樂古Nakuz

標題: (原創)印東陸地龜--力量與體質的迷思(新增實戰影片) [打印本頁]

作者: 星野零    時間: 14-2-2013 15:19
標題: (原創)印東陸地龜--力量與體質的迷思(新增實戰影片)

印東改版實裝了也有一個多星期,相信不少玩家都期待而久。除了是比較突出的印男,狐狸和天使,其實陸地龜也是一個不錯的選擇。因為很多人也聽說這隻怪的技能是加體的,又打得又谷得。然而,近日巨商上有流傳猛蝗技受力量的影響較大,而52亦有說明技能有受力量影響,這到底哪個因素影響技能威力較大?會不會加力比加體攻擊力高出很多?小弟一直在樂古找Post也找不到HK SER玩家所做的測試。故膽粗粗走左去做左一次小測試(內容以數字&文字多,小心服用)。以下是52的介紹--

头像站街基础属性说明
海龟雇佣: 封印珠3个 (朝鲜操练所)
武器: 爪刀 (吸收术、毒雾术、活力)
力量: 65敏捷: 70
体质: 100智力: 25
打抗: 30%法抗: 0%
陆地龟训练: 100级以上海龟+封印珠10个 (达孜陵)
技能: 猛蝗飞舞(250mp)
武器: 爪刀 (吸收术、毒雾术、活力)
特点: 强悍杀伤力
配点: 体力/力量
力量: 200敏捷: 50
体质: 350智力: 100
打抗: 80%法抗: 20%
红利:100%LV

以下是小弟的陸地龜的裝備及利紅圖:[attach]956950[/attach]

技能小介紹:魔力消耗:300,一招技共有10hit,持續時間為8秒。

由於需要開女忍刀技,所以小弟分了2個情況(以下全是數據資料):

1.無女忍/無陰(203)
                         2.有女忍/無陰(203)

測試對象:食云--法抵:210

P.S:主角無使用加攻的衣服/加力量/體的小海師

=======================================================================

第一情況:無女忍/無陰(203)

紅利:未點(總數 0)傷害:790/hit

力量
紅利: 傷害/hit(食云)
+100力(總數100) 837
+100力(總數200) 887
+100力(總數300) 955
+100力(總數400) 1014
+100力(總數500) 1060
+100力(總數600) 1125
+100力(總數700) 1179
+100力(總數800) 1238
全力(總數1092) 1395

體力
紅利 傷害/hit(總數)
+100體(總數100) 802
+100體(總數200) 831
+100體(總數300) 871
+100體(總數400) 891
+100體(總數500) 917
+100體(總數600) 943
+100體(總數700) 975
+100體(總數800) 1008
全體(總數1092) 1096

=======================================================================

第2情況:有女忍/無陰(203)

紅利:未點(總數0)
傷害:980/hit

力量

紅利 傷害/hit(食云)
+100力(總數100) 1025
+100力(總數200) 1080
+100力(總數300) 1146
+100力(總數400) 1209
+100力(總數500) 1259
+100力(總數600) 1322
+100力(總數700) 1375
+100力(總數800) 1424
全力(總數1092) 1591

體力
紅利 傷害/hit(食云)
+100體(總數100) 1024
+100體(總數200) 1096
+100體(總數300) 1141
+100體(總數400) 1209
+100體(總數500) 1253
+100體(總數600) 1315
+100體(總數700) 1370
+100體(總數800) 1427
全體(總數1092) 1593

技能公式(由版主14588563提供):
一hit傷害=力量*4+攻擊力*5+血量*0.75

以下是全力/全體開女忍+203陰的傷害圖全力

全力
[attach]956944[/attach]

全體
[attach]956945[/attach]

總結:根據上述數據,猛蝗飛舞的確受力量的影響較大,+力能令技能本身的威力有較明顯的上升。然而,若計算開女忍力的話,+力量和+體質對威力的影響是相差不遠,打出來的傷害並無太大分別(注意,只是無太大分別)。估計是由於女忍刀技能的關係。加體令加乘的基數更大,由此開技後對技能的威力加乘更大,彌補了因加體而減少了的技能(猛蝗飛舞)傷害。考慮到擋怪及谷戰的因素,而在開女忍刀後加力與加體的傷害分別不大,全體是一個比較合適陸地龜的配點分法。當然,若要追求最大傷害,加力亦是一個可以考慮的選擇,但值不值因此而放棄擋怪+谷戰的用途,就取決於玩家們了。

