打印 上一主題 下一主題
收起左側

[遊戲下載] [轉貼]『新』英傑傳-繁體版1~53關-連攻略-提供修改器

原帖由 wong11221 於 3-12-2008 11:51 發表
我打到第50版...放生左佢之後...呂布腳毛都未出過一條=3=!!

佢出黎係有個特定條件的..至於是咩條件唔記得左..
可以上大陸論壇睇下..國內d人對呢d好有研究0.0
回復 支持 反對

38、柴桑之戰
單挑:無。
對話:諸葛亮和周瑜(攻擊要求)。
孫尚香和徐盛,孫尚香和丁奉(攻擊要求,這兩個對話必須是這兩人圍住孫尚香)。
徐盛和潘璋(攻擊要求,這個對話必須是觸發孫尚香和徐盛,丁奉對話後,徐盛,丁奉圍住潘璋)。
徐盛和陳武(攻擊要求,這個對話必須是觸發孫尚香和徐盛,丁奉對話後,徐盛,丁奉圍住陳武)。
孫尚香和潘璋,孫尚香和陳武(攻擊要求,這兩個對話必須是觸發孫尚香和徐盛,丁奉對話,然後再觸發徐盛和潘璋或者徐盛和陳武對話後,潘璋,陳武圍住孫尚香)。
強調一下:
戰前最好給劉備裝備的盧馬。
第1個彎道附近時,徐盛,丁奉等10人從中間出現。(可以不引出)
第2個彎道附近時,周泰,蔣欽等10人從右下角出現,且移動力+2。(可以不引出)
第15回合,周瑜,黃蓋,韓當等21人從河中右側出現,且移動力+2。只有敵將黃蓋,韓當可以被擊退,其他敵將被擊退,則遊戲結束。
觸發孫尚香和徐盛,孫尚香和丁奉對話後,徐盛,丁奉部後撤,不主動追擊我軍。
觸發徐盛和潘璋,或者徐盛和陳武對話後,敵軍主動追擊我軍。
觸發孫尚香和潘璋,孫尚香和陳武對話後,敵軍不主動追擊我軍。
劉備到達橋頭附近時,諸葛亮出現。(可以不引出)
敵軍上北岸超過9人時,關羽等人出現。(可以不引出)
第2個轉彎處
過關後,得到杜康酒,蟠桃,佳餚。
在50回合內,想觸發所有對話劇情過關,是不可能的,所以不要浪費時間試了。
普通物品:
寶物庫:沒有物品。
隱藏寶物:無。

其實伏兵係無可能唔引出的 呢關超難過 本人重新讀檔 過100次以上才過關

我試過劉備用的盧 要走到 不出 伏兵是沒可能的 點行都係差一格

我自己既過版方法   劉備 的盧 亮銀    趙雲 蛇矛 赤兔  青龍戰袍   

一開始全員後退  第2回合 孫尚香  定身 定住  陳武 搵趙雲頂住d人  

第3回合定住 潘璋  趙雲行後 一步 清清小兵

第4回合 劉備引出伏兵  呢到要 存一存檔  

潘璋 陳武  一定唔要以解 麻痺 唔係會好煩 解左就讀檔 直置  孫尚香 觸發到 徐盛 丁奉

第5回合 劉備向番後行  要觸發徐盛 丁奉 唔係基本上係卡死既

當接觸完 徐盛 丁奉 會自動 行番轉頭 開定條靚路俾你行

趙雲 快d 跟上去  孫尚香冇用架啦 由得佢死

到橋捉發 諸葛亮  之後 諸葛亮 一定要+防+敏 劉備 一個霸氣50lv先有

行到差唔多一半 就等趙雲沖上去 頂住條橋  之後再觸發 周瑜出黎

唔搵趙雲頂橋 會因為太多兵 諸葛亮會勁易死 趙雲係橋佢會幫手引走好幾隻

好啦 劉備 行到樹林過到 劉備就上近上面行 引周瑜同埋班 水兵 上岸

之後第10隻敵上到岸 關羽就會出場  我揀 一個孫  同埋   孫乾1  張飛2

孫乾幫劉備+個強行  2-3個回合就可以 過關嚕

雖然 唔知有冇人 卡住係到  不過以上係我自己既 打法  希望幫到卡關既你
回復 支持 反對

徐洲攻防城過唔到 有冇攻略教路-_-PLS
回復 支持 反對

=.=普通曹操傳唔得?
一定要水清華?我DL唔到=.=;
=.=果果咩HM18壞在?
回復 支持 反對

徐洲攻防城過唔到 有冇攻略教路-_-PLS

我無用修改器-.-點打?
回復 支持 反對

唔冼一定 水清華版本既....
普通版一樣ok
水清華版只係繁體中文者

徐洲攻防城
劉備帶 太平 黃金甲 很容易就過啦= =
只要+一個防給 劉備 和張飛
如覺得還有難度...
事前花點工夫 還是可以的
賣掉青銅甲  就會有統率力果一個
一路上 達成目標 都會有 幾個
一開頭 冇咩特別衫既時候
青銅甲一3lv 就買過一件
因為 統率力果 係+一個防 之外 其實 真係有+防的
劉備 一開頭就係80統率 者係可以 食20個 果到都有幾十防
之後就=多左一個關羽啦
還是不夠 食經驗果啦 食一個升一個lv
升到30lv  但係唔好升兵種住
衝出去...唔多惦就升埋個兵種佢..可以+埋滿血
咁應該...唔難沖出去 其實只要 張最煩既 郭嘉 殺左...真係乜難度

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
[H]神之判官 + 5 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

我的的盧被單福(就是徐庶)騎走了= ="
當陽之戰趙子龍有辦法繞完全部村莊嗎???
徐庶走時不會把身上的裝備留下...
回復 支持 反對

我的的盧被單福(就是徐庶)騎走了= ="
當陽之戰趙子龍有辦法繞完全部村莊嗎???
徐庶走時不會把身上的裝備留下...
monkey991839 發表於 12-1-2009 19:45

呢關如果覺得太難用改修器過吧。
回復 支持 反對

下載個到我唔明.不過樓主你地做到曹操版既英傑傳好勁..
回復 支持 反對

下載個到我唔明.不過樓主你地做到曹操版既英傑傳好勁..
wpwking 發表於 30-1-2009 19:29

水木精華版曹操傳可直接下載有關附件或者到曹操傳下載點。

http://www.badongo.com/file/8391955
http://www.badongo.com/file/8392496
http://www.badongo.com/file/8392536

教學.下載以上三個網址後再下載水木精華版曹操傳.全部解壓.將所以英傑傳檔案複製貼上水木精華版曹操傳全部取代運行EKD5便可執行遊戲

======================================

不過我之前好似測試過,唔洗覆蓋都可以玩到。

總之先覆蓋萬無一失

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
[H]神之判官 + 5 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對