樂古Nakuz

標題: 現今巨商界..咩人都有.... [打印本頁]

作者: kenyuwb    時間: 8-5-2018 18:03
標題: 現今巨商界..咩人都有....
事原我掛機收明入160,,,自問態度好好.....
換來呢個人來問,佢叫我出,我出160...就俾人鬧...真心好笑

作者: 飛雷神    時間: 8-5-2018 19:06
160又真係低左D既..不過佢唔賣咪算囉=.=
作者: 黃宗澤星樓    時間: 8-5-2018 20:46
有時^^呢D符號係會令人燥底
你仲要兩次
作者: 小妍~    時間: 8-5-2018 21:45
黃宗澤星樓 發表於 8-5-2018 20:46
有時^^呢D符號係會令人燥底
你仲要兩次

同意
作者: 天下乂無雙    時間: 8-5-2018 21:56

老老實實,我真係好想吊下巨商D打橫黎講GA人
(咩唔岩價咪唔岩價,洗咩嘈)
(我平收還平收,你都可以唔賣,唔需要X人)

好多野都有市價,唔好同我嘈咩叫市價.
好似點品咁 明明就有個點品比值作市價參考
幾百E的貨品,人地平1~2E當平D賣俾你啦
你地都唔夠,硬係要平多10幾~20E
有D人收野仲過份,平市價20~30%收

大佬呀,將心俾己啦
換左係你,你又會唔會平10~20E/20~30%賤賣自己D野呀?

ANYWAY 唔係針對樓主你
但而家D人真係見到同團就盲撐,
明明自已個團友出ON9價 俾人吊
D正義團友就走哂出黎吊返果個賣家轉頭
講咩狗屎垃圾(唔岩價咪唔好賣,罵咩人?)

你出得ON9價 就預左人當你ON9架啦!
咁你俾人吊你ON9 有咩咁出奇呀?

人地唔會無拿拿吊你ON9囉,貪口爽呀? 天生鐘意得罪人呀?
人地真係無拿拿吊你GA  你先出聲啦!

俾人罵之前 總有個原因GA
你出市價會唔會俾人罵呀?
你平1~2E收會唔會俾人罵呀?(假設件貨幾10E,即平1~2E只係平幾個%)
你出ON9價先會俾人吊姐 係唔係呀?

個個人學似你地咁平收野法,個市價D價一直降啦
降到送埋俾你好冇?

作者: 淚無情    時間: 8-5-2018 22:02
好簡單一樣野  唔岩價咪唔好傾。。。 不過賣家都有d唔岩
作者: 回到首頁    時間: 8-5-2018 22:51
味就係 仲好意思放上黎 哎 真係送番你一句 而家巨商乜人都有 ^_^
作者: 黃宗澤星樓    時間: 8-5-2018 23:23
比著我係對方 我X左你好耐啦^^
作者: beasilter    時間: 9-5-2018 07:54
個價唔岩唔洗x既 如果係驚佢影響其他人報價 你可以唔賣同買
作者: pkwapk123    時間: 9-5-2018 13:49
=.=其實唔岩價咪唔放 何必串人呢
我成日撞到唔岩價都唔應機/不了 有幾難

作者: 回到首頁    時間: 9-5-2018 14:17
講真既!你真心想160億收既 直接打住 收入值 160億 咁樣一定冇人插你! 你又唔出價 邊有人會估你出160億呀  仲唔係想呃人?仲要笑笑口打問號 我諗係哩下人地先話你姐 你出左160 人地可能冇反應 你自己都要知咩事啦 仲打個笑樣問題 仲唔係想俾人插咩
作者: kenyuwb    時間: 9-5-2018 17:43
天下乂無雙 發表於 8-5-2018 21:56
老老實實,我真係好想吊下巨商D打橫黎講GA人
(咩唔岩價咪唔岩價,洗咩嘈)
(我平收還平收,你都可以唔賣,唔需要 ...

大佬
我無要求同迫佢賣我!
價人定! 我想幾錢收,收唔收到貨係我既問題
賣家出黎叫人出價  (PS我事先有叫佢出價 佢唔出,係佢既問題!
係佢叫我出價在先 唔岩價就埋放俾人,唔需要就鬧人既
打機姐,買賣公平 你情我願
唔可能市價幾多就一定要幾錢收囉
作者: kenyuwb    時間: 9-5-2018 17:46
原來各位覺得 價低 價唔岩 係可以插人既
明白晒 多謝各位
作者: 回到首頁    時間: 9-5-2018 18:41
你走去買樓 原本188萬既樓 你出160萬 仲要笑住打個問號俾佢 睇下人地點俾反應你啦
作者: kenyuwb    時間: 9-5-2018 18:44
回到首頁 發表於 9-5-2018 18:41
你走去買樓 原本188萬既樓 你出160萬 仲要笑住打個問號俾佢 睇下人地點俾反應你啦  ...

咩反應? 唔賣囉..
除非果位賣家無品到一個點囉除外
作者: 淚無情    時間: 9-5-2018 18:48
回到首頁 發表於 9-5-2018 14:17
講真既!你真心想160億收既 直接打住 收入值 160億 咁樣一定冇人插你! 你又唔出價 邊有人會估你出160億呀  ...

樓主張圖佢已經掛字出收明入160e。。。。。。樓主又冇錯度啵
賣家都出字160e  但冇問係咪最高價收  賣家見樓主人地掛字160e 仲走去密人地。。。   未諗清楚前 唔好一口咬定係樓主錯哂   其實笑笑口符號問好有咩問題先  賣家都未問清楚  傾都未傾  賣家就話人  笑你媽沒牙 。。。先最大問題
作者: ychych00    時間: 9-5-2018 20:06
平收都有罪?價唔岩埋唔好賣囉.你情我願既野.一定要下下同D人天價咁先得咩.ONJJ
作者: 天下乂無雙    時間: 9-5-2018 20:23
回到首頁 發表於 9-5-2018 18:41
你走去買樓 原本188萬既樓 你出160萬 仲要笑住打個問號俾佢 睇下人地點俾反應你啦  ...

算啦 同佢尼D人講根本哂9氣 佢地唔會視市價的存在
一句:(我鐘意幾錢收係我自己GA事,我收唔收到貨都係我GA事)就覺得自己出ON9價/賤價都係理所當然

FOR樓主:
好公道咁講:平收唔係就話插得 你唔好誤會我覺得全部收賣佬都係ON9
你打正旗號話明平收/明眼人都睇得出你係收賣佬時,你幾平收我都唔會理/插
我明白有時玩家急需要巨錢,真係會平價/賤價賣左D野黎套現,所以收賣佬都有存在價值!!!!!!!

