樂古Nakuz

標題: 一切都是Decade的錯 [打印本頁]

作者: peter6592    時間: 10-5-2009 17:19
標題: 一切都是Decade的錯

介紹:
幪面超人Decade》從2009-1月5起於朝日電視台放映,每週日早上8:00-8:30播出。此作為新世代幪面超人系列第10作。由於Decade為平成幪面超人系列的第10作(由2000的《幪面超人Kuuga》起計),製作此劇集的東映為新的主角幪面超人命名為Decade,取其「十年」的意思,以紀念此系列踏入第10作。
幪面超人Decade的故事以穿越時空為主軸,故Kuuga、Agito、龍騎、Faiz、劍、響鬼、Kabuto、電王、Kiva等九部作品的幪面超人亦會於本劇內出現,成為本劇集賣點之一。

為了増加decade 的認識 小弟加左d

decade官網 : http://www.tv-asahi.co.jp/decade/index.html

decade 01:http://www.tudou.com/programs/view/yJzaviTqlxI

decade 02:http://v.youku.com/v_show/id_XODg5NTE3MDQ=.html

decade 03:http://v.youku.com/v_show/id_XODg5NTE4MDA=.html

decade 04:http://v.youku.com/v_show/id_XNzM1NjgxMTY=.html

decade 05:http://v.youku.com/v_show/id_XNzQ5NzgwODA=.html

decade 06:http://v.youku.com/v_show/id_XODg5NTE5NjA=.html

decade 07:http://v.youku.com/v_show/id_XODg5NTIwMDg=.html

decade 08:http://v.youku.com/v_show/id_XODEwNzI2ODg=.html

decade 09:http://v.youku.com/v_show/id_XODg5NTIxMTI=.html

decade 10:http://v.youku.com/v_show/id_XODU0NzU0MDQ=.html

decade 11:http://v.youku.com/v_show/id_XODg5NDEwNzI=.html

decade 12:http://v.youku.com/v_show/id_XODg2NDg3ODA=.html

decade 13:http://v.youku.com/v_show/id_XODg0NzM2NDg=.html

decade 14:http://v.youku.com/v_show/id_XOTAzOTU2NTY=.html

decade 15:http://v.youku.com/v_show/id_XODk2ODQzNjg=.html

decade 16:http://v.youku.com/v_show/id_XOTI5NzM0MTY=.html

decade 17:http://v.youku.com/v_show/id_XOTM2ODU4Njg=.html

decade 18:http://v.youku.com/v_show/id_XOTM5MzM4NjA=.html
1個星期UPDATE!!!!!!!!!!!!

My Feeling:我看了假面騎士decade 之後  他講了各位假面騎士的world 大家只要看看decade 會明白小小假面騎士的故事(有D變左,,,,)但是,問題是 各位假面騎士得2集-,-'' 希望大家會在討論區吹陣假面騎士的水-,- 請大家合作!!!!

作者: 乂丫勇乂    時間: 10-5-2009 17:26
想討論d咩@_@
作者: peter6592    時間: 10-5-2009 17:32
討論一下 DECADE 的故事內容有咩意見~”~
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 10-5-2009 20:27
下集終於去到甲兜 不過轉左人冇得睇原版天道
作者: peter6592    時間: 10-5-2009 20:48
下集終於去到甲兜 不過轉左人冇得睇原版天道
澤田﹏綱吉 發表於 10-5-2009 20:27

