樂古Nakuz

標題: 騙徒中國仔的相關帳號及所有資料整合 集中討論帖 [打印本頁]

作者: Ming.L    時間: 21-3-2013 23:42
標題: 騙徒中國仔的相關帳號及所有資料整合 集中討論帖

本版熱心會員、版主及論壇管理員發現樂古帳號賢者里奧中國仔新爆丸戰士為同一人
其登人IP位置如下:

賢者里奧
http://www.nakuz.com/bbs/space.php?uid=853419
[attach]962254[/attach]
(資料補充:此截圖為2月尾,現在這個帳號的登入IP又不同了)
現在的登入IP為,估計此為騙徒真實IP
[attach]962253[/attach]

中國仔
http://www.nakuz.com/bbs/space.php?uid=741556
[attach]962251[/attach]

新爆丸戰士
http://www.nakuz.com/bbs/space.php?uid=842534
[attach]962255[/attach]

上述3人最後登入IP位置接近,估計是同一人
不排除是於網吧登入或虛假IP

另外,
http://www.nakuz.com/bbs/space.php?uid=362660
此會員的商二帳號好像被樂古的堅者里奧買了
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4423167

管理員提供的相關資料(包括樂點轉帳及個人全名CHUNG K* C****)
下圖見名字刪去,以免資料外泄
[attach]962247[/attach]
-------------------------------------------------------------------------------------
[attach]962296[/attach][attach]962297[/attach]
[attach]962298[/attach]
其中兩個EMAIL相同
當中含有1031是相同
以A字頭的EMAIL
看他的FACEBOOK是這個
http://www.facebook.com/choinang.lui
Facebook好像自行刪除用戶了
幸好有Backup
電話號碼:563986**(估計這個號碼是以他本人的資料到電訊公司登記)
[attach]962295[/attach]

賢者里奧 EMAIL: a*l*i1031@hotmail.com
新爆丸戰士 EMAIL: a*l*i1031@hotmail.com
中國仔 EMAIL: ca*c*n1031@hotmail.com,
於樂古帳號的出生日期為31-10-1994

a*l*i1031@hotmail.com 的FACEBOOK是以下
http://www.facebook.com/choinang.lui
名字叫 Choi N*** L**(鳳凰十七)
再到Google search "ca*c*n1031"
會看到"ca*c*n1031"跟"鳳凰十七"有莫大關鏈

題外話:http://www.catcatforum.com/forum ... ead&tid=4200352
懷疑佢有睇過咸片,因為名稱都是ca*c*n1031...

[attach]962294[/attach]
飛天小肥豬的註冊email 是b*b*pig_jason@live.hk
在Facebook查看就是Jason Chung
Facebook:http://www.facebook.com/babypig1031
而根據入數單CHUNG K* C****及facebook得出的資料,
估計Jason Chung就是CHUNG K* C****
我們亦估計Choi N*** L** 有機會找了別人ACCT入數,
其中一人找了CHUNG K* C**** 收數
-------------------------------------------------------------------------------------

相關騙案鏈結:
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4425645
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4425550
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3871657
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4420925
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4416410
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4425357
希望熱心會員協助 提供更多有力證據 早日將此人繩之於法
已有一名受害者報警尋求協助,警方表示將會由銀行戶口開始調查
[attach]962487[/attach]
作者: dddkap    時間: 21-3-2013 23:50
條友真係好醒目--
咁昆法都比佢諗到...
作者: gary.hiro    時間: 22-3-2013 00:00
本版熱心會員、版主及論壇管理員發現樂古帳號、及為同一人
其登人IP位置如下:

賢者里奧

(資料補充:此截 ...
Ming.L 發表於 21-3-2013 23:42

唔知最後會點呢~

希望捉到佢又比番d $被佢呃左ge人就好了.個fb 好像比佢dele左了

作者: Ron    時間: 22-3-2013 00:04
唔知最後會點呢~希望搶到佢又比番d $被佢呃左ge人就好了.個fb 好像比佢dele左了 ...
gary.hiro 發表於 22-3-2013 00:00

