打印 上一主題 下一主題
收起左側

我係一個17幾既中學生..我想打底 .. 但 係 成 日 爆 唔 倒 底

我係一個17幾既中學生..我想打底 .. 但 成 日 都 爆 唔 倒 底 .. 有 冇 人 教 我 一 d 好 易 既 爆 底 方 法
回復

打底唔係一尾蠻力
打底可以好技術化
回復 支持 反對

所謂既爆唔到底係指咩?
回復 支持 反對

其實呢打post爆底係一定會用到....
但係問題係..爆底有咩用?
其實只係用黎食番好人地個位同推番人地near the basket..之後就要用footwork和你的技術....
爆底唔係一尾係咁撞就係..係要爆之前下身(腳)先推前,then上身先再推..咁基本上都會爆得到-.-
但係其實post有好多打法..你想知可以睇下nba啦...e.g;kg,gostal(laker人..唔知有冇打錯..),howard,kobe都得...
回復 支持 反對

其實呢打post爆底係一定會用到....
但係問題係..爆底有咩用?
其實只係用黎食番好人地個位同推番人地near th ...
muidibobo 發表於 21-5-2010 14:12

howard果d係打身體質素
回復 支持 反對

打底有2種.
勾手同上籃.
認為自己有返咁上下速度同技術既,可以試下上籃
但有身型,速度較差既可以試下勾手(LAL Gasol果隻)
如果連呢2種都唔得既,咪可以傳返出outland做助攻囉(通常你係底接到波,應該好多人會mark住你)
呢d只係個人意見.
回復 支持 反對

你應該唔高大,或者你速度唔慢,你可以試下以快打慢既方法,唔幻同人撞
回復 支持 反對