樂古Nakuz

標題: 點解大家要歧視內地人? [打印本頁]

作者: 天龍人仔    時間: 3-7-2012 15:54
標題: 點解大家要歧視內地人?

大家都是中國人,唔好講住黎香港ga暴發戶先,講下響內地黎香港讀書ga人,佢地咁辛苦黎香港,為左咩??佢地係為左有個良好ga學習環境,有個好D生活,佢地可能日日響內地做幾10個鐘,而佢地月薪可能只係有1500人仔以下,可能連小朋友讀書都供唔起,當佢地黎到香港讀書,香港人又話內地小朋友搶晒D位,香港ga父母有冇諗過,可能某D內地ga小朋友比香港ga小朋友聰明呢???今年就發生D&G呢件事,令好多香港人憤怒,痛恨內地人,而你地有冇諗過,係內地暴發戶引起ga事件,點解香港人就要標籤埋所有內地人??點解仲要鬧埋響香港讀書ga內地小朋友???你地有冇諗過佢地ga感受??如果人地咁話你,你都會唔開心.

以上純碎個人感受,不喜請按上一頁!!!
作者: 我思故我在    時間: 3-7-2012 16:07
我只係會唔鍾意d野蠻,行為不檢既大陸人
作者: 〝細wIN_    時間: 3-7-2012 16:18
http://www2.news.sina.com.hk/news/2/1/1/2689901/1.html

呢單野你點睇?
作者: 天龍人仔    時間: 3-7-2012 16:25
回復 3# 〝細wIN_

最好唔好搞禁區啦
作者: 〝細wIN_    時間: 3-7-2012 16:29
回復  〝細wIN_

最好唔好搞禁區啦
天龍人仔 發表於 3-7-2012 16:25

姐係cut埋條邊境?
作者: 天龍人仔    時間: 3-7-2012 16:49
回復 5# 〝細wIN_

嗯,要保護生態環境
作者: 〝細wIN_    時間: 3-7-2012 17:00
回復  〝細wIN_

嗯,要保護生態環境
天龍人仔 發表於 3-7-2012 16:49

想問你一個問題,你是回歸後出世嗎?
作者: 天龍人仔    時間: 3-7-2012 17:02
回復 7# 〝細wIN_

回歸前
作者: 〝細wIN_    時間: 3-7-2012 17:03
回復  〝細wIN_

回歸前3個月出世
天龍人仔 發表於 3-7-2012 17:02

明白,好多謝你對呢件事既睇法同回應
作者: 呀楊    時間: 3-7-2012 17:07
我思故我在 發表於 3-7-2012 04:07 PM

+1~
作者: 下..唔係掛    時間: 3-7-2012 17:19
一睇你個post
你第一句就係【大家都是中國人】 呢句已經好多人唔認同
我真係唔敢想像香港人國民身份認同有幾低

至於點解低 相信就係你開post想知既野

======================
睇完你成個post
明顯你係從內地人角度出發
咁你又有無嘗試從香港人角度出發呢?
一單又一單新聞證明左
內地人無論在品德 行為 思想都唔值得受香港人尊重
例子你自己搵下.. 多到我唔想講

不過有樣野你的確講得岩
部份香港人的確係以偏概全  覺得一個人衰就成班人都衰
問點解要標籤哂內地人?
呢個就睇你認唔認同【榮辱與共】喇
作者: ★funG×'    時間: 3-7-2012 20:00
係有部分內地人我地歧視姐唔係全部-_-
作者: 古巨基1號    時間: 3-7-2012 22:10
(部份)內地人好冇品
作者: BlUelXxEr乂f0k    時間: 3-7-2012 23:28
只係一小部分人先係
作者: AdolfHitler032    時間: 3-7-2012 23:35
上次見到有個大陸女人係超市大叫,目的係搵人
,個個望住佢都唔停
作者: 5567    時間: 4-7-2012 00:49

你起大陸住過就知道
5係你想像甘簡單
唔講甘多

你多角度思考下中國既,時事、社會、民生方面的問題社會背後所帶出的道德價值判斷、公民責任
就知道點解香港人甘討厭中國人
作者: 天龍人仔    時間: 4-7-2012 07:32
回復 16# 5567

小弟在內地也住過數年,才再回來香港
作者: 910reed    時間: 6-7-2012 23:06
唔好講香港人既方面
大陸人真係智慧無窮
毒奶粉,黑心食品...
佢殘害緊自己既同胞
你睇下第一頁轉貼既新聞
救人英雄俾被救者漠視不理
仲要殺幾多個人?