果然手快,更加證明身有屎
作者: Ming.L    時間: 22-3-2013 00:16
回復 3# gary.hiro
回復 4# Ron

好彩Backup左佢電話號碼..haha
作者: 也斯...    時間: 22-3-2013 00:30
各版主..我是第一次感受到受害人有人幫助的感覺...十分開心..我覺得有時一定要行出第一步...好似我開個post咁 集合到人討論等等    thx你地..
作者: Ron    時間: 22-3-2013 00:47
我們已經盡了力
作者: 滿天星    時間: 22-3-2013 00:47

上咸網比人搵到啦
作者: 初出茅廬    時間: 22-3-2013 00:52
回復 8# 滿天星

可惜條片麻麻..
作者: Ron    時間: 22-3-2013 00:57
版主可否成立「被多名會員投訴騙案」的銀行ACCT

****-0001264910533064 中國銀行 Chung K*** C***
作者: 滿天星    時間: 22-3-2013 01:03
回復  滿天星

可惜條片麻麻..
初出茅廬 發表於 22-3-2013 00:52

...連條片都睇埋? 你果然好關心E單CARE喎
作者: 滿天星    時間: 22-3-2013 01:05
版主可否成立「被多名會員投訴騙案」的銀行ACCT number?
例如:

******** 中國銀行 ..
Ron 發表於 22-3-2013 00:57

開個新帖剩係放戶口NUMBER?
作者: Ron    時間: 22-3-2013 01:05
開個新帖剩係放戶口NUMBER?
滿天星 發表於 22-3-2013 01:05

係,看看你們決定
始終是你們打理的,我只是路過
作者: Ming.L    時間: 22-3-2013 01:07
回復 10# Ron

個人認為可行
作者: 滿天星    時間: 22-3-2013 01:12
回復  Ron

個人認為可行
Ming.L 發表於 22-3-2013 01:07

可以 不過諗下放去邊 置頂已經好多- -
作者: Ming.L    時間: 22-3-2013 01:15
可以 不過諗下放去邊 置頂已經好多- -
滿天星 發表於 22-3-2013 01:12

交易區
作者: 滿天星    時間: 22-3-2013 01:20
交易區
Ming.L 發表於 22-3-2013 01:15

O....
作者: 初出茅廬    時間: 22-3-2013 01:33
回復 11# 滿天星

我純粹滿足自己獸慾
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 01:35
回復 10# Ron

01239010099018 依個帳號係我的  依個昆狗拎左我個帳號去俾人入數 再由巨商問我拎取物品
作者: Ron    時間: 22-3-2013 01:37
回復  Ron

********依個帳號係我的  依個昆狗拎左我個帳號去俾人入數 再由巨商問我拎取物品 ...
潛龍卍勿用 發表於 22-3-2013 01:35

點解你會比佢借你帳號入數?

除非你熟佢,一係你叫佢還錢,否則不會罷休
唔熟既話,我難以相信會咁做
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 01:40

回復 20# Ron

佢同我收野  你仲未明咩?
作者: Ron    時間: 22-3-2013 01:42
回復  Ron

佢同我收野
潛龍卍勿用 發表於 22-3-2013 01:40

咁舊錢曾經係你收左 right?
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 01:43
回復 22# Ron

當然係啦  但我都係受害人 明嗎?
作者: Ron    時間: 22-3-2013 01:44
回復  Ron

當然係啦  但我都係受害人 明嗎?
潛龍卍勿用 發表於 22-3-2013 01:43

錢你收了,你受害了什麼?
請你指出
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 01:46
回復 24# Ron

你唔識諗嫁==?  算了 不多說了
作者: Ron    時間: 22-3-2013 01:52
回復  Ron

你唔識諗嫁==?  算了 不多說了
潛龍卍勿用 發表於 22-3-2013 01:46

咁筆錢的去向去了那?
你不說清楚,我沒法幫
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 01:52
回復 26# Ron