岩岩看完16集-.- den O 變左超垃圾=.= 佢D ATTACK RIDE 個D招 係個D主角出場招牌動作 =.= 一D攻擊力刀冇 咩老子 !! 參上...笑死我=.=
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 10-5-2009 21:17
如果搵得番原版d主角就真係正~_~
作者: peter6592    時間: 10-5-2009 21:44
6# 澤田﹏綱吉
好似Hibiki 係本來主角泥-.-''
作者: 我的主人    時間: 12-5-2009 01:08
hibiki的音擊棒聲音好棒
絕招聲效好棒
D.D.D.D.Decade~
話說之前電王說不會再有電影 現在又有一套 囧
作者: peter6592    時間: 12-5-2009 11:43
電王咁heat 緊係有啦- - 佢想増加decade 既支持姐!!!!
作者: 係咁膠    時間: 12-5-2009 20:44
peter兄我睇得出你好有心經營呢個貼,不過希望你係1#加返個人感想?
我諗呢樣野好易姐,如果唔係呢個貼可能會被刪,咁就唔好啦
作者: peter6592    時間: 14-5-2009 19:11
peter兄我睇得出你好有心經營呢個貼,不過希望你係1#加返個人感想?
我諗呢樣野好易姐,如果唔係呢個貼可能會被刪,咁就唔好啦
係咁膠 發表於 12-5-2009 20:44

我明嫁啦>3< 但係我唔得閒上樂古=.=小弟星期五一定會加番!_!
作者: athrun555    時間: 18-5-2009 00:34

作者: 我的主人    時間: 18-5-2009 18:48
athrun555 發表於 18-5-2009 00:34
新空牙?Decade Final ??
作者: CHIN﹏    時間: 20-5-2009 22:28
athrun555 發表於 2009-5-18 12:34 AM

神主牌form:handshake
作者: peter6592    時間: 22-5-2009 21:43
神主牌form:handshake
CHIN﹏ 發表於 20-5-2009 22:28

古加 decade 版新形態a_a
作者: marktam999    時間: 23-5-2009 18:59

堆了一大集沒看
重新看完,發現真的滿多噴茶處

[KRL][Kamen_Rider_Decade][15][BIG5_JP][RMVB][(025933)15-34-09].JPG (67.97 KB, 下載次數: 11)

[KRL][Kamen_Rider_Decade][15][BIG5_JP][RMVB][(025933)15-34-09].JPG

作者: 神駱    時間: 23-5-2009 19:59
電王果2集真係好頂引
笑死人= =
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 23-5-2009 23:03
無言~空我踢完人仲可以零空唔趺= =
作者: 大雪人    時間: 24-5-2009 01:57
我覺得喱套野超好睇
作者: peter6592    時間: 24-5-2009 19:03
我覺得喱套野超好睇
大雪人 發表於 24-5-2009 01:57
咁要支持下!!!!!!
作者: mak27    時間: 25-5-2009 23:32
athrun555 發表於 18-5-2009 00:34

囧  decade show哂d卡出黎唔驚俾人偷咩
作者: cks20061    時間: 26-5-2009 01:41
佢個外型覺得好怪
不過又幾好睇
D咩咩END點解有主角一樣既卡既= =
作者: marktam999    時間: 2-6-2009 11:45
如我所想,響鬼不論在Dec還是原故事,  也是假面騎士之中最悶的故事
作者: 我的主人    時間: 2-6-2009 23:02
佢個外型覺得好怪
不過又幾好睇
D咩咩END點解有主角一樣既卡既= =
cks20061 發表於 26-5-2009 01:41
DIEND所有的卡全部是自己做出來的。 就跟之前在Kabuto的世界 他明明有用劍的那位rider(紫色 絕招是rider slash的那位) 為甚麼還想要「時間加速」?
因為他做不出來:p!
作者: 神駱    時間: 3-6-2009 12:02
Kabuto同龍騎既能力好似比較吸引...
Clock Up同鏡世界...屈機!_!
作者: 我的主人    時間: 3-6-2009 12:40
Kabuto同龍騎既能力好似比較吸引...
Clock Up同鏡世界...屈機!_!
神探飛機頭 發表於 3-6-2009 12:02

士他有一個隨時隨地都可以發動的空牙在身旁…
比clock up跟鏡世界更強:p(無誤
作者: 搞鬼豆腐仔    時間: 3-6-2009 20:31
我的主人 發表於 3-6-2009 12:40

