樂古Nakuz

標題: 樂古命不久矣 [打印本頁]

作者: 神乂怒火    時間: 18-11-2014 18:39
標題: 樂古命不久矣
有咩原因或起因 導致樂古收皮呢?!

大家可以暢所欲言
作者: bbp    時間: 18-11-2014 19:03
遊戲論壇 不進則退 自然淘汰
作者: 呀楊    時間: 18-11-2014 21:48

個人覺得係啲人鐘意長期深潛
結果維持唔到一批老會員長期on同post
加上冇乜新仔
自然走下又一個
當然頌有好多方面因素
作者: cla991053    時間: 20-11-2014 20:01
無手機版已經輸一半
加上呢個年代玩online game既人愈黎愈少,
唔少OLG港服都相繼摺左, 仲要唔少都係樂古支柱, 無左隻GAME, 自然人去樓空
比較早期既, 有彩虹冒險(摺晒, 包括私)
中期, HP(好似係)
依家未摺既, CSO, 巨商, SD, 但係比班代理黑多兩黑, d玩家都係走

你話轉型做手機game? 大遲喇, 頭啖湯比人飲晒
我要pad資訊, 上個幾個網乜都有啦, 仲要有手機版, 可以一路轉珠一路睇, 使乜上樂古?

轉做吹水壇? 又唔夠高登放
話就話開放粗口言論姐, 但係我依家打多兩粒粗口都自動過濾, 成段野無左

講真, 仲有咩可以留戀
作者: jimmg12    時間: 23-11-2014 12:56
HI好耐冇見
作者: 我思故我在    時間: 24-11-2014 03:20
連方向都冇,有咩好講
作者: 傻乂小風    時間: 24-11-2014 22:55
無手機版真係咁差咩
個MON咁細 拎住部機都覺細
作者: 〝細wIN_    時間: 25-11-2014 21:02
依加個個去晒高登 樂古好細架咋
作者: 我係new手    時間: 27-11-2014 01:16
時晨到
作者: 亢龍    時間: 28-11-2014 21:48
依家都冇咩人會上論壇
作者: 小瀑﹏§    時間: 29-11-2014 00:43
時代唔同晒

火火原來仲係到
作者: 我來放ac    時間: 30-11-2014 20:28
作者: C小旋風    時間: 3-12-2014 03:35
高登我就唔會上<一係fb一係樂古一係玩fb德州撲克
望就望樂古同巨商一樣可以走得更遠....

巨商復興時樂古應該會旺D
作者: 954654    時間: 5-12-2014 21:40
令人懷念的論壇
作者: homingbb    時間: 6-12-2014 00:49
真係小左好多人比起3-4年前
作者: why    時間: 8-12-2014 18:45
以前樂古興起唔多唔少都係因為個對戰系統
可惜依加玩cs1.6既人少之有少 唔少cs1.6玩家都去左玩csgo
但因為csgo冇破解版既關係 csgo玩家都係用steam去玩
唔需要再好似舊時咁用對戰系統搵ip連server
所以樂古個對戰系統名存實亡
樂古亦都冇左佢既賣點
比人取代都係正常
作者: zeriom42075    時間: 12-12-2014 21:00
app取代網遊
作者: 心碎=月    時間: 13-12-2014 11:56
就連巨商板都好少人流
作者: 狂暴偉少爺    時間: 13-12-2014 12:25
回復 17# zeriom42075

同意
作者: 宇智波鼬    時間: 14-12-2014 12:23
壇主冇心發展
作者: [H]神之判官    時間: 15-12-2014 11:16
睇住佢興起
睇住佢沒落
UID 10000以下既元老級會員都唔見多個
作者: Roy    時間: 15-12-2014 18:13
我岩岩隔左年又返黎睇下,點知又係見到個咁樣ge post,都唔知係咪應該笑xd...

其實我無咩點留意呢到d game 版...其實係咪果d版都無左人流?

我見論壇統計果到, 其實人流係同以前相若...甚至比10,12年,06,07年大部分時間多...
但帖數就真係由06,07年, 每月廿幾三十萬個...跌到十幾萬,
再去到12年起九萬八萬去到一二萬..再跌到今年10月八千幾個...

