樂古Nakuz

標題: spr 自訂圖檔 - 實現 [打印本頁]

作者: imDaedalus    時間: 28-7-2014 00:29
標題: spr 自訂圖檔 - 實現
前言:
感謝kafu版主的協助 我由NAVER既巨商群組 搵到SPR 解碼/編碼器
原文: http://cafe.naver.com/gersangjjang/1221490
PS: 需要NAVER ID 方可閱讀有關內容

SPR TOOL.zip (2.91MB)
下載地址:
1. SendSpace
2. FileDropper

共5個文件:
1. quickbms.exe - 核心程式
2. bmp2spr.bms - 編碼文件
3. spr2bmp.bms - 解碼文件
4. bmp2spr.bat - 進行編碼
5. spr2bmp.bat - 進行解碼

如何進行解碼?
1. 點撃 spr2bmp.bat

2. 揀返 解碼文件 spr2bmp.bms
[attach]1053795[/attach]

3. 揀返 目標 SPR文件 例如想解碼 PORTRAIT_INVEN_2.Spr
[attach]1053791[/attach]

4. 揀返 儲存 既地方 例如 在frames資料格內
[attach]1053792[/attach]

5. 程式解碼進行中...
[attach]1053796[/attach]

6. 見到"Press RETURN to quit" 關閉視窗即可

7. 睇睇儲存既地方 (避免圖檔過大影響閱讀,以下只是一部分)
[attach]1053794[/attach]

如何改圖?
建議以PhotoShop開圖 (以7.0為例)
1. 以朝男為例
[attach]1053797[/attach]

2. 係朝男圖檔 貼上目標圖片
[attach]1053798[/attach]

3. 儲存

如何進行編碼?
1. 點撃 bmp2spr.bat

2. 揀返 解碼文件 bmp2spr.bms

3. 揀返 SPR文件資訊 (記事本文件)
[attach]1053799[/attach]

4. 揀返 儲存 既地方 例如 在output資料格內
[attach]1053800[/attach]

5. 程式編碼進行中...
[attach]1053796[/attach]

6. 見到"Press RETURN to quit" 關閉視窗即可

7. 取代巨商原文件,入game睇睇
[attach]1053801[/attach]

程式小毛病(?)
最左邊有1直行係唔關事既像素
我試過解碼官方文件 再將佢編碼
再解碼睇返 係程式問題 自動加左一條線
原因不明,懷疑:
1. OS 影響 (本人win7 64bit)
2. 語言 影響 (原作者韓文OS)
有待各位高手測試

試下水溫
[attach]1053802[/attach]
[attach]1053805[/attach]

不如睇下韓國人作品?
[attach]1053806[/attach]

作者: 쑨규(bjon****)
下載點:
1. 麒麟技
2. 青龍技
(*載點更新 27/10/2014 4PM)

轉載請注明出處: 樂古-明治情報屋
改檔前建議先備份SPR原文件。

- 明治 28/7/2014
作者: 野戰拓荒者    時間: 28-7-2014 01:17
等睇高手將全圖改曬同一系列

求海賊王系列
作者: 巫女    時間: 28-7-2014 10:59
強大既改檔
作者: v3vv    時間: 28-7-2014 11:07
終於看到這種教學囉
作者: 乂Eric乂少    時間: 28-7-2014 13:12
馬技好令...已轉左 ^^  仲有無其他?...等你再出貼0.0
作者: imDaedalus    時間: 28-7-2014 13:20
馬技好令...已轉左 ^^  仲有無其他?...等你再出貼0.0
乂Eric乂少 發表於 28-7-2014 13:12

暫時 仲整緊 有其他好野會第1時間 SHARE
PS: 以上麒麟技青龍技 係韓國人整
作者: 乂Eric乂少    時間: 28-7-2014 13:25
暫時 仲整緊 有其他好野會第1時間 SHARE
PS: 以上麒麟技青龍技 係韓國人整 ...
imDaedalus 發表於 2014-7-28 01:20 PM

期待你出貼^^
作者: kafu1234    時間: 28-7-2014 13:52
我之前仲見過有人放大d 人物
[url=http://search.naver.com/search.naver?sm=tab_hty.top&where=nexearch&ie=utf8&query=[%EA%B7%B9%ED%98%90]+%EA%B8%B0%EB%A6%B0%EB%85%B8%EC%82%AC%EC%9A%B0%EC%8A%A4%EB%A5%B4%EC%99%80+%ED%95%A8%EA%BB%98+%ED%95%98%EB%8A%94+%EA%B0%80%EB%84%A4%EC%83%A45%ED%81%B4%EB%9D%BC+&x=0&y=0]影片[/url]
作者: imDaedalus    時間: 28-7-2014 13:55
我之前仲見過有人放大d 人物
kafu1234 發表於 28-7-2014 13:52

其實唔難 但要有心機 因為逐張RESIZE 有機會我試下整 迷你版 麒麟仔
作者: kelvinlong    時間: 28-7-2014 14:06
嘩 青龍技超好睇 多謝分享