睇圖,的確見到樓主打到明160E收入值(E個情況下,打到明低價收 我覺得係OK 我都唔會理你咁多)
我唔知樓主今次個咩原因會同圖中E個人嘈左起黎
但你叫得佢出價,可以估計佢應該事前係唔知你用160E收入值/見唔到你打到明160E收????

但大多數情況下(eg.無打明幾錢收/無打明平收),我會預期對方係用市價左右收
如果對方對ON9價/賤價,我真係會吊
咩叫ON9價/賤價? 可能個個人唔同. 容我解釋一下我心目中ON9價/賤價的定義
ON9價/賤價:一個低到我願意俾多少少收哂你收到GA貨,我仲可以平市價少少賣出去都大把人要GA價錢

用樓主今次個160E收入值做例子(低市價28E,約15%):
188E係入值大部份人心目中GA市價(可能樓主唔係啦)
如果樓主160E收到入值,我願意用165E同樓主收哂佢收到GA所以入值!!!!(每本俾樓主賺5E)
我180E再賣俾其他人,我相信都唔難!!!!

當然ON9價/賤價收野係咪一定錯呢? NO
只要你一早講定
如果唔係,其實大部分人都預左你市價左右收囉....而唔會預你出ON9價/賤價
THANKS

簡單D講:

打到明話平收,人地等錢洗...密得你問你咩價時已經預左你可能出ON9/賤價
多數都唔會俾人插

唔打明平收:正常人都預係市價交易...你出GA價同佢本身預期差太遠,反應自然大D
那個時候心入面一早認定你係ON9,俾人插都好正常!!

作者: 淚無情    時間: 9-5-2018 20:51
天下乂無雙 發表於 9-5-2018 20:23
算啦 同佢尼D人講根本哂9氣 佢地唔會視市價的存在
一句我鐘意幾錢收係我自己GA事,我收唔收到貨都係我GA ...

睇返樓主所講既內容:賣家叫買家出   自然買家出160e畏獨掛左字 明標明價咁收   賣家都走去密(都可以話真係睇唔到有掛字走去密左。。。當然張圖  對話應該仲有對上可能)
作者: 天下乂無雙    時間: 9-5-2018 20:55
淚無情 發表於 9-5-2018 20:51
睇返樓主所講既內容:賣家叫買家出   自然買家出160e畏獨掛左字 明標明價咁收   賣家都走去密(都可以話真 ...

所以我就好奇啦 打到明160E 頂多都係問樓主1XXE,要唔要?
點解會有出價GA情況出現呢???唔知佢係冇睇到 定 咩原因唔知樓主係用緊160E尼個價收

anyway 160e收可能係同佢嘈完先出字? or樓主係大頻出左喇叭而冇標價?! 講真我都唔知咩原因會出價

利申:如果我見到D人用ON9價/賤價收野,我密佢都費9事
作者: 1234950    時間: 9-5-2018 22:13
岩價就交易.
如果個價唔岩唔使鬧人
(唔一定係膠價 可以係市價 然後人地唔滿意都插你 呢個世界真係乜人都有)

如果個價唔合理  市場機制都會令到佢買唔到
當然都有機會賣方有其他因素 會賣出令佢買到
例如係 賣方等錢洗  賣方資訊掌握不完全等等
作者: 天下乂無雙    時間: 9-5-2018 22:29
1234950 發表於 9-5-2018 22:13
岩價就交易.
如果個價唔岩唔使鬧人
(唔一定係膠價 可以係市價 然後人地唔滿意都插你 呢個世界真係乜人都有) ...

俾得人插....10居其9都係出膠價~.~
講真呀 邊個咁鬼得閒亂插人/得罪人呢~

作者: 小妍~    時間: 9-5-2018 22:50
其實我無詳細睇到張圖邊個岩邊個錯,但見到個笑樣真係嬲嬲地

我唔覺得出價高低係d咩問題

你做賣家,唔會想人出低;你做買家,唔會想人出高;人之常情

你賣野,人地出低價,你就XYZ人;如果人地出高價呢,你會唔會真係同佢講笑佢傻仔先,我就拿拿林叫後山易啦

岩價咪收,唔岩價一係就傾,唔係咪,不了THX,成件事咪完左囉

好閒姐, 不過態度/表情符號真係影響哂成件事
作者: 淚無情    時間: 9-5-2018 23:15
小妍~ 發表於 9-5-2018 22:50
其實我無詳細睇到張圖邊個岩邊個錯,但見到個笑樣真係嬲嬲地

我唔覺得出價高低係d咩問題

賣家見到符號笑笑口又問號 可以唔洗理 人之常情
作者: kuo5277    時間: 10-5-2018 13:07
^3^~ 嘻嘻
作者: 淚無情    時間: 10-5-2018 16:02
kuo5277 發表於 10-5-2018 13:07
^3^~ 嘻嘻

博比人扣分呀  哈哈。。。嘻嘻
作者: 1234950    時間: 10-5-2018 17:04
天下乂無雙 發表於 9-5-2018 22:29
俾得人插....10居其9都係出膠價~.~
講真呀 邊個咁鬼得閒亂插人/得罪人呢~

有人會鬧人出膠價 或者被人鬧10居其9都係因為出膠價
唔等於出膠價係有問題 或者鬧人者係正確
作者: 淚無情    時間: 10-5-2018 17:39
1234950 發表於 10-5-2018 17:04
有人會鬧人出膠價 或者被人鬧10居其9都係因為出膠價
唔等於出膠價係有問題 或者鬧人者係正確 ...

不論買方或賣 出膠價預左會有 人之常情 可以唔洗理的(最重要應返人地 唔岩價 唔好意思~遇上叫人出價 又唔理人先麻煩)
作者: 天下乂無雙    時間: 10-5-2018 23:03
淚無情 發表於 10-5-2018 17:39
不論買方或賣 出膠價預左會有 人之常情 可以唔洗理的(最重要應返人地 唔岩價 唔好意思~遇上叫人出價 又 ...

佛系玩家,膠價唔洗嬲,緣份到自然會有人賣俾佢?
唔好將膠價合理化啦~.~
好地地,出返d正正常常的價位好難咩?

作者: ychych00    時間: 11-5-2018 00:04
膠咩價呀.同一樣野.有人可以高價收.低價收就得罪人咩..同樣賣野都係.無話對錯.只可以話大家溝通方式問題
作者: 天下乂無雙    時間: 11-5-2018 00:17
ychych00 發表於 11-5-2018 00:04
膠咩價呀.同一樣野.有人可以高價收.低價收就得罪人咩..同樣賣野都係.無話對錯.只可以話大家溝通方式問題 ...

低到離哂罩果D咪膠價

咩叫ON9價/賤價? 可能個個人唔同. 容我解釋一下我心目中ON9價/賤價的定義
ON9價/賤價:一個低到我願意俾多少少收哂你收到GA貨,我仲可以平市價少少賣出去都大把人要GA價錢

用樓主今次個160E收入值做例子(低市價28E,約15%):
188E係入值大部份人心目中GA市價(可能樓主唔係啦)
如果樓主160E收到入值,我願意用165E同樓主收哂佢收到GA所以入值!!!!(每本俾樓主賺5E)
我180E再賣俾其他人,我相信都唔難!!!!

