樂古Nakuz

標題: 雙核機有咩好? [打印本頁]

作者: 小小小鴨仔    時間: 24-7-2011 21:48
標題: 雙核機有咩好?
其實係咪真係會快好多?
作者: _dee_dee    時間: 24-7-2011 22:07
我用緊~LOL~真係快好多
作者: 小小小鴨仔    時間: 24-7-2011 22:12
我用緊~LOL~真係快好多
_dee_dee 發表於 24-7-2011 22:07

但睇片個d順唔順先?
我都有興趣買,但都唔知邊部好
作者: _dee_dee    時間: 24-7-2011 22:22
幾順呀, 比我之前果部真係快左好多
你有幾錢budget先? 冇所謂既話, 我用緊htc新果部sensation, 你可以考慮下
作者: 小小小鴨仔    時間: 24-7-2011 22:27
幾順呀, 比我之前果部真係快左好多
你有幾錢budget先? 冇所謂既話, 我用緊htc新果部sensation, 你可以考慮 ...
_dee_dee 發表於 24-7-2011 22:22

冇乜所謂架,最緊要好用,依家d雙核機部部都差唔多價錢架啦
你呢部好冇用先?
作者: _dee_dee    時間: 24-7-2011 22:35
我覺得幾好呀, 好易用
而且個mon又大, 有成4.3吋~岩晒我睇片~hehe
作者: 小小小鴨仔    時間: 24-7-2011 22:39
我覺得幾好呀, 好易用
而且個mon又大, 有成4.3吋~岩晒我睇片~hehe
_dee_dee 發表於 24-7-2011 22:35

但個mon靚唔靚?都支援720p高清?
作者: _dee_dee    時間: 24-7-2011 22:52
個mon係qhd 960x540黎架
720p當然支援, 不過更加支援埋1080p~哈哈
作者: 小小小鴨仔    時間: 24-7-2011 22:56
個mon係qhd 960x540黎架
720p當然支援, 不過更加支援埋1080p~哈哈
_dee_dee 發表於 24-7-2011 22:52

咁正?不過聽人講呢部係用咩野sense,其實即係咩黎?
作者: _dee_dee    時間: 24-7-2011 23:06
其實呢部係用新版既sense....同舊版有d出入
簡單d講, sense係整合左介面同功能, 舉例好似入面一個叫friendstream既功能, 可以比你一按就自動更新晒facebook, twitter同plurk, 咁你咪唔使逐個app開黎睇咁麻煩囉
不過新版既lockscreen可以加小工具入去, 天氣動畫同d轉頁特效又靚仔左
作者: kevin2117    時間: 29-7-2011 20:52
但睇片個d順唔順先?
我都有興趣買,但都唔知邊部好
小小小鴨仔 發表於 24-7-2011 22:12

如果你錢方面冇所謂,不如等iphone5,或者而家入手gs2,薄過sensation好多,而且用的人較多,價錢差不遠
作者: d28pm    時間: 30-7-2011 22:01
作者: 情風    時間: 2-8-2011 22:56
sensation 打平擺會播5到歌,個mon又5靚(LG,Samsung,Apple)都靚過佢,而最大問題係佢係最慢既兩核
galasy s2 la,
作者: EY3P    時間: 2-8-2011 23:35
GS2係首選 .. HTC唔係唔好 .. 但佢啲機真係好樣衰
作者: p428los    時間: 6-8-2011 22:04
sensation 打平擺會播5到歌,個mon又5靚(LG,Samsung,Apple)都靚過佢,而最大問題係佢係最慢既兩核
galasy s2  ...
情風 發表於 2-8-2011 22:56

錯啦朋友=]
唔好以貌取人
Sensation並唔係慢,由佢既硬件結構睇得出佢不差於Optimus2X
屏幕解像度亦比其他2款雙核機高,可惜因佢既CPU採用A8結構,因此速度比Galaxy S2慢
其實,各有各好,又何必話人慢呢~?
作者: p428los    時間: 6-8-2011 22:04
GS2係首選 .. HTC唔係唔好 .. 但佢啲機真係好樣衰
EY3P 發表於 2-8-2011 23:35

只能夠講佢個設計師唔識畫野=.=
部部野都係得果一個樣=.=
作者: 情風    時間: 6-8-2011 22:48
錯啦朋友=]
唔好以貌取人
Sensation並唔係慢,由佢既硬件結構睇得出佢不差於Optimus2X
屏幕解像度亦比其他2 ...
p428los 發表於 6-8-2011 22:04

tegra2 3d勁過佢woo...   不過2x都5算好,Atrix好過佢,至於mon呢,解像5 1定靚,你5覺ips(LG mon),同Super Amoled+靚d咩?
作者: EY3P    時間: 6-8-2011 23:04
只能夠講佢個設計師唔識畫野=.=
部部野都係得果一個樣=.=

仲話要一季出8部機 .. 換粒制又係新機一部  比佢吹漲
作者: EY3P    時間: 6-8-2011 23:05
錯啦朋友=]
唔好以貌取人
屏幕解像度亦比其他2 ...