你幫不了什麼了的  等差佬吧
作者: Ron    時間: 22-3-2013 01:57
回復  Ron

你幫不了什麼了的  等差佬吧
潛龍卍勿用 發表於 22-3-2013 01:52

如果是你替一個騙子收款,已經是幫兇
即使你的款待最終被騙,你都有責任
而不是將責任轉嫁比本身受害者
作者: 滿天星    時間: 22-3-2013 01:59
回復  滿天星

我純粹滿足自己獸慾
初出茅廬 發表於 22-3-2013 01:33

X.X救命
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 02:01
回復 28# Ron

你唔知就唔好亂講啦  唔好用你既判斷就以為是正確的
作者: Colby    時間: 22-3-2013 02:03
如果是你替一個騙子收款,已經是幫兇
即使你的款待最終被騙,你都有責任
而不是將責任轉嫁比本身受害者 ...
Ron 發表於 22-3-2013 01:57

A:收野,B:昆人,C放野

B將C的戶口提供給A入數,而B當A向C易野。
作者: Ron    時間: 22-3-2013 02:04
回復  Ron

你唔知就唔好亂講啦  唔好用你既判斷就以為是正確的
潛龍卍勿用 發表於 22-3-2013 02:01

真理愈辯愈明
既然清者自清,為何交代不到錢的去向
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 02:05
回復 32# Ron

有咩好交代 用腦既都諗到啦      我個名 講出去話會昆人都唔會有人信
作者: Ron    時間: 22-3-2013 02:27
回復  Ron

有咩好交代 用腦既都諗到啦      我個名 講出去話會昆人都唔會有人信 ...
潛龍卍勿用 發表於 22-3-2013 02:05

A:收野,B:昆人,C放野

B將C的戶口提供給A入數,而B當A向C易野。
Colby 發表於 22-3-2013 02:03

換言之, 最後:

B得到C的物品
C向B賣出貨物,卻得到A的金錢
A結果蝕錢

我收回對你(潛龍)的質疑,先抱歉
已刪回銀行號碼,不過我要提你

在法律上,可以話比你知C有責任歸還款項
因為A是買家,貨不對辦,理應退款
消費權益是要先保障買家

而C收取款項是賊贜(即使C是不知情),因為與C所收的金錢是建基於B騙A
C即使沒有得益,但因為貨物卻交了賊人,卻收了賊錢,
成個案件是C的損失,C有責任向B追討金錢/貨物,
同時有責任退回金錢給A

而B是真正的騙子,騙了C及A
作者: Colby    時間: 22-3-2013 02:35
換言之, 最後:

B得到C的物品
A結果蝕錢

我收回對你的質疑,先抱 ...
Ron 發表於 22-3-2013 02:27

現實有咁如意就好,只系怪D人品行唔好!!唉,,,,,,,,,,,,,
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 02:43

回復 34# Ron

係..所以我咪話等差佬做野  我從來未驚過 清者自清   記住c者同a者沒有任何接觸的...總之 捉到人既話 佢就大獲
作者: Ron    時間: 22-3-2013 02:51
回復  Ron

係..所以我咪話等差佬做野  我從來未驚過 清者自清   記住c者同a者沒有任何接觸的...總之  ...
潛龍卍勿用 發表於 22-3-2013 02:43

不好意思,之前的對話比較尖銳

其實都希望可以趕走騙徒,才會比較緊張
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 02:56
回復 37# Ron

係e度放埋e兩張圖  係我同e個昆狗既交易圖  我的東西在我收到金錢後的確是交易了給他了..  他也影左入數紙比我睇(這入數紙是從a那裡得來的,他再send俾我) 真古惑 呵呵
作者: samsam4052    時間: 22-3-2013 03:07
so sad一個mk仔為昆人 而坐監 真係傻到無哂朋友
作者: Ming.L    時間: 22-3-2013 03:24
關於中國仔騙取回來的資金去向
相信下帖可以解答管理員和會員的問題
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4425346

留意#1 信用評價及#4回覆
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 03:27
回復 40# Ming.L