實戰影片:

由於版權及時間問題,小弟沒有加入配樂~~

[youtube]zu13jv37BKw[/youtube]

狂虎
[youtube]pTZ290M4Nuc[/youtube]

親兵
[youtube]n6dPVLty8n8[/youtube]

偵查者
[youtube]NcPV7hTibQI[/youtube]

台凶
[youtube]uq19vYFI_4w[/youtube]

朝凶
[youtube]YWdB1LH3pOQ[/youtube]

特別嗚謝資助我禁毛的朋友~~
作者: 14588563    時間: 14-2-2013 15:33
應該咁講 有女忍刀點力同血一樣傷害

無女忍刀就點力效果>血
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 15:36
回復 2# 14588563

簡而言之,的確係差不多。如果裝備許,一套谷血同力既裝將會合適陸地龜使用@@
作者: 無限Feeling    時間: 14-2-2013 15:40
其實都係加體實用好多
作者: 14588563    時間: 14-2-2013 15:41
回復  14588563

簡而言之,的確係差不多。如果裝備許,一套谷血同力既裝將會合適陸地龜使用@@ ...
星野零 發表於 14-2-2013 15:36

估計一hit傷害係 攻*15+血*0.75+xxx
作者: 財丐    時間: 14-2-2013 15:49
上米s+女忍可以加全力吧?
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 15:55
回復 6# 財丐

加全力係得,但如果你加全體,可能最後打出尼既傷害會係差不多(裝米set可能會高D都唔定)。但隻野就無咁好谷&擋了@@好壞參半@@我都希望遲D有大大裝米SET之後會再做一次TEST,但相信結果差距不大。因為雖然加力技能威力係大左,但再加體其實會令女忍招技對技能既加乘更大,即使裝左米SET都一樣。
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 15:57

回復 5# 14588563

我自己都未有時間推埋條公式,我自己手上有9組DATA,每+100力(總數100-800)既數據我都有抄到。可能會幫到你都唔到,而且我仲有TEST埋放陰既傷害,只係無咁多位就費事打出來@@
作者: Hellkite    時間: 14-2-2013 16:00
數據排一下
坐等影片
作者: hkban001    時間: 14-2-2013 16:15
隻野威力好強,好似同雀有得比
但範圍好細咁,另外一問:一技10HIT 一下技約幾耐完成??
會唔會好似麒麟咁4秒先完一下技??
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 16:16
回復 9# Hellkite

其實我都諗左好耐要點排..因為都幾多數字..影片仲未拍..可能今晚先@@
作者: Hellkite    時間: 14-2-2013 16:17
回復 11# 星野零

用表格
作者: 14588563    時間: 14-2-2013 16:18

我自己都未有時間推埋條公式,我自己手上有9組DATA,每+100力(總數100-800)既數據我 ...
星野零 發表於 14-2-2013 15:57

係本身個base未搵到
你可5可以除左把女忍刀的DATA..應該會易搵d
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 16:27
回復 12# Hellkite

我研究下,遲d再整理。
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 16:29
回復 13# 14588563

但我加哂點了@@家下又去左升lv。其實當初想拆,但其實無開女忍刀技能個組data都可以搵到個base。如果單純係怕裝備有影響,基本上我都幫唔到手(我唔可以拆左套太皇set@@)
作者: 14588563    時間: 14-2-2013 16:31

但我加哂點了@@家下又去左升lv。其實當初想拆,但其實無開女忍刀技能個組data都可以 ...
星野零 發表於 14-2-2013 16:29

v2
攻擊力*15(不計天生/lv攻擊力,只計裝備/武器/LV紅利加點)+血*0.75

暫時最接近係呢條 誤差±3%下
52有條龟片..但d數字完全睇5到
女忍刀的問題係..把野最小攻同最大攻差好遠下 計個時會5準
作者: 14588563    時間: 14-2-2013 16:53

我自己都未有時間推埋條公式,我自己手上有9組DATA,每+100力(總數100-800)既數據我 ...
星野零 發表於 14-2-2013 15:57

其實呢..有無放陰都係咁計
放陰同抵抗的效果的關系已知
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 17:00
回復 17# 14588563

大大你係點樣咁快推到一條約莫既公式出來@@?我自己手上無工具,單靠人腦完全推算不能=v=
作者: 14588563    時間: 14-2-2013 17:03

大大你係點樣咁快推到一條約莫既公式出來@@?我自己手上無工具,單靠人腦完全推算不能 ...
星野零 發表於 14-2-2013 17:00

接近了..只係個base有d問題
太少DATA睇
作者: hs93    時間: 14-2-2013 17:09
隻龜要13粒封珠 唔知實力如何, 等睇片
加油
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 17:19
回復 19# 14588563