雖然係好少數而且極端,但整體黎講我既觀感愈來愈差
大家文化好唔同

話時話 我好耐無飲多多
作者: Renne    時間: 7-7-2012 14:11
你如果話我係華人我就會認同,中國人就...;P
中國內地既文化和香港人在殖民時期遺留下來的文化都不同
因為生活文化的不同(自己找新聞多的是)而導致香港人有種心態,覺得大部份內地人黎到香港都係破壞緊香港(內在,外在都係)/搶走香港的資源,慢慢香港人就會在內心深處埋下了討厭內地人既心態,當佢地犯錯時,香港人就會將件事放大黎睇,刻意貶低內地人,與此同時,內地人又因為呢D事而在內心深處埋下了厭惡香港人的思想,當香港人欺壓/雞蛋裡挑骨頭時,內地人就會發難痛罵港人,其實成件事既問題就係在於香港政府沒有將內地人流入香港既數量限制(當然內地政府對香港政府的施壓是最大的原因),內地人來香港旅遊、內地學生來港留學交流,香港人普遍都能接受,但是現在就演變成內地人想移藉來香港居住、工作,變相搶走了香港政府本應只給予香港居民的福利,這才是香港人最不能接受的事情。
其實這種情況並不是只出在香港與內地人的關係上,在其他國家,例如英國、德國、俄羅斯、日本、南韓、澳洲,這些國家的國民一樣很歡迎其他國家的人去旅遊、留學,但是他們同樣很討厭移民過去的他國人士,會進行地區性排擠,大企業甚至會抹黑那些移民人士令他們無法在某領域的企業中生存,所以如果只說香港人排斥內地人是錯的,那麼以上這些國家的國民做法都很錯,但是請你不要忘記,由你選擇移居的一刻起,這些事情你應該早有心理準備要面對,而且不能怪別人,因為的而且確你是搶走了當地人的很多生活保障和福利,可能就因為你的一個孩子而害到某個當地家庭的孩子升讀不了大學,這些後果你能補償嗎?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 14:24
回復 19# Renne

大家都係人,點解咁多內地人冇做過任何事,就要比香港人辱罵????如果你響大陸讀過書,生活過,你就會明白點解內地人咁想移民過黎香港
作者: Renne    時間: 7-7-2012 14:29
回復  Renne

大家都係人,點解咁多內地人冇做過任何事,就要比香港人辱罵????如果你響大陸讀過書,生 ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 14:24

咁你又明唔明點解全球咁多地方都唔鍾意人地黎佢地自己本身既地方??
每個地方都有佢自己既難處,唔好講到好似得國內先有呢D情況咁,唔該
作者: allec    時間: 7-7-2012 14:34
一睇你個post
你第一句就係【大家都是中國人】 呢句已經好多人唔認同
我真係唔敢想像香港人國民身份認同有 ...
下..唔係掛 發表於 3-7-2012 17:19

認唔認同自己係中國人都好,事實就係事實,唔認同,咁又可以點?回樓主:香港ga父母有冇諗過,可能某D內地ga小朋友比香港ga小朋友聰明呢??
聰明,咁又點?聰明就大晒?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 14:43
回復 21# Renne

人地按晒程序搞移民,咁我地冇理由歧視佢地姐,外國人移民就係岩,內地人移民就唔岩?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 14:45
回復 22# allec

唔通內地人聰明就要埋沒佢地才能???香港人幾唔聰明都係好過內地人??
作者: allec    時間: 7-7-2012 14:50
回復  allec

唔通內地人聰明就要埋沒佢地才能???香港人幾唔聰明都係好過內地人?? ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 14:45

