樓主: Rebellion.KLC
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 有關近日揚言自殺之帖子公告

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

有需要的會員向關心一線或香港撒瑪利亞防止自殺會== 冇左動詞 完全唔知想講咩--
回復 支持 反對

回復 1# Rebellion.KLC
其實香港系有法律講明架啦~~
之前系網上叫人快D去個D...改返自己舍POST啦``
唔系搞大左件事...自己要小心啦

協助、教唆及慫恿自殺罪
即犯了侵害人身罪條例/協同自殺的刑事法律責任
(1) 任何人協助、教唆、慫使或促致他人自殺或進行自殺企圖,即屬犯可循公訴程序審訊的罪行,一經定罪,可處監禁14年。 (由1991年第50號第4條修訂)
(2) 在循公訴程序檢控謀殺或誤殺的審訊中,如證實被控人協助、教唆、慫使或促致所涉的人自殺,陪審團可裁定被控人犯該經證實的罪行。
(3) 除非律政司司長同意,否則不得就本條所訂罪行提起法律程序。 (由1997年第362號法律公告修訂)
*無論是於現今社會或網絡世界,此法則均視為有效。
回復 支持 反對

其實呢 我認為...某會員「吃花生看戲」的心態

只系佢地認為發帖既人根本唔會去做..只系講唔會做.所以佢地至咁樣講

而發帖既人可能只系利用激將法?.先至話自殺../可能系一時衝動

一怒之下先咁樣...但系當佢諗深一層..怒氣過了...就冇事.o.

但系我諗人生的挫折多到數到數唔晒.死.已經系人生最可怕既野.

..既然發帖既人系死都唔怕...咁有d咩事解決唔到呢?.o.

可能有點離題.o..... 只是想表達自己的想法
回復 支持 反對

關心一線:2777 8899
香港撒瑪利亞防止自殺會:2389 2222

感覺有點惡搞
btw...個post文字上有道理a_a
回復 支持 反對

d人把口係咁臭
一係版主唔比人地罵人個貼
如果唔係大把會比人串
回復 支持 反對

我無呀,,,回都無回,,,,,,
仲有好同意版主們都會建議有需要的會員向關心一線或香港撒瑪利亞防止自殺會。

關心一線:2777 8899
香港撒瑪利亞防止自殺會:2389 2222
↑↑
為game自殺,,,真係爆唔低.
回復 支持 反對

版主好野 !   版主好野   !
回復 支持 反對

版主支持你呀!!!生命係最重要^^
回復 支持 反對

支持板主   教唆佢人自殺係刑事來的
回復 支持 反對