我放哂總數9組data比你啦,原來整表格咁方便@@
作者: 14588563    時間: 14-2-2013 17:32

分開力量同埋攻擊力計

一hit傷害=力量*4+攻擊力*5+血量*0.75
同呢個都match
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4398988&highlight=%E9%BE%9C
作者: Rebellion.KLC    時間: 14-2-2013 18:48
其實陸龜少人會轉,因為好多人已經有麒麟,顯得陸龜唔吸引。

我自己果隻重吸緊,目前先110幾級…
見你200 SET就知一早有預備。
作者: lippowing2009    時間: 14-2-2013 20:18
支持支持!
作者: kafu1234    時間: 14-2-2013 20:30
全力比全血高攻
可是
全力配女忍刀反而 得到最大收益 ?
作者: 耕田信長    時間: 14-2-2013 20:30
陸龜真係一隻可以交易既弱版奇能= ="
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 21:07
回復 25# kafu1234

未必。係小弟既測試中都有全力+女忍刀v.s全血+女忍的傷害數據。你睇返對比下,其實相差不大,什至有幾次全血開女忍比全力開女忍的傷害高一點@@
作者: 暴風族    時間: 14-2-2013 21:42
隻野 比想象中廢@@" 能力同印象差唔多咁
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 21:44
回復 28# 暴風族

一隻可以加全血既印象,對無神獸人士係一大喜訊~~
作者: 14588563    時間: 14-2-2013 21:46
回復  kafu1234

未必。係小弟既測試中都有全力+女忍刀v.s全血+女忍的傷害數據。你睇返對比下,其實相 ...
星野零 發表於 14-2-2013 21:07

有時力比血高/低攻的原因 係因為招技有時用左最小攻/最大攻
作者: 139742685    時間: 14-2-2013 21:46
印東改版實裝了也有一個多星期,相信不少玩家都期待而久。除了是比較突出的印男,狐狸和天使,其實陸 ...
星野零 發表於 14-2-2013 15:19

威力5錯 可以拍得住神獸
作者: 星野零    時間: 14-2-2013 23:18
回復 30# 14588563

但平均而言,其實開左女忍之後分別真係唔會太大。我見過最大差距都不多於20/hit
作者: 14588563    時間: 14-2-2013 23:21

但平均而言,其實開左女忍之後分別真係唔會太大。我見過最大差距都不多於20/hit ...
星野零 發表於 14-2-2013 23:18

開完女忍技後點力同血根本就係一樣
作者: 星野零    時間: 15-2-2013 08:25
回復 31# 139742685

其實仍有一段距離,但計返成本又真係ok@@
作者: 星野零    時間: 15-2-2013 08:25
回復 33# 14588563

正因為咁,小弟隻陸地龜都係轉返全血玩@@
作者: 14588563    時間: 15-2-2013 10:06

正因為咁,小弟隻陸地龜都係轉返全血玩@@
星野零 發表於 15-2-2013 08:25

全血谷戰好用..
我之前轉番朝男..d戰跌左成幾十m
作者: ericlai2000    時間: 15-2-2013 12:27
加體好D

隻龜真係好堅
作者: 星野零    時間: 15-2-2013 14:11
回復 37# ericlai2000

呢隻野洗左我唔少錢..窮了.....@@
作者: —結衣—    時間: 15-2-2013 17:13
未頂裝..快手200換埋太介
作者: 星野零    時間: 16-2-2013 01:15
回復 39# —結衣—

窮人無錢換裝@@
作者: ericlai2000    時間: 16-2-2013 13:44
回復  ericlai2000

呢隻野洗左我唔少錢..窮了.....@@
星野零 發表於 15-2-2013 14:11

只係D封珠 都吾平了
作者: 14588563    時間: 16-2-2013 19:16
只係D封珠 都吾平了
ericlai2000 發表於 16-2-2013 13:44

咁多位封g都5夠一本封書貴
作者: ericlai2000    時間: 16-2-2013 22:39
咁多位封g都5夠一本封書貴
14588563 發表於 16-2-2013 19:16