以前就真係好多高小中學生會響到聚埋一齊, 三唔識七討論,發揮左forum的功能...
以前個個forum的板規都差唔多樣, 去親邊個都會認真留留意下個規矩....
但無奈係..人大左就會覺得有d rule係回想起有點低能...
就好似"posted"要被罰, 明明無咩人流ge版,限人地share野(即係限開帖數目), 再勁d,竟然有心人會限埋回幾多個回覆,
雖然有d有心人或有心做野的版主係或多或少都可以令到個區旺,make下noise...
但日子久左, forum有d野就要變下, 有d版主底高層人士, 長期用同一方式做野,
突然間無左d新血或接受佢地,去replace下, 版主仔響forum d大動作無以前咁大...
好難有堆人會keep住傾落去...

-----
講真...我都好似係響到傾到10,11年先走...一至都唔會上高 登...係有時人地share過黎先會禁過去睇...
除左呢到,我就係會同其他網友響一個細壇維持聯絡...呢個forum同nakuz一樣..都係由我2002~2003年開始有上網就一直用落去...
認真...我自己10年先認真開始用fb....響fb未普及次前, 果時華人社會未有太多人接觸fb..我係接觸過,但果時個感覺就係似外國18+交友網咁...係10年因為一堆舊朋友要聚舊先認真要接觸fb

果時我覺得forum有佢存在價值,係因為有時我地唔同人留言回覆討論一樣野,我地都可以by topic咁搵得返...
但fb唔係...fb d野變得好鎖碎,深入的少,當然而家係有...但fb的"快捷方便"令唔少講野的人唔一定理性,話題一變壞左,氣氛唔似得forum咁有得轉返正...所以forum有返d rule係好...

但forum沒落係變得不懂得因時制宜...
作者: sowailun    時間: 16-12-2014 18:03
好耐無上來了
作者: 冰月~    時間: 20-12-2014 20:09
個話題足足講咗5,6年
作者: 我思故我在    時間: 21-12-2014 13:26
無手機版真係咁差咩
個MON咁細 拎住部機都覺細
傻乂小風 發表於 24-11-2014 22:55

出街下下捧住部notebook/平版?
作者: MayBe.    時間: 22-12-2014 23:37
又無online game玩 ....
作者: 26512651    時間: 23-12-2014 17:14
我都好耐都無睇樂古了 有時會按下 睇下有啲咩
我漸漸無玩樂古係改了介面之後
之前等級個到仲有幾條龍個陣 樂古仲好旺
但慢慢就少人了 依加樂古仲要好多廣告
彈全頁廣告都幾煩
我部機又唔係勁
好多時都輕一輕機...
所以都減少上了
作者: 深乂藍    時間: 24-12-2014 18:22
本黎都只係睇post唔回
依家新帖出得少 連睇都無睇咁濟._. ...
作者: 紫龍EX    時間: 30-12-2014 04:43

同意online game少人玩左令樂古式微 作為巨商玩家 以前一諗巨商少不免就會諗起樂古 基本會自動連結
但依家巨商唔掂 樂古一樣 樂古係我少數認真會留言同開post既論壇 其他我都係CD room
可以的話真係希望巨商可以多返人流 而樂古多返post 唔好再來來去去都係得幾個人 再次熱鬧返
因為呢D都係唔少人學生時期既珍貴回憶
作者: 烈女    時間: 30-12-2014 15:55
很久沒回來冒個泡……哎……
作者: 無名小卒=]    時間: 3-1-2015 23:03
無咩野講咁
同埋D主題唔夠吸引
不過唔知點解百度貼吧好火,佢都係論壇既升級版姐應該。
作者: sam09037    時間: 5-1-2015 18:14
好耐冇上
作者: 神乂怒火    時間: 6-1-2015 18:42

其實遊戲市場係唔會萎縮 可能只有 online game 萎縮
nakuz 會員流失 主要係比唔到遊戲資訊玩家 所以無人再交流心得
fb 亦取代唔到遊戲討論區 1.搵資料唔方便 2.部份玩家唔想比人知道fb 所以唔會交流
如果nakuz真係有心搞 主力搞 web game 同 mobile game 啲遊戲攻略吧
作者: 工口仔    時間: 8-1-2015 15:46
無咩野講咁
同埋D主題唔夠吸引
不過唔知點解百度貼吧好火,佢都係論壇既升級版姐應該。 ...
無名小卒=] 發表於 3-1-2015 23:03

專登引用下你~等你知道我存在係樂古:p

我覺得唔夠多原化...好單調 樂古個名太畢改改去...
同埋太唔吸引冇特色...普普通通咁 如果有個強勢啲既名堂應該吸引到唔少人

但我就比唔到例子...
作者: 工口仔    時間: 8-1-2015 15:48
其實遊戲市場係唔會萎縮 可能只有 online game 萎縮
nakuz 會員流失 主要係比唔到遊戲資訊玩家 所以無人再 ...
神乂怒火 發表於 6-1-2015 18:42

認同...冇乜會員出深入研究既文章(所有遊戲都係) 好散修修..