我明白個個人收野都想平少少收
但唔好好似我上面講GA情況咁離譜咪冇人插0.0
作者: kenyuwb    時間: 11-5-2018 17:24
天下乂無雙 發表於 10-5-2018 23:03
佛系玩家,膠價唔洗嬲,緣份到自然會有人賣俾佢?
唔好將膠價合理化啦~.~
好地地,出返d正正常常的價位好 ...

你咁講..
高價放左就笑哈哈
低價收購就_喇叭啦?

低價收野就合理化俾人鬧
咁唔鍾意可以自己一個人打機
永遠唔會有低與高之分!
唔岩價可以唔回人,
但唔可以咁無品就XY人
另外一個"^^" 表情可以令人不爽 最好笑
作者: kenyuwb    時間: 11-5-2018 17:27
ychych00 發表於 11-5-2018 00:04
膠咩價呀.同一樣野.有人可以高價收.低價收就得罪人咩..同樣賣野都係.無話對錯.只可以話大家溝通方式問題 ...

師兄..算啦...呢D人已經將低價收野者一定俾人鬧 合理化左
佢認為點都好 收野者有權出幾多收 但賣家就一定無權因價唔岩就鬧人囉
作者: jchiu312    時間: 11-5-2018 18:41
唔岩價, 咪唔收/唔賣LO
作者: 1234950    時間: 12-5-2018 23:33
天下乂無雙 發表於 11-5-2018 00:17
低到離哂罩果D咪膠價

可唔可以再精確啲講 點解出低價/過低價/膠價值得被鬧?

如果係因為出ON9價 人地當你係ON9 就回以ON9說話
(先假設出ON9價係ON9仔)咁唔通你對唔同人有唔同道德準則?
但係如果因為佢係ON9仔而鬧佢. 好似又唔關個價位事

如果係關個價位事 咁個價位唔合所謂市價 點解要鬧(同時亦唔關是否ON9事)
作者: between    時間: 13-5-2018 00:26
假設一樣5億既野,出1億收既人會比人鬧既話,咁出50億收既人係唔係應該都會比人鬧?
作者: 天下乂無雙    時間: 13-5-2018 02:37
1234950 發表於 12-5-2018 23:33
可唔可以再精確啲講 點解出低價/過低價/膠價值得被鬧?

如果係因為出ON9價 人地當你係ON9 就回以ON9說話

其實呢.....我回左好多個回應
煩請你睇返我所以的回應/見解
如果你有睇哂我D回應,你剛剛問個問題,其實我一早答過.....-.-

仲有.......平收/高賣 都唔一定會俾人插
其實只要你一早打到明 OR 標定價收/賣
相信佢如果都要插你就好奇怪啦

我明白好多人都想搵水魚
買家就想勁低價收,賣家就想勁高價賣 OK 人之常情
但尼D情況出現都需要特定條件(如賣家急要錢所以平賣/買家好想快D收到某東西所以高價去收)

但要明白同一件貨係市埸上,大部分都係係某個價格內完成交易,E個RANGE我稱之為市價
當然有D人急賣急收,所以會有個別例子
咁個別例子個D 我就唔納入市價的範圍啦

OK 明白左咩叫市價之後,
請明白大部人賣野/收野 都唔想放太平,收太貴
所以一般情況下,買家/賣家都係想係市價範圍內完成交易
所以佢地會對自已件貨品有一個預期價格,
期望準交易對方出價會係一個預期合理範圍
但如果同預期合理範圍差太遠.....姐係而家你當我唔知市價呀? 想當我水魚? 咁佢咪會插對方囉-.-

OK 咁如果件貨我唔急收,我想低市價好多收,想睇下有冇人急賣,
咁你打明平收,如果有人急放願意低市價好多都賣俾你GA,咁咪OK囉-.-

OK? 明白? 清楚? 了解?

作者: kenyuwb    時間: 13-5-2018 14:16
天下乂無雙 發表於 13-5-2018 02:37
如果你有睇哂我D回應,你剛剛問個問題,其實我 ...

問題係 我唔識對方
我無迫佢賣我wo
係佢自己走上門問價 價唔岩可以唔理人
但有權鬧人嗎?

就好似上面有位師兄 打比喻 買樓
唔通買家用低於市價去收 賣家係唔係有人鬧佢先?
呢個情況下 賣家只可以 選擇唔賣,而唔可以鬧人出低價
貨在你手 你一日未賣出去 你都有權選擇賣定唔賣!
作者: yungkong2    時間: 13-5-2018 20:27
姐係而家你當我唔知市價呀? 想當我水魚?
邊有人當你係水魚喎        
作者: 1234950    時間: 13-5-2018 22:06
天下乂無雙 發表於 13-5-2018 02:37
如果你有睇哂我D回應,你剛剛問個問題,其實我 ...

哦  即係你覺得「因為對方當人/你係水魚  所以需要被譴責」
明白了  雖然你之前講左好多  但重點終於出現了

作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2018 02:44
kenyuwb 發表於 13-5-2018 14:16
問題係 我唔識對方
我無迫佢賣我wo
係佢自己走上門問價 價唔岩可以唔理人

樓主 你個情況我真係唔知實際係點,所以你要明白我講D野真係唔係針對你...
我諗對方應該冇睇到你係用打算用160E去收一件市價約188E的入值書
估唔到你出價咁低

ANYWAY 你識得講買樓做比喻
咁你買過樓未? 睇過樓未? 試過向賣家提出價未?
好 咁你如果想買樓 你都會問AA近排D市價做個參考啦,係咪?
而家D樓閒閒地都幾百萬, 用600萬樓價黎計,3~5個%就講緊係20~30萬
咁做買家又好 賣家又好 都想為自己爭取最大利益,講價講到盡
但多數都係 正/負5%內囉 除非你個係凶宅賣唔出啦....

OK 你而家用160E收188E GA野 低市價差唔多15%
套返去買樓做比喻
600萬樓 你講價講到510萬? 個賣家唔插你?
可能現實中,佢又未必當面插9你 廢事得失你E個買家
但心入內唔吊7你? 唔好講笑,如果一早知你出510萬,樓都唔俾你睇啦!!!哂9大家時間
完~~~
作者: henryns    時間: 14-5-2018 08:28
睇唔到圖1 160之前既對話 (但係預計係幾錢收)

160之後係表情 (猜測係對方好耐無回 求其發D野 原因可能係彈GAME/關密語太快之類就睇唔到)
(但係如果唔係上面猜測既就另計)

之後好明顯係賣家先撩交嗌(如果表情只係太耐無回)
咁既情況之下 雙方互插就係好正常既下場 你咁既態度仲想人地好態度對你?

