查看: 59938|回復: 104
收起左側

[歐美] [轉貼]Michael Jackson

轉自香討(希望唔算宣傳論壇, 因為香討會員真係晒左好多心機整, 如果宣傳論壇pm我)
Smooth Criminal
遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

Dangerous

Jam

You Are Not Alone

They Don't Care About Us

曾經被禁播的歌
這首歌  Michael 將美國政治的負面完全表達出來
替美國民眾宣洩不滿
歌詞直接  一針見血  
MV 拍得很好  Michael 完全投入了情緒  很憤怒

Billie Jean

Michael 較早期及非常著名的歌   
2008 年有新的版本

Earth Song

請愛護地球吧 !
這是 Michael 為地球; 為環保作出的真心的貢獻 !

Beat It

也是較早期的歌及非常著名的歌
跟著節奏  身體隨音樂搖動吧 !  哈哈
just beat it !!

Bad

We Are The World

愛與和平嘅歌
推出過大合唱版本   請了當時 44 位著名的歌手演唱
台灣更推出過國語版本
稍後再加其他版本.

Thriller

推介必聽 ! Michael 威水「成名」作(地位變為天王 )
MV 更是一大突破 ! 第一位歌手以故事形式拍 MV !
是歷史上最重要的三支音樂錄影帶之一
現今歌手都喜歡用故事形式拍 MV ;  哈哈其實 Michael 才是始祖; 是他帶領這種潮流  
Thriller 專輯佔據美國音樂排行榜冠軍位置 37 周  更在專輯榜內停留長達 122 周之久
歷史上唯一連續兩年拿下年度冠軍的唱片

Black or White

這首歌的 MV 恐怕是播放最多次的吧 !
歷史上被觀看次數最多的音樂電視作品
耗資超過400萬美元
MV 播出後得到極大迴嚮 !
大家熟悉的超模 Trya Banks 也有演出  

She's Out Of My Life

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
黑色彩虹 + 15 高人氣度

查看全部評分

回復

You Rock My World
2001 年    專輯《Invincible》
Michael 成本最昂貴的專輯其中一首  

Heal The World
好有意思的歌   
為何我地唔可以相信呢個世界上會有好人存在呢 ?

Man In The Mirror
演唱會常用這首歌做結束曲的  
live 非常動聽  

Dirty Diana
about sex

Remember The Time
我很喜歡的歌   超有節奏感
MV 是以埃及作背景呢 ~
Do you remember time  ?

Whatever Happens

超級極好聽嘅歌 !!!      
一聽就會聽勁多次
不斷重播再重播   會上癮  

I Just Can't Loving You
好 sweet 的情歌呢
是合唱歌 [[bao_31]]  喜歡慢歌就要 down 呢首啦 [[bao_31]]

Will you be there
詞曲係詩歌既聖樂模式架構
而演唱方式係溶合傳統詩歌中不可或缺的優美合聲
beautiful song  好 soft 既慢歌  

Fall again
都係慢歌  
又係勁好聽既歌 !
好 sad 既歌... Michael 唱得太好聽啦
我只可以講 唔聽堅係走寶 !!  

The Way You Make Me Feel
首歌講遇到一個女仔對佢一見鐘情嘅感覺
幾正

MV 仲正   都係以故事型式拍

Blood On The Dance Floor

專輯 Blood On The Dance Floor History ln The Mix' 稱為 "歷史上最偉大的舞曲唱片"。
而 blood on the dance floor 呢首主打歌  為你帶來變幻莫測的感受
呢首歌係以舞曲主體風格的80年代  引起左極大轟動 !

Come Together
好中意 d 結他聲  
副歌好好聽

Ghosts
拍左一個長達 35 分鐘嘅經典音樂錄影帶   又引起左極大轟動 !

超經典 ! 非看不可  

回復 支持 反對

最後再一次感激香討會員cindy6251994, 如版主認為宣傳論壇,
我亦會刪掉這一句話
回復 支持 反對

多謝哂..^^
回復 支持 反對

等我都聽下先~.~
冇啦啦有朝聽到有人話佢死左=.=
仲以為聽錯>w<
回復 支持 反對

我覺得bad個首唔錯a_a
回復 支持 反對

聽聽先~
回復 支持 反對

對MJ認識不大,但我很支持他
回復 支持 反對

cccccccccccccccc
回復 支持 反對

good            ffgfgfgf                      f
回復 支持 反對