利申:我就一定做唔到資深研究員...
作者: iloveme    時間: 9-1-2015 03:44
好耐無上黎,一上番黎就見到咁既post......

對上上線果次應該係3年前。以前討論online game的forum少,加上好多人講樂古,所以樂古好快興起,但隨住大家長大左,都已經無乜玩online game,走下走下就搞成咁
作者: cwsshing    時間: 14-1-2015 01:33
以前玩開cs aoc 連ip個網直頭開住樂古個網泥掛機都有 就算開post都追到live 睇下有咩趣事。e+上泥都係睇下有冇新online game上架睇首頁LOL
作者: kit19951020    時間: 14-1-2015 05:13
:L 真係覺得而家少人玩左ONLINE GAME先會導致個情況甘樣... 我都真係好耐無上 係突然玩番跑跑卡丁車諗起而家論壇好似玩搞活動 所以先上一上黎睇下 ACC都差D唔記得-.- 成2年無上
作者: 呀楊    時間: 15-1-2015 16:59
真係覺得而家少人玩左ONLINE GAME先會導致個情況甘樣... 我都真係好耐無上 係突然玩番跑跑卡丁車諗起而 ...
kit19951020 發表於 14-1-2015 05:13 AM

個人覺得跑online其實都幾好玩,就係啲人唔鐘意,可能disposition問題

作者: cwsshing    時間: 16-1-2015 21:15
先唔好理因為手遊市場影響左一班新血加入同PC選擇性較為低ge問題到先。其實流失咁多玩家,我都係覺得係歸根究底於一d傳統道德觀念上ge一大堆野,唔想係呢堆野到太詳細,但係都舉d例:搵唔到食、開唔到飯之類、冇作為。總知就係負面野,感覺上你有打機呢個行為已經錯?係呢個香港社會上唔容許ge事。但係我自己就只不過當作係娛樂ge一種咁簡單ge野。我e +出到泥番工一樣係咁fit馬,但係總有堆人唔知點解叫我唔好打咁多機,呢d就係個種流傳落泥理解唔到ge觀念。你遠d睇下kr jp tw cn d電玩市場會唔會好似香港咁?(大把人放工講打機,而且係好平常ge事)電腦遊戲市場一樣係到,有冇手遊咁紅唔需要係到做比較,起碼我知道香港ge已經死左。而呢個都係令論壇人流流失ge最大原因,唔一定完全係手機ge因素所影響。

以上大量個人見解如有得罪抱歉
作者: denny20011325    時間: 16-1-2015 22:30
好耐無上來 一上來見到命不久矣 =.=...
作者: 無名小卒=]    時間: 19-1-2015 22:58
專登引用下你~等你知道我存在係樂古:p

我覺得唔夠多原化...好單調 樂古個名太畢改改去...
同埋太唔吸引 ...
工口仔 發表於 8-1-2015 15:46

近排有咩搞
作者: 工口仔    時間: 21-1-2015 00:17
近排有咩搞
無名小卒=] 發表於 19-1-2015 22:58

就快有嘢搞咁囉...

將之前打機既時間轉左做練習同睇Show囉...仲有返工....
作者: chipmunk123    時間: 22-1-2015 20:29
依家個個都Whatsapp group, Wechat, 拎起手機都5知幾方便。
點會得閒上論壇慢慢等留言。
作者: LSM    時間: 27-1-2015 23:59
基本上係因為樂古冇任何吸引新人加入既措施
而老人自然流失
作者: 我思故我在    時間: 29-1-2015 22:45
依家個個都Whatsapp group, Wechat, 拎起手機都5知幾方便。
點會得閒上論壇慢慢等留言。 ...
chipmunk123 發表於 22-1-2015 20:29