哈哈 沒用的了~那些錢不會再追得到   現在的方法只能夠捉到他真人才行
作者: Ming.L    時間: 22-3-2013 03:30
回復 41# 潛龍卍勿用

所以要靠會員們努力,提供更多新的證據,版主們和管理員已盡最大努力,希望各會員能夠諒解。
作者: 潛龍卍勿用    時間: 22-3-2013 03:33
回復 42# Ming.L

只能靠警方去搵人
作者: C小旋風    時間: 22-3-2013 04:43
訓醒 中國仔依個人係老千界既老千

THX Ming.L/Ron 起底 我能力有限 只能知騙子一些名字

是否連根拔起 應該還未算 他還有分身細細粒: )    < 有空白 因為打了會變符號 和飛天小肥豬

這2個名字我會再研究
作者: Ming.L    時間: 22-3-2013 04:45
回復 44# C小旋風

咁快訓醒
你要加油..到我去訓啦
作者: C小旋風    時間: 22-3-2013 04:53
回復  C小旋風

咁快訓醒
你要加油..到我去訓啦
Ming.L 發表於 22-3-2013 04:45

已附上跟會員對話 我說飛天小肥豬也是他 我知我查不到ip
辛苦哂2位人兄 祝你們有覺好訓 Have a gd dream time

今次4個成員終於KO個昆狗 佢連FB刪埋 證明佢怕了 可能佢昆人有滿足感同拎果D錢去哂命買野

我轉頭出去 回來再訓 訓完再起 應該尾昇

根已拔7-8成

鑒於這騙子騙案手法多 管理員同版主都好積極打擊騙案

PS.還是巨商巨交易區 寫一則通告 鑒於騙子行騙手法層出不窮 買任何東西最好面交 不要貪小便宜 平於市價收東西 給騙子有機可乘 有一些專靠騙案搵食 他們不怕受害者報警 公然挑戰警方及論壇版主 玩家可以搵一些多信譽之人購買 減低被騙 而造成的損失
作者: manman0422    時間: 22-3-2013 06:06
呢d人應該拉佢番大陸接受高等教育
等佢試下咩叫慘.
比人呃已經夠慘 佢仲要講風涼話?
作者: gary.hiro    時間: 22-3-2013 07:55
回復  Ron

係e度放埋e兩張圖  係我同e個昆狗既交易圖  我的東西在我收到金錢後的確是交易了給他了..  ...
潛龍卍勿用 發表於 22-3-2013 02:56

超級古或r 佢.佢今用你acc 會再犯多條罪
作者: LOVEJOEY=]    時間: 22-3-2013 12:15
圖有粗口無人扣分...
作者: Ming.L    時間: 22-3-2013 12:22
圖有粗口無人扣分...
LOVEJOEY=] 發表於 22-3-2013 12:15

咁都被你留意到
如果要扣分 請扣此帖 #1 我5分鍾內會作出修改
作者: C小旋風    時間: 22-3-2013 16:39

飛天小肥豬昆狗 電話應該同1人
開左昆狗專貼 幾好
作者: Ming.L    時間: 22-3-2013 17:28

飛天小肥豬昆狗 電話應該同1人
開左昆狗專貼 幾好
C小旋風 發表於 22-3-2013 16:39

新子版 版主空缺中..
作者: C小旋風    時間: 22-3-2013 17:34
新子版 版主空缺中..
Ming.L 發表於 22-3-2013 17:28

沒有興趣 HaHa

新子版都check唔到佢巨商交易區/其他區ip 沒用=
作者: Ming.L    時間: 22-3-2013 17:37
回復 53# C小旋風

都係為會員服務姐
作者: C小旋風    時間: 22-3-2013 17:44
回復  C小旋風

都係為會員服務姐
Ming.L 發表於 22-3-2013 17:37

要查到ip才能夠向上級反映
作者: ken1234    時間: 22-3-2013 19:39
今次版主同管理員大力幫忙
佢已經走唔甩,今次有望了
一定要令依種人留案底
作者: ken1234    時間: 22-3-2013 19:40
咁舊錢曾經係你收左 right?
Ron 發表於 21-3-2013 17:42