希望會再有多D呢類型既改檔!!!
作者: Man903    時間: 28-7-2014 14:22
樓主加油.支持........^^
作者: edwinmonster    時間: 28-7-2014 17:59
我宜家已經開唔到舊機玩巨商
有無人改咗青龍/麒麟技可以有圖/片分享下
作者: imDaedalus    時間: 28-7-2014 18:07
我宜家已經開唔到舊機玩巨商
有無人改咗青龍/麒麟技可以有圖/片分享下 ...
edwinmonster 發表於 28-7-2014 17:59

[attach]1053851[/attach]
[attach]1053852[/attach]
[attach]1053853[/attach]
[attach]1053854[/attach]
作者: Ruby    時間: 28-7-2014 22:17
終於可以試下實現技能加返啲秒數上去
還是有其他高手做咗未?放上嚟好嗎
作者: imDaedalus    時間: 28-7-2014 22:39
終於可以試下實現技能加返啲秒數上去
還是有其他高手做咗未?放上嚟好嗎
Ruby 發表於 28-7-2014 22:17

時間系列 暫時無人整 ; 有人整左 文字系列 , 例如 鬼魂彈 頭頂大大隻字"2倍"
作者: Ruby    時間: 28-7-2014 23:09
上限9 FRAME?!

好難整呀! 失敗咗幾次
作者: imDaedalus    時間: 28-7-2014 23:25
上限9 FRAME?!

好難整呀! 失敗咗幾次
Ruby 發表於 28-7-2014 23:09

其實係咪一封冰就1播到8, 之後停係8個度15秒?
我估呢類多數係 停係某個FRAME 某秒 之後先跳去其他FRAME
(純粹猜測)

其實你應該 解碼睇下 原來既冰墻係幾多FRAME
唔應該解碼 呢個紅冰磚 或者有幫助
作者: kelvinlong    時間: 28-7-2014 23:29
上限9 FRAME?!

好難整呀! 失敗咗幾次
Ruby 發表於 28-7-2014 23:09

嘩 一直都好想有冰牆時間呢樣野
加油努力
作者: wrxstiman    時間: 28-7-2014 23:41
wa正野 有時間一定會研究
作者: Ruby    時間: 29-7-2014 00:46
其實係咪一封冰就1播到8, 之後停係8個度15秒?
我估呢類多數係 停係某個FRAME 某秒 之後先跳去其他FR ...
imDaedalus 發表於 28-7-2014 23:25

..............
冰牆原檔係得9frame/s
陰&念15frame/s
超過原本frame數之後的等於無效果....

啊!!!!!!!!!!!!!!都係等高手整啦
我都係跟人地用文字算
作者: edwinmonster    時間: 29-7-2014 00:53

啊!!!!!!!! ...
Ruby 發表於 29-7-2014 00:46

無可能整到
冰牆檔預設1播到8
8之後停留15秒就消失
所以你點改都無用
冰牆一出現就永遠停留向8個格
呢個係SYSTEM上的設定
作者: kelvinlong    時間: 29-7-2014 01:01
其實仲有冇韓國人其他既作品?

唔識睇韓文好難搵
作者: Ruby    時間: 29-7-2014 01:02
無可能整到
冰牆檔預設1播到8
8之後停留15秒就消失
所以你點改都無用
冰牆一出現就永遠停留向8個格
...
edwinmonster 發表於 29-7-2014 00:53

嗯.... 係呀
已放棄研究計時
作者: jacky123200    時間: 29-7-2014 01:46

啊!!!!!!!! ...
Ruby 發表於 28-7-2014 16:46

唔知可唔可以整到冰牆有計時既字呢可
作者: 守護星    時間: 29-7-2014 04:42

[attach]1053954[/attach]
終於整到...第一次整都算唔錯
作者: chan26172954    時間: 29-7-2014 11:04
我想問下有無可能做到改兵樣? 例如將麒麟改為魂馬 thx!
作者: imDaedalus    時間: 29-7-2014 11:39
終於整到...第一次整都算唔錯
守護星 發表於 29-7-2014 04:42

咦! 你無條直線! 完美出到圖! 你係用咩系統? 幾多bit?
作者: imDaedalus    時間: 29-7-2014 11:45
我想問下有無可能做到改兵樣? 例如將麒麟改為魂馬 thx!
chan26172954 發表於 29-7-2014 11:04

可以。方法如下: 先解碼 麒麟圖像,再解 魂馬圖像
之後執藥咁執,例如20,21,22,23 係麒麟攻擊
但係201,202,203,204係魂馬攻擊  將佢地改名做 20,21,22,23 去取代麒麟圖像
(以上frame no. 只係舉例, 請跟根據實際情況作變動)

原因: 未必個個圖像frame no.都一樣,例如 獨角鬼 一開始係攻擊之後幾格先係企定定,麒麟一開始係企定定
之所以以前既改檔不協調係因為 麒麟固定由第一格開始讀,所以將獨角鬼改做麒麟
會見到 企定定既情況下 獨角鬼 係原地係咁扑

