查看: 148936|回復: 787
收起左側

[綜合討論] :::新 手 發 問 專 區 - 貳 (+2)

:::新 手 發 問 專 區 - 貳 (+2)

舊post網止為: http://nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3044101
想爬文請到這裡

每個人都有新手的時候,,
每個人都會有遇到難題的時候,,
冒險遇到阻滯??
盡管在這裡發表吧,,
很多熱心的老手都會幫助你們解決疑難的喔。

[正確回答會員提問者,,+2分]
回復 支持 反對

鐘王勁d定魚王勁d[[yoyo_154]]
回復 支持 反對

新手職業再問:
1.戰士,係勁,但會唔會悶左d?仲有,佢招map技唔多勁= =
2.法師,係唔係只有mp係問題,到底有咩好咩唔好?
3.箭,點解咁少人講...唔好玩??
4.賊,要好多錢架?
回復 支持 反對

去左昭和村,how to 去番弓箭手村
除左買捲之外
10 lv 法師 =.=
一撞怪就die -.-[[tk_44]]
Help me!!!!
回復 支持 反對

原帖由 榤奇 於 17-4-2008 22:34 發表
新手職業再問:
1.戰士,係勁,但會唔會悶左d?仲有,佢招map技唔多勁= =
2.法師,係唔係只有mp係問題,到底有咩好咩唔好?
3.箭,點解咁少人講...唔好玩??
4.賊,要好多錢架?

1,戰.唔悶.ok勁
2.法,除非升到4轉,否則一直最弱的
3.箭和投賊性質差不多,只是1轉較難練
4.做一般賊都ok,唔洗太多錢
各有各好
一轉時
有錢投賊>法>一般投賊>戰士>弓手>刀賊

法投攻擊力在1轉以十分stable,其他沒精準很飄

二轉時

賊>戰=弓>法
2轉時,弓戰沒太多變化,只是穩定了,法除cleric外無論是升等速度還是單體攻擊都不及其他職業

三轉就平均了一點
戰攻高,魔升得快,刀投弓平均型

也是那句,各有各好

四轉,我接觸不深,很難說

原帖由 chung6578 於 17-4-2008 23:23 發表
去左昭和村,how to 去番弓箭手村
除左買捲之外
10 lv 法師 =.=
一撞怪就die -.-[[tk_44]]
Help me!!!!

除了買卷- -
行路..
還有斬掉重練-__-

叫好心人送你一張卷o巴

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
=羊= + 10 熱心協助-00-`

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 雞_KIT 於 17-4-2008 10:02 PM 發表
鐘王勁d定魚王勁d[[yoyo_154]]

叫gm將鐘王同魚王放埋一齊互打 @_@
睇下邊隻死先
回復 支持 反對

放埋龍王同炎魔落去A_A
回復 支持 反對

各有各好? 我係新手,玩鏢賊咁點?用好多錢咩?普通鏢500蚊,補250蚊,咁都貴?_?
唔知點,不如講升lv咩職好同搵錢咩職好
4隻職講晒,左至右 勁至差咁-口-''謝!

回復 支持 反對

唔係答既唔好亂呃post

原帖由 榤奇 於 18-4-2008 19:26 發表
各有各好? 我係新手,玩鏢賊咁點?用好多錢咩?普通鏢500蚊,補250蚊,咁都貴?_?
唔知點,不如講升lv咩職好同搵錢咩職好
4隻職講晒,左至右 勁至差咁-口-''謝!

普通標賊
個小小錢重擔到

其實maple好平均
每個職都有興盛衰落既時候
基本上你想玩咩都冇乜問題
自己想玩咩就玩咩

我是但咁講下錢同升lv
一轉錢
1~20lv 戰>賊=弓>魔
21~30 魔>賊=弓>戰
一轉升lv
1~20lv 戰>賊=弓>魔
21~30 賊>魔>戰>=弓

2轉錢
僧>弩>弓>火>冰>戰>刀>投

2轉升lv
僧>投>冰>弓=弩>火>戰>刀

3,4轉方面,1,2轉我基本上所有職玩齊,係咁多個版
除左玩左狂戰無玩騎士之外
其他都齊所以我可以以記憶講比你聽
3,4方面我只可以空談,廢是教錯你

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
=羊= + 4 *2

查看全部評分

回復 支持 反對

鐘王同魚王比較∼雖然魚王打得痛,又有海膽(但海膽不攻擊他係不會爆,火同雷打亦不會爆,單下技能打1萬血以上也不會爆),所以如果對海膽可以輕易清除既人,魚王不難打,只要帶足夠萬能(會封技)和水,注意消技,不lag不太難打.
而鐘王最怕係消技+黑球炸,普通魔攻攻擊不高,1千多而已.對於少血職業好易比黑球秒(接近就爆.下面炸3xxx,上面炸8xxx,如果黑球出攻擊力上升會炸更高),只要多練習,有人2千幾血都單p成功.鐘王亦會暈人,減速.
2隻其實都有一定難度,冇話邊隻易d邊隻難d.不過講技術係鐘王要求高d.

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
=羊= + 2 *1

查看全部評分

回復 支持 反對