打印 上一主題 下一主題
收起左側

AOC兵種相剋 - 國家特權 - 秘技 - 觸事名稱解說

精锐鹰勇士vs骑兵系,弓骑兵系+4,骆驼骑兵系,奴隶兵+2
回復 支持 反對

bad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

評分

參與人數 1樂點 -4 收起 理由
[H]bunbunbunbun -4 呃Post= =?

查看全部評分

回復 支持 反對

要買@@
樂古原來可以賣主題
回復 支持 反對

我想問下有冇d咩兵可以克西班牙征服者??好似打極都唔夠佢打咁.......
回復 支持 反對

正啦:lol :lol

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
miracle_chan -5 呃Post/無意義內容

查看全部評分

回復 支持 反對

正呀:lol :lol :lol 抵呀
回復 支持 反對

樓主好呃分喎
d野仲有錯喎
精聖騎對所有剋騎加乘-16 你唔會唔知掛? 所以重駱駝係有+2
而聖騎係-12 所以重駱駝+8
仲有精菘武對建築+3
同埋精象係範圍攻而唔係後勤
呢幾個一試見知

而兵堡...蒙一定輸馬
個人認為...塞除左條 阿 日之外贏哂

回復 支持 反對

版主果然很強勁呀,知道咁多野:lol :lol :lol :lol
回復 支持 反對

原帖由 alesnow 於 27-10-2007 22:57 發表
樓主好呃分喎
d野仲有錯喎
精聖騎對所有剋騎加乘-16 你唔會唔知掛? 所以重駱駝係有+2
而聖騎係-12 所以重駱駝+8
仲有精菘武對建築+3
同埋精象係範圍攻而唔係後勤
呢幾個一試見知

而兵堡...蒙一定輸馬
個人認為...塞除左條 阿 日之外贏哂

抱歉,我完全唔明你講緊些甚麼
精聖騎對所有剋騎加乘-16 ?
精聖騎任何對所有剋騎?精聖騎是被攻擊者?還是攻擊者?
剋騎?指甚麼單位?
加乘-16 ?扣定加?
所以重駱駝係有+2 而聖騎係-12 所以重駱駝+8 ?攻擊者還是被攻擊者?
你話精戰象的攻擊係範圍攻擊而不是後勒效果
那精戰象的攻擊是一整格或幾格?還是自身周圍?
至於你話塞除左條 阿 日之外贏哂,我如果是波斯
回復 支持 反對

原帖由 死黑 於 31-10-2007 10:53 發表

抱歉,我完全唔明你講緊些甚麼
精聖騎對所有剋騎加乘-16 ?
精聖騎任何對所有剋騎?精聖騎是被攻擊者?還是攻擊者?
剋騎?指甚麼單位?
加乘-16 ?扣定加?
所以重駱駝係有+2 而聖騎係-12 所以重駱駝+8  ...

前半部的確表達有點失當
舉例來說,戟兵對騎+32 對精拜則是+16 拜騎+20
重槍對騎+22 對精拜則是+6 拜騎+10
對騎與對拜騎相差12 與精拜則是16
我本來就是想說他有類似抗性的能力 即對剋騎的-16
所以重駱駝對拜騎有加乘

精象是自身周圍半格範圍攻 而後勤則是受擊者周圍而且固定扣6
還有,我說你呃分,是理直氣壯且有證有據
除以上兩點出錯外,你還沒有列出
菘武 對建築+2
精菘武 對建築+3
精哥衛 對奴隸+10
哥衛 對奴隸+6
重型火戰船 對船+2 駱駝系+4
火戰船 對船+2 駱駝系+2
戰船 對駱駝系+8
弩砲戰船 對駱駝系+9
重型弩砲戰船 對駱駝系+11
精銳維京大戰船船 對重型火戰船+5 火戰船+7 重型神風船+6 神風船+8 龜甲船+9 其他船+11對駱駝系+11
維京大戰船船 對重型火戰船+3 火戰船+5 重型神風船+4 神風船+6 龜甲船+7 其他船+9對駱駝系+9
駱駝騎兵 對阿拉伯奴隸兵+9 精銳阿拉伯奴隸兵+5 駱駝騎兵+5 重裝駱駝騎兵+5
重裝駱駝騎兵 對阿拉伯奴隸兵+16精銳阿拉伯奴隸兵+16 駱駝騎兵+9 重裝駱駝騎兵+9
火砲戰船系 對騎兵/弓兵/步兵係+15攻城+40
弩砲 建築物+2 戰象+6 攻城+1
重型弩砲 建築物+4 戰象+8 攻城+2
長槍系 對建築+1 (只限攻大於防)
火槍兵 對輕型衝撞車+2
土耳其火槍兵 對輕型衝撞車+2
精銳土耳其火槍兵 輕型衝撞車+3 中型衝撞車+2
大概是這樣恕不能盡錄

3火槍的加乘計算中是你自己計的嗎?
衝車160箭防 如果土火+1的話也只會扣1 但實際扣2
所以是+2

最後很失望地看到你說個人主義...
你看到這句「個人認為...塞除左條 日之外贏哂」
難道你不明白甚麼叫個人認為?

的確沒人強迫我買 但買了後看到的竟是有錯 且樓主的字裡行闁看出堅信自己的權威而無視別人的糾正
老實說這文章在網上看過十多次,眼見錯誤從這裡散播,對AOC迷來說不知是可笑可悲還是可恨

回復 支持 反對