空我又唔係集集都變身
作者: 神駱    時間: 3-6-2009 22:08
我的主人 發表於 3-6-2009 12:40

2人合力是不錯
但這個比起藍色個個弱了點
藍色個個可以隨時召喚不同的騎士用合體技?
作者: 我的主人    時間: 4-6-2009 01:36
2人合力是不錯
但這個比起藍色個個弱了點
藍色個個可以隨時召喚不同的騎士用合體技?
神探飛機頭 發表於 3-6-2009 22:08
Diend只可以用該rider的最終形態 但不可以使用該rider所有的特殊能力
士是自己變成該位rider 使用該能力 但Diend只可以「製做」該位rider 但該rider也未必有其能力(未證實
龍騎的鏡世界 kabuto的時間加速 空牙跟kiva的各種形態 劍的能力卡(硬化等等) hibiki的式神跟音擊技吧(猜的 電王跟某位空牙強化版(?…恩?
作者: CHIN﹏    時間: 5-6-2009 15:11

強化道具  K-TOUCH

另送...

作者: jimmy12220    時間: 5-6-2009 21:27
終於出現新形態...
只可以說紋路變了...
有種 士會暴走既感覺...
估計都下2集
先有得睇@@
作者: peter6592    時間: 5-6-2009 22:37
想快D佢出...........本來主角world (最後2集有)
作者: 我的主人    時間: 5-6-2009 22:55
士用psp相機變成白爛form 再擺n張rider卡令某rider變成最終form…
作者: lacx555    時間: 7-6-2009 18:51
第21話的decade好屈機!本身己經屈機-_-現加超屈機!
作者: lacx555    時間: 7-6-2009 18:58
8月8日Decade有劇場版wo!http://v.youku.com/v_show/id_XODg3MDI3NDQ=.html
作者: marktam999    時間: 7-6-2009 19:46
東海
我在你吃奶的時候,就已經是路過的假面騎士了 (笑
作者: 我的主人    時間: 11-6-2009 22:29
東海
我在你吃奶的時候,就已經是路過的假面騎士了 (笑
marktam999 發表於 7-6-2009 19:46
某字幕組玩的梗在k島被人婊。
作者: dar4545    時間: 11-6-2009 22:33
37# 我的主人

這是別人字幕組的作風呢... 之前還有草泥馬草泥馬這樣的...
作者: 我的主人    時間: 11-6-2009 22:54
37# 我的主人

這是別人字幕組的作風呢... 之前還有草泥馬草泥馬這樣的...
dar4545 發表於 11-6-2009 22:33

很多人喜歡這字幕組
翻譯得很有愛
但不知道為甚麼被婊
作者: dar4545    時間: 11-6-2009 23:24
39# 我的主人

我只對它的中日字幕感興趣而已..
一邊看一邊學日語XD
作者: 我的主人    時間: 11-6-2009 23:39
39# 我的主人

我只對它的中日字幕感興趣而已..
一邊看一邊學日語XD
dar4545 發表於 11-6-2009 23:24
這比一般字幕組要費時(光是玩梗跟中日雙字幕就很費時了) 但是高水準w
作者: wong87    時間: 17-6-2009 11:42
我想問邊度有最新decade 中文字幕
作者: Ky-W    時間: 19-6-2009 20:06
用psp變身完,,招出黎d rider個個final form,,屈到爆,,,,

我想睇decade同diend  2個一齊super mode對打呀
作者: peter6592    時間: 20-6-2009 16:12
DIEND 有最後form 咩=_=灰囧
作者: CHIN﹏    時間: 20-6-2009 17:21
DIEND 有最後form 咩=_=灰囧
peter6592 發表於 2009-6-20 04:12 PM

DIEND沒有final form..但他有召喚rider能力也很強
現在只好期待KUGGA的黑/紅目final form看吧
作者: marktam999    時間: 23-6-2009 16:39
史上最醜的Rider Decade,在巡遊數個世界之中,他看見了甚麼?

me啦也戈渴屎. 所呢所呢魔key屎家     家家也熱爹
作者: 我的主人    時間: 23-6-2009 17:12
史上最醜的Rider Decade,在巡遊數個世界之中,他看見了甚麼?

