樂古Nakuz

標題: 【協阪安治】研究教學 [打印本頁]

作者: 7664507    時間: 13-11-2012 13:12
標題: 【協阪安治】研究教學

遊戲版本:V22023

研究對象: 協阪安治

研究目標:

• 協阪威力取決於?
  • 命中率
  • 兵陣定向

測試對手:[attach]942739[/attach]
由於協阪技能六連發
以及一擊必殺
是屬於敏理攻擊,所以測試方法是透過不同打抗的怪物作研究。

影片由於係【協阪安治】研究教學,所以第一段影片無做任何加工,務求令大家親身體驗玩協阪的「樂趣」:)
第二及第三段片,為左唔令大家眼訓,所以set左2倍快播。請細心欣賞!

[youtube]qUlcePs39PI&feature[/youtube][youtube]YQcdNEFTXWM&feature[/youtube]
[youtube]BCnMy8ENZQQ&feature[/youtube]

[img][/img]

協阪安治配點教學:基於以上數據,豪無疑問,阪既威力取決於力量,所以用作打王用既,建議全力!
而由於加敏對命中影響不大...所以如果你唔係拎黎打王,咁就加全血就可以!

結論:
就以上,協阪安治一擊必殺既命中率其實係好高架,只係發動機率太低,令佢顯得廢。相反佢自身既技能-六連發既發動機率雖然好高,但命中率卻很低。如果日後改版能夠提升一擊必殺既發動機率以及六連發既命中率,協阪絕對會升價成為主力!

總括而言,協阪安治自身的命中率不高(應該係受等級影響)用處不大!如果能夠配上發動一擊必殺的武器,
實用性便可大大提高(因為一擊必殺命中率接近90%,只係發動率低。六連發配合一擊必殺,威力驚人!)
由於六連發配合一擊必殺的發動機率約為20%,所以並不適合作主力用,亦不適合用作清怪。在打地怪方面,協阪六連發配合一擊必殺的輸出雖然高,但發動率低,因此對於大部分玩家,協阪安治可以話唔起眼。

而在打天怪方面,協阪則展示佢突出的一面!雖然發動率低,但就輸出方面可謂驚人!對於一般玩家,協阪配合肉盾,打天怪boss可謂不錯,如果再加埋柏羅咁就更加瘋狂!
(對有米之人黎講...唔洗講啦:p,青龍,日凶都搞得手店)

最後,送上協阪安治的精華片段(我個人認為既精華片段--協阪安治之暴走)及圖海比大家:)
多謝各位!
[youtube]tR0zDSkcvuE&feature[/youtube]
作者: lhy218    時間: 17-11-2012 12:33
弓喜團友post入精華
作者: 7664507    時間: 17-11-2012 12:36
弓喜團友post入精華
lhy218 發表於 17-11-2012 12:33

HAHA~~多謝多謝~~
內容OK嗎?~?~
作者: lhy218    時間: 17-11-2012 13:46
試埋打王實力吧
作者: 7664507    時間: 17-11-2012 13:49
回復 4# lhy218

兵陣問題:<...無野頂王..;<所以抱歉打唔到~~而且為左拍片已經食左2次毛..
如果要再拍打王..咁就會破產XD
作者: Sonic~    時間: 17-11-2012 14:29
恭喜團友極速上位仲入埋精華貼 原來板1都咁堅抽@@~
作者: C小旋風    時間: 17-11-2012 18:02
你好有心機= =成版研究我睇圖多過睇字
作者: 詠大哥    時間: 17-11-2012 18:39
我用250板  一下KO虎
作者: h0nGo3o.    時間: 17-11-2012 18:48
做得好用心 做左幾耐-.-
作者: 7664507    時間: 17-11-2012 19:25
回復 9# h0nGo3o.

唔計構思,都做左3小時><
作者: 7664507    時間: 17-11-2012 19:26
回復 7# C小旋風

過獎啦大房~
作者: 下..唔係掛    時間: 17-11-2012 19:49
唔錯 支持下

呢隻帥美中不足我認為只有命中問題  
一擊必殺輸出十分可觀  
而且好彩D配合埋六連 更加係近乎"神級"輸出

BTW 你個陣好得意 得幾隻人..
作者: 7664507    時間: 17-11-2012 21:06
回復 12# 下..唔係掛

哈哈~我將D兵入晒倉麻~方便D拍片~
作者: cansam    時間: 18-11-2012 13:30
巨商版難得一見的貼~
作者: kafu1234    時間: 18-11-2012 13:38
其實 一擊必殺 是否有分 力量板 和敏捷板???

很奇怪
5連發之後的武器  都是加力量
反而2轉 ,1轉 影響 敏捷
作者: kitkit111    時間: 18-11-2012 14:20
回復 15# kafu1234

呢個問題我都留意左好耐
作者: 小肥專門店    時間: 18-11-2012 15:10
樓主試下射底部...好似比較易中一擊必殺
作者: NeojulianEX    時間: 18-11-2012 17:06
結論:
7664507 發表於 13-11-2012 13:12

關於1. 六連發係無分發動機率,協阪既攻擊pattern本身就係六連發>普攻一下>六連發>普攻一下..
3.普技發動機率=普技命中?敏捷一開始本身就係為命中而設的吧
4.六連發係指無一擊的六連麼?如果係就對六連命中率不受敏捷影響有些許質疑,首先要再研究分清六連發係一個特殊技能定係單純作六連普攻計,如果係後者,敏捷同命中率必然有關係。其實應該搵D中低級怪如冥怪黎試
5.承4,所以六連發係作六連普攻計既機率較高,高級怪迴避較高當然難中
不過無一擊既六連發本身就無深究意義我太得閒諗多左

然而最起碼我而家知道了協阪加敏係一點作用都無
作者: 7664507    時間: 18-11-2012 18:41

回復 18# NeojulianEX

多謝你既提醒
果到係我打錯左><已修改啦!第3點,普技既命中率係關敏事!
第4點係指一擊加六連同時發動既時候!
另外就係有關PATTERN果到,我諗係你岩!!!^^
作者: qqvsjj    時間: 19-3-2016 14:34
其實板點體有無用 好似都好大力禁~
作者: wchan635879    時間: 23-4-2016 20:25
感覺好岸煙
作者: s20070077    時間: 5-5-2016 14:46
THX~~~~
作者: henryns    時間: 18-5-2016 08:43
想知樓主仲係唔係度  版3出左泥好勁
祝預言成功
作者: Shing_Sing    時間: 18-5-2016 13:46
有3轉的教學嗎?
作者: waq    時間: 25-5-2016 19:00
一個字:正!支持
作者: wl01994309tpk    時間: 16-7-2016 19:32
多謝大大~~
作者: fongchunjeff    時間: 20-11-2016 19:52
多謝大大分享
作者: timchan94421    時間: 14-10-2021 14:04
係愛啊 謝謝樓主用心

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2