首先人地講左160收
你唔同意唔可以打句不賣了? 或者講出你既價 180又好 200又好 反正係你會賣既價
然後雙方溝通協調
(至於內心感受  為左收到野賣到野 做好D態度)

最憎D人 1講自出 2出完價唔回/88 3.直接講ON9價 永遠都唔講自己心目中幾錢
(買家賣家都係)
你出貴左 話唔定人地想要 多幾億都肯

出ON9價有幾種情況
1.太耐無玩唔知價 而且唔係個個都會留意市價 又唔係收賣佬
你唔收既野鬼會留意佢幾錢咩

2.你心目中既市價同人地心目中既市價唔同 你定幾多市價就幾多?
常收既野(封書入神獸符)可能就平穩D姐
(假設既價咋)封書你既市價係100E 人地係90E或者110E
無咁常收既(除左個D)市價又點計
反正你如果真心想賣 就直接講你要賣幾錢 唔係講市價 鬼知你心中既市價係咩
你高10%佢低10% 自己計差幾多

3.佢真係ON9...

作為好心既你 提下人地佢出緊ON9價無人賣 跟住講番正常既價比佢 幫下人唔得?
正常人你可以選擇唔理佢 做乜要插人?

睇佢句坐時光機回來 有無人可以講下入藉幾時既價係160E 有無1 2個月? 或者只係1 2個星期前?

最後其實都係無鬼用 我見到佢第1句開始撩交嗌 我只會同佢講88啦ON9仔咁樣然後唔理佢 除非心情好又無野做
歡迎針對論點的插我 我好得閒無野做....

作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2018 08:47
henryns 發表於 14-5-2018 08:28
睇唔到圖1 160之前既對話 (但係預計係幾錢收)

160之後係表情 (猜測係對方好耐無回 求其發D野 原因可能係彈 ...

我明白你的論點
的確有D貨品係市埸上好少買賣,可能冇一個公認市價 好可能唔知市價/大家市價定義唔一致

BTW......入值不嬲用點品比值去計,而且都冇理由唔知市價.... -,-

ANYWAY 唔好講咩插人唔插人啦,真心討論一下
到底出價應唔應參考返市價呢?
OK 如果唔想參考市價,我鐘意幾錢收就幾錢收,等運到GA....我真係冇野講

正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦
OK 當你問左人/留意左而家市埸上件貨大約咩價位,明明知道件貨GA市價,但自己又想好平好平極低GA價去收WO
咁應唔應該講明自己平收,等對方一早預算你係用一個極低價去收呢?
我相信如果一個人打明平收,就算出價係低D  對方反應都冇咁大

仲有....買賣雙方都係....邊個唔想單單交易都順順利利,和和氣氣,快快趣趣咁完成單交易?
但你要明白而家好多人都成日出ON9價....10個出價,9個都ON9價....睇到都眼火爆啦
老老實實啦 如果佢出價係偏低少少 我都會同佢講下價
但如果出ON9價果D,真係價都廢事同你講....
因為你會知道對方根本冇誠意用一個正常市價RANGE去收野
只係想極低價去收,咁講黎都哂氣啦

講真有心收一樣野,用市價個RANGE(正負幾個%)收就最快
而家D人硬係要平好多去收....

一黎哂大家時間

二黎,問心你咁GA價 我見到都想收啦.......
姐係....當我明明賣緊封書130EGA(當而家封書市價約130E)
如果我見到有個人賣110E(低市價15%) 佢有幾多,我全部要.....

作者: henryns    時間: 14-5-2018 11:00
天下乂無雙 發表於 14-5-2018 08:47
我明白你的論點
的確有D貨品係市埸上好少買賣,可能冇一個公認市價 好可能唔知市價/大家市價定義唔一致

先講點品比值 唔係日日既價都一樣 基本上係睇賣家既心情調整少少
前後就差幾E 只可以做參考
如果賣點既人 幾條友都抬1抬價 分分鐘幾日之內可以升幾十% 甚至成倍

到底出價應唔應參考返市價呢? 呢個問題
要 但唔一定 有D特殊情況會變動得好快 唔係一般人可以適應
1.周3維護出既抽野活動
2.一般係1之後 幾條友平賣/平收(唔係嗌下個種)
3.版本變動 出新野 天王材料/聖誕黑斧
呢D場合價錢都會改變得好快 頭幾日急升/急降 要好耐先會穩定番落泥

至於你講既
(你既情況同上面既可以好唔同 但又唔一定 要睇下佢地既實際情況 但分析唔到)

你係錢多 可以收1堆貨泥等升等跌 又唔係自用 又急住放 拎泥炒 鐘意賣就賣 收就收(大部份老屎忽都應該係咁?)
長KEEP都唔會缺錢洗 又有幾千幾萬億周轉既錢 梗係有底氣咁做啦

如果你錢少 只夠買1件貨又或者急收泥用 情況就完全唔同
你絕對會死死氣同佢講價
而唔會 吊ON9 跟住唔理佢

買家如果唔係入藉呢D大路貨..  )而係其他得佢有貨既(料) 而你又急收泥用 仲慘
賣家:極度缺錢洗 急住賣 賣完先夠錢收你依家極度想收既野

圖上既買家賣家都唔知係點既情況
但正常泥講係賣家有底氣D 因為佢係用點品賣 佢唔一定要買入藉泥賣比你
可以買精蛋 孫子之類既賣比其他人
(如果佢得本入藉 之前收落既 又係日入既話 咁就蝕底好多)
作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2018 15:21
henryns 發表於 14-5-2018 11:00
先講點品比值 唔係日日既價都一樣 基本上係睇賣家既心情調整少少
前後就差幾E 只可以做參考
如果賣點既人 ...

有D特殊情況會變動得好快
我明白而家普雷威成日亂出野搞到D物價有時真係變得好快-.-
但你邊日收就應該....跟返果日個市價囉.....
反正係冇人估到下次活動出咩野俾你抽.....
件野要升要降 有時真係睇運數....

唔通1年前封書30E 我預算到封書會一直升,所以我係1年前賣封書130E咩-.-?
物品係唔同時間點 有唔同價值 好正常GA事

ANYWAY 而家點品比值都幾穩定,唔會差幾多....
你要幫樓主解釋話唔知市價/唔知點品比值....講唔通囉-.-

不如樓主回應一下....收入值前有冇問過團友點品比值/入值大約幾錢^^
作者: henryns    時間: 14-5-2018 16:26
天下乂無雙 發表於 14-5-2018 15:21
有D特殊情況會變動得好快
我明白而家普雷威成日亂出野搞到D物價有時真係變得好快-.-
但你邊日收就應該... ...

