查看: 18874|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求PHY CHEM BIO 溫習方法及取好成績方法

210樂點

小弟今年中三

我都唔知發生咩事

PHY CHEM BIO好像乜都唔識

最出色的方法有 210 樂點 + 1 bravo!

一般好的方法 可能會有 1 bravo!

(最好分科講)
PS. PHY CHEM BIO係用中文讀

最佳答案

查看完整內容

bio:冇方法,死記難記實合格,最好+埋上堂聽書, 理解左先背效果更佳,呢科同中史一樣,就係(背) 物理:開頭d公式唔會太難 要計數個d做多幾題就自己會熟 至於其他mc題同long問題要靠你自己多d溫書 背書 化學:範圍其實唔係好多,溫既野都好小 只要你計左個d咩電子,質子,中子,個d咩+咩就=咩 計多幾題 就會熟 一望個題目就識 化學係比較難 有唔明就一定要捉住個先生問 物理同化學就一定要上堂聽書 生物可以唔聽 因為生物只靠死背 冇理解 ...
回復

bio:冇方法,死記難記實合格,最好+埋上堂聽書,
理解左先背效果更佳,呢科同中史一樣,就係(背)

物理:開頭d公式唔會太難 要計數個d做多幾題就自己會熟
至於其他mc題同long問題要靠你自己多d溫書
背書

化學:範圍其實唔係好多,溫既野都好小
只要你計左個d咩電子,質子,中子,個d咩+咩就=咩
計多幾題 就會熟 一望個題目就識
化學係比較難 有唔明就一定要捉住個先生問

物理同化學就一定要上堂聽書 生物可以唔聽 因為生物只靠死背
冇理解可言

想下次考試成績好d既話 姐係背得入腦d
可以每晚訓覺前 讀一讀下一次會考既野
有教未教都好要讀 讀1次就夠 有時得閒冇野做都讀
呢招叫洗腦式溫書
到真係考試要背個陣 幾野背完

總之上堂聽書,返到屋企望兩眼,有唔識圈低返學校問呀sir實會高分

中3呢3科推出係因為比你地習慣下
等你地睇下呢3科有冇興趣
等你中4選科個就好簡d

所以唔會好難 會比你知道呢3科讀d咩野
上年我生物同物理都ok勁
都係上堂聽 差唔多考試溫兩野=合格
平日冇乜點溫

至於化學溫都冇溫 拎十幾分
對呢科冇興趣 所以廢是理

聽樓主咁講 就可能你讀書唔太ok勁

照返上堂聽(一定要) (返屋企溫理解下)間中 考試前狂溫
要合格不太難
回復

小弟今年中三

我都唔知發生咩事

PHY CHEM BIO好像乜都唔識

...
毒男善 發表於 28-10-2012 17:08

中定英?
回復

中定英?
qq369 發表於 28-10-2012 17:13

中文
回復

中文
毒男善 發表於 28-10-2012 17:13

出黎等我教你泥個小妹妹
回復

出黎等我教你泥個小妹妹
qq369 發表於 28-10-2012 17:16

sorry, i am boy.
回復

sorry, i am boy.
毒男善 發表於 28-10-2012 17:20

你教緊咩先,個3科
回復

你教緊咩先,個3科
qq369 發表於 28-10-2012 17:21

不論科題
回復

不論科題
毒男善 發表於 28-10-2012 17:22

間間教泥3科都唔同,但我可以話你聽你唔識記野,計數,phy同bio唔會好好
回復

間間教泥3科都唔同,但我可以話你聽你唔識記野,計數,phy同bio唔會好好 ...
qq369 發表於 28-10-2012 17:24

PHY 用書 新高中 生活與物理 1 , 3A   
CHEM 用書 新21世紀化學1A , 1C
   BIO 用書 新高中 基礎生物學 1A
回復