本notes book寫低哂d重點...上堂果時如果teacher有派notes既...
咁就睇有冇用...有用既..梗係要抄返出黎....
之後如果本書有光碟~就盡量睇哂佢..有問題做就做哂
Every Day 抽1個鍾黎讀...半個就係鍾起身果1個鍾內讀
半個鍾就放學之後or  other time....
Exam之前1-2個星期就增加1~2倍
(以上都係我自己既讀書方法)
作者: 殘龍    時間: 17-10-2005 16:40
起身後讀.....好累...
何況我既學校係幾遠...
都係一次過係晚下搞掂
作者: mmkkas    時間: 17-10-2005 22:14
其實在照早溫10分鐘=深夜既1個鍾
作者: 殘龍    時間: 18-10-2005 21:40
Originally posted by mmkkas at 2005-10-17 22:14:
其實在照早溫10分鐘=深夜既1個鍾

我又唔會好夜既.....8-10...
我會試下你個method!
作者: Zend    時間: 18-10-2005 23:03
Originally posted by 殘龍 at 2005-10-18 21:40:

我又唔會好夜既.....8-10...
我會試下你個method!

ne個method害人

又無精神讀書,溫書效率低
作者: mmkkas    時間: 18-10-2005 23:05
=0=係咩~我自己覺得好好lo
作者: Zend    時間: 18-10-2005 23:08
Originally posted by mmkkas at 2005-10-18 23:05:
=0=係咩~我自己覺得好好lo

我想知你成績點
作者: mmkkas    時間: 18-10-2005 23:16
中間到啦..==
差唔多呢...
作者: 殘龍    時間: 19-10-2005 19:11
Originally posted by Zend at 2005-10-18 23:03:

ne個method害人

又無精神讀書,溫書效率低

朝早係勁眼訓....
今朝試左...
但都幾入腦
作者: [S]直到☆永遠    時間: 23-10-2005 18:40
有冇人知phy 點溫(V_V)
作者: ☆╭流浪小熊*    時間: 28-10-2005 22:42
Originally posted by [S]直到☆永遠 at 2005-10-23 18:40:
有冇人知phy 點溫(V_V)

計數計數計數計數

溫concept溫concept溫concept
作者: 殘狼    時間: 1-11-2005 00:00
搵人講下中文d答題技巧
同埋econ
thx-.-
(p.s for 會考)
作者: A11    時間: 5-11-2005 13:07
上課聽多d,答多d,回到家就讀下果日教個的thing,Test時背野,
我現在:
maths:91/100
geog:90.5/100
his:85/100
epa:28/35
chis:38.5/100
chin:30/50
eng:9/10,10/10,94/100
都可以話係個得去
作者: 小門    時間: 9-11-2005 23:31
等閒就拎黎睇
作者: Boaz    時間: 27-11-2005 16:32
我想問下epa點溫法?
作者: [S]大佬文    時間: 27-11-2005 19:23
Originally posted by Boaz at 2005-11-27 16:32:
我想問下epa點溫法?

我都想問下點溫eng??
作者: lkclai2    時間: 27-11-2005 20:01
我usually唔温ga
作者: [H]thomas329    時間: 27-11-2005 21:08
英文對好多中學生黎講可能戚好難(最大的原因係因為個底打得唔好,所以上到黎覺得好難)但係個人覺得想讀得好,攞高分就好簡單,只要你肯做,就行的了。

係日常方面,我recommand大家可以睇英文newpaper,如之前有位會員講,英文報紙的vocab.真係有好多,vocab唔可以死記,要靠平時咁儲先得,遇到有咩唔識的字嗰時,可以先估下佢個meaning係點解,然後就去查字典,唔鍾意查字典的話可以儲d錢,去買部字典機,個人覺得有字典機的幫助會方便d,唔洗搵餐死,有時可能查字其查左成幾分鐘都搵唔到個字,會好waste time,但係係解釋方面dictionary的explanation有時會比較detail,所以各有長短,查到點解後,就係law 本簿記低佢而睇書亦都對學英文有好大的幫助,先先可以睇下d level比較低的書,從淺入深,遇到有咩唔識ge字嗰時又係可以用番睇newspaper ge method,然後又係law 本簿記低佢,平時見到有咩vocab.都可以寫低佢,都會有幫助,至於平時睇電視,聽收音機都可以去一d eng channel,特別係睇news,而家pearl的news會有eng 的字幕出黎(唔遁得atv有冇),聽唔明可以睇字,先先可能會覺得好難明佢講咩,但聽聽下就會習慣。