marktam999 發表於 23-6-2009 16:39

抱歉 小弟不懂你在說甚麼
作者: marktam999    時間: 23-6-2009 20:08
抱歉 小弟不懂你在說甚麼
我的主人 發表於 23-6-2009 17:12

小的們,給我聽一聽Decade的op
作者: 公布人員    時間: 24-6-2009 13:32

marktam999 發表於 23-6-2009 16:39

op ..........囧
港式幽默
作者: marktam999    時間: 24-6-2009 13:33
op ..........囧
港式幽默
公布人員 發表於 24-6-2009 13:32

XD

說回來,路人出MV了

[youtube]ZIzI4wZB9RQ[/youtube]
作者: 我的主人    時間: 24-6-2009 15:56
('A`)好幽默....真的…好到不行
作者: zzz去zzz    時間: 26-6-2009 18:43
破壞騎士的編劇敏鬼,在巡遊數個世界中,他看見了什麼?
作者: marktam999    時間: 26-6-2009 19:45
破壞騎士的編劇敏鬼,在巡遊數個世界中,他看見了什麼?
zzz去zzz 發表於 26-6-2009 18:43

大概只會看到騎士迷的怨恨及地獄的世界?
要死一次看看嗎?
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 7-7-2009 13:22
你地覺唔覺Decade個新型態冇左Decade個fell係到?
新型態係召喚某超人出黎同Decade一齊出絕招
都唔係Decade變成某超人...
同埋我唔明點解佢要次次用新型態,,唔係應該等到唔夠打先出好d咩
ps 個新型態好樣衰
作者: Mr魂    時間: 9-7-2009 21:53
其實decade 21集開始係做緊d咩?
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 9-7-2009 22:22
其實decade 21集開始係做緊d咩?
Mr魂 發表於 9-7-2009 21:53

再到其他世界遊覽 囧~
作者: Mr魂    時間: 10-7-2009 08:22
係21集開始冇乜睇頭
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 10-7-2009 09:12
係21集開始冇乜睇頭
Mr魂 發表於 10-7-2009 08:22

24集仲冇睇頭  戰隊都出埋黎 囧
作者: Mr魂    時間: 21-7-2009 14:17
我好中意真劍紅把劍變大~
作者: skm616    時間: 21-7-2009 17:06
26集有black同rx出呀,正爆[[onion_60]]
作者: 我的主人    時間: 21-7-2009 20:33
我好中意真劍紅把劍變大~
Mr魂 發表於 21-7-2009 14:17
殿下好帥 真劍粉好萌。
作者: marktam999    時間: 22-7-2009 10:42

說起RX
我認為想當年RX主角過份用力的動作,十分適合唱絕對空虛
作者: 寂寞遊★    時間: 22-7-2009 11:30
e套需然係講假面騎士,但係果d戰隊又唔會話整得好馬夫
作者: 我的主人    時間: 22-7-2009 20:42
e套需然係講假面騎士,但係果d戰隊又唔會話整得好馬夫
寂寞遊★ 發表於 22-7-2009 11:30

兩套作品
DCD同待戰隊
只係敏鬼惡搞而已
作者: Mr魂    時間: 23-7-2009 10:40
隻怪物變diend好7
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 23-7-2009 12:33
隻怪物變diend好7
Mr魂 發表於 23-7-2009 10:40