-.-咁又係
作者: 星野零    時間: 17-2-2013 01:54
回復 43# ericlai2000

所以唔合神獸都值得用呢隻玩玩..的確可做主力
作者: wc030201    時間: 17-2-2013 02:17

開羊fu會唔會再加攻?
想問女忍刀係hp x2 定體質x2
作者: kafu1234    時間: 17-2-2013 08:31
平民神獸
對港巨很便宜

都是貴在封石
連封書都不用

如果未來印度神獸出現
印怪1轉 已經是這樣,2轉就不就...
作者: 14588563    時間: 17-2-2013 10:03
開羊fu會唔會再加攻?
想問女忍刀係hp x2 定體質x2
wc030201 發表於 17-2-2013 02:17

女忍刀呢家係hp*2 段男個6000血開女忍刀無加成
作者: 1234950    時間: 17-2-2013 14:11
女忍刀呢家係hp*2 段男個6000血無得加
14588563 發表於 17-2-2013 10:03

鍛男6000血佢唔係+1500體 所以先6000血咩?
作者: 14588563    時間: 17-2-2013 14:14
鍛男6000血佢唔係+1500體 所以先6000血咩?
1234950 發表於 17-2-2013 14:11

但係上一版段明男開女忍刀 本身9千血 會變1m8血/2m6血(上限)

但呢一版開完都無一萬(個1500體無加成)
作者: DOWNSSI    時間: 17-2-2013 14:36
隻龜睇落去都幾勁...
作者: 康康仔仔    時間: 17-2-2013 16:33
好鬼勁-.,-打個時都覺勁~
jealous=3=
作者: 1234950    時間: 17-2-2013 16:45
回復 49# 14588563

sad....不過上版的女忍刀不止血x2
作者: 14588563    時間: 17-2-2013 17:37

sad....不過上版的女忍刀不止血x2
1234950 發表於 17-2-2013 16:45

上一版裝備/匠人*3
作者: 星野零    時間: 18-2-2013 10:52
回復 53# 14588563

雖然係咁,但女忍刀對隻龜仍然好重要@@
作者: 14588563    時間: 18-2-2013 10:56

雖然係咁,但女忍刀對隻龜仍然好重要@@
星野零 發表於 18-2-2013 10:52

無女忍刀加血會好慘
作者: 星野零    時間: 18-2-2013 11:59
回復 55# 14588563

不過我見52話招技係用250mp,但我暫時見到係300mp..也許之後招技會再有變更@@..暫時都係升到200先,睇下威力如何><
作者: 14588563    時間: 18-2-2013 12:00

不過我見52話招技係用250mp,但我暫時見到係300mp..也許之後招技會再有變更@@..暫時都 ...
星野零 發表於 18-2-2013 11:59

52好多時都有錯漏
比張技能食魔圖我 幫你報上52改

無圖改不了的說
作者: 星野零    時間: 18-2-2013 12:06
回復 57# 14588563

好,不過我家下要返學,放左學先再影比你@@
作者: 14588563    時間: 18-2-2013 12:10

好,不過我家下要返學,放左學先再影比你@@
星野零 發表於 18-2-2013 12:06

得拉..慢慢
我要明日先番學
作者: puikuen    時間: 18-2-2013 15:45
想問下加幾多法先係最好?
計有裝女忍
作者: 星野零    時間: 18-2-2013 19:59
回復 60# puikuen

如果有裝撐多d法,我覺得2400法比較好,可以放到8下。
作者: puikuen    時間: 18-2-2013 20:01
回復  puikuen

星野零 發表於 18-2-2013 19:59

計埋開女忍技??
作者: 星野零    時間: 19-2-2013 00:36
回復 62# puikuen

未計..佢招技遠放..放左女忍技都有120s..補左魔先打都ok啦
作者: 1234950    時間: 19-2-2013 00:52
回復  puikuen

星野零 發表於 18-2-2013 19:59

好似好吸引 遲d都想玩下 不過我見隻龜出技速度好似有點慢 有需要8下技嗎?(雖然我都係鐘意勁多魔喪放技)
作者: 星野零    時間: 20-2-2013 01:34
回復 64# 1234950

出技的確係有少少慢,其實加多d法只係唔洗成日用燕回魔,方便少少姐@@
作者: 星野零    時間: 20-2-2013 13:07

回復 59# 14588563

Sorry@@呢幾日都比較忙,影左2張圖比你,希望岩用啦

開技前
[attach]957947[/attach]
開技後
[attach]957948[/attach]
作者: 14588563    時間: 20-2-2013 16:42