你有偏見bo~何以見得HK教育好過內地?去外國讀亦不失為一個辦法我係想指出,佢地黎讀書同聰明與否無關,剝削左人地GE機會就係剝削,難道聽明的人剝削人地就係有理??
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:09
回復 25# allec

你有成見姐,人地按照程序落黎香港,但係就要比香港人歧視
作者: Renne    時間: 7-7-2012 15:10
回復  Renne

人地按晒程序搞移民,咁我地冇理由歧視佢地姐,外國人移民就係岩,內地人移民就唔岩? ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 14:43

唔該你回人之前睇哂人地講既野先啦,我由頭到尾都冇講過對與錯,你自己對號入座,好難幫到你;P
作者: Ron    時間: 7-7-2012 15:18
論大學學位, 香港近10000個學位比左強國人,
香港學位在全世界中已經夠晒少, 我又唔見得佢地全部都叻過香港大學生

而且, 北京大學一樣咁出名, 點解仲要來香港?
講得唔好聽d, 就係連強國人都信不過強國人的品牌
作者: allec    時間: 7-7-2012 15:24
回復  allec

你有成見姐,人地按照程序落黎香港,但係就要比香港人歧視 ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:09

按程序=無剝削??我宜家講緊佢剝削bo...雙非又係按程序??
再問,我的成見在何處?請指出
作者: Ron    時間: 7-7-2012 15:30
點解大家唔可以歧視內地人?

大家都是中國人,
講下響本地讀書ga人, 佢地咁辛苦o係香港,為左咩??
佢地係為左有個良好ga學習環境, 有個好D生活, 所以留o係香港,
佢地可能日日響本地得28蚊一個鐘,\
大陸既父母有冇諗過, 可能因為你呢班內地既小朋友令香港學生讀唔到大學???
今年就發生D&G呢件事, 令好多香港人憤怒, 痛恨內地人,
而你地有冇諗過, 係內地本身既低劣文化引, 令到香港人要標籤埋所有內地人
點解連床位, 奶粉都仲爭, 陷害香港媽媽?
你地有冇諗過佢地既感受??

以上純碎個人感受,不喜請按上一頁!!
部份文字改編至樓主
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:31
回復 29# allec

點解又要講去雙非問題呢??
作者: allec    時間: 7-7-2012 15:31
論大學學位, 香港近10000個學位比左強國人,
香港學位在全世界中已經夠晒少, 我又唔見得佢地全部都叻過香港 ...
Ron 發表於 7-7-2012 15:18

Ron哥,咁我唔認同你話佢地都唔相信自己的品牌,唔可以以偏概全GE..
或者咁講,佢地只相信部份自家品牌,e.g北大清華,個D佢地會相信,

佢地係2線大學先唔信姐,但1線又唔係個個入到,所以先退而求其次(HK)

不過我認同你話唔見得佢地叻過香港好多人~

至少唔係個個大學生都係透過專才計劃而黎到香港,何以見得佢地比HK學生優越聰明呢?
作者: allec    時間: 7-7-2012 15:33
回復  allec

點解又要講去雙非問題呢??
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:31

講返我個成見?成見係...?因為你講程序,所以我講雙非
岩程序=可以剝削?
作者: Ron    時間: 7-7-2012 15:34
Ron哥,咁我唔認同你話佢地都唔相信自己的品牌,唔可以以偏概全GE..
或者咁講,佢地只相信部份自家品牌,e.g北 ...
allec 發表於 7-7-2012 15:31

換言之, 你都會相信入得來香港讀書既強國人, 都唔方係最精英果班
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:36
回復 30# Ron

一小部分的內地人能代表整個內地嗎?就好似曾蔭權無能,佢能夠代表政府無能嗎?  我只係以事論事,不喜勿插
作者: allec    時間: 7-7-2012 15:36
換言之, 你都會相信入得來香港讀書既強國人, 都唔方係最精英果班
Ron 發表於 7-7-2012 15:34