依家情況係點我唔知啦  不過正常無出活動 平日會幾穩定既 幾日先郁一郁咁
而且你講既市價就係睇企大田既人講放點品1:XXX咁樣 呢D好易變 完全睇佢心情  除非有4 5條友一齊放 但係如果佢地都升價呢
真錢同點品係固定比例 而唔係同巨錢固定比例 所以會升會跌
你預高10%市價 佢預低10% 價錢差好遠
不過主要唔係講呢樣

用我做例子
我1個禮拜先ON1次 ON完又唔會行街市 打打怪做下任吹吹水就算
就算睇拍賣都只會睇想收既料既錢 (周任任品)
其他完全唔會留意
你問我點品幾錢 封書幾錢 我完全答唔到你
我既印象仲停留緊係70E 1本封書 200E 1粒200LV神石既時間
今個禮拜睇1睇大頻 咦 100E? 好似升左WO
下個禮拜睇1睇大頻 咦 130E? 好似升左WO
再下個禮拜 咦 做乜馬武咁鬼貴既 之前睇先20E 1把 依家150E? 去拍賣睇1睇龍武龜武個D 8E? 之前唔係15 6E架咩?

上面可能講到199 我想講既係 只要你唔係日日留意個市價 好多時變左都唔知 唔理升定跌
出價就好容易變成上面既膠價 真係唔係個個人都會日日企係大田逐樣野睇幾錢

而一般只會大頻收野講自出 亦好容易會有雙方鬥講自出既情況發生
作者: yungkong2    時間: 14-5-2018 18:38
唔理樓主知唔知價
就當樓主特登平收又要比人插?
咁鐘意講樓,轉個角度你見有條友平收棟樓又會唔會特登走去插佢呀?最多咪當佢傻仔
根本係人問題

作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2018 19:26
henryns 發表於 14-5-2018 16:26
依家情況係點我唔知啦  不過正常無出活動 平日會幾穩定既 幾日先郁一郁咁
而且你講既市價就係睇企大田既 ...

我明白巨商有好多野,你唔會日日留意住某樣野ga市價
Anyway 我上一個回應提及到:正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦 唔知你認唔認同呢??? 如果認同我,你唔應該咁去駁我囉-.-

Ok你話你幾個月冇on, 假設你而定想收道神獸符啦。但又唔知點比值/市價幾多。
你第一件事係做咩?密個放緊神獸符ga人向佢提出以3個月前的價去收?你唔會啦。。

正路都係留意下而家市場賣緊點比值ga人一般放幾多/問團友參考價啦,係咪?唔會on99去用3個月前ga價去收野吧? sorry, 我可能好多粗口,但冇惡意。

作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2018 19:30
yungkong2 發表於 14-5-2018 18:38
唔理樓主知唔知價
咁鐘意講樓,轉個角度你見有條友平收棟樓又會唔會特登走去插 ...

唔好話人傻仔,一個人想用低價去收人野,傻得去邊^^ 奸到出汁添啦
不如直接d講:似係佢想當人傻子就真啦^^

講樓係唔知邊條友講起,我都係借黎講下,
如果有條友想平收我棟樓?我諗我冇機會插佢,如果個agent一早講明對方想低15%買樓,我樓都唔俾佢睇呀^^ 哂9我時間
Anyway, 現實同虛擬世界有d差異
現實生活中,如果有人當你傻子,你未必會直接當面插佢,你只會背後同人呻/插
但虛擬世界要俾面你咩? 你想當人傻子,俾人插都唔好怨啦唔該
作者: henryns    時間: 14-5-2018 20:07
天下乂無雙 發表於 14-5-2018 19:26
我明白巨商有好多野,你唔會日日留意住某樣野ga市價
Anyway 我上一個回應提及到:正常人去收一樣野/賣一 ...

正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦 唔知你認唔認同呢??? 如果認同我,你唔應該咁去駁我囉-.-
會 但係唔一定有人賣緊

Ok你話你幾個月冇on, 假設你而定想收道神獸符啦。但又唔知點比值/市價幾多。
你第一件事係做咩?密個放緊神獸符ga人向佢提出以3個月前的價去收?你唔會啦。。
我一般講收 叫佢自出 就係因為太多出完價唔回既人 所以我點都唔會做第1個出價既人 (個人習慣 點都唔改)
樓主係佢出字講左160收先 跟住人地再密佢再確定160呢個數 然後唔理人 講句不了好難?
就算賣家叫佢自出 佢出160 我覺得都無問題 (連價都唔出 直接撩交嗌 呢D好明顯唔係真心想賣既人)

正路都係留意下而家市場賣緊點比值ga人一般放幾多/問團友參考價啦,係咪?唔會on99去用3個月前ga價去收野吧? sorry, 我可能好多粗口,但冇惡意。
街市唔係長期有條友企緊係度講賣點品1:XXX 而且團友唔一定有人係度會答你
唔通就唔收野咩
就算有人講1:XXX 呢個就係市價咩? 只係佢賣緊既價
就算係祖C呢D大點商都唔係佢話幾多就幾多 你覺得岩價先會收 唔岩都係唔收
團友講既野都係 你問團友入幾錢 有人答188(當呢個市價) 有人答180(正常價既波動內最低)  有人答175(收既話最好呢個數收) (團友既話應該唔會有人報大數)
呢D只可以作參考 又唔係絕對標準
然後佢心目中再想平D 就再降D

你覺得160同188真係差得好遠?15%就叫ON9價?
我覺得起碼都低30%-50%先夠ON9
188E既野起碼要100以下

你諗下有人放封書150 你密佢130既情況
(當時既市價係130-135 佢心目中既市價係140 跟住佢要賺錢150先肯放 因為市價放佢無得賺)
如果你想平D收可能變成125~128
(呢點唔想再講 講左3次)
作者: henryns    時間: 14-5-2018 20:10
yungkong2 發表於 14-5-2018 18:38
唔理樓主知唔知價
咁鐘意講樓,轉個角度你見有條友平收棟樓又會唔會特登走去插 ...

太平 或者好明顯睇出想做下個價既情況 真係抵吊....
(蚯蚓哥 就係你啦)
只係一般心諗ON9仔 好少會特登去密佢吊佢....
作者: pkwapk123    時間: 14-5-2018 20:19
天下乂無雙 發表於 14-5-2018 19:30
唔好話人傻仔,一個人想用低價去收人野,傻得去邊^^ 奸到出汁添啦
不如直接d講:似係佢想當人傻子就真啦^ ...

其實岩就賣 唔岩就88
點解一定要話人呢-.-?威D型D?
姐系好似JOE絲平放彈同平代升 佢個價同其他比貴左好多WOR 唔通佢比其他貴我去吊9佢牙??貴好多又算唔算膠價???
唔岩咪搵第2個 點解可以講到罵人咁合理化 人地膠價都大把生意
作者: yungkong2    時間: 14-5-2018 20:21
天下乂無雙 發表於 14-5-2018 19:30
不如直接d講:似係佢想當人傻子就真啦^ ...

