查看: 26647|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各位關注香港和平佔中爭取民主事件

我既睇法係其實香港一直都無普選,現在俾我地一人一票選特首係自由進步定退步?我覺得現在好自由,亦吾知點解會好似佔中果啲人講咁無啦啦會無左自由,當然大家都想有更大既自由去選特首,但吾可以循步漸進?你地想爭取一步登天要你地理想中既普選我無意見,即使係你地既普選方法我地呢啲窮人都無可能去做候選人@@咁要集會遊行咪好似以前咁申請,係政府總部外集會警方都同意,亦無驅趕,但點解又要衝擊政府總部入廣場令警方要清場?最後所謂佔中三子見人多就改口話開始佔中,根本騎劫左,有幾多學生見到咁已經離開?和平集會點解衝擊警方防線,我一直睇住電視見到係咁衝擊(睇有線),你地一批衝完就換一批,用遮做武器又扔水樽,最後警方講明會出動更高武力搞到現在咁,點收科?現在仲要我地無限期罷課罷工罷市,最後香港經濟玩完有民主何用?民主食得架?現在民主大過天,其他野都吾重要。我個人既睇法,吾好插我
回復 支持 反對

回復 4# 呀楊

我都諗吾到點收科,中央改決定係無咩可能,港府又無野做到
只可以話中央既2017普選同現在參與佔中既理想普選落差太大
回復 支持 反對

回復 9# 我係new手
回復 支持 反對

回復 9# 我係new手

無進步亦吾等於退步吧,無財力點選特首,到頭來咪又係有錢人既傀儡去選,最終一樣係幫大財團,只係睇佢係邊個既人姐
回復 支持 反對