查看: 10560|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] ★簡評☆新二轉★[更新:20/12]

★簡評☆新二轉★[更新:20/12]

更新日期:2006年12月20日
加入兵陣推介原因(應版主要求)

更新日期:2006年12月17日
1. 更改梵天丸簡評
2. 更改老黃忠臣技能耗法及評論
3. 加入總評(見於憤怒羅漢之後)
4. 加入兵陣推介(見於總評之後)
5. 更正八隻二轉基本點數及技能耗法

經過多日睇過唔同o既post
終於可以對新o既八隻二轉作一個簡評
如有意見,歡迎隨時發表

台灣
吉祥天
趙士林90級
力量:110    敏捷:130    體質:160    智力:70
戰風    MP200    熊貓幻術    MP400

唔駛多講,大家都知熊貓係變態o既
一隻變兩隻,兩隻變四隻,四隻變八隻
幾千血再用羊符真係非常恐怖
絕對有條件同朝子撼
另外,戰風同風刃術差唔多
當然威力強好多啦
可以2下KO冥象
推薦度:★★★★★

雷公
林平厚90級
力量:60    敏捷:120    體質:170    智力:100
休戰    MP440(耗法會因等級而提高)    強力回復術    MP100

雷公俾我第一個感覺係「型」
佢毫無疑問係超強o既輔助型將帥
休戰對少血同控制差o既玩家好有用
強力回復術就係及時救命o既招數
可惜o既係冇一招攻擊技能
想佢高LV我諗都要下一番功夫
推薦度:★★★★

朝鮮
宣武功臣
權隸90級
力量:150    敏捷:50    體質:230    智力:60
鐵壁    HP5+MP51(耗法與耗體會因等級而提高)    沉默    MP250(耗法會因等級而降低)

個人唔係太鍾意佢
可能因為爆雷擊冇乜新意
但係威力應該唔錯
沈默亦都係輔助技能
對識生仔或者識大定o既怪似乎好有用
總括黎講都係主攻o既一個唔錯o既選擇

老黃忠臣
申砬80級
力量:100    敏捷:160    體質:120    智力:80
百步穿揚    MP31(耗法會因等級而提高)    忠臣之魂    MP400

曾經係Nakuz見過佢4秒殺黃龍o既英勇圖片
冇錯,係用「4秒」殺,唔係秒殺
可見佢威力有變驚人
係一隻以威力稱霸o既二轉
忠臣之魂o既威力應該唔差
但係唯一缺點係耗法太高
需要唔少mp女幫補一下
推薦度:★★★★★

日本
梵天丸
加藤清正90級
力量:140    敏捷:60    體質:220    智力:50
激怒一喝    不耗法    瞬間移動    MP200(耗法會因等級而降低)

激怒一喝自動技,範圍算細,但係威力可以媲美寧2
o岩o岩睇到個post
話當梵天丸受到攻擊就會發動激怒一喝
之後砍人可以造成重創
3下可以砍成冥象同親衛隊
但係就要搵命搏
瞬間移動可以補到血,算係救命技能

戰鳳丸
小西行長90級
力量:130    敏捷:60    體質:210    智力:80
雷擊突進    MP110(耗法會因等級而提高)     護駕    MP150 (耗法會因等級而降低)

好多人話出o左攝津守衛之後會炒昌2
因為攝津守衛o既威力比昌2更強
2下KO閻王,1下KO冥象、冥蛇
冇錯,威力的確係強,但係就好危險
因為用完雷擊突進之後攝津守衛會停留該處
如果打唔死隻怪又咁o岩停o係隻怪隔離
咁就好大幾會俾人KO,尤其是智靈同閻王
護駕算係半買半送o既技能,唔多講
推薦度:★★★★(★)

明朝
聖天象神
祝融80級
力量:90    敏捷:50    體質:150    智力:160
連環飛蝶    MP61(耗法會因等級而提高)    誘惑    MP300(耗法會因等級而提高)

睇過咁多post,都似乎冇乜人轉象神
個人認為佢招技能威力唔會太強
誘惑基本上同雷公o既休戰一樣
不過可以定埋頭目級o既怪,仲要定埋自己
似乎比雷公稍遜一籌
推薦度:★★★

憤怒羅漢
祖承訓90級
力量:130    敏捷:40    體質:190    智力:100
生死決    MP300(耗法會因等級而降低)     天地雷    MP201(耗法會因等級而提高,並消耗全隊法力MP300)

