打印 上一主題 下一主題
收起左側

AL放榜

冇啦 下年唔好諗住易入
回復 支持 反對

m... 其實無乜邊年係易入, 只有難/更難入.
根據讀asso既朋友講, 有心有力既下年一樣入到U

至於成績 ...
我係new手 發表於 29-6-2012 18:28

其實你覺唔覺讀HD好過ASSO? 又或者咁諗

你覺唔覺比幾萬蚊讀埋呢D野都升唔到既話=攞錢黎消

我冇讀過中化,所以唔知個評分準則係點
不過你發唔發現例如你想果個科目拎C 佢就比D 但係一D冇乜望既科出黎既成績就比預期高
回復 支持 反對

hd應該好過asso,正如你所講asso升唔到=燒錢
我唔係好熟hd, asso果D野, 但係好似poly hd都唔係收得低,
學 ...
我係new手 發表於 29-6-2012 19:14

其實讀呢D HD, ASSO算係入大學既旁門左道

比起果D唔靠呢D入U既人黎講都唔好受 而且讀完個RESULT會跟足你一世

你除非真係有錢仔, 如果你係公屋真係唔好晒曬你成家果10幾萬身家 讀左又唔知讀得好唔好

搞到唔上唔落咁 到時真係_街死

SHITTY U?得返90個Degree搏上U咋喎

你都預左架啦
回復 支持 反對

有頭髮邊個想做XX.
讀得好經jupas入U有邊個唔想.
但係我眼見身邊人唔少都失手..
係有經濟能力既, ...
我係new手 發表於 29-6-2012 22:58

對唔住nAKUZ

失手係一件事 講真 你比左心出黎讀拎個C返黎都得

老老實實, 讀完HD/ASSO又唔係100%上U

真係有好多人要搏, 但係讀完ASSO又無 UCG OFFER 果下先大獲

我識人F.5畢業 由低做起真係仲好過班U GRAD
回復 支持 反對

但係E+好多人都有個DEGREE
咁唔通唔讀上去??
密特朗 發表於 29-6-2012 23:10

你咁問到 唔怕話你知

係人都知,特別係僱主已經表明成績差先讀埋D ASSO課程, 而事實上ASSO真係收Public examinations既LOSER

就算比你靠ASSO升到上U又點?只不過係班LOSER入面競爭,做左所謂既THE BEST OF THE WORST

係U入面冇人會睇得起呢班人 點解?因為要靠埋D旁門左道先上到 人地光明正大入U既 人地點睇?你親戚你街坊點睇?
回復 支持 反對