Sorry@@呢幾日都比較忙,影左2張圖比你,希望岩用啦

開技前

開技後
...
星野零 發表於 20-2-2013 13:07

佢要隻mouse移到技能icon show到用魔量先收貨
作者: 星野零    時間: 21-2-2013 00:54
回復 67# 14588563

哦==原來係咁...我又諗多左..聽日補比你@@
作者: 暴風族    時間: 21-2-2013 01:43

今版女忍刀 改廢左= = 裝同紅行都係*2 用米S 同200S 個差別少左...
200S 1套 +550力 1200血
米S    1套 +125力 3200血
E架 只係*2血
變左 550力  2400血
       175力  6400血
       4000血 換425力 =.=米S 要400E 太S 100E
唔計抗 同智 ...用太S 明顯係抵D- -
作者: kafu1234    時間: 21-2-2013 09:39
我覺得不要追求單一數值的極致,
反而是追求攻體都高的狀態

這可能就是未來的新配點方法
作者: 星野零    時間: 21-2-2013 12:50
回復 67# 14588563

[attach]958125[/attach]
圖片已更正~~
作者: 星野零    時間: 21-2-2013 12:57
回復 70# kafu1234

攻體都高的狀態,最大可能是靠裝備撐高。不然,如果要用比例加點的話都可行,但咁加到底會勁幾多都係一個迷..
作者: 14588563    時間: 21-2-2013 16:30

圖片已更正~~
星野零 發表於 21-2-2013 12:50

幫你送左去
作者: 11107305    時間: 21-2-2013 18:56
有錢人玩法 = 血龜
窮人玩法 = 力龜
順便一問 商1收隻陸地龜幾錢 約180-200
作者: 星野零    時間: 21-2-2013 19:24
回復 74# 11107305

比較少見成隻陸地龜收....但你計返,最平都要300e以上
作者: tales9426    時間: 21-2-2013 19:48
就咁睇 威力好似同朱雀差唔多
開左女忍刀技都唔太突出
唔比較成本
如果計朱雀有武既話可能仲著數,雀吼可以輔助其他兵打
但龜好在谷血好頂,又谷到戰
作者: 暴風族    時間: 22-2-2013 01:55
今日收左隻200S 女忍 全血印龜來玩 同朱雀比打食云:
233雀       食云1HIT 5000幾
179印龜    食云1HIT 3000左右
雀得4HIT 龜有10HIT 傷害係龜高D
旦龜個範圍真係細到.....
2隻都有的話 雀清怪勁D 雀技太神了=-=差唔多成半個MON
龜打王會好D 因為有10HIT 唔洗靠淺傷 性質同麒麟差唔多 可以當係第6隻神獸用
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-2-2013 05:00
原來e隻就係用海龜轉既=.=
睇黎我對巨商真係完全脫節了
作者: 星野零    時間: 22-2-2013 21:19
回復 77# 暴風族

範圍的確係細d,但對於無神獸既人士來說,真係幾好用@@
作者: d2624thk    時間: 23-2-2013 23:40
回復 77# 暴風族

冇圖冇真相可以提供圖片比較嗎??
因小弟煩惱合雀定轉海龜
感謝~~
作者: 傲邪一少    時間: 24-2-2013 02:03
我都想轉隻龜TIM
作者: 暴風族    時間: 24-2-2013 02:13
回復 80# d2624thk

雀既傷

龜味開女忍

龜開左女忍

作者: d2624thk    時間: 24-2-2013 02:25
回復 82# 暴風族

感謝!!!我都轉返隻忍者龜玩玩先~
作者: plk2016    時間: 4-1-2016 15:15
印龜好勁,不過好貴
作者: hugo5243    時間: 14-2-2016 01:24
真係專業...印龜其實會唔會同蛇女輸出差好遠..??
作者: qqvsjj    時間: 19-3-2016 14:30
如果你要是用他來打怪就點體吧 技能計體的~
作者: fai060589    時間: 29-4-2016 00:36
好多謝樓主大大的精彩分析
作者: fai060589    時間: 29-4-2016 01:45
好似有好強既輸出
作者: s20070077    時間: 5-5-2016 13:43
好有用
作者: wl01994309tpk    時間: 17-7-2016 19:33
就咁睇 威力好似同朱雀差唔多
開左女忍刀技都唔太突出
唔比較成本
如果計朱雀有武既話可能仲著數,雀吼可以輔助其他兵打
但龜好在谷血好頂,又谷到戰

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2