佢部機咁既價 咁既樣 .. 我買2x好過.. 3k5有找
作者: p428los    時間: 7-8-2011 00:19
tegra2 3d勁過佢woo...   不過2x都5算好,Atrix好過佢,至於mon呢,解像5 1定靚,你5覺ips(LG mon),同Su ...
情風 發表於 6-8-2011 22:48

你都識講,Tegra2係圖像處理上極為優勝,但其它方面都未如理想
其實由2x同Atrix呢兩部機你對佢地既見解個方面睇得出你唔係咁熟悉
其實2X既效能遠遠超越過Atrix,因為2x係有對Tegra2作出優化處理
而Atrix明顯睇得出係裝粒u改塊板,加到1GB Ram而已,MT用Tegra2既原因明顯係為晒強而唔係為最好
出發點錯,其他也跟著錯,MT無為Tegra2做任何野,所以已經係浪費左
mon個方面,解像度高的確唔等於靚,但係Sensation都係用到SLCD,而LG既Optimus只係用上TFT-IPS,並唔係純IPS
色彩方面Super AMOLED plus係大為優勝,但係可惜既係佢偏藍,另外都無其他問題
至於好唔好呢個字應用係手機上面畢竟唔係太適合,因為各有各好
作者: p428los    時間: 7-8-2011 00:20
佢部機咁既價 咁既樣 .. 我買2x好過.. 3k5有找
EY3P 發表於 6-8-2011 23:05

2X食電勁,仲要係好勁
作為一部雙核機,控電方面不當會令部機可玩性大減
作者: EY3P    時間: 7-8-2011 00:59
2X食電勁,仲要係好勁
作為一部雙核機,控電方面不當會令部機可玩性大減
p428los 發表於 7-8-2011 00:20

價錢問題 .. HTC果部咁樣衰 賣成5K ..  
作者: 情風    時間: 7-8-2011 13:21
你都識講,Tegra2係圖像處理上極為優勝,但其它方面都未如理想
其實由2x同Atrix呢兩部機你對佢地既見解個方 ...
p428los 發表於 7-8-2011 00:19

Tegra 2係cortex A9,未如理想既方面都係相對之下未如理想,絕對5比A8差,sensation 1定5係好,至於流暢度,部部都差5多la,sensation都5係特別好,同Galaxy S ip4,差5多.

TFT IPS係5好,不過SLCD除左比度較高、文字顯示清晰,不過係咪特別靚?5係lor,至於偏色e個問題,好多mon都有la,可以用Voodoo colour e類apps較番,除此之外,Super Amoled+,有咩5勁,你其他mon好難同佢比.

2x遠超Atrix 5覺woo.. 玩起game 上泥ma 1樣,3d效能都差5多,優化好5好 5重要,你可以刷rom +ma,優化差可以刷rom撘夠,但係硬件5夠,就冇救lor, 所以2x 係好5過Atrix..

仲有舊電Atrix 1930 mAh

Sensation ar... 5
作者: p428los    時間: 7-8-2011 14:23
Tegra 2係cortex A9,未如理想既方面都係相對之下未如理想,絕對5比A8差,sensation 1定5係好,至於流暢 ...
情風 發表於 7-8-2011 13:21

sensation 1定5係好
至於流暢度,部部都差5多la,sensation都5係特別好

呢兩點已經睇得出你對Sensation有偏見,要辯論落去都係無結果
2x遠超Atrix 5覺woo.. 玩起game 上泥ma 1樣,3d效能都差5多,優化好5好 5重要,你可以刷rom +ma,優化差可以刷rom撘夠,但係硬件5夠,就冇救lor, 所以2x 係好5過Atrix..
亦見到你對於手機軟硬件配備亦未有深入認識
作者: p428los    時間: 7-8-2011 14:27
價錢問題 .. HTC果部咁樣衰 賣成5K ..
EY3P 發表於 7-8-2011 00:59