OK講虛擬世界
咁你會唔會特登去密人 hi 窮狗咁呀?
作者: yungkong2    時間: 14-5-2018 20:23
pkwapk123 發表於 14-5-2018 20:19
其實岩就賣 唔岩就88
姐系好似JOE絲平放彈同平代升 佢個價同其他比貴左好多 ...

佢可能被害妄想
成日驚自己比人當係水魚
作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2018 20:28
henryns 發表於 14-5-2018 20:07
正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦 唔知你認唔認同呢??? 如 ...

正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦 唔知你認唔認同呢??? 如果認同我,你唔應該咁去駁我囉-.-
會 但係唔一定有人賣緊
好明顯....入值好難唔知市價....唔好為駁而駁啦-.-**

我一般講收 叫佢自出 就係因為太多出完價唔回既人 所以我點都唔會做第1個出價既人 (個人習慣 點都唔改)
樓主係佢出字講左160收先 跟住人地再密佢再確定160呢個數 然後唔理人 講句不了好難?
就算賣家叫佢自出 佢出160 我覺得都無問題 (連價都唔出 直接撩交嗌 呢D好明顯唔係真心想賣既人)

樓主GA情況我真係唔知,但可以估計對方係本身唔知樓主用咁低價去收
如果一早見到樓主用160收,我諗對方都唔會密樓主
如果賣家好明顯唔係真心想賣既人,咁好明顯樓主都唔係真心想收野ga人
ok我可能講錯少少野,樓主的確係真心想收入值,但真心想用一個on9價去收人野囉.......

街市唔係長期有條友企緊係度講賣點品1:XXX 而且團友唔一定有人係度會答你
唔通就唔收野咩
就算有人講1:XXX 呢個就係市價咩? 只係佢賣緊既價
就算係祖C呢D大點商都唔係佢話幾多就幾多 你覺得岩價先會收 唔岩都係唔收
團友講既野都係 你問團友入幾錢 有人答188(當呢個市價) 有人答180(正常價既波動內最低)  有人答175(收既話最好呢個數收) (團友既話應該唔會有人報大數)
呢D只可以作參考 又唔係絕對標準
然後佢心目中再想平D 就再降D

所以我一早講過.....how to define 市價
大部分都係係某個價格內完成交易,E個RANGE我稱之為市價

你覺得160同188真係差得好遠?15%就叫ON9價?
我覺得起碼都低30%-50%先夠ON9
188E既野起碼要100以下
15%唔叫on9價.....30~50%先叫on9價

咁可能真係人人定義唔同啦.....
但如果你賣點品低15%都覺得ok ga 我以後想要點品都一定搵你

你諗下有人放封書150 你密佢130既情況
(當時既市價係130-135 佢心目中既市價係140 跟住佢要賺錢150先肯放 因為市價放佢無得賺)
如果你想平D收可能變成125~128
(呢點唔想再講 講左3次)

好明顯啦 放150e(比130e多出15%)ga 係我角度都係on9價.....我見到都唔會密佢囉-.-
作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2018 20:34
pkwapk123 發表於 14-5-2018 20:19
其實岩就賣 唔岩就88
姐系好似JOE絲平放彈同平代升 佢個價同其他比貴左好多 ...

貴好多? 貴幾多%?  anyway 祖c情況又特別少少,因為佢賣野多數係先錢後貨,祖c貴在商譽吧?!
起碼我唔驚佢走數昆人
換左其他人平d放點/巨錢 我都會驚係昆人 我可能真係寧願俾少少錢祖c賺都唔想冒險

btw 祖c貴好多咩? 貴幾多%

平收貴賣係巨商ga特色
人人都想平收貴賣 咁先賺到錢
但係平幾多 貴幾多 都要有個合理range囉^^
你下下要人蝕大本ga 好難冇人插你-.-
10個人當9個好脾氣啦...都會間唔中有1個插你....
作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2018 20:38
yungkong2 發表於 14-5-2018 20:23
佢可能被害妄想
成日驚自己比人當係水魚

其實你地係咪當我係樓主圖中ga仇天-.-?

我路人黎 件事同我冇咩關係
樓主又好,仇天又好 我都唔識e 2條友
我只係以事論事

anyway我自己都係做過收收賣賣^^
我好熟市價 我又唔驚自己做左水魚囉
同樣地 因為我了解市價^^ 邊d人想當人水魚 我一睇佢開價就知佢咩人^^

仲有我出價好公道 起碼出價未試過俾人插囉=]

作者: yungkong2    時間: 14-5-2018 20:51
天下乂無雙 發表於 14-5-2018 20:38
其實你地係咪當我係樓主圖中ga仇天-.-?

我路人黎 件事同我冇咩關係

所以話你被害妄想
無人當你係仇天喎
以事論事
你係咪覺得見到有人平收就應該主動密佢吊佢插佢笑佢窮狗?
答左依樣先
作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2018 21:01
yungkong2 發表於 14-5-2018 20:51
所以話你被害妄想
無人當你係仇天喎
以事論事

for me 我唔會咁無聊去咁做
樓主係咁ga情況咩?
根據我所理解 樓主唔係無拿拿俾人插/罵佢窮狗wo
而係對方係不知樓主想用160e收市價約188e野的情況下發生e場罵戰?

如果對方係見到樓主收160e 專登密佢插/罵佢窮狗ga
真係對方on9

但如果對方係不知樓主想用160e收市價約188e野的情況下
密佢對問樓主幾錢收入值? 然後得到160e e個極低價回應而去罵樓主窮狗
我可以理解對方點解有咁大反應=]
作者: pkwapk123    時間: 14-5-2018 21:18
天下乂無雙 發表於 14-5-2018 20:34
貴好多? 貴幾多%?  anyway 祖c情況又特別少少,因為佢賣野多數係先錢後貨,祖c貴在商譽吧?!
起碼我唔驚佢走 ...

正常都系搵大團代升咖喇(特別有圈圈個D)
因為個個封都會賠比你但佢開價比人高成20%-30%左右 你要圖我PM你又點話牙(都系問過佢2次咁大把)
咁佢又算唔算膠價? 價系人定 神符因為前排D人換左好多都冇跟點品喇  咁入藉聖誕又有折 人地試下平收都唔得
正所謂願者上釣 唔岩就8喇 講咁多廢話做乜 成個小學雞咁
作者: yungkong2    時間: 14-5-2018 21:22
天下乂無雙 發表於 14-5-2018 21:01
for me 我唔會咁無聊去咁做
樓主係咁ga情況咩?
根據我所理解 樓主唔係無拿拿俾人插/罵佢窮狗wo

OK
咁當賣家密完買家拎到個平收價係咪之後覆返買家就罵返人?
For you會唔會咁做
作者: 天下乂無雙    時間: 14-5-2018 21:22

其實我自己唔會亂罵人=]
但如果對方出價太低 我會用佢個價再高d同佢收
等佢明白到....自己出價係幾L咁低^^ 我收完再轉手都有得賺 ok?