番學嗰方面,上英文堂唔好訓覺,當教到d咩重要野嗰時就要drop低佢例如一d grammar items 如tenses嗰d野,溫嗰時亦都會容易d,上英文堂可以轉轉channel,用英文去同其他人,如teachers communicate,初初講可能會唔係好慣,但係講講下會覺得無咩野。

上述的方法只係作為一個參考之用,至於其他方法,就有待各位慢慢發掘喇。祝各位學習愉快。
作者: 卡斯錫    時間: 28-11-2005 18:19
生物英文點溫= =
作者: [H]卍小卓卍    時間: 30-11-2005 23:40
我想問
平時我上堂(math)...miss教書...
我全部都明...但過左幾日..佢話小測.....
跟住又唔記得點計....

點先可以記得.........IS又可以點溫??
作者: wilson1993912    時間: 11-12-2005 10:23
F.1既英中既GEOG要點溫?我呢科好廢,我test肥左,唔想exam都肥埋
作者: ken100605    時間: 24-12-2005 09:08
Originally posted by 魔羯座荼 at 2005-8-2 20:12:
我最怕Geog
li 科廢爆....
教下我-.-

Geography基本上講其實都係背下,串下生字
但要記住
-要記住Key words (填充題考試大多都係填Key words )
-記下重點(遇到長問題就會得心應手)
-要識串字 (唔識串字就算你温好熟都無用
-記下書內圖片 (多數佢出圖會用返書果D)

銘言:
唔駛急,但要快;唔駛背,但要記。
作者: 混沌    時間: 29-12-2005 19:20
呢度有無人修過rs ga~=-="?
作者: sing1989    時間: 30-12-2005 14:33
我想問會考係唔係唔比列點作答
作者: [H]!~囝囝~!    時間: 31-12-2005 01:07
返學第一日就要考I.S.
上次爭D肥a,有冇人可以教我點溫啊?
PS:         EMI   F2    IS
作者: [H]exftper    時間: 31-12-2005 22:47
係度問唔問得野架

我淨係想問大家點樣令自己定一d
坐定定溫書
我自問做唔到- -"
溫溫下做左第二樣野- -
大家會點樣克服自己既心魔a_a
心理問題黎
我叫唔叫post錯區- -
作者: 雪狐    時間: 2-1-2006 20:48
英文科心得
d老師成日話"睇多d英文書同報紙"
我試過冇用的,,,,,,,,,,,
最緊要就係"要有興趣"
主攻你鍾意個d英文先,例如:你鍾意人體咪睇多d關於人體0既英文∼好似肺,腦,手,腳個d英文
最後先睇其他次要個d
作者: ξ☆星魂★£    時間: 6-1-2006 12:07
我不好學,但同喜歡的科目特別感興趣
對好人都5識既野我識,好多野既奧妙我都想知,
我雖然5係想做科學家,將來可能比人用方法做,我有這個感覺
作者: ξ☆星魂★£    時間: 6-1-2006 12:08
我會努力~thx
作者: [H]hk56    時間: 7-1-2006 16:53
作者: MK-強    時間: 8-1-2006 10:11
小弟係到講下俾大家知中史d野[中1-中3]

好多人以為d問答只要答重點就夠,其實解釋係好重要,
其實中史依科唔難,我岩岩派卷,第一,
d人個個都有答重點,但係就唔解釋,so一個重點得1-2分到
如果你中史水平好,你一定夠時間做到答重點+解釋,答多唔會錯多
佢只係會睇你答唔答到重點同解釋重點,重點以外佢唔會扣分(f.1-3,中4唔知)
你不妨試多幾個,好過你係到訓覺
P.s[我等緊拿中史全級頭3名張獎狀]

[ Last edited by MK-強 on 2006-1-8 at 04:44 PM ]
作者: Raistlin    時間: 13-1-2006 16:20
Originally posted by dh at 2005-7-31 17:42:
但其實這是不太恰當

當作故事般輕鬆的來聽的話 ...

其實中西史無興趣真係好難搞.....尤其依家有埋DBQ, 唔係死鋤爛鋤就得

不過, 我都同意當故仔咁睇真係會令呢兩科有趣d~
作者: Raistlin    時間: 13-1-2006 16:26
Originally posted by [H]彈水阿給 at 2005-8-26 13:07:
不如等我講下Maths
Maths要記住一定唔可以死背公式,
如果唔係就等於冇學過,冇學過又點會識呢?
學Formula或者定理一定要明白固中原因.

