樂古Nakuz

標題: 問下大家用既咩CPU [打印本頁]

作者: sdragonj    時間: 5-3-2010 14:05
標題: 問下大家用既咩CPU

多過一部機以上可以揀你最常用果部
記住投完回帖話番你用咩CPU呀,咁我地可以討論下
作者: sdragonj    時間: 5-3-2010 14:06
我自己依家部desktop岩岩買左Athlon II X2 245
未上機
作者: ※暗雲之雷※    時間: 5-3-2010 16:20
點解仲唔上機@o@?

我以前有
Intel Celeron (無用了..擺左係到,仲要唔係775)
宜家有用緊既↓
Intel Core 2 Duo
Intel Pentium
AMD Athlon II X2

未投票..因為唔係用死一部= ="
作者: cla991053    時間: 5-3-2010 19:27
Intel Pentium P4..
等會考完先換
作者: qq396390978    時間: 5-3-2010 20:32
AMD Athlon II X2/X3/X4 如果佢係X3係唔係姐係佢係3核CPU?INTEL看CPU倒是不難得出佢係咩料...但係AMD的CPU有D難明
作者: sdragonj    時間: 5-3-2010 20:51
未上機因為我粒野未送到
會考個位,加油,仲有一個月開考,俾心機,放低部電腦既事,到時一齊再討論(我係舊年會考生)
我都認同AMD個名係有D難分,但係知道左邊個係高級低級之後,就好容易分Sempron<Athlon<Phenom
作者: 明智佐馬介    時間: 5-3-2010 20:59
用緊2粒ATHLON X2 5000開4@3.15G
1粒PDC 6300無超
一般用唔覺有大分別
作者: sn0218    時間: 6-3-2010 14:37
AMD Phenom II X4 955
Intel Core 2 Duo E7300
作者: sdragonj    時間: 7-3-2010 11:06
絕大部分人都係用緊Intel Core 2 Duo,其實我都係,不過只係notebook,所以AMD真係要爭氣,由其是係notebook,intel出左咁耐45nm佢依家先開始打就真係遲到冇朋友
作者: qq396390978    時間: 8-3-2010 00:07
最近成日睇到有人講到AMD的CPU的時候都會提到"開核"一詞
唸左咁耐都好似唔多明,有無人講我知到底係咩意思??
作者: sn0218    時間: 8-3-2010 00:12
最近成日睇到有人講到AMD的CPU的時候都會提到"開核"一詞
唸左咁耐都好似唔多明,有無人講我知到底係咩意思?? ...
qq396390978 發表於 8-3-2010 00:07

AMD部分CPU係隱藏左2個核心
開核係將粒cpu本身係2核變為4核,仲開埋L3
AMD PHENOM II X2 555 就係其中一粒可以開核既cpu
其實未必可以成功開核,有錢當然買返真四核好d
作者: qq396390978    時間: 8-3-2010 00:46
點解要隱藏?
同所謂的開核又係點開嫁呢?
作者: sdragonj    時間: 8-3-2010 03:26
因為好多AMD現時既核心,Phenom II 系列,Athlon II系列,都係由4個核心屏蔽出黎,係底板利用ACC功能可以將屏蔽核心顯示出黎,以及使用,但係亦有機會唔得。
不過有時都要諗下,如果整得好既4核心,又點會用黎做屏蔽核心呢,所以開核之後效能一定比4核差。
作者: ※暗雲之雷※    時間: 13-3-2010 17:33

而且仲有機會唔穩定添^^
作者: 迅雷先鋒    時間: 13-3-2010 21:23
所以呢d預留空間就係比d貪玩既人玩

如果第時d廠商愈留愈多空間比人超頻、改裝,咁真係苦了d小用戶了
作者: 星月仔    時間: 13-3-2010 23:00
I7 860 + 950
作者: helpmea    時間: 16-3-2010 20:05

我找到奔騰太好了sosad
作者: 明智佐馬介    時間: 17-3-2010 09:56
最近呢批x2 555真係唔多好開,3分1機會都唔知有無
但好好超~~輕鬆上4g或以上~
作者: 阿婆一打十    時間: 17-3-2010 20:39
amd phenom II X4 955 processor 3.20 GHz
作者: sdragonj    時間: 18-3-2010 04:36
咁貪心做咩,好地地買粒4核咪唔洗開
作者: sdragonj    時間: 1-4-2010 00:04
上左機啦,可以睇下詳細報告!!
http://www4.nakuz.com/bbs/redire ... 64&pid=26613009
作者: zero210    時間: 7-4-2010 15:22
末代775 Q9550
作者: jiunjiun4687    時間: 13-4-2010 18:20
用緊>>>>>>AMD Athlon 64 X2 (All Socket)
好想換左佢=[
作者: lcska02nkc    時間: 19-4-2010 13:37
如果普普通通玩online gmae的話,用e7400刀好9嫁la,
我刀係用e7400+hd4670玩l4d2(1024*768,4*AA,4*AF,中高)1d刀唔lag
作者: justinycng    時間: 21-4-2010 21:01
冇投票權...
不過...
12.  AMD Phenom X3/X4 (投票後回帖講出核心數目)
X4 920 冇超 3GHZ
作者: 滅焰    時間: 22-4-2010 03:05
用緊amd x2 5000+ 舊野xd
作者: sdragonj    時間: 29-4-2010 05:25
你粒5000係咪BE,爆唔爆到四春
作者: 八刃耑    時間: 1-5-2010 09:35
AMD 240  超3.5GHZ.....長行
作者: leyland1989    時間: 12-5-2010 18:31
大婆1090T ... @3.8GHz
二奶4400e @3.2GHz
三奶250u
作者: fanchiuho    時間: 14-5-2010 23:34
Phenom II 4核
作者: fanchiuho    時間: 14-5-2010 23:35
唸左咁耐都好似唔多明,有無人講我知到底係咩意思?? ...
qq396390978 發表於 8-3-2010 12:07 AM

利用主機板BIOS的ACC功能吧原本體質較部理想的核心開啟, 換取更高效能
作者: herman_hin    時間: 23-5-2010 20:08
Athlon II X2 245

都用過
AMD Athlon 64 X2 (All Socket)
作者: 新手勿電    時間: 2-6-2010 22:38
Intel Core 2 Duo E2160 1.8Ghz
作者: benny1    時間: 23-6-2010 14:29
AMD ATHLON (tm) II X4 635 pRocessor  2.9ghz
作者: 長宇八同    時間: 24-6-2010 01:26
AII 245@3.6
作者: 細紅    時間: 27-8-2010 23:03
amd 955.............
作者: wai824656    時間: 30-8-2010 17:30
AMD 1055T
作者: tommytarget1    時間: 5-9-2010 21:56
amd Phenom x4 955 bk
作者: lll161616    時間: 15-9-2010 18:56
intel core i7 860
作者: GreatPower911    時間: 16-10-2010 12:01
Intel Core 2 Duo
作者: 63774174    時間: 29-1-2011 17:04
intel core i5 750

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2