其實好人好姐....無拿拿會俾人插ga,麻煩都諗下自己點解俾人插先啦
如果一味要話人插你就係佢唔岩 佢冇品
咁你地咪繼續用同樣ga出價原則去收野/賣野囉
同樣ga事件會一直發生 俾人插就預左架啦
反正俾人插ga係你,唔係我
我都費時同你地說教咁多

繼續用你地一貫ga方式做人
俾人插就話對方錯先^^ 唔好諗自己點解俾人插
插我就係你錯^^
That's crazy
完! 我都唔想再回應了 討論完畢^^
作者: henryns    時間: 14-5-2018 21:26
天下乂無雙 發表於 14-5-2018 20:28
正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦 唔知你認唔認同呢??? 如 ...

好明顯....入值好難唔知市價....唔好為駁而駁啦-.-**
算啦我講左4次唔想再答呢個問題

咁可能真係人人定義唔同啦.....
但如果你賣點品低15%都覺得ok ga 我以後想要點品都一定搵你
買同賣調轉左

好明顯啦 放150e(比130e多出15%)ga 係我角度都係on9價.....我見到都唔會密佢囉-.-
OK 明

得出總結:
你既意思就係你心目中係幾錢 除此以外所有價都係ON9價 不論高低

補充(同上面既論點無關 從側面睇事)
1.仔細睇圖1 樓主係好明顯掛緊字160收明入 唔係賣家問價 買家再出價既情況
2.1條友收封珠 1條友收封珠58E
放孫子265 封珠64 封書140 入190
係咪咁就可以說明佢放既就係市價
58X3=174  64X3=192 (係咪同樓主既情況有D似呢 )
3.見到祖C 同埋有幾條友代升兵怪 同有人放緊外掛(只想講下 無咩特別意思)
4.圖中無人出字講緊放點品既比值(都係無咩特別意思)
5.睇下團友講既野 同埋賣家既身份(志願者)(都係無咩特別意思)
作者: yungkong2    時間: 14-5-2018 21:38
乜原來講買賣都要插黎插去?
照你咁講罵人果個咪永遠都岩?
永遠都係要罵返場花生^_^?
咁叫得人出價又一定預左唔會見膠價^_^?
咁巴閉要人地出個價比你又要罵返人?
真係無人開槍指住你喎,唔洗咁大壓力喎,把口都唔洗咁臭喎
利申係其他服一直明買明賣平收貴賣都未試過罵戰^_^_^

作者: 1234950    時間: 14-5-2018 21:56
上星期睇左個節目   係講黃牛飛
節目內有提到炒家(你當低/賤收野 或 放高價既人) 有個功能就係調整市場價格
而好多人唔鐘意炒賣行為 因為覺得炒家係過程中 並無實際產出
甚至係搶左生產者(廠主/買點友)應得既價值
同時炒家調整市價個功能並唔係咁易被察覺

BTW個節目係 五夜講場 - 學人講經濟 2018:黃牛之亂
作者: henryns    時間: 16-5-2018 08:57

1日1夜無人講野 自己總結一下 就當完貼
排除左唔睇清楚圖就亂帶風向既人(回到首頁)
佢講既野其實有道理(如果佢講既情況同實際一樣既話)
只係同實際情況完全相反 (出價方面) (前半句)(搞到變成語無倫次自己打自己臉既人)

應該分開2派(自行對號入座)
1. 出價太膠 抵吊 賣家做得岩(天下乂無雙為首既 頭1頁有1半都係 後幾頁先開始有2 3)

2. 覺得唔應該吊/^^搏吊呢D態度問題行先既人(我應該先呢種? )
3.覺得出膠價 算係正常情況(各種原因導致) 就算出左亦唔應該吊(我好似都算)
(23應該算係2邊都有錯 或者有1邊錯得多D)

(下面係個人意見 純粹講下)

雖然係好正常既情況 日日都有發生
但係諗深1層似係新手/唔常玩既人   同老屎忽之間既...(理念之爭?)

1.講抵吊既一般都係
老屎忽 成日玩 250LV齊兵陣 一大堆閒錢同貨 成日企街市留意D價
佢地由於玩得耐 自問有權威 自己心里面有1條線 (呢條線就係市價)
市價唔係人地出幾錢 而係佢地心入面覺得係幾錢 唔符合就覺得ON9 佢既標準先係岩既
就算人地賣點品1:XXX/1件貨XXE 佢覺得賣得貴左少少/收得平都係錯
吊唔吊只係1種表現出泥既態度 反正佢心入面已經覺得係錯

2.新手/唔常玩既
由於對市價無咩概念 又唔知價 好容易會錯估價錢(出低左/高左既價)
當然 亦都要符合佢心入面條線先會買/賣  
但通常條線都係參考團友/睇D老屎忽賣開幾錢
(唔一定準 亦無一個明確既標準比佢地參照)