其實我又覺得Sensation無乜野~
只不過係貴左d
但係次次HTC話有咩"旗艦機"推出既時候都好Q貴,最後跌價都跌得好Q低
就以Desire,DesireHD為例,兩部機出個陣都近5千同過5千,但係睇下依家兩部野2千5都已經收到皮
咁你話啦
要買就緊係慢慢得其他品牌既"旗艦機"推出之後睇佢跌價
一跌到咁上下就入貨!
作者: EY3P    時間: 7-8-2011 14:30
其實我又覺得Sensation無乜野~
只不過係貴左d
但係次次HTC話有咩"旗艦機"推出既時候都好Q貴,最後跌價都跌 ...
p428los 發表於 7-8-2011 14:27

Desire HD 2K5 ?" 全新定二手?"
HTC仲話會一季出8部機 .. 已經對佢冇晒興趣
作者: p428los    時間: 7-8-2011 15:01
Desire HD 2K5 ?" 全新定二手?"
HTC仲話會一季出8部機 .. 已經對佢冇晒興趣 ...
EY3P 發表於 7-8-2011 14:30

HTC出黎出去都係改個名再作戰而已
作者: EY3P    時間: 7-8-2011 15:04
HTC出黎出去都係改個名再作戰而已
p428los 發表於 7-8-2011 15:01

講番 Desire HD先 .. 你講緊 2K5 係全新定二手?"  二手都2K8 UP 啵
作者: 情風    時間: 7-8-2011 15:09
sensation 1定5係好
至於流暢度,部部都差5多la,sensation都5係特別好
呢兩點已經睇得出你對Sensation有偏 ...
p428los 發表於 7-8-2011 14:23

人地人人都用cortex A9,或者其他新架構,你HTC用d差過人既野仲要同人地賣1樣價,係咪過份左?

至於2x 同Atrix,都係Tegra 2 la,人地Atrix仲有4g版,1gb ram,1930mAh電,指紋解鍞,5差lor,至於優化,如果你刷左rom,兩部都差5多,Atrix hardware仲可能好d tim,有錯咩?
         就算5刷rom,2x 用落同Atrix都5多
作者: kevin2117    時間: 7-8-2011 17:05
galaxy s2 9100 or 等iphone5
作者: p428los    時間: 7-8-2011 21:56
人地人人都用cortex A9,或者其他新架構,你HTC用d差過人既野仲要同人地賣1樣價,係咪過份左?

至 ...
情風 發表於 7-8-2011 15:09

我只能夠答你,Sensation賣呢個價,的確係過份左,但唔多
其他不予置評
作者: p428los    時間: 7-8-2011 21:58
講番 Desire HD先 .. 你講緊 2K5 係全新定二手?"  二手都2K8 UP 啵
EY3P 發表於 7-8-2011 15:04

好耐之前見到Yahoo拍賣有一兩部2千五,95%新
我相信人地係買番黎試一試或者影一影張相而已
作者: EY3P    時間: 7-8-2011 22:13
好耐之前見到Yahoo拍賣有一兩部2千五,95%新
我相信人地係買番黎試一試或者影一影張相而已 ...
p428los 發表於 7-8-2011 21:58

有Link 有圖 有計傾 .. DHD 賣 2K5我就唔信喇
作者: p428los    時間: 7-8-2011 23:20
有Link 有圖 有計傾 .. DHD 賣 2K5我就唔信喇
EY3P 發表於 7-8-2011 22:13

我都講左係好耐之前=3=
有一兩部係2千5無有咁特別~?
其實依家好多DesireHD都係賣3千~4千左右,有時會見到有2千8
個價位上落唔大,所以都唔係好出奇
作者: EY3P    時間: 8-8-2011 00:38
我都講左係好耐之前=3=
有一兩部係2千5無有咁特別~?
其實依家好多DesireHD都係賣3千~4千左右,有時會見到有 ...
p428los 發表於 7-8-2011 23:20

好耐之前果時全新賣5K 二手點會2K5 ??"

依家二手都未落到2K5呢個價位..  更唔好話之前
作者: p428los    時間: 8-8-2011 10:29
好耐之前果時全新賣5K 二手點會2K5 ??"