仲有個底子都好緊要,你個底打得好你學深d既野都易好多.

仲有最最最 ...

Maths唔使問, 總之做啦..........只有見過唔同類型GE數, 你先至唔會被嚇怕...FORMULA記得就得啦~

(本人文科出身, 讀數到中五.唔知到APPLIED MATHS 或PURE MATHS 都仲可唔可以咁做~)

[ Last edited by Raistlin on 2006-1-13 at 09:00 AM ]
作者: Raistlin    時間: 13-1-2006 16:28
Originally posted by 自由帝國 at 2005-9-8 15:24:

似唔似中化?

中化純粹係吹水.......問GE野同你讀GE野都無關  bao_12
作者: Raistlin    時間: 13-1-2006 16:35
Originally posted by Boaz at 2005-11-27 08:32:
我想問下epa點溫法?

下? 背就點都唔會唔合格啦....除非你好懶.咁就自求多福啦

老實講, 中一到中三無邊一科係你稍為勤力下都會應付唔倒囉~~

[ Last edited by Raistlin on 2006-1-13 at 08:59 AM ]
作者: Raistlin    時間: 13-1-2006 16:59
Originally posted by [H]卍小卓卍 at 2005-11-30 15:40:
我想問
平時我上堂(math)...miss教書...
我全部都明...但過左幾日..佢話小測.....
跟住又唔記得點計....

點先可以記得.........IS又可以點溫??

你平時上堂明, 但係有無即日再做, 再溫? 如果你唔即日計下,溫下, 實唔記得啦.........數學一定要計架, 因為你覺得自己幾明都好, 只有計過先知自己係咪真係明.....加油喔~
作者: Raistlin    時間: 13-1-2006 17:14
Originally posted by [H]thomas329 at 2005-11-27 13:08:
英文對好多中學生黎講可能戚好難(最大的原因係因為個底打得唔好,所以上到黎覺得好難)但係個人覺得想讀得好,攞高分就好簡單,只要你肯做,就行的了。

係日常方面,我recommand大家可以睇英文newpap ...

Agree with you in general, but some points to add or comment;

1. It is a false and ridiculous concept to think that you needa revise English. So to say, English is rather a skill than a subject. If you always think that it is used when it is needed (to pass in an examination, for example), then my advice is that you should forgo English completely. Your English skills are to be polished right in your everyday's times. You should approach English with every possible chance.While you are doing the shopping, when you are on the train or on the bus........any time, anywhere and any way you like, for example, you are taking a trip via MTR to school, it is possible that you can see a lot of commercial ads, many of them in English...have you ever spent time considering what all those stuff are about? It is true that you can explore through English everywhere whenever you have the heart in making good out of it. If you just wanna depend on the couple of nights before your examination for "revision" and dream that your Enlish will be improved sharply, then make that dream in the nights coz they cannot be realized. Take my sincere advice: there is no such thing as a free lunch in the world, if you wanna get something, you must have paid something first, whether it is your time or your commitments~

[ Last edited by Raistlin on 2006-1-13 at 09:15 AM ]
作者: Raistlin    時間: 13-1-2006 17:28
2. It is very important to read English newspaper coz it is the most effective way to build up your vocabularies, and what's more, to understand the structure of English grammar. to be frank, the passages of the comprehension section in the ALE all come from English magazines or newspapers, hence, there is an urgent need to make reading English stuff your habit. Besides, English novels, TV programmes, radio programmes, movies are also great ways to euip you with fluent and correct English. If you want to, you may also have your diary written in English, and that is a booasting way in your composition skill!!

3. Once you capture a new vocabulary in your mind, get a notebook and have it written down, with its meaning, and other grammatical reference (e.g. if it is a noun or a verb, or an adjective?). But of coz, it is far beyond enough to have the vocab just written down. You MUST use it. Try to use it in your exercise or composition, and if you are wrong, learn why you are wrong and have the right use next time, by doing this, your vocabularies can be truly built up.
作者: Raistlin    時間: 13-1-2006 17:44
4. Reading English novels is a nice option for you to become closer with English. We Chinese always think that learning English as a secondary language is difficult. Hence, to break the ice, fetch some interesting novels like Harry Potter or anything you are interested in........afterwards, you will find out that English is very interesting and fascinating indeed~

5. Last few words: Practice makes perfect, the Lord will not help those who are sitting with folded hands. If you do want to improve your English, I am sorry that I cannot help you; Because it is only YOU can help yourself. Act up and do something now!! Good luck~
作者: Raistlin    時間: 13-1-2006 17:53
Originally posted by MK-強 at 2006-1-8 02:11:

如果你中史水平好,你一 ...

