查看: 6736|回復: 74
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論] 人口大爆炸?!能源危機?!移民外星?!人類滅亡?!

根據前排有人發表的"人口資料"所顯示,現今世界人口已超過65億...
6年半後,人口便是70億了...總的來說,大多數國家的人口會持續增長至二○五○年,屆時全球人口會將比今天多出30億,達到95億。
那時候好想言之我們地球很快就不能在長住下去..
[ 能源危機 ]

目前世界所剩下既不可再生能源已經日益減少,目前石油還可用63年
天然氣50年  煤就可以用200年 核能1千幾年(沒記錯的話,但總不會少過1000年)
有人話  用哂個d能源咪用核能囉  但係 核能雖然好,但成本高,又危險
舉一個例子  在廣洲的大亞灣核電廠若果爆炸  我地全香港既人都會死
加上化石燃料又會產生勁多二氧化碳,做成溫室效應,如果二氧化碳溶入雲層中,會做成酸雨
酸雨又會破壞林木...去到海洋又會令魚類死亡..真係多問題
臭氧層依家穿洞愈黎愈大了...在巴西那面的亞馬遜森林,每日都比人砍勁多樹木
係人都知亞馬遜森林有"地球之肺"既稱號,但過多20---50年到  很快就會改變
那裡的生物還有很多未被人類發現及命名 有巴西人說會建造一條穿過雨林的路
,到時成個生物系統都會遭到前所未有的危機!

[ 移民外星 ]

我成日都見到人話"地球無得住落去咪移民外星囉" 這是現時沒有可能的
在太陽系中,9大行星都沒一個能讓我們居住  首先說說金星(因為水星太近太陽,沒可能住的)
金星雖然在體積及外表都跟地球相似,但入面卻太太不同 佢既表面基本上由氣體做成
大氣中有96%係二氧化碳 談到這就不用說有沒有氧氣,因為這己經代表了我們要放棄
這麼多的二氧化碳,我們地球都只是有0.033%...加上佢表面的溫度已到達470度
入到去  別說是金,鐵,銀,入到去都已化成氣體了。火星大氣有95%都是二氧化碳(呢樣同金星好似= =|||)只有0.33%是氧氣!!在星球上,氧氣必須在18%上,不然一定沒有生物。
木星,土星都是沒有固體的地方,所以我們不能進去探測,但木星和土星都是沒有氧氣的星球。
相信唔少人都聽過木星上既大紅"班"  他是一個颶風的風眼,在木星上已有300多年了..
講到佢既直徑仲勁..有成5萬幾公里(唔知係咪,唔記得住)。其他天王星,海王星個d更加唔洗講
離太陽咁遠都冇熱力啦。現在我地既太空船只係有光速既0.003% 光就每秒行30萬公里
我地只有佢既0.003% 你可想言之我地有幾廢..離我地最近既星系都有50幾光年遠
連光都要行50幾年  我地只係有佢既0.003%,,我地想移民都好難= =
不過美國之前發射既先鋒10號和11號,加埋旅行者1,2號都分別帶住人類給外星文明既信
10號同埋11號帶住一個男人同埋女人 加埋我地住既星球加埋我地既文明既野飛緊出去太陽系
1號同2號就帶住一個叫做"地球之音"既唱片,入面有埋當時美國總統對外星文明所講既野
仲有埋好多種語言 同埋我地地球既相,入面既世界係點樣之類...佢地4架野已經遠離地球8萬幾光年
,希望就算我地滅亡,佢地都帶住我地地球人既希望!據估計,單單在銀河系已經有十幾億個好似太陽咁既恆星..有恆星之處必定有行星..所以宇宙必到有1萬--1億個好似地球咁既行星!
但係我地想同外星文明聯絡並唔難,只要我地活得耐就得!
[ 人類滅亡 ]
咁快就講到最後一篇  如果我地人類再係咁破壞生態同埋自然環境既話..好快我地就會滅亡...!!!
全球有咁多問題...如果我地仲唔解決既話..我地好快就唔會再可以生存到落去...希望大家明白..!!
o係呢到祝大家讀好d書,將來改善我地人類既生活!人類既未來就掌握係我地手中 打少陣機  睇多陣書 溫多陣書,因為我最鍾意天文學~加上呢d野我都係睇書識架~我到依家仲記得..打錯邊到,,大家要指教!!

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-18 at 06:13 PM ]
回復

假新手! 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-3-2 18:57:
在星球上,氧氣必須在18%上,不然一定沒有生物。

%^$%$@
別說無知的話
回復 支持 反對

鬼川 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

唔係好同意樓主講d咩, 星球沒有氧氣 就沒有生命嗎?
個人 認為 有水的地方 就有生命 火星和我們地球己是最相近
樓主你就去話係冇可能? 點解會冇?
人類由古代發展到現在 己係極大進步
你試下 去同古代 d人講 叫佢地一下子發明飛機
佢地都話你傻啦 未能有效去了解 星球的定律
唔該唔好胡說  你也不能知道今後發生咩事吧

仲有樓主 唔係想 搵外星人幫手呀?
是敵是友 還未能明白
唔好其望太高

仲有 如果想放棄 自己的出生地(地球)
太不智.. 有事就走 咩道理
不如樓主 轉做發明家仲好啦
發明用小量 物質 就能產生更大能量 而且唔會對自然有害仲好

原諒我講野咁直 樓主
回復 支持 反對

Originally posted by Daywalker at 2006-3-2 20:08:
唔係好同意樓主講d咩, 星球沒有氧氣 就沒有生命嗎?
個人 認為 有水的地方 就有生命 火星和我們地球己是最相近
樓主你就去話係冇可能? 點解會冇?
人類由古代發展到現在 己係極大進步
你試下 去同古代 d人講 叫 ...

你沒有氧能生存下去嗎?我說的只是人類
個人 認為 有水的地方 就有生命 火星和我們地球己是最相近 可是火星連水都冇

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-2 at 08:49 PM ]
回復 支持 反對

但係OTHER星球GE地心吸力同地球GE唔同..
如果真係可以去地OTHER星球住..
我地個心就會一路變細..因為地心吸力會改變我地行用心臟的%
OTHER器官唔知..
可能..到時已經變晒形../可能會死..
回復 支持 反對

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-3-2 20:46:

你沒有氧能生存下去嗎?我說的只是人類
個人 認為 有水的地方 就有生命 火星和我們地球己是最相近 可是火星連水都冇

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-2 at 08:49 PM ]

樓主 冇聽過進化論嗎? 人類 是一種適應力高的生物
而且火星是曾經有水的

[ Last edited by Daywalker on 2006-3-2 at 10:16 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 小苦.﹏. at 2006-3-2 21:08:
但係OTHER星球GE地心吸力同地球GE唔同..
如果真係可以去地OTHER星球住..
我地個心就會一路變細..因為地心吸力會改變我地行用心臟的%
OTHER器官唔知..
可能..到時已經變晒形../可能會死..

如果地球的科技能夠成功找出一個與地球環境最為接近且有能力改造它成為「新屋」的話......
引力等就不會是問題......可是前提是有能力......
回復 支持 反對

結論:樓主的科學常識很低,不過文還是值得看看
回復 支持 反對