正解,講真個句,你sure到佢係精英,你可以黎,但精英真係會黎晒HK?換個講法其實會唔會真係有蛟龍想遊淺水...?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:41
回復 36# allec

如果你響大陸讀過書,你一定想黎香港讀
作者: Ron    時間: 7-7-2012 15:41
回復  Ron

一小部分的內地人能代表整個內地嗎?就好似曾蔭權無能,佢能夠代表政府無能嗎?  我只係以事 ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:36

至少最基本的不要隨地大小便, 強國人仲未完全做到晒,

5月1日去左海洋公園 , 我見到兩獲

但香港人, 講真我仲未見到
作者: Ron    時間: 7-7-2012 15:42
回復  allec

天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:41

佢地來香港讀書, 只會令香港學生冇書讀
作者: hoyin1996121    時間: 7-7-2012 15:44
我思故我在 發表於 3-7-2012 16:07

+1
作者: Ron    時間: 7-7-2012 15:46
大學住宿, 2000年前基本上人人有宿住
而家, 通通係大陸人優先, 香港很多學生無法享受校園生活,
這不是變相剝削?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:47
回復 38# Ron

內地人的衛生水平真係好差,但係你有冇諗過佢地點解會咁差??佢地好多都冇得讀書,沒老師教佢地衛生問題
作者: Ron    時間: 7-7-2012 15:48
回復  Ron

內地人的衛生水平真係好差,但係你有冇諗過佢地點解會咁差??佢地好多都冇得讀書,沒老師教 ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:47

所以責任在香港?
作者: allec    時間: 7-7-2012 15:48
回復  allec

天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:41

想又點?想=可以剝削?其實你回避論點,證明你已經無pt,何必再苦苦糾纏?
論點如下,有pt請圍繞之而作討論:
1. 你話來港讀書的內地學生比香港學生優越,證據?
2. 剝削香港萬千學子讀書機會,及有關權利
作者: allec    時間: 7-7-2012 15:49
回復  Ron

內地人的衛生水平真係好差,但係你有冇諗過佢地點解會咁差??佢地好多都冇得讀書,沒老師教 ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:47

然後就可以順理成章來港剝削?歪理來的吧
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:51
回復 44# allec

內地的學生黎到香港,佢地會努力讀書,香港ga小朋友唔珍惜佢的福利,我朋友響B1中學讀書,佢間學校的好班,一半係內地人
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:51
回復 45# allec

但係佢地點都係照足法律黎香港WO
作者: allec    時間: 7-7-2012 15:52
回復  allec

但係佢地點都係照足法律黎香港WO
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:51

然後就可以合理剝削??剝削同法律有關?
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 15:52
回復 38# Ron

奧海城二期

見到唔少強國人就咁叫d仔女係走火通道門前都解決
但推開道門 行30秒就入到廁所
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:54
回復 43# Ron

我冇話責任在香港,只不過人地想黎讀書都要受盡人白眼,唔通只有香港人先可以響香港讀書?
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 15:54
回復  allec

內地的學生黎到香港,佢地會努力讀書,香港ga小朋友唔珍惜佢的福利,我朋友響B1中學讀書, ...

我眼見香港人福利被強國人侵吞
作者: Ron    時間: 7-7-2012 15:54
回復  allec

內地的學生黎到香港,佢地會努力讀書,香港ga小朋友唔珍惜佢的福利,我朋友響B1中學讀書, ...

全香港大學學位約11000個, 你覺得香港每年沒有11000個學生有心去讀?
作者: allec    時間: 7-7-2012 15:54
回復  allec

有邊個可以保證?我身邊都有唔少內地同學,但你可以保證個個都俾心機讀而唔係浪費?而且努唔努力同係咪剝削緊人已經係2個論點,你離題了
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 15:55
回復 50# 天龍人仔

學位床位有限

點解唔係本地人優先享用?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:55
回復 48# allec

大陸人都係人,點解大家就只係幫香港人??唔通大陸人黎香港就要自生自滅?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:57
回復 54# Hellkite

一個唔太聰明ga人同一個聰明ga人,咁間學校會比學位邊個先??
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:58
回復 53# allec

呢D野只有自己先知
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 15:58
回復  Hellkite

一個唔太聰明ga人同一個聰明ga人,咁間學校會比學位邊個先?? ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:57

你自己同街邊一個人 2個再唔食飯都會餓死 面前得1碗飯 你會唔會俾左佢?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:58
回復 52# Ron

有冇努力讀就自己知啦
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 15:58
回復  allec

大陸人都係人,點解大家就只係幫香港人??唔通大陸人黎香港就要自生自滅? ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:55

唔通任由佢侵吞香港人福利?