me to 由其係個咀
作者: zzz去zzz    時間: 31-7-2009 19:13
64# 我的主人

這兩集是小林做編劇的 不是敏鬼

RX好燃!
作者: 我的主人    時間: 4-8-2009 22:14
64# 我的主人

這兩集是小林做編劇的 不是敏鬼

RX好燃!
zzz去zzz 發表於 31-7-2009 19:13
話說RX跟BLACK不是同一個人? 只是時間前後不同&腰帶被獵奇改造(?
但兩個都好像不認識似的
作者: trccper2006    時間: 6-8-2009 19:09
我岩岩先開始睇- -宜家睇到18集(講響鬼果到)
佢之前講電王果到先講電王唔肯做海東手下
點解18集佢又召喚出黎
作者: Mr魂    時間: 6-8-2009 23:28
今次果集唔好睇~
又冇大絕睇~~
作者: trccper2006    時間: 7-8-2009 01:14
我睇到第rx果到喇 係咪宜家淨係出到呢到 我想再睇 但係宜家係咪仲出緊
作者: W.Chung    時間: 11-8-2009 22:20
話說RX跟BLACK不是同一個人? 只是時間前後不同&腰帶被獵奇改造(?
但兩個都好像不認識似的
我的主人 發表於 4-8-2009 22:14

空我同亞極坨都係時間前後,咪又係分左兩個(平行)世界
我睇到第rx果到喇 係咪宜家淨係出到呢到 我想再睇 但係宜家係咪仲出緊
trccper2006 發表於 7-8-2009 01:14

去到亞馬遜,仲有2~3集,結局係劇場版
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 12-8-2009 08:20

W.Chung 發表於 11-8-2009 22:20

想問下Decade e+出左幾多劇場版  之前成日做廣告~_~
作者: 我的主人    時間: 12-8-2009 10:07

W.Chung 發表於 11-8-2009 22:20

我問既係點解使用者一樣但唔好似唔識對方
空我同AGITO使用者不一樣 但都係打UNKWON
DECADE
30集完
28集ING
劇場版為平行世界
作者: athrun555    時間: 12-8-2009 23:10
我問既係點解使用者一樣但唔好似唔識對方
空我同AGITO使用者不一樣 但都係打UNKWON
DECADE
30集完
28集ING
劇場版為平行世界
我的主人 發表於 12-8-2009 10:07

果個應該係平行世界,唔識唔出奇。
空我打未確認生命體,agito打unknow,unknow係未確認生命體既強化版。
decade係31集完。
劇場版係最後一個世界:騎士大戰
作者: 我的主人    時間: 14-8-2009 05:29
果個應該係平行世界,唔識唔出奇。
空我打未確認生命體,agito打unknow,unknow係未確認生命體既強化版。
decade係31集完。
劇場版係最後一個世界:騎士大戰 ...
athrun555 發表於 12-8-2009 23:10
唔係強化版
同一個世界既怪
只係分黑白兩地
兩套作品都係同一個文明
無記錯故事既古代文明既神
空我代表黑(破壞)
agito代表白(誕生)
兩種神
話說蝠人(?同空我打個陣 有說過是最接近神(空我)的存在
有錯請指點
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 17-8-2009 11:28
29集廣告果個新番黎?
作者: Mr魂    時間: 17-8-2009 23:27
今日睇到29集~~
(3分幾鍾小心留意女角主,可能有意外收獲XDDDD)
PS.想清D可以去YOUTUBE,不過字幕英文~
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 17-8-2009 23:44
今日睇到29集~~
(3分幾鍾小心留意女角主,可能有意外收獲XDDDD)
PS.想清D可以去YOUTUBE,不過字幕英文~
Mr魂 發表於 17-8-2009 23:27

有咩 係咪3:50幾果到=,=
作者: Mr魂    時間: 18-8-2009 08:35
有咩 係咪3:50幾果到=,=
澤田﹏綱吉 發表於 17-8-2009 23:44

咁你睇到D咩~~~
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 18-8-2009 09:01
咁你睇到D咩~~~
Mr魂 發表於 18-8-2009 08:35

我 ...........我.......咩都睇唔到- -"

咁你睇到d咩 囧
作者: W.Chung    時間: 19-8-2009 11:24
亞馬遜變身既叫聲好似就死咁= =
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 19-8-2009 15:59
亞馬遜變身既叫聲好似就死咁= =
W.Chung 發表於 19-8-2009 11:24

最難聽既拉打變身聲....
作者: W.Chung    時間: 21-8-2009 14:03
最難聽既拉打變身聲....
澤田﹏綱吉 發表於 19-8-2009 15:59