大家明唔明?
作者: 守護星    時間: 29-7-2014 15:23

回復 27# imDaedalus

32BIT WIN7  ...
真係好正... 玩足成日無升Lv
[attach]1054018[/attach]
作者: 守護星    時間: 29-7-2014 17:33

[attach]1054055[/attach][attach]1054041[/attach]

收工。陰陽師...其他兵等到2046 出2轉 才繼續做。
連帖了...不好意思
作者: gg~~~    時間: 29-7-2014 17:55
回復 30# 守護星

陰陽順眼左好多,哈哈
作者: imDaedalus    時間: 29-7-2014 18:18
收工。陰陽師...其他兵等到2046 出2轉 才繼續做。
連帖了...不好意思
守護星 發表於 29-7-2014 17:33

你既作品唔錯!  而且無多餘直線 我都要搵部32bit機改圖先
作者: 守護星    時間: 29-7-2014 18:31
你既作品唔錯!  而且無多餘直線 我都要搵部32bit機改圖先
imDaedalus 發表於 29-7-2014 18:18

其實有時會有... 有時沒有。有的反而出現在無改圖的兵身上
作者: imDaedalus    時間: 29-7-2014 22:13
其實有時會有... 有時沒有。有的反而出現在無改圖的兵身上
守護星 發表於 29-7-2014 18:31

我淨係 頭像 (大中小) 先會咁@@
作者: 守護星    時間: 29-7-2014 22:26
我淨係 頭像 (大中小) 先會咁@@
imDaedalus 發表於 29-7-2014 22:13

[attach]1054096[/attach]
現在轉用透明背景... 沒有直線問題
作者: gg~~~    時間: 29-7-2014 23:34
回復 34# imDaedalus

睇完都系唔識= =不過好想將陰陽頭像換成賽1=。=
作者: Ruby    時間: 31-7-2014 04:11

即時勁咗100倍呀!!
作者: 小南.    時間: 31-7-2014 06:59
即時勁咗100倍呀!!
Ruby 發表於 31-7-2014 04:11

打起怪上黎.感覺十足
作者: imDaedalus    時間: 31-7-2014 09:05
即時勁咗100倍呀!!
Ruby 發表於 31-7-2014 04:11

改得好好。即時耳目一新
作者: 翼Wing    時間: 31-7-2014 12:09
我想問呢 咁佢地個技能 改到咁七彩 其實係點整...求程式
作者: imDaedalus    時間: 31-7-2014 12:57
我想問呢 咁佢地個技能 改到咁七彩 其實係點整...求程式
翼Wing 發表於 31-7-2014 12:09

要逐張整 你畫張彩虹圖 用濾鏡 覆蓋  (需要用到PhotoShop)
作者: kenny92413    時間: 31-7-2014 19:54
不推不是人
作者: 小妍~    時間: 1-8-2014 00:07
估唔到仲有咁有Heart既玩家 不支持不是人 :handshake:
作者: holaihin    時間: 1-8-2014 00:13
青龍技超好睇 多謝分享
已下載:victory:
作者: k8989889    時間: 1-8-2014 22:12
正野支持下先 不過無其能/-\
作者: 超人戰隊    時間: 2-8-2014 20:29
強勁
作者: 風之龍忍    時間: 2-8-2014 21:21
神POST一個,一定要留名
作者: hulong777    時間: 3-8-2014 10:43
請問有更特別的嘛!!!
作者: 一931215    時間: 3-8-2014 21:28
張圖轉左8BIT之後 D色會唔岩 有冇方法解決?
作者: imDaedalus    時間: 3-8-2014 22:06
張圖轉左8BIT之後 D色會唔岩 有冇方法解決?
一931215 發表於 3-8-2014 21:28

開啟該檔案 之後貼上你既影象儲存 盡量避免 另存新檔

該檔案=解碼的檔案
作者: 一931215    時間: 4-8-2014 12:46
有冇人用小畫家就咁DUP張圖上去 D色冇問題?
作者: flysky1101    時間: 4-8-2014 16:54
嘩 青龍技超好睇 多謝分享

希望會再有多D呢類型既改檔!!!
作者: kenny92413    時間: 5-8-2014 22:19
要逐張整 你畫張彩虹圖 用濾鏡 覆蓋  (需要用到PhotoShop)
imDaedalus 發表於 31-7-2014 12:57

想問下你地photoshop改完係save邊隻檔?
作者: imDaedalus    時間: 5-8-2014 23:40
想問下你地photoshop改完係save邊隻檔?
kenny92413 發表於 5-8-2014 22:19

開已解碼既.bmp 貼上想改圖片 用 save 即可
不要 開新檔案 / 另存新檔
作者: y1637892    時間: 8-8-2014 01:39
哇...你真係愈玩愈神...作為副區版主比唔到bravo分你><
作者: jack0114    時間: 8-8-2014 11:32
高手~
作者: Lahh    時間: 9-8-2014 10:51
想問下如果想搵多d韓國人整既改檔可以點搵?
作者: zero70564658    時間: 28-5-2019 21:55
看看看看

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2