而且無咩錢買野想平D /用上次既價(變左都唔知) 收野  
咁樣面對老屎忽就好容易被吊 比人吊自然會反擊 就變左上面既情況

差唔多講完
最後同樓主講聲
希望樓主日後(玩多半年1年2年)唔會變成佢所討厭既賣家
就算面對新手(?)出膠價既情況 會態度好少少咁同佢地解釋下而唔係一味吊
~~~~~~~~~~~~完~~~~~~~~~~~~
作者: Lkyb    時間: 16-5-2018 12:02
pkwapk123 發表於 14-5-2018 21:18
正常都系搵大團代升咖喇(特別有圈圈個D)
因為個個封都會賠比你但佢開價比人高成20%-30%左右 你要圖我PM你 ...

我都同意果個天下無雙成個傻仔咁= =
巨商係個自由市場
果個價你接受到 咪買 唔啱咪唔買
又無話一定要係果個價
如果下下SET死左 諗下同共產黨個原理有咩分別啦= =係咪先
作者: Lkyb    時間: 16-5-2018 12:03
天下乂無雙 發表於 14-5-2018 21:22
其實我自己唔會亂罵人=]
但如果對方出價太低 我會 ...

走啦 無人支持你呀傻仔
作者: henryns    時間: 16-5-2018 16:08
Lkyb 發表於 16-5-2018 12:02
巨商係個自由市場

唔算係......1開始個個先係 無睇清楚就亂講......
天下無雙算係正常人既心態 大部份老屎忽其實都係咁既心態 佢只係其中1個
作者: kenyuwb    時間: 16-5-2018 17:13
henryns 發表於 16-5-2018 16:08
唔算係......1開始個個先係 無睇清楚就亂講......
天下無雙算係正常人既心態 大部份老屎忽其實都係咁既心 ...

我收野姐
真心唔明D人自己又唔出又要叫人出
之後唔岩價又要_出聲,
好奇想知
假設我出高過當時市價 我又同佢買,交易成功後 佢背後笑我ON9呢?
打機收野唔知價好出奇嗎==?
另外想講返句
*我食左果本日入係160收既
咁有人放日入俾我, 當日我又160收明入好正常姐?
作者: henryns    時間: 16-5-2018 19:23
kenyuwb 發表於 16-5-2018 17:13
我收野姐
真心唔明D人自己又唔出又要叫人出
之後唔岩價又要_出聲,

你唔係收明入咩?
日入相對泥講平D都唔出奇 因為比較少人收
有D人係用貨係手 而唔係靠賣點買日入 早D賣左佢好過甩唔到手

好多人都鐘意唔出價 狂叫自出....
唔岩心水就88 /唔理人
係好正常既現象....(就算我幾唔鐘意都好)
作者: kenyuwb    時間: 16-5-2018 19:43
henryns 發表於 16-5-2018 19:23
你唔係收明入咩?
日入相對泥講平D都唔出奇 因為比較少人收
有D人係用貨係手 而唔係靠賣點買日入 早D賣左 ...

日入係早半個月前入手
作者: 天下乂無雙    時間: 16-5-2018 23:20
Lkyb 發表於 16-5-2018 12:02
巨商係個自由市場

笑左....睇你都係亂罵人果D
如果你覺得我講野係錯,全部都係膠論而插我傻仔 OK,FINE~我可以理解

BTW你因為覺得我提出GA論點係錯就插我傻仔
換個睇法....圖中賣家因為覺得樓主出膠價就插樓主窮HI有咩分別?

何解你見我講膠論點就插我傻仔,賣家見到膠價唔可以插人窮HI?
定係你嚴人寬已,雙重標準?自打嘴巴^^
迷之聲:(討論岩就岩,唔岩就唔好聽囉,做咩要插人傻仔WO)
你地最叻就係E句啦?!

你係咪企錯邊呀? 你自己可以插人 又阻止人插人
我分唔到你咩立埸WO
作者: Lkyb    時間: 17-5-2018 01:02
天下乂無雙 發表於 16-5-2018 23:20
笑左....睇你都係亂罵人果D
如果你覺得我講野係錯,全部都係膠論而插我傻仔 OK,FINE~我可以理解

SORRY 睇左你頭一頁已經無興趣睇落去
啲觀點錯_哂
同埋我可以同你講 _你係唔需要原因^^吹?
我係你就深潛LU~

作者: Lkyb    時間: 17-5-2018 01:05
henryns 發表於 16-5-2018 16:08
天下無雙算係正常人既心態 大部份老屎忽其實都係咁既心 ...

所謂老屎忽既心態一定係正確?
就好似你買股票 果個價有人要咪買自然愈推愈上 無人買 多人賣自然趺
一樣道理 有何不同?
但係你唔買但_人出膠價係咩玩法?
你去生果鋪買生果人地出13蚊一個蘋果 唔啱你心水又_鳩人?
作者: 天下乂無雙    時間: 17-5-2018 06:18
Lkyb 發表於 17-5-2018 01:02
啲觀點錯_哂

嘩嘩嘩.....最佳人版呀

SORRY 睇左樓主出價已經無興趣傾落去
啲價錯_哂
同埋我可以同你講 插樓主係唔需要原因^^吹?
我係樓主你就深潛LU~

好一個:以子之予 攻子之盾
BTW 你都係答左我先啦
何以你可以亂插人,人地見到膠價唔可以呢?
雙重標準,因為自己大哂@@?
作者: henryns    時間: 17-5-2018 07:28
kenyuwb 發表於 16-5-2018 19:43
日入係早半個月前入手

半個月算好耐..變左都唔出奇 有時1日1個價 甚至幾個鐘
應該話無變先出奇
作者: henryns    時間: 17-5-2018 07:30
Lkyb 發表於 17-5-2018 01:02
啲觀點錯_哂

88 無計傾
作者: henryns    時間: 17-5-2018 07:32
Lkyb 發表於 17-5-2018 01:05
所謂老屎忽既心態一定係正確?
就好似你買股票 果個價有人要咪買自然愈推愈上 無人買 多人賣自然趺
一 ...

佢只係純粹泥吊你 唔洗理佢
講野太自我中心

PK啦 好似回錯人 (TO天下無雙的)
作者: Sutera    時間: 17-5-2018 12:30
呢d垃圾鬧交post 點解版主唔刪7左佢  無討論可言  
作者: henryns    時間: 17-5-2018 16:27
Sutera 發表於 17-5-2018 12:30
呢d垃圾鬧交post 點解版主唔刪7左佢  無討論可言

雖然我唔係版主 但係我可以解釋比你聽(我既意見 代表唔到版主 版主點諗我唔知)
呢類情況日日都有發生 再有同類事件可以參考呢個貼 做典型案件

至於鬧交? 除非某幾個連人地想講咩都無睇晒就直接吊人既
已經算係好理性咁討論緊

你想吊人? 無問題 至少先將人地既野睇晒 然後針對人地既論點 錯既直接吊佢
而唔係睇都無睇過直接話人ON9 又唔解釋原因 邊度ON9

講得討論 肯定唔同人有唔同意見
有認為某1邊岩既 某1邊錯
亦都有認為2邊都有錯(和事佬心態)
只要有道理 無問題 (好多人已經表達左自己既立場諗法)

就好似天下無雙個種心態
佢既態度/立場一直都無變 就算同我嘈完之後佢都係個個心態
你同我個價唔同 我岩 你錯 鬧到你ON9
我既就係市價 你低收 高放 膠價
我覺得係好正常好常見既心態 大部份老屎忽都係咁 身邊總有人係咁
(我可以理解 但我唔認同)

多人支持唔一定岩 少人亦唔一定係真理
作者: 天下乂無雙    時間: 18-5-2018 20:36
henryns 發表於 17-5-2018 16:27
雖然我唔係版主 但係我可以解釋比你聽(我既意見 代表唔到版主 版主點諗我唔知)
呢類情況日日都有發生 再 ...

討論GA價值在於提出論點及聽於對方意見,以達到共識
雖然同你未能達至共識,但溝通之中你會去理解我的論點,我都會去睇你的意見
E D咪良好討論囉 點會係吵鬧POST呢?
可能討論當中對方立埸都好堅定 但唔算係吵鬧囉-,-

ANYWAY 可以和而不同,理性討論 俾個GOOD你
而家D人真係當左激烈少少GA討論就=吵架~

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://space.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2