打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 呢2科邊個好啲/_\?

關閉 [複製鏈接]
世史與中史都注重背誦,對書寫能力亦有要求(做題目),
故題目操得多的時候,對要書寫的科目或試卷如LS、中 ...
Sun. 發表於 16-3-2012 18:55

ECON(或其他商科)唔係讀M1咩?
MAYBE我記錯

回帖主,
首先本人係主修BAFS
如果你真係冇打算將來從事商業方面既行業
我較唔會建議你將BAFS 揀為第2個選修科
因為BAFS都係有比較多既野要背/要明(課題例如:營商環境與管理導論)
計數既都有, 例如:複式記帳法,
而計數既野亦都要明白左D原理先做到(例如:借貸原則)<做得多就會記得
要處理既唔會好難, 較少有分數/小數
BAFS 主要都係講你既邏輯推理, 明就明 唔明就唔明(雖然呢句好廢, 但事實真係咁)
另外, ECON同BAFS入面都有相同既名詞但係意思係好唔同
如果你真係想揀BAFS 我諗你要努力D預習, 因為真係好易跟唔上

世史的確唔係一科好難既科, 如果你用中文教既話, 人既譯名係好怪好難記
背既野亦有一定份量, 肯背就有好成績

揀BAFS+ECON有佢既好處, 因為都有課程涵接既地方
但係上到大學係有得讀番中學ECON教既野

我比既意見只供參考之用, 不要盡信

只可以講, BAFS呢一科難讀難精
因為就以我地學校作例子, Drop BAFS呢一科既比率係最重, 而我地學校BAFS只有一班即40人
所以希望你三思既後行(其實我E+都有D後悔揀左BAFS......)
如果你堅持要揀(1)ECON, (2)BAFS
你就一定要加倍努力, 做好預習
以上係我少少經驗
回復

你咁講搞到我想揀世史a_a
phil1024 發表於 17-3-2012 13:03

你都係自己細心再諗下啦~

另外,
就算你揀咩科
都係睇你努唔努力
因為升左上F4之後, 一定忙F3好多好多
只可以講中文, 英文係考試既時候, 唔會再出D有得背又易既詞解同Tenses

努力為先, 能力隨之 , 興趣最後
回復