查看: 2684|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

樂古新手+模型新手 各位大大請進

以我所知.
可吾可以用鉛芯筆架   可以(有隻專for gundam  bandai有出)

好似鬼死甘淺甘啵 點算好牙     可以用滲線

水磨沙紙   5金店都有  

小至大o既紙    姐係小號到大號   400-600-800-1000-1200

點解要打磨    主要係想外觀令d   同埋搞走d水口位

部部野都要親手上色  姐係點解   自己用野油上去定係想講自己用自己方法上色

手油:開希d油   用毛筆油上個件到

開吾知咩油 果啲油o既作用系啲咩       個d油  姐係咩?

上色用marker 嗰啲又好吾好呢          (個人意見   5好)

水貼:    姐係過左水用的貼紙   用來貼在模型上   姐係d符號個d
回復 支持 反對

聽人地講話好似要用啲油搞稀啲色架啵? 唔系咩
烏龜的仔II 發表於 7-7-2010 16:09

開油水搞稀完本個d colour

新手冇話只可以搞d咩gundam...你可以搞pg都得tim= =

命運同自由 1:144   姐係比例   如個隻模型1cm3=正常的144cm3(我諗係e個比)
1:144都有2隻  1隻fg   1隻hg
fg係原本冇咩可以動的關節     hg可動比較多  不過動的範圍不會好大
(個人所見)
回復 支持 反對

滲線系吾系吾駛得登搞個模型, 滴一滴就啲色走雲成個配件 定系要轉下轉下
烏龜的仔II 發表於 8-7-2010 13:46

基本上5洗    某d位就要
做得多就會明     用廢件試就好d

好難令佢平均bo=3="我嘖肥仔德果時嘖落去佢d油就流左去第二面....干左之後就一達一達咁.. ...
mui1388ken 發表於 8-7-2010 11:51

你係咪大近噴?!...
回復 支持 反對