打印 上一主題 下一主題
收起左側

菲律賓就今次事件中,處理手法大家認為恰當嗎!?

關閉 [複製鏈接]
都說了
他們用了半天時間上車卻用了兩秒時間跳車~
回復

好多地方都係迫於無奈,菲警既動作係笨d,但手法恰當

1.警方身負多個重任,既要保住人質,又要保住槍手,更要保護同伴,每一步都要步步為營,以唔驚動槍手傷害人質為先決

2.太平門唔容易湧入一班人,車門又未拉得開,實在唔可能強行衝上車救人,不過我承應佢地由太平門入去既舉動係魯莽左d,最後反而大大刺激左槍手,係最大敗筆

3.晚上風雨交加,狙擊手擊中槍手已屬幸運

4.警方已經盡量唔驚動槍手,最後槍手發難,實屬不幸

5.菲國窮困,裝備不足,沒有可能要他們用先進的方法確認車內情況,直接打破窗戶係無辦法之中既辦法,起碼佢地未有做出開燈、開槍、放高震撼性武器等高刺激性行為

6.卡車如果係埋d既地方開始加速,的確有可能拉得開度門,但同時會造成大的震動,刺激槍手

7.螢火棒既作用在於以對槍手造成最低刺激既情況下提供有限的光源

心態上菲警沒有問題,只是裝備和訓練都不足,但這是別國內政問題,今次事件只能說是不幸,無須追究

還有更重要的是,我看見很多激進的言論,請各位以理性去分析事件
回復

我唔明點解要拖  唔係應該人質最重要的嗎?
早上狙手可以擊殺槍手既機會有幾次
到底當時候既政府既最終目標係救人質定仲想慢慢叫槍手放底武器 乖乖地行出黎?
回復

叫佢地去死啦`哂鬼氣
要和平早就應該講啦
多鬼魚...
回復

做野手腳太慢.特警又淆底.政府好似無部署過咁....
啲做事手法完成未成熟,搵條幾cm直徑既繩想拉對門出黎?
有無兒戲啲阿?
回復

心情好難平服~
但願不幸遇害同胞~一路好走
生還同胞堅強生存下去!!!
回復

敲門時連個鎚都飛埋入去
可見特警很懦弱
回復

1.警方身負多個重任,既要保住人質,又要保住槍手, ...
迅雷先鋒 發表於 24-8-2010 02:38

(轉貼)
其實晏就比飯既時間,係飯入面放安眠藥已經攪掂
再唔係係冷氣系統混入摧眠瓦斯(部車係冷氣車黎)
成車人訓晒,慢慢上車救人質+拉槍手
再唔係要武力解決的話,係車頭方向同車尾方向設置狙擊手
賊人一有郁動即可狙殺
回復

1.警方身負多個重任,既要保住人質,又要保住槍手, ...
迅雷先鋒 發表於 24-8-2010 02:38

個人認為他們處理手法已經是一個致命問題
處理手法包括部署, 談判, 制定目標, 行動, 應變 和 善後
以上除了善後工作未知外
個人認為其餘工作全部不合格

部署方面, 大家都有眼睇
手忙腳亂既動作, 沒有陣式部署

談判唔知講d咩, 原本好好地地都可以發難

制定目標: 佢既目標如果係救人質, 唔會攪成咁

應變: 開火之後上前要制伏人地
入面既情況有冇評估過?
警察係後門入去, 好彩人地打唔中佢出得返黎
打中左又一條人命

如果問題歸咎於訓練同裝備不足
我認為不論係參與行動同策劃行動既官員都應該同槍手一樣被革職