打印 上一主題 下一主題
收起左側

街波上既問題

我都算係肥仔 係咩位射波都有一手 打咩位會比較好?
回復

中投吧 KEY位
回復 支持 反對

中投吧 KEY位
[H]心中有你 發表於 8-2-2010 00:00

講一講先
街波既特色唔同打全場
通常打街波唔會理你打咩位
就算理都係分打面同打底

答返樓主先
街波就你自己唸喇
全場既話
要睇你幾高啵
肥既力應該有咁上下
如果你有18x既話  就最好打中風 你話你射波ok既打大前
唔知你射成點喇  射得3分既打埋小前
如果16x-17x 肥仔就有d煩了
因為16x-17x通常都係打sg/pg/sf
要睇你自己打成點先知  你冇長細既資料好難講
好簡單
中風(C)~~>最好高,對抗性好          中風工作~~~>搶籃板,籃底既得分,做(PIG)...
大前(PF)~~>最好彈力好 中距離準   大前工作~~~>幫中風槍板,射中距離,橙籃
小前(SF)~~>要識射波,包括3分      小前工作~~~>一個,....就係射波 .有時幫SG/PG做(PIG)
得後(SG)~~>3分要勁勁準             得後工作~~~>射3分......要成日走位
控後(PG)~~>要識控制好個波,眼界  控後工作~~~>帶波過前場.偷多D波
                   要好大,方便交波,3分
                   都要OK準

以我打5年籃球知識
你自己睇睇
回復 支持 反對

打全場,打GUARD唔打WING, 用身體吨位守護防守籃板. 進攻2邊走底幫手PICK, ROLL空射球.

打3VS3, 冇乜好講, 同隊友PICK&ROLL, 冇波PICK, 雙PICK...防守,就守冇外投既高佬, 又係用吨位頂佢出3秒區
回復 支持 反對

防守收籃底,進攻打出面,叫你d隊友上籃,吸引左其他人你走出去俾人射lo
回復 支持 反對