依家二手都未落到2K5呢個價位..  更唔好話之前 ...
EY3P 發表於 8-8-2011 00:38

個時間錯亂晒~.~
我話,出個陣賣5千1(大約9個月前)
之後,我係Yahoo拍賣見到有一部賣2千5(1個月前),過左一個禮拜再見到另一部賣2千六
再之後就間唔時都會見到有d係賣二千七~三千五呢個價位(近期都會見到)
作者: EY3P    時間: 8-8-2011 13:46
個時間錯亂晒~.~
我話,出個陣賣5千1(大約9個月前)
之後,我係Yahoo拍賣見到有一部賣2千5(1個月前),過左一個 ...
p428los 發表於 8-8-2011 10:29

好耐之前 等於 一個月之前?" .. 你講緊個大話 想一個蓋一個 .. 定係你根本咩都唔知??"
作者: p428los    時間: 8-8-2011 14:49
好耐之前 等於 一個月之前?" .. 你講緊個大話 想一個蓋一個 .. 定係你根本咩都唔知??" ...
EY3P 發表於 8-8-2011 13:46

我真係喺一個月之前見到Yahoo拍賣到有部DesireHD係2千5
作者: p428los    時間: 8-8-2011 14:55
好耐之前 等於 一個月之前?" .. 你講緊個大話 想一個蓋一個 .. 定係你根本咩都唔知??" ...
EY3P 發表於 8-8-2011 13:46

呢到有一部,but唔係直購價亦無講明新舊程度,但就係$2551
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b19371513
不知你信不信,反正我是信了
作者: EY3P    時間: 8-8-2011 15:08
呢到有一部,but唔係直購價亦無講明新舊程度,但就係$2551

不知你信不信,反正我是信了 ...
p428los 發表於 8-8-2011 14:55

呢部人地仲Bit緊.. 你玩我?" 我比2551$你  你幫我買左呢部佢拉;P
作者: EY3P    時間: 8-8-2011 15:08
我真係喺一個月之前見到Yahoo拍賣到有部DesireHD係2千5
p428los 發表於 8-8-2011 14:49

你咁企硬  我都無謂質疑:lol
作者: p428los    時間: 8-8-2011 15:25
呢部人地仲Bit緊.. 你玩我?" 我比2551$你  你幫我買左呢部佢拉
EY3P 發表於 8-8-2011 15:08

始終都係覺得HD7好
作者: p428los    時間: 8-8-2011 15:27
你咁企硬  我都無謂質疑
EY3P 發表於 8-8-2011 15:08

完全唔知你既目的係乜
作者: EY3P    時間: 8-8-2011 15:34
完全唔知你既目的係乜
p428los 發表於 8-8-2011 15:27

呃Post:lol
作者: EY3P    時間: 8-8-2011 15:34
始終都係覺得HD7好
p428los 發表於 8-8-2011 15:25

個UI衰呢
作者: p428los    時間: 8-8-2011 15:44
個UI衰呢
EY3P 發表於 8-8-2011 15:34

唔係喎,我覺得鎖機個介面好靚
雖然入面係單調左d
作者: p428los    時間: 8-8-2011 15:45
呃Post
EY3P 發表於 8-8-2011 15:34

係咁樣呃法嚇到我9叔/_\
作者: EY3P    時間: 8-8-2011 15:46
唔係喎,我覺得鎖機個介面好靚
雖然入面係單調左d
p428los 發表於 8-8-2011 15:44

入面係覺得封閉 ..
作者: EY3P    時間: 8-8-2011 15:46
係咁樣呃法嚇到我9叔/_\
p428los 發表於 8-8-2011 15:45

唔會掛:lol
作者: p428los    時間: 8-8-2011 15:49
入面係覺得封閉 ..
EY3P 發表於 8-8-2011 15:46

入面...=.=
有同感,but我真係覺得鎖機個到好Q靚!
作者: p428los    時間: 8-8-2011 15:49
唔會掛
EY3P 發表於 8-8-2011 15:46

縮得好緊要
作者: EY3P    時間: 8-8-2011 16:05
入面...=.=
有同感,but我真係覺得鎖機個到好Q靚!
p428los 發表於 8-8-2011 15:49

好一般  -    -!
作者: p428los    時間: 8-8-2011 22:14
好一般  -    -!
EY3P 發表於 8-8-2011 16:05

個張相囉=.=
其他就真係無咁ok
but比起ios,我都係like Windows Phone 7多d
作者: DemonS    時間: 9-8-2011 22:02
s2有fd用  係快係好用
但設計方面我吾想再講

如果現時要選擇,我會選MOTOROLA ATRIX/ Google Nexus S

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2