舊錢係我既
作者: ken1234    時間: 22-3-2013 19:41
換言之, 最後:

B得到C的物品
A結果蝕錢

我收回對你(潛龍)的質 ...
Ron 發表於 21-3-2013 18:27

認同呀,版主依家最重要能夠將昆狗捉拿歸案
作者: FriendShip    時間: 22-3-2013 22:30
版主可否成立「被多名會員投訴騙案」的銀行ACCT

****-0001264910533064 中國銀行 Chung K*** C*** ...
Ron 發表於 22-3-2013 00:57

其實報唔報到警
作者: 自由萬歲    時間: 22-3-2013 22:31
新子版 版主空缺中..
Ming.L 發表於 22-3-2013 17:28

我有興趣喔 不過要做D咩XD
作者: tommy005066    時間: 23-3-2013 10:34
上咸網比人搵到啦
滿天星 發表於 22-3-2013 00:47

笑左 見到上咸網條LINK- -
作者: Ming.L    時間: 23-3-2013 12:42
回復 59# FriendShip

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4425357
此宗案件受害人已向我索取有關資料
表示今天會報警處理 然後把報案編號截圖給我
作者: FriendShip    時間: 23-3-2013 13:05
回復  FriendShip

此宗案件受害人已向我索取有關資料
表示今天會報警處理 然後把報案編號截圖給我: ...
Ming.L 發表於 23-3-2013 12:42

用戶口入數都昆....真係笨
作者: letitgo    時間: 23-3-2013 17:00

其實佢有xxxxxxx
作者: ericlai2000    時間: 23-3-2013 17:05
回復 8# 滿天星

真係估吾到-.-
咁可以找到佢

原來佢就係之前投我地城果條友?
作者: Ming.L    時間: 23-3-2013 17:14
其實佢有3個fb 你地search 下phnex
letitgo 發表於 23-3-2013 17:00

那3個?我Search找不到-0-
作者: letitgo    時間: 23-3-2013 18:06
那3個?我Search找不到-0-
Ming.L 發表於 23-3-2013 17:14

唔比佢知好像好d 睇pm
作者: Ming.L    時間: 23-3-2013 18:07
回復 67# letitgo

萬分感謝
作者: C小旋風    時間: 23-3-2013 18:08

版主 飛天小肥豬好似係佢- -我講左幾次...他重有細細粒; )  要空白 因為唔空白係度打會變符號和219018508
都是佢 十居其九
~.~
作者: Ming.L    時間: 23-3-2013 18:32
回復 69# C小旋風

飛天小肥豬     已被永久禁訪

219018508    暫無資料顯示為騙徒中國仔

細細粒\"\" 暫無資料顯示為騙徒中國仔

請提供219018508細細粒\"\"
相關行騙紀錄入作跟進
作者: C小旋風    時間: 23-3-2013 18:33
回復  C小旋風

已被永久禁訪

暫無資料顯示為騙徒中國仔

暫無資料顯示為騙徒中國仔

請 ...
Ming.L 發表於 23-3-2013 18:32

還是等人騙了先吧=)證據上次有比相~.~比link
作者: C小旋風    時間: 23-3-2013 18:36

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4400814&highlight=219018508
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4391660&highlight=219018508
行騙證據= =
細細粒

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4406058&highlight=%E7%B4%B0%E7%B4%B0%E7%B2%92

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4391704&highlight=%E7%B4%B0%E7%B4%B0%E7%B2%92

1個有證據和解 1個開POST但沒擺野 唔代表佢會說謊
作者: Ming.L    時間: 23-3-2013 18:45
回復 72# C小旋風

估計細細粒\"\"219018508為中國仔的同黨
可於此帖提出

稍後會再作跟進
作者: C小旋風    時間: 23-3-2013 19:01
回復  C小旋風

估計及為中國仔的同黨
可於提出

稍後會再作跟進
Ming.L 發表於 23-3-2013 18:45

已提出 希望全封鎖 還有更多要靠你們去Check他們 ip有哪個名字
作者: Ming.L    時間: 23-3-2013 19:18
回復 74# C小旋風

幫你執左
作者: C小旋風    時間: 23-3-2013 19:19
查實重有=) but廢是你地咁辛苦 哈哈
佢分身封唔哂=)成10幾個- -你地要查佢地ip就搵到
作者: Ming.L    時間: 23-3-2013 20:13
回復 76# C小旋風