初中中史, 好小兒科姐........搬字過紙就得, 無需緊張~

不過, 都建議要學下睇出事件與事件之間ge關聯; 比較相同相異, 因果關係之類, 唔係會考同高考都好難過 bao_13

MK-強:關於你GE獎, 祝你好運啦~

[ Last edited by Raistlin on 2006-1-13 at 09:54 AM ]
作者: MK-強    時間: 15-1-2006 11:46
Originally posted by Raistlin at 2006-1-13 17:53:

初中中史, 好小兒科姐........搬字過紙就得, 無需緊張~

不過, 都建議要學下睇出事件與事件之間ge關聯; 比較相同相異, 因果關係之類, 唔係會考同高考都好難過 bao_13

MK-強:關於你GE獎, 祝你好運啦~
...

我覺得依加d學生的中史肥佬率都有50%
如果深入小小講,我認為中史要慢慢理解,高f做思考題
要分析埋當時的形勢,前因後果,可能追究到N年前某皇帝的改革/政策/刑罰...
作者: ngkwunlun    時間: 19-1-2006 19:00
英文作文有甚麼好法讀?

想到那句都作不出來=.=
作者: 永遠的纖滅者    時間: 23-1-2006 18:56
商業點樣合格到呀?我成日上堂就聽得明佢既定義…但測驗考試就唔知點溫佢好,有冇人教下點溫商業?
作者: 金田一耕助    時間: 26-1-2006 01:04
Originally posted by [S]littletim at 2005-8-14 16:25:

因為打機太多所以E果份?-.-

Originally posted by 樑仔 at 2005-9-15 22:17:
大家的會考課程化學、物理可以pm我喔@@v
等我遲D教你地會考摩爾點樣好快咁見題化解啦。
同埋再比D物理科注意的事。
化學物理要合格真係好易,拎C唔難,拎A靠運。

直接開post講啦...大家得益

[ Last edited by 金田一耕助 on 2006-1-26 at 01:05 AM ]
作者: boggart4    時間: 26-1-2006 14:39
Originally posted by MK-強 at 2006-1-8 10:11:

如果你中史水平好,你一 ...

中一至中三o既中史簡直易到嘔
上堂有聽書就得
讀到好似你咁
似乎過份緊張....
作者: Sunny~IP    時間: 26-1-2006 15:19
Originally posted by boggart4 at 2006-1-26 14:39:

中一至中三o既中史簡直易到嘔
上堂有聽書就得
讀到好似你咁
似乎過份緊張....

認同...不過唔溫又唔得...有d問題係會睇book出...有時只係聽係記唔到...平時溫book有好多方法...不過阿SIR教我地...平時溫book可以2-4人...一人做問...1-3人做答...這方法唔會悶過頭冇心機溫...加上有咩唔明可以問人...如果你平時上課留心...又肯溫...我相信一定會明...在exam中一定會有好成績...(本人的意見如有錯誤,請多多提點)
作者: ☆基路亞∼洛樂    時間: 29-1-2006 02:20
Originally posted by 雪狐 at 2006-1-2 20:48:
英文科心得
d老師成日話"睇多d英文書同報紙"
我試過冇用的,,,,,,,,,,,
最緊要就係"要有興趣"
主攻你鍾意個d英文先,例如:你鍾意人體咪睇多d關於人體0既英文∼好似肺,腦,手,腳個d英 ...

我鐘意中文=3=對中文有興趣...
唔通讀中文既英文咩...XDDDD(講笑...)

Originally posted by 殘狼 at 2005-11-1 00:00:
搵人講下中文d答題技巧
同埋econ
thx-.-
(p.s for 會考)