我地香港接收呢班人天經地義 唔接收欠左佢地?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 15:59
回復 58# Hellkite

我會分一半佢
作者: allec    時間: 7-7-2012 15:59
回復  allec

大陸人都係人,點解大家就只係幫香港人??唔通大陸人黎香港就要自生自滅? ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:55

因為我係港人,我係被剝削的人,言下我要放棄自己權利幫佢地?社會係現實的
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:00

我會分一半佢
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:59

你要咁講我只可以講2個人都會餓死
學位你cut一半俾我睇下
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:02
因為我係港人,我係被剝削的人,言下我要放棄自己權利幫佢地?社會係現實的 ...
allec 發表於 7-7-2012 15:59

試下掉番轉 送樓主上強國 睇下有冇人會接濟佢
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:02
如果以樓主果個concept
即係見到人地好就要受埋佢

拿 我見李+X好有錢 點解佢唔肯接我去佢屋企住?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:04
回復 63# Hellkite

兩者並不一樣   每間學校ga校長都一定會收聰明ga學生先,唔通會比香港人先?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:05
回復 65# Hellkite

我並冇叫你接受佢,我只係想大家從內地人ga角度睇下
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:05

兩者並不一樣   每間學校ga校長都一定會收聰明ga學生先,唔通會比香港人先? ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:04

點解連親生仔都唔幫 係都要幫外人?
自己都唔夠食啦 你估真係人人為我我為人人咁去接濟其他人餓死自己咩?
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:06

天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:05

我係窮人o既角度諗 點解李+X唔俾錢我洗? 唔請我去佢屋企住? 唔請我食飯?
作者: Ron    時間: 7-7-2012 16:06

你可唔可以o係香港人角度諗
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:07
回復 64# Hellkite

我都試過響內地讀過書,戈時我係好窮,我有一位同學,佢冇多餘錢接濟,但係佢會關心我
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:09

我都試過響內地讀過書,戈時我係好窮,我有一位同學,佢冇多餘錢接濟,但係佢會關心我 ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:07

關心可唔可以當飯食? 可唔可以當錢洗?
咁我地可唔可以關心下d強國人然後送晒佢地番強國? 因為我地關心左佢地就得啦係咪
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:10
回復 70# Ron

D&G事件,我從香港人角度睇呢件事,我覺得全部大陸人都係好衰,但係我老師叫我試下從內地人角度諗下,我就諗到我個POST講ga野
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:12
回復 72# Hellkite

但係呢D都有香港人都做唔到
作者: Ron    時間: 7-7-2012 16:12

你講到大陸d人好需要幫忙
首先, 請你將你餘下的人生去幫助他們, 除了基本生活費, 其餘要盡捐

因為, 中國實在大把人沒有28蚊一小時

既然你說大家都是中國人, 我好建議你要咁做, 否則你只是口中說不, 身體卻很誠實
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:13
回復 75# Ron

我仲味出去賺錢,但係我對某一D內地人從未有偏見
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:15

但係呢D都有香港人都做唔到
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:12

咁你話聰明過香港人都唔係個個強國人都係lo

而且高分低能多的是 係香港周街當廁所果d係乜野?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:17
回復 77# Hellkite

點解你對內地人咁多偏見?
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:17
回復  Ron

我仲味出去賺錢,但係我對某一D內地人從未有偏見
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:13

錢都未搵就諗清楚先啦

你講得回歸前都就~16歲啦 一於唔好讀書啦留番個學位俾d強國人

出去搵野做 搵幾多扣除生活費就捐晒番強國
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:19
回復 79# Hellkite