最重要係拉到佢個人唔急於一時

你朋友報警了嗎?
作者: C小旋風    時間: 23-3-2013 20:18
回復  C小旋風

最重要係拉到佢個人唔急於一時

你朋友報警了嗎? ...
Ming.L 發表於 23-3-2013 20:13

最重要係其他會員不會再受害 朋友說報了 拉不拉到沒所謂
作者: Ming.L    時間: 23-3-2013 20:29
回復 78# C小旋風

拉到人 一定可以杜絕佢
最少警方果面落案起訴佢

好過我地盲目咁搵佢既帳號

始終封完佢 佢都係可以轉IP再開過

效用不及報案
作者: C小旋風    時間: 23-3-2013 20:36
回復  C小旋風

拉到人 一定可以杜絕佢
最少警方果面落案起訴佢

好過我地盲目咁搵佢既帳號

始終封完 ...
Ming.L 發表於 23-3-2013 20:29

只要這裡既受害者一起報 佢玩完 6年係入面 最少多達數十人 被騙金額5萬↑
作者: ken1234    時間: 24-3-2013 00:13

今日已經報案,將一齊相關資料交給警方杜絕昆狗,無論數目大小都好都要追究到底

作者: Ming.L    時間: 24-3-2013 00:20
回復 81# ken1234

做得好 一定要比個教訓佢
就算佢肯還錢 都要告到底
作者: C小旋風    時間: 24-3-2013 07:41
今日已經報案,將一齊相關資料交給警方杜絕昆狗,無論數目大小都好都要追究到底

...
ken1234 發表於 24-3-2013 00:13

即使你放過佢 差佬唔會放過佢 昆左好多人呀 接近10間有佢資料

旺角 天水圍 沙田 屯門 等等差管都有佢昆人資料
作者: ken1234    時間: 24-3-2013 12:16
即使你放過佢 差佬唔會放過佢 昆左好多人呀 接近10間有佢資料

旺角 天水圍 沙田 屯門 等等差管都有佢昆人 ...
C小旋風 發表於 23-3-2013 23:41

咁多資料,到依家佢仲未比人拉,天冇眼
作者: C小旋風    時間: 24-3-2013 12:18
咁多資料,到依家佢仲未比人拉,天冇眼
ken1234 發表於 24-3-2013 12:16

以上只是憑估 因為我見過好多人講過佢 資料應該好多

不少於10間
作者: 曲奇bb    時間: 26-3-2013 03:10
其實樂古管理員, 超版同會員真係唔覺得版主係呢件事上面處理手法有問題?
作者: C小旋風    時間: 26-3-2013 03:54
其實樂古管理員, 超版同會員真係唔覺得版主係呢件事上面處理手法有問題?
曲奇bb 發表於 26-3-2013 03:10

唔同時期用唔同手法 難道給騙子周圍撞騙?你讚成他不封ac?
作者: 自由萬歲    時間: 26-3-2013 11:38
洗唔洗我重整昆狗名單xd
作者: C小旋風    時間: 26-3-2013 12:06
洗唔洗我重整昆狗名單xd
自由萬歲 發表於 26-3-2013 11:38

小巫見大巫
作者: 自由萬歲    時間: 26-3-2013 12:12
小巫見大巫
C小旋風 發表於 26-3-2013 12:06

咩意思 =.=
作者: C小旋風    時間: 26-3-2013 12:40
咩意思 =.=
自由萬歲 發表於 26-3-2013 12:12

姐係以前果D昆狗係碎料 依個先係大昆狗
同埋唔需要更新=) 依個post夠做
作者: 自由萬歲    時間: 26-3-2013 12:48
姐係以前果D昆狗係碎料 依個先係大昆狗
同埋唔需要更新=) 依個post夠做 ...
C小旋風 發表於 26-3-2013 12:40