會考中文,分成幾部分。有卷1既作文、語文運用、實用文寫作,仲有卷2既閱讀理解(白話文+文言文)、讀本問題。
先講下讀本問題,個人認為如果你想囉A就一定要讀晒26課課文,如果只係想囉合格或好既分數,你讀下d熱門課文就都ok,無論你想囉合格抑或囉A,最緊要唔好死背,何況26課唔係少野,根本背唔晒,背得晒都唔記得,(除非你記憶力仲勁過部電腦,有問即答),最緊要都係理解、融會貫通,要融會貫通既最好方法就係讀,多讀課文,仲有d精讀既筆記(例如:課文解構、詳細析術、用左咩修辭手法、試題問答等等)都要多讀,但係唔好嘗試去背,只要讀同記,如果你可以讀完一篇課文,完全知道佢講緊d咩,佢想你學到d咩,仲可以自己畫一個腦圖去幫自己理解,一步一步將呢個課文所問得到既問題都寫出來,然後就靠之前你讀同記番黎既野去答番呢d問題,咁你考個時面對d題目至少都唔會驚到唔敢答。
跟住就講下答題技巧,你個腦知道條問題問咩,知點答仲係未夠,仲要中point,以最快既時間將佢所要你答既野都答出黎,千其唔好玩大包圍,一來晒時間,二來個考官會覺得你答非所問,究竟點先答得好呢?咁你就要做past paper啦,同其他科一樣,做多d past paper,做完再睇下個標準答案,睇下佢究竟係點答,唔好睇完,知佢講咩就算,要深入探討,盡量讀多做多吧!
講住呢度先,仲有野未講完...因為太晚既關係,好眼訓...明天先算zzzZZZ~

[ Last edited by ☆基路亞∼洛樂 on 2006-1-29 at 03:01 AM ]
作者: hkadam    時間: 3-2-2006 15:01
大家覺得中三PHYSICS 幾多marks先係outstanding?
作者: Rookierookie    時間: 3-2-2006 15:38
作者: rkaein    時間: 3-2-2006 19:41
Originally posted by 永遠的纖滅者 at 2006-1-23 10:56:
商業點樣合格到呀?我成日上堂就聽得明佢既定義…但測驗考試就唔知點溫佢好,有冇人教下點溫商業?

你form幾呀?~我認為f.1-4d商業都仲算係好易(因為我都算高分),你只要讀少少定義再自己寫d例子出黎咁就ok啦!最緊要寫例子!!!因為你識寫例子,阿sir/miss就知道你識,自然俾分你啦!
作者: rkaein    時間: 3-2-2006 19:44
07年考會考(今年f.4)中文將要考新課程,係冇得溫既,所以死哂。大家又有咩意見呢?
作者: Raistlin    時間: 6-2-2006 09:41
Originally posted by rkaein at 2006-2-3 19:44:
07年考會考(今年f.4)中文將要考新課程,係冇得溫既,所以死哂。大家又有咩意見呢?

吹水總好過讀書.lol
作者: qqlam    時間: 12-2-2006 10:43
我F.2上次考試冇溫書
拎左全級20算唔錯喇

緊住今次考試我有溫書
居然係50名之外.....
點解會咁架/  .  \
作者: 水鏡    時間: 15-2-2006 20:51
我而家係呢個學期先開始發力呀...我到而家先知我再唔發力既話我實死梗架...我而家中二呀~~
但係呢...我而家日日溫書...玩都冇玩過...返學lunch or小息都係溫書......越黎越對打機冇興趣-0-
但係呢...我每科都有抄notes同抄生字~~但係始終記左既生字好快就唔記得...有咩方法可以記入腦?
仲有就係notes方面...我覺得我d notes係抄哂成課既內容...只係有d整齊咋...notes我都想有人教我點抄...點搵mainpoint...
我記notes我又驚一陣唔記得..................
中文方面....我又唔識溫......
最最最最重要既問題係我想點先可以將我溫過既野轉為長期記憶?!.................我驚溫埋咁多考試先話洗哂腦-0-
望各位叻人幫下手!!!><我有好多問題架><><
作者: yueeric2003    時間: 15-2-2006 22:36
好驚中英文作文炒
作者: negev    時間: 16-2-2006 19:04
溫bio個人意見::
睇一次本書,明左個concept
然後拎d notes黎睇(我覺得note重有用過書,詳細d)
重點係溫notes既實驗,因為考試long question大多係出實驗
溫實驗既result同實驗完想講d咩
其後串下d字,記下d step咁

本人今年F4
唔多喜歡bio呢科,因為好煩-.-"
F3既bio重差d唔合格
但升到上F4用呢個方法讀之後bio有明顯進(88
作者: 水鏡    時間: 16-2-2006 22:56
Originally posted by 水鏡 at 2006-2-15 20:51:
我而家係呢個學期先開始發力呀...我到而家先知我再唔發力既話我實死梗架...我而家中二呀~~
但係呢...我而家日日溫書...玩都冇玩過...返學lunch or小息都係溫書......越黎越對打機冇興趣-0-
但係呢...我每科都有 ...

有冇人幫幫我?!(引用自己既回覆...感覺有d怪-0-)
第94樓我呢個回覆既好多問題呀~thxthx><

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2