樂古Nakuz

標題: [綠亞]阿茲特克是否廢國? [打印本頁]

作者: hrogerk    時間: 12-1-2009 20:55
標題: [綠亞]阿茲特克是否廢國?
冇戟兵唔再講 (馬爆死硬)
uu基本上冇用(裝飾品)
城快守既話(累死隊友)
玩既話只有帝快爆eagle的可能(十居其九)

請討論~
作者: 星碎.夢滅    時間: 12-1-2009 22:00
其實城快都可以玩鷹快既....
帝後劍勇好高攻@@"
鷹勇都係-.-
作者: 2431247    時間: 13-1-2009 15:02
uu點解你認為無用-.-
城快出鷹囉-.-
你慢慢頂到帝就屈啦
怕累隊友未唔好分組-口-
以上只係小弟愚見\
作者: ′||..YinG×°    時間: 14-1-2009 13:51
冇戟兵唔再講 (馬爆死硬)
uu基本上冇用(裝飾品)
城快守既話(累死隊友)
玩既話只有帝快爆eagle的可能(十居其九)

請討論~
hrogerk 發表於 12-1-2009 20:55

你咁講就唔o岩啦

戟兵比長槍多2攻5血而已 ,, 只係戟兵打馬比長槍多些許攻
但係阿茲步兵亦多4攻 ,, 多戟兵4攻既長槍亦未必輸俾對方
假若對方馬爆連長槍都守唔到 ,, 戟兵又會守到嗎 ?
若阿茲遇著馬爆死硬的話 ,, 其他國家一樣死梗

UU確實實用性不大 ,, 但唔代表是裝飾品 ,,
對著維京 ,, 哥德呢d文明 ,, 已經能稱天下

城快守既話 ,, 若阿茲早帝(約30mins)爆鷹 ,,
亦未至於累死隊友 ,, 反而助隊友獲勝
你可出憎幫忙 ,, 在隊友崩潰前鷹海幫手 ,,
隊友易崩潰的話 ,, 你玩其他文明亦一樣易輸

因此 ,, 阿茲呢個文明唔係廢 ,, 只係需要高技術先可以玩到出神入化
所以這文明亦比較冷門 ,, 不適合新手玩

韓國很強 ,,
但它易制韓國 ,, 其他文明易嗎 ?
作者: s06367    時間: 14-1-2009 18:38
你咁講就唔o岩啦

但係阿茲步兵亦多4攻 ,, 多戟兵4攻既長槍亦未必輸俾對方
假若對方馬爆連長槍都守唔到 ,, 戟兵又會守到嗎 ?
若阿茲遇著馬爆死硬的話 ,, 其 ...
′||..YinG×° 發表於 14-1-2009 13:51

佢點易鉗制韓國- -
作者: ′||..YinG×°    時間: 15-1-2009 20:08
佢點易鉗制韓國- -
s06367 發表於 14-1-2009 18:38

要在乎韓國點玩 ,,

韓國城快UU出名屈 ,, 較難破
但阿茲憎侶亦都屈 ,, 高血(不出1千金可令憎侶血量由30>55或以上)
因此憎vs生產率慢兼耗資量高既馬車唔係一件難事
再配上投石車(亦可破弓兵) ,, 可攻亦可守
比其他文明易守得多

若對方馬亂或其他打法 ,, 即同其他文明無分別
作者: 鴉乂    時間: 15-1-2009 23:50
阿茲三勇咁勁...阿茲重長槍 夠造 啦- -
阿茲 有優勢 好似 對馬 有加成
作者: joekoo0522    時間: 19-1-2009 20:47
你咁講就唔o岩啦

′||..YinG×° 發表於 14-1-2009 13:51

(加成)
對戰象少13攻
對精拜占聖騎少10攻
戟兵打遊俠已經打唔過
長槍真係唔知點
作者: ′||..YinG×°    時間: 20-1-2009 00:31
(加成)
對戰象少13攻
對精拜占聖騎少10攻
戟兵打遊俠已經打唔過
長槍真係唔知點
joekoo0522 發表於 19-1-2009 20:47

槍兵勝在夠平夠快

你被對手儲到一隊象/遊俠 ,, 邊個文明會夠打 ?
作者: goodboytim    時間: 22-1-2009 07:19
d法c好勁嫁bo=]如果你升得快!!升得慢就無野講
作者: Cantoner    時間: 26-1-2009 22:35
一個字: 快!
打到帝中仲吳贏...gg
作者: [S]k_snc    時間: 30-1-2009 15:57
單打 阿之僧快好好用XD
作者: +__+    時間: 6-2-2009 19:22
沒有國家是廢國的
後帝extra+4攻既步兵係好難抵擋既
作者: 東照大權現    時間: 8-2-2009 14:49
給我的話會出劍勇加鷹勇,再升榮冠...

