樂古Nakuz

標題: 在某某壇見到的過人方法 [打印本頁]

作者: 乂夜影風乂    時間: 2-6-2009 22:18
標題: 在某某壇見到的過人方法

1.首先要眼神  你睇下AND1 的片,佢地唔會望實對手或想Fake 既位,而系 眼神漂忽 令對手唔知你既 路向.

2.腳部  AND 1 通常大大步/腳步跨張,一定唔會企實係到拍波,隻腳會微微移動 或 "吱"下個地 令對手誤會.

3. 籃球的主要武器,但係要練好拍球力度控球技巧,手指長同手大係控球必要,力度都好重要,因你係Fake對手果時,如果太大力,個波會"飛起" ,同埋你唔想甩手,就要手指同手心完全到個.

4. 插花 如果對手好貼你(好似想抱你咁) .首先插花,試下Fake過佢,如果唔得,你就要貼住佢(插住花) 咁就佢偷唔到你波.
   然後"穿"佢下邊(動作要快!!!) OR 其它Fake的技術,但係你做唔到 2 或 3 就唔好亂fake  

5. 傳球  AND 1 唔會拍拍下就傳球,佢地係Fake完人,想走藍,但比人食o左位,然後空中妙傳 或 有空位然後傳球

6. 視線 當你fake唔到人的時候,盡量傳多D波,交比空位的隊友, 但必要條件係做到唔望波打,一旦你要望住波打,而你又fake唔過,你的專注只會停留係波上,而見唔到隊友所企的位置

修改by.本人
增加第6點
轉自貓咪壇
作者: kenny-cmk    時間: 2-6-2009 22:55
ok,唔該,不過學呢d睇片/睇文唔夠,落場練好拍波最實際
作者: 乂夜影風乂    時間: 2-6-2009 23:07
ok,唔該,不過學呢d睇片/睇文唔夠,落場練好拍波最實際
kenny-cmk 發表於 2-6-2009 22:55

係...
練習先係有用
作者: ybm104447021    時間: 3-6-2009 01:15
1.首先要眼神  你睇下AND1 的片,佢地唔會望實對手或想Fake 既位,而系 眼神漂忽 令對手唔知你既 路向-->
好像系用心理戰術啵...
作者: kelvinx    時間: 3-6-2009 09:29
我覺得望黎望去冇望對方隻眼咁好...望住佢可以用氣勢壓迫..而且佢一樣唔知走邊到..反而周圍望..佢可能估到你...
作者: KeY_mAn_Tsang    時間: 3-6-2009 14:42
d野講得幾岩..不過最緊系要練
作者: 乂夜影風乂    時間: 3-6-2009 16:27
我覺得望黎望去冇望對方隻眼咁好...望住佢可以用氣勢壓迫..而且佢一樣唔知走邊到..反而周圍望..佢可能估到你...
kelvinx 發表於 3-6-2009 09:29

如果我望對手
我驚迷暈o左人地><
作者: kelvinx    時間: 3-6-2009 16:33
如果我望對手
我驚迷暈o左人地>
乂夜影風乂 發表於 3-6-2009 16:27

仲好啦= =唔駛打
作者: 。新月。    時間: 3-6-2009 20:16
1.首先要眼神  你睇下AND1 的片,佢地唔會望實對手或想Fake 既位,而系 眼神漂忽 令對手唔知你既 路向.

2.腳部  AND 1 通常大大步/腳步跨張,一定唔會企實係到拍波,隻腳會微微移動 或 "吱"下個地 令對手誤會.

3.手  ...
乂夜影風乂 發表於 2-6-2009 22:18

我覺得1 同 2 最有用lol
作者: AMK    時間: 4-6-2009 00:26
7# 乂夜影風乂
你簽名個個都有d機會迷到
作者: 【疾﹏風】    時間: 4-6-2009 09:17
我好同意樓主所講既第6點.
打籃球就左技術外,
我認為視野廣闊都是一個強勁的武器
作者: 乂夜影風乂    時間: 4-6-2009 17:43
7# 乂夜影風乂
AMK 發表於 4-6-2009 00:26

我搵唔到野整
所以整o左幅咁的gif
對住人,首先要好似咁

作者: 不死戰神    時間: 4-6-2009 17:53
點樣先可以眼神漂忽@@
作者: 乂夜影風乂    時間: 4-6-2009 18:04
點樣先可以眼神漂忽@@
不死戰神 發表於 4-6-2009 17:53

周圍睇
唔好睇死一到
同埋唔好望住自己走的位
作者: ybm104447021    時間: 4-6-2009 21:34
7# 乂夜影風乂
AMK 發表於 4-6-2009 00:26

顶...我比果条女迷晕佐
作者: xskyxho    時間: 6-6-2009 07:17
作者: 豪餅    時間: 14-6-2009 21:56
幾好....
作者: kenny-cmk    時間: 14-6-2009 22:44
隻眼要空住人地= =?
作者: yababy    時間: 17-6-2009 00:57
樓主篇野全部都係AND 1 ge過人方式,打正式籃球係唔同ge ~
仲有,紙上談兵係教練級ge人先做,你最好真係打多d波,咁先實際
作者: luichilng    時間: 17-6-2009 10:57
有片睇埋就最好......不過都多謝先

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2