整係主版都可以俾人睇XD
作者: C小旋風    時間: 26-3-2013 12:58
整係主版都可以俾人睇XD
自由萬歲 發表於 26-3-2013 12:48

想就去做
作者: 自由萬歲    時間: 26-3-2013 13:03
想就去做
C小旋風 發表於 26-3-2013 12:58

諗緊係咪開新帖XD
作者: Ming.L    時間: 26-3-2013 13:04
回復 94# 自由萬歲

你又話整個升Beanfun教學?
建議可以係#2整埋 Q&A
一般常見既問題可以整落去..
作者: 曲奇bb    時間: 26-3-2013 13:48
唔同時期用唔同手法 難道給騙子周圍撞騙?你讚成他不封ac?
C小旋風 發表於 26-3-2013 03:54

咁請問同公開IP有咩關係.
會員唔能夠睇到佢ge IP
都係要版主先知道邊個分身係佢.
作者: C小旋風    時間: 26-3-2013 13:51
咁請問同公開IP有咩關係.
會員唔能夠睇到佢ge IP
都係要版主先知道邊個分身係佢. ...
曲奇bb 發表於 26-3-2013 13:48

非常時期用非期手段 難道你支持昆狗昆人?否則說什麼也是假!!!昆狗不值可憐 昆左5萬以上那些會員叫什麼???
曾有多個會員要求版主公開ip 都被拒絕 今次事故太嚴重 並非你能猜測得到

如果你支持昆狗隱藏ip 我無話可說
引用閃靈
我地所謂公開私人資料的程度實在有限,
而在一些大前提下我地並唔會主動公開個人資料

而一些特別情況下,例如在論壇裹有一些立心不良會員利用論壇途徑令會員受到損失
為左保障論壇加上公眾利益,從法律上有一些免責條款底下會保障到我們。

而今次我地出發點係保障會員的各方利益,有關可能過火的資訊已作出相應的修改。

作為會員,在交易時也希望交易能愉快進行,樂古作為其一個交易平台.
作者: 自由萬歲    時間: 26-3-2013 13:55
回復  自由萬歲

你又話整個升Beanfun教學?
建議可以係#2整埋 Q&A
一般常見既問題可以整落去.. ...
Ming.L 發表於 26-3-2013 13:04

你話過扣我分 我驚左><
作者: HKGameCity    時間: 26-3-2013 14:21
爬哂全部文=-=
其實有好多辦法,不過最終一定抓到
可能時間要長D 其一,警方會找戶口持有人返去問話
但由於入賬戶口系今生既,即系騙徒利用ABC三方去做案
咁今生提供當時交易時間及交易賬號,之后警方就會到遊戲公司拎當時交易既資料及IP
如果佢當時交易時在網吧,網吧亦有CCTV 即使沒有,只要佢在家中有上過相關遊戲賬號
遊戲公司均一律會紀錄在案 都有跡可尋的
只要佢有1次在家使用電腦 或各種有關佢相同既資料
在警方抽絲剝繭的情況下,最終都可以找到做案的騙徒
或許只是時間問題 最遲我估計1年內可以找到
如果佢在家中交易(即便在家中使用假IP)那就不需要等1年了,
如果警方肯做野而又同時多人被騙 估計3~6個月即可完事
因之前我被爆AC時,警方亦只用了半年就抓到人了
該爆AC既仲要系網吧上,最終都有資料同CCTV幫手抓到人
天網恢恢 疏而不漏 呢句說話即將用系騙徒身上@@
作者: Ming.L    時間: 26-3-2013 15:18
回復 96# 曲奇bb

公開資料只用於讓受害者報警尋求協助

而IP位置的公開是想證明這些帳號屬同一人擁有

不希望再有會員受騙徒蒙騙

另外亦將上述騙案的銀行帳號存放於

交易專區的「被多名會員投訴騙案」銀行號碼名單

提醒各會員小心交易

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2