兩樣野黎既,段估你唔會係人都比電話掛?
作者: Kamma    時間: 1-2-2015 01:56
當年無都未出齊嘅小朋友過完CE再過AL,正路都唔會上嚟
作者: kingu118    時間: 4-2-2015 11:49
一上來見到命不久矣
作者: 宇智波鼬    時間: 5-2-2015 23:30
樂古
作者: darkdecade    時間: 6-2-2015 21:08
現在的人只會上高登……
作者: [S]andrew1111    時間: 9-2-2015 22:17
好耐冇上來樂古論壇- - "
我個AC登記仲要係04年...
冇咩人玩online game啦 依家
太多遊戲 太多選擇 時間都唔夠用 唔似以前
作者: 血影海    時間: 9-2-2015 23:19
好多舊人係到喎
作者: RoyLo    時間: 10-2-2015 00:16
重點,只有舊人
作者: 〝小趙﹏*    時間: 13-2-2015 02:11
新人點會識;P
作者: kv300kll    時間: 14-2-2015 09:43

online game少左很多人 加上易家D人鍾意去Facebook 就算系我平時都系去巴哈姆特
作者: doggoddoggod    時間: 15-2-2015 00:46
人大左樂古冇玩 facebook冇玩
作者: 愛玩樂    時間: 16-2-2015 21:05
好多熟悉的面孔...
作者: [H]EX1330    時間: 20-2-2015 09:47
打機都無乜時間,上論壇都自然少,加上而加ONLINE GAME 都開始少人玩,更加少人上黎
作者: NeojulianEX    時間: 24-2-2015 00:27
高登既興起..
kitjai123 發表於 15-2-2015 02:20

我覺得又唔係好關高登事
各樣因素前面好多師兄都已經講左

樂古定位本來就係GAME壇,專FOR中小學雞交流之用,同高登本來就唔同

本來係樂古打躉既會員慢慢大個唔再打機而離開,ONLINE GAME式微而少新會員加入,管理層無為樂古轉型等等都係被淘汰的因素

仲會係哩個POST留言既其實都係本住對樂古既情,有邊幾個仲真係會成日上黎

其實睇得出樂古一早就已經不謀求發展,但只係希望個壇可以繼續留係度得閒俾我地返黎扮下老屎忽就夠了
作者: Necok999    時間: 26-2-2015 02:28
Updata唔夠快。 淨game 唔夠
作者: dolphin413    時間: 27-2-2015 01:58
d廣告多到成個大6網咁
家下online game又冇人玩
加上咁多其他論壇同討論區
版規又嚴又多
作者: heroesfans100    時間: 27-2-2015 13:10
Add oil
作者: lawsum2005    時間: 1-3-2015 04:22
論壇已經唔再有人上,,D人情願上下FB仲好..
作者: 工口仔    時間: 6-3-2015 15:39
論壇已經唔再有人上,,D人情願上下FB仲好..
lawsum2005 發表於 1-3-2015 04:22

好懷念討論區既好處....
作者: firstslain    時間: 8-3-2015 17:51
討論區日漸式微?!
作者: 小湊    時間: 9-3-2015 21:11
HI好耐冇見
jimmg12 發表於 23-11-2014 12:56 PM

貴安
作者: 零度之刃    時間: 13-3-2015 21:05
d廣告多到成個大6網咁
家下online game又冇人玩
加上咁多其他論壇同討論區
版規又嚴又多 ...
dolphin413 發表於 27-2-2015 01:58

無人玩 online games?   

Are you kidding me?

去查下 LoL , DoTA, Hearthstone, CS:GO, Minecraft 有幾多人玩啦。  

樂古收皮,箇中原因有三:

1. Facebook,Whatsapp,In-game chat,Skype,TS,Garena等均可即時通訊,無疑比論壇方便得多。

2. 已經有形形色色的情報網(如Surrender@20, HKEsports, etc.),壓根兒無必要上樂古。

3. 如HKGolden唔同,Nakuz無專業團隊,反倒是以前有隻鴟梟派膠。

樂古能否重生?無待蓍龜。

作者: 我思故我在    時間: 14-3-2015 02:50
無人玩 online games?   

Are you kidding me?