智識就是財富,有能力為何不讀?
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:19

點解你對內地人咁多偏見?
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:17

如果以蝗蟲黎形容佢地就最貼切不過

香港人o既資源俾呢班蝗蟲逐漸侵吞 放佢地落黎又係度搞破壞
周圍當廁所咁去 去到d地方無理取鬧呢d小兒科
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:20

智識就是財富,有能力為何不讀?
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:19

知識 由此可見呢樣野你就力有不足啦

講到d強國人咁醒 唔係要留番個位俾佢地咩
作者: allec    時間: 7-7-2012 16:22
試下掉番轉 送樓主上強國 睇下有冇人會接濟佢
Hellkite 發表於 7-7-2012 16:02

送佢上去,俾人熔左都唔定...想法太天真= ="
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:23
送佢上去,俾人熔左都唔定...想法太天真= ="
allec 發表於 7-7-2012 16:22

D強國人會「關心」佢架嘛;P
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:23
回復 82# Hellkite

唔通你有能力都唔讀埋落去???
作者: allec    時間: 7-7-2012 16:24
回復  allec

呢D野只有自己先知
天龍人仔 發表於 7-7-2012 15:58

既然內地人同港人都可能會無心讀咁我點解要俾個位佢??
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:25
回復 86# allec

咁樣就只有睇邊個可以搶到位
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:26

唔通你有能力都唔讀埋落去???
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:23

照你咁講大把強國人比你有能力亦都醒過你
咁係咪要取代你個位先?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:27
回復 88# Hellkite

如果係有實力搶到我個位,咁我都冇話可說
作者: allec    時間: 7-7-2012 16:27
回復  allec

咁樣就只有睇邊個可以搶到位
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:25

其實你已經無pt/.\
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:28

如果係有實力搶到我個位,咁我都冇話可說
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:27

咁樣講 你只係會顧住自己先啦
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:32
回復 91# Hellkite

幫內地人,點解要讓出學位??幫人唔係咁幫嫁WO
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:33
老實講 你未殺到埋身當然唔識死
過多1-2年 明白香港人應有o既福利俾呢班強國人搶走左
睇下仲會唔會咁大方
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:35
回復 93# Hellkite

人人平等
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:35

幫內地人,點解要讓出學位??幫人唔係咁幫嫁WO
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:32

人地有能力啊嘛 人地讀到啊嘛 人地聰明啊嘛咁你係咪應該要讓人先

咁你呢頭話幫人唔應該讓個學位出黎 咁你之前又話d強國人有能力就可以黎搶晒我地香港人d學位架咩?
作者: 天龍人仔    時間: 7-7-2012 16:37
回復 95# Hellkite

佢地可以搶到,咁我都冇怨言,但係幫佢地就要讓出學位,我覺得你講呢句野好有問題
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:37

人人平等
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:35

醒下啦 人人平等咁點解仲有貧富懸殊 仲會有唔公平o既事件發生
呢個世界唔會有公平架啦 唔信?你問下人地父母會對你好d定對佢地o既仔女好d
作者: Hellkite    時間: 7-7-2012 16:39

佢地可以搶到,咁我都冇怨言,但係幫佢地就要讓出學位,我覺得你講呢句野好有問題 ...
天龍人仔 發表於 7-7-2012 16:37

佢地落到黎都係搞到香港人冇書讀姐
唔好講咁遠啦 讀完中學你唔夠d強國人搶搞到冇得讀u
到時一半讀u果d都係強國人 我又睇你點諗

你係咪可以無私到完全唔計較?
作者: H20_希古恩    時間: 7-7-2012 17:04
依家仲未影響到你,你緊係講到大陸佬有咁好得咁好
因為你依家既思想仲好幼稚,只係知道1+1=2
但其實1+1可以唔=2,明唔明白?
作者: 池塘有鴛鴦    時間: 7-7-2012 17:20
話大陸人搶福利,自己睇番數據先講野啦,係度幻想老作,真正蝗蟲係班廢青,食野晤做野,濫用福利

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2