又一隻以威力稱霸o既二轉
天地雷之護中心威力達扣9600血
可以一下KO少林同智靈的庭院o既所有怪
(智靈的靈魂除外,奇門教主、智靈、親衛隊都係9600血)
不過有兩個缺點
一係佢範圍唔係比地震術大少少
二係佢需要唔少mp,一次吸剩成個陣每人400mp
絕對倚靠高LVo既燕1(或mp女)
生死決o既實用性就見仁見智
對新手黎講絕對有用
對老手黎講就似乎多此一舉
推薦度:★★★★(★)

總評
個人認為是次新二轉o既威力的確非常驚人
可以講已經超越甚至拋離舊二轉
但係出版商似乎睇通呢一點
o係新二轉技能上做左唔少限制
以士林為例,佢o既戰風就要加敏先至顯得出威力
宣武功臣、梵天丸同戰鳳丸攻擊時都要用自己條血黎搏
憤怒羅漢就要消耗全隊人o既mp(唔係全部,每人仲有400mp剩)
老黃功臣o既情況就似乎好少少
另外,唔知係唔係林平厚(雷公一轉)太過實用
二轉時連一技攻擊技能都冇,變成完全輔攻將帥
而聖天象神似乎保留左大定o既本色
二轉時可以定埋頭目級,但係要定埋自己
總括黎講,我認為呢o的限制都係想玩家平衡新舊二轉
唔想一出新二轉就拋棄晒o的舊二轉

兵陣推介
攻擊型(打怪型):
昌2小西2:主攻帥,遠攻
祖2:主攻帥,可以1下KO
申砬2:主攻帥,可以打天
士林2:主攻帥,擋怪
清正2或權2:主攻帥,近攻
燕1:補MP
呢個陣係全攻力量稱霸型,全部帥都用黎做主攻
每做帥都有唔同o既用途
係想俾打怪冇咁悶o既人用

實用型:
昌2小西2:主攻帥,遠攻
祖2申砬2:主攻帥,祖2可以1下KO,申砬可以打天
寧2:輔攻帥,由於自動技所以可以唔理佢
林平2:定怪,救命
呢個陣係實用型,有主攻帥,亦有輔攻帥
主要係俾想打怪快、狠、準o既人用

PK型:
昌2小西2(建議昌2 ):主攻帥,遠攻,小西比較危險一d
花2:主攻帥,遠攻,大範圍攻擊
寧2:輔攻帥,自動
林平2祝融2祖2:定怪,可能會俾人鬧,祖2扣血多
唔駛多講,PK型當然用黎PK
大部分都係遠攻帥,用唔用林平同祝融定怪就自己決定

註:
1. 本人已於MyORC、We!M及discuss.com發帖。
2. 如有意轉帖於其他論壇,請標明「轉帖自tyfung0192@Nakuz」。
3. 上述部分資源來自「巨商網」。
4.  歡迎各位發表意見。

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
我係new手 + 8 附上兵陣建議

查看全部評分

回復

申砬同小西最勁;
林平厚同大象最冇用, 因為你有得佢地二轉黎, 你技術都一定有咁上下, 除非你柅睇下佢1個樣, 如果唔係最好唔好睬佢地, 個人認為
回復 支持 反對

原帖由 udlr 於 2006-12-15 16:50 發表
申砬同小西最勁;
林平厚同大象最冇用, 因為你有得佢地二轉黎, 你技術都一定有咁上下, 除非你柅睇下佢1個樣, 如果唔係最好唔好睬佢地, 個人認為

仲有隻士林都好勁:lol
回復 支持 反對

原帖由 ★龍∮戈☆ 於 2006-12-15 20:06 發表

仲有隻士林都好勁:lol

D人話士林唔洗加力
加敏加到去300

跟住加D  MP

就好勁.......

PS:我最想轉申仔
回復 支持 反對

梵天丸
加藤清正90級
力量:140    敏捷:60    體質:220    智力:100
激怒一喝    MP200    瞬間移動    MP30

我up緊
回復 支持 反對

想講俾你知
百步穿揚=MP105   忠臣之魂=MP450
巨商網打錯左
我有圖片証明:
回復 支持 反對

原帖由 Soldier 於 2006-12-15 20:44 發表
想講俾你知
百步穿揚=MP105   忠臣之魂=MP450
巨商網打錯左
我有圖片証明:

你又知邊招係百步穿揚??
邊招係忠臣之魂??
回復 支持 反對

原帖由 超熱血球兒 於 2006-12-15 22:09 發表

你又知邊招係百步穿揚??
邊招係忠臣之魂??

個人仔係完全地一樣的-___-" . ...

(看來我加錯分 . .xD)
回復 支持 反對

原帖由 我係new手 於 2006-12-15 22:30 發表

個人仔係完全地一樣的-___-" . ...

(看來我加錯分 . .xD)

即係點...?
唔多明WO~
回復 支持 反對

咁百步到底係幾多法AR
回復 支持 反對