去查下 LoL , DoTA, Hearthstone, CS:GO, Minecraft 有 ...
零度之刃 發表於 13-3-2015 21:05

首要係渣旗果個有心發展落去,如果連你地老細都唔肯搞,講咩都冇用...
作者: 沖天~    時間: 14-3-2015 22:12
你諗下~ 當年d人得閒上網係上討論區~

而家得閒係上facebook同手機game~
作者: gunseed1997    時間: 20-3-2015 01:49
範圍太大
作者: 我思故我在    時間: 20-3-2015 02:30
範圍太大
gunseed1997 發表於 20-3-2015 01:49

論壇定位都係遊戲,所以唔係呢個問題
作者: Kyle.T    時間: 1-4-2015 20:16
年代唔同啦, 以前都無咩網站好上, 大家日日都會上論壇
依家D網站多姿多彩....
作者: 呀楊    時間: 1-4-2015 23:51
依個post夠長命

唔知可以撐到幾耐
作者: 古巨基1號    時間: 6-4-2015 13:44
回復 74# 呀楊

[size=13.8461542129517px]撐到[size=12.307692527771px]樂古執粒
作者: 鳳少淩    時間: 8-4-2015 04:19
香港遊戲代理沒落...
作者: q123p    時間: 25-7-2015 02:11
樂古已成時代的眼淚
作者: 我思故我在    時間: 27-7-2015 02:25
樂古已成時代的眼淚
q123p 發表於 25-7-2015 02:11

咁誇張,不過都可以象徵online game時代既終結。
作者: chunlok919    時間: 12-12-2015 22:44
無咩人玩onlie game
作者: mrroyroy    時間: 15-12-2015 06:47
推出手機版才是王道
作者: not01    時間: 21-12-2015 12:06
個人想開紹係到發展ac ~ 所以吾好咁快汁
作者: 我思故我在    時間: 21-12-2015 14:35
個人想開紹係到發展ac ~ 所以吾好咁快汁
not01 發表於 21-12-2015 12:06

執就唔會既,不過真係冇咩人
作者: 罕罕罕    時間: 1-1-2016 16:02
太少版/宣傳...
作者: 邪剎    時間: 21-1-2016 02:01
回復 4# cla991053

我連點解得49分都唔知.....49分之後想發個帖上交易區都唔得 成年冇上
作者: wmlauaa    時間: 31-1-2016 16:00
D分又真係唔叫點先多
作者: ★TOMMY☆    時間: 31-1-2016 17:28
因為連電腦遊戲都式微
作者: 南非王子    時間: 3-2-2016 10:39
會唔會係少左人玩online game?
作者: ted10715    時間: 8-9-2016 08:19
改版整個失敗  連結都失效了   很麻煩
作者: vC.`    時間: 19-10-2016 10:19
亢龍 發表於 28-11-2014 21:48
依家都冇咩人會上論壇

仲有好多人會瀏覽論壇 , 高X , X登就是一個高瀏覽率的論壇
作者: vC.`    時間: 19-10-2016 10:21
我思故我在 發表於 21-12-2015 14:35
執就唔會既,不過真係冇咩人

唔會執既, 咁就11年啦
作者: 我思故我在    時間: 19-10-2016 16:04
vC.` 發表於 19-10-2016 10:21
唔會執既, 咁就11年啦

變左空殼
作者: vC.`    時間: 19-10-2016 16:45
我思故我在 發表於 19-10-2016 16:04
變左空殼

是衰落?
作者: vC.`    時間: 19-10-2016 16:45
vC.` 發表於 19-10-2016 16:45
是衰落?

我覺得不是
作者: 我思故我在    時間: 19-10-2016 16:50
vC.` 發表於 19-10-2016 16:45
是衰落?

你覺得呢
作者: 豆丁123    時間: 23-10-2016 01:19
時代淘汰 olg已經成為非主流

作者: KennethFong    時間: 23-10-2016 01:22
你好
作者: vC.`    時間: 24-10-2016 00:14
我思故我在 發表於 19-10-2016 16:50
你覺得呢

不是, 只少還有一班管理團隊
作者: 天機翼    時間: 24-10-2016 19:31
今日無LALA上樂古 好多年冇上了 好多回憶  雖然已經冇咩人了
作者: 流浪詩人~    時間: 1-3-2017 22:07
無特點 玩版主制 點會有人玩
作者: harrytin    時間: 11-3-2017 10:16
其實,我狂入樂古成日都入唔到.... 我今日先入到,想睇下文都睇唔到
作者: heison688    時間: 13-5-2017 17:27
無哂創意

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2