人地原作叫得好有力,佢就.....
話說終於去到拉打大戰...
作者: Mr魂    時間: 25-8-2009 13:54
就完了
之後果套w,隻騎士好7
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 25-8-2009 14:22
就完了
之後果套w,隻騎士好7
Mr魂 發表於 25-8-2009 13:54

唔係呀 我覺得W好有勇者FEEL
作者: kwanwaikit    時間: 26-8-2009 02:56
個w 係平城 入面既笑點- -

第一 ,用usb 變身

第二,2合一

第3,吹脹lo ,件3 綠加黑 紅加白定咩  唔知仲有冇 杏 加橙
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 26-8-2009 09:16

第一 ,用usb 變身

第二,2合一

第3,吹脹lo ,件3 綠加黑 紅加白定咩  唔知仲有冇 杏色 加橙色
kwanwaikit 發表於 26-8-2009 02:56

唔係掛-___- 睇埋個故事先 可能故事好睇=.=
作者: W.Chung    時間: 26-8-2009 12:08

第一 ,用usb 變身

第二,2合一

第3,吹脹lo ,件3 綠加黑 紅加白定咩  唔知仲有冇 杏色 加橙色
kwanwaikit 發表於 26-8-2009 02:56

好似可以分開......
同埋顏色係屬性.....
作者: Ky-W    時間: 27-8-2009 22:48
decade o岩出我都覺得樣衰

點知一睇w,,即刻笑o左......

希望有番d爆點
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 27-8-2009 23:04
decade o岩出我都覺得樣衰

點知一睇w,,即刻笑o左......

希望有番d爆點
Ky-W 發表於 27-8-2009 22:48

係咩=,= 我覺得w唔會差得過decade_____-
作者: athrun555    時間: 27-8-2009 23:18
d人話w好似得20集,係decade既延續。初初見到w要2個先變到身覺得好煩,之後先知原來可以獨立變身。不過轉型態只係轉色+武器,有d失望,我最鐘意拉打轉型態,kuuga、agito同電王果d
作者: W.Chung    時間: 29-8-2009 18:03
d人話w好似得20集,係decade既延續。初初見到w要2個先變到身覺得好煩,之後先知原來可以獨立變身。不過轉型態只係轉色+武器,有d失望,我最鐘意拉打轉型態,kuuga、agito同電王果d ...
athrun555 發表於 27-8-2009 23:18

人地要玩新要素呀麻= =
淨係合體已經夠哂刺激,加上要挑戰成為最醜樣既拉打...(我個人認為已經是了)
作者: mak27    時間: 29-8-2009 23:43
希望聽日好快有得睇^^
作者: W.Chung    時間: 30-8-2009 23:17
岩岩睇完31,果然係要睇劇場版.......
海東終於向士表白了....(拖走....打....)
點解一真一變身就係帝王劍= =
作者: 澤田﹏綱吉    時間: 31-8-2009 11:55
唉 要等到12月~_~   

ps w個腰帶好樣衰..
作者: marktam999    時間: 31-8-2009 19:46
岩岩睇完31,果然係要睇劇場版.......
海東終於向士表白了....(拖走....打....)
點解一真一變身就係帝王劍= =
W.Chung 發表於 30-8-2009 23:17

海東好傲嬌==好萌!(拖
劇場版怎交代所有事
嗚先生到底是甚麼人?
作者: Mr魂    時間: 31-8-2009 20:19
又要等幾個月啦!!!!!!!!!!!!!!!!

W真係比DECADE更7
作者: W.Chung    時間: 31-8-2009 21:20

海東好傲嬌==好萌!(拖
劇場版怎交代所有事
嗚先生到底是甚麼人?
marktam999 發表於 31-8-2009 19:46

我也差點被萌到(拖.......)
就是路過的大叔(沒誤)
作者: marktam999    時間: 1-9-2009 11:05
我也差點被萌到(拖.......)
就是路過的大叔(沒誤)
W.Chung 發表於 31-8-2009 21:20

他縱使是一個路過的大叔,也是一個萌萌的大叔
你看他的眼神

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2