我不懂用阿茲,用的經驗只限玩戰役...
作者: tssst    時間: 9-8-2010 15:00
阿茲重長槍  可加 4攻的 ..夠了~
作者: RAUL07    時間: 9-8-2010 15:53
我是經常用阿茲的...
阿茲採集數量+5,攞野都多d,我用阿茲多數玩鷹快,
鷹快失敗既話,我會玩僧侶,我通常都招到20隻以上:lol
上到帝就即爆劍勇,足以掃場(13+8@@!)
豹勇士對付步兵超勁,人地打垃圾兵海時,幾隻戟兵都唔夠一隻豹勇士打!
所以阿茲唔算廢國
作者: 伍大少    時間: 9-8-2010 17:16
日本先係廢
作者: 樂古之王    時間: 9-8-2010 18:51
阿茲1.0中比起一般馬國系難玩D架喇
但系難玩唔=廢
阿茲強在後帝
作者: alex9123    時間: 9-8-2010 19:08
唔好意思...新手一問,請問咩叫uu?
作者: tommytomy    時間: 10-8-2010 15:15
沒有國家是廢國的
後帝extra+4攻既步兵係好難抵擋既
+__+ 發表於 6-2-2009 19:22

肥影未出教學,所以我仍然認為阿茲係廢國

論後帝+4攻步兵勁又點?重裝長槍vs遊俠既extra攻擊力都唔夠一隻普通戟兵勁
遊俠海已經足玩殘d步兵
作者: RAUL07    時間: 10-8-2010 22:04
肥影未出教學,所以我仍然認為阿茲係廢國

論後帝+4攻步兵勁又點?重裝長槍vs遊俠既extra攻擊力都唔夠一隻普 ...
tommytomy 發表於 10-8-2010 15:15

我認為遊俠海唔足以玩殘阿茲d重長
論資源,遊俠要肉,金,長槍只需木同食物,若是1v1咁打,鬥燒資源,始終都會係重長個邊贏
反而如果唔用遊俠出重馬弓的話,已經可以穩勝阿茲!
你的遊俠唔會無限出的掛?
況且係遊俠同重長對戰個陣,阿茲拎幾隊劍勇去你屋企都足以掃場(不過這玩法只限1v1)
阿茲又有戰矛,強弩,攻城器又有重衝重投,
靜係玩重長加僧侶都夠玩,重長頂遊俠個陣,後面d僧係咁招,無晒計..
所以阿茲都唔算廢,唯一剋死佢都可以話係弓兵國同快攻,阿茲上唔到帝既威力會減半
講真,阿茲對蒙古既勝率係好細,蒙突射得快,俾你出劍勇都唔打,用矛又要一大堆,
反觀匈奴,絕對是50/50的,對住日本,維京,勝率更大,所以阿茲只是難用,不是廢!
作者: 伍大少    時間: 11-8-2010 18:44
我認為遊俠海唔足以玩殘阿茲d重長
論資源,遊俠要肉,金,長槍只需木同食物,若是1v1咁打,鬥燒資源,始終都會係 ...
RAUL07 發表於 10-8-2010 22:04

我想問點樣可以用重槍擋住遊俠果剎那,搵幾隊劍勇掃對手場,大家都係200人口上限
如果對手真係龜到遊俠,一下z,20秒已經清左一隊重槍,根本就無時間補兵,同埋打aoc靠一堆兵海無用,匈奴遊俠加少少衝車,已經清左阿茲
作者: RAUL07    時間: 11-8-2010 19:26
我想問點樣可以用重槍擋住遊俠果剎那,搵幾隊劍勇掃對手場,大家都係200人口上限
如果對手真係龜到遊俠,一下 ...
伍大少 發表於 11-8-2010 18:44

其實搵一隊劍勇都應該得既-_-"(重長個邊用60隻到)
所以阿茲特克真係好難用...
最佳既方法都係要係城堡時代對攻,唔好俾匈奴上到帝。
如果加埋僧侶,都應該頂到既!1V1既話我相信匈奴唔可能狂出遊俠掛@@?(無貿易,除非執遺跡)
呢兩國既對戰真是好睇雙方既即時狀態!AOC最好玩既地方就在此!
如果係8個軍營咁狂出重長既話,相信幾多遊俠都冇用掛?即使20秒清左一隊重長,
不用20秒又出番一隊出黎(阿茲軍營好像工作快D) 如果兩邊都係高手對決,相信一定好好睇@@  
其實我都係想同樓主講阿茲唔係廢國...可能過份誇大左= ="
作者: 伍大少    時間: 11-8-2010 21:05
於城堡至帝王都無壓倒性兵種下阿茲係比較遜色,但係同時阿茲係有鷹又有重投的國家,打michi,黑森,綠洲依d map阿茲都好強,綠亞就好難強,d兵真係太雞,阿茲vs日本就有得打,vs匈奴就難d,城堡時代至入帝都被匈奴壓住黎打,當然雙方係5050實力
作者: sing仔仔    時間: 11-8-2010 21:50
我也是經常玩阿茲...
阿茲唔係廢...在帝時馬國都打得死..唔一定要出重長擋...齋爆鷹都夠做
唔信?因為贏時機呢2個字
阿茲贏經濟,贏出兵速度,贏兵便宜(20肉,50金)-----馬要(60肉,75金)
我既玩法城堡時龜一龜..約30分上帝,此時我大概可有鷹40-50..32分可攻得..所有鷹攻防都升盡了
匈奴如於城爆馬...即是17攻鷹打12攻既騎士
匈奴如早帝...肯定冇你咁多兵...出馬弓亦必死...鷹8防
我好少見人30-32分玩馬可以升到遊俠仲要有40-50隻(多數仲係騎士,騎兵)
但玩阿玆絕對可以32分或更早出到40,50隻full哂既鷹..仲要不斷禁制出去戰場
呢個打法最大優勢在於冇得用垃圾兵擋

阿玆最強係玩帝快..真係一帝即攻...遲帝人地升到遊俠仲洗打既?
作者: 伍大少    時間: 11-8-2010 22:21
我也是經常玩阿茲...
阿茲唔係廢...在帝時馬國都打得死..唔一定要出重長擋...齋爆鷹都夠做
唔信?因為贏時機 ...
sing仔仔 發表於 11-8-2010 21:50

我諗係對手問題,城時馬爆點解要用黎打d精鷹,話明城時馬爆,d馬梗係用黎攻人啦
作者: sing仔仔    時間: 11-8-2010 23:05
我相信已經係阿茲最佳打法
城時d兵真係廢物
城堡捱唔到去早帝咪玩完lo
城堡時用僧守入tc捱到30分上帝就有得打
阿茲僧特別強我諗就是這個用途吧
作者: 伍大少    時間: 11-8-2010 23:34
哦  咁我都認同最好係咁玩,不過如果對手有d進攻意識的話,齋wall+僧守其實都危險,因為死左堆僧就咩都無了
作者: 超級雜    時間: 12-8-2010 22:13
我也是經常玩阿茲...
唔信?因為贏時機呢2個字
阿茲贏經濟,贏出兵速度,贏兵便宜(20肉,50金)-----馬要(60肉,75金)
我既玩法城堡時龜一龜..約30分上帝,此時我大概可有鷹40-50..32分可攻得..所有鷹攻防都升盡了

真的有人有辦法約30分上帝,而且一上帝就有40up的鷹勇嗎?而且這段期間還不會被馬爆打下來?如果真的能辦到的話,不知道有哪位神人能夠玩出一個replay來看看。我也喜歡用阿茲,而且我是一上城鷹勇生產就不斷,配上僧侶來迎戰,直到帝王再用強大的重槍配鷹海過去,但30分上帝王還要有40隻以上的鷹勇,我實在辦不到,頂多約35分
作者: sing仔仔    時間: 14-8-2010 02:59
做到ga...我睇番其中一個玩得唔係最好既save 32分都有47隻鷹
加上勁過我既人大有人在...實大把人得
我係上城一路搞經一路爆鷹wo....唔係boom哂升帝先開始爆wo
作者: 超級雜    時間: 14-8-2010 10:42
做到ga...我睇番其中一個玩得唔係最好既save 32分都有47隻鷹
加上勁過我既人大有人在...實大把人得
我係上城一路搞經一路爆鷹wo....唔係boom哂升帝先開始爆wo

與人實際對戰也可以辦到嗎?不知是否可以斗膽瞻仰一下save呢?我只是個肉肉,總覺得我一直發揮不出阿茲攜帶加5的優勢
作者: RAUL07    時間: 14-8-2010 13:25
我用阿茲打唔知點解好多金,30分都有3000幾,所以通常俾人打到死個陣爆僧玩野;P
作者: cheukkin    時間: 14-8-2010 22:17
打城快始終係馬國好~唔好講咩帝快爆鷹定槍..問題係城堡時代,出槍=龜兵
出鷹輸比騎士
1v1 既話都仲可以
4v4既話肯定累死同盟
作者: 超級雜    時間: 14-8-2010 23:44
打城快始終係馬國好~唔好講咩帝快爆鷹定槍..問題係城堡時代,出槍=龜兵
出鷹輸比騎士
1v1 既話都仲可以

所以就pk來說,不是不可行囉?說不定是個可以學習的好戰法?畢竟鷹能爆的量不可小覷
作者: cheukkin    時間: 15-8-2010 10:12
係,pk既打法向來都係多變
不過阿之同馬國打既話都係守居多,(槍/僧防守之後搶帝)
個人覺得始終係攻比守好
作者: 新開帳號    時間: 15-8-2010 11:07
一城左...出鷹戰士快攻一流
作者: mingming117117    時間: 7-9-2010 20:39
uu無用?打步兵有加攻好過無~同埋憎侶玩海又唔勁?

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2