查看: 65014|回復: 339
收起左側

[技術討論] [原創]象神分享- 新增兩張圖-象2加點&EXCEL傷害計算

以下內容只可參考 唔係100%實用

影片搬左去2#(因為呢個貼又爆萬字-.-...)
or直接去>my video

新增:象2加點..另加EXCEL傷害計算      (9月16日)
新增:上載燕1冰牆  權2鐵壁技能修改檔  (9月13日)
新增:象2放技示意圖                         (9月12日)
新增:100lv象2及152lv權2打鐵圖影片  (9月11日)
其他新增-無吉2打鐵男影片
           -分食云最簡易技巧

如果覺得鍾意呢個POST 就禁一下 支持

PS 睇第2種HP模式  係對話到打/hp 2  
用下面呢個方法..極方便分出邊隻係召出來
[url=][/url]
如果仲係唔明..可以用以下方法..睇扣血

有dl以下excel既..幫手回一回..話我知會唔會好大誤差

象2公式傷害計算 2007 EXCEL
象2公式傷害計算 2003 EXCEL

-----------------

見好多人問加點  係呢到講一次吧...

有錢:云手+王腰+雙妃戒+130扇  就有1080MP.. 頭甲鞋 最好有加打抗=]
       OR 甲:平既可以海甲 貴既咪200甲/鳳甲 之後全血就OK
       以我200SET ..180%打抗 比食云咬一下900左右 鐵男打一下600左右 好好頂
       (不過放左200SET了..而家用緊其他/.\...)

無錢
:盡能力買加智裝.. 跟住先將MP加到有1080  就可以全血了=]
       (唔建議加力...影響不大  主傷睇LV)

200LV 爆技一下360MP 所以加到1080MP 可以放3下

------------------------

唯有向戒指發展...20萬戰...期待
-------

kimbomb1.Spr
icebarrier.Spr

^將file放入"x:\Gamania\Gersang\fnt" 覆蓋左就ok
如果怕有毒 可以唔dl 自己改都ok的 可以睇樂古既改檔教學

注:改檔有一定風險輕機 (雖然我無輕過)
    改檔前請留下原檔 以免第日要改返果陣要重dl
    改檔後有任何輕機/其他事 本人不負責

--------------------

見有好多人都問放技既問題..睇完圖希望你地會明白啦
大概位置都係咁放,總之你放技既怪唔好分得太遠
第1隻一定要爆到第2隻同第3隻 效果最好

-------------------------------------------

v比較重要既技巧之一v

更容易分食云

相信大家玩得多巨商..都知一樣野
召野出來果陣..隻野會係鼠標既上小小位彈出來
應用返係鐵男..佢召食云果陣 多數會係鐵男上面出來

-----------------------------------------

美田雪既 152lv權2 能力圖同埋裝備:
普通鬼面刀 普通竹頭銅甲(=`3=)  射腰 雙虎戒 鬼40鞋

多謝團友美田 雪 借出100lv 象2 ac拍片=]
一樣可以打鐵男=] 無花無假=] 相信再低lv少少既象2都一樣打到

-------------------------------

在下真係太愛象2了
終於200lv 而家上哂裝
著左200SET
鬼虎戒 鬼妃戒 130扇
7528血..xd 1272MP  (簽名果張係小海C加左100智V_V)
戰力19XXXX!  =]

打鐵男升 1粒鍾1200-2000m不等 睇點怪速度
(鐵男區而家真係好多人..又多吸手係到企街..攪到成日好難點怪)

純血權..加左少少智,用緊鬼倚天劍<就係靠佢加速清怪..130就用到
比起火劍只差15攻 但火劍170先用=]

ps 我隻權改左技..改左係加2落地果招技=] doranoseukia(T3)_teleport1.Spr
    而燕招冰改左  On01_inducement 冰血巫師-強制移動-藍框

更正1:食毛唔會扣紅利=]

------象2技能分析------

先此聲明 以下資料純自己分享 有錯請引出 勿串勿插 否則del post

象2 基本上唔使勁裝  簡單裝就ok啦  mp只要你keep住放到3下(因為招技每升1lv 大概加1-2mp)
我而家200lv 一下爆技要360mp 定技就要58mp

先講定技... 定技係乜怪都定到..包括最強既神獸-﹏-
作用係..定住boss 清小怪先.. 另一作用係..升lv時 有小怪埋來..可以定住佢..跟住就唔使理佢
而被定既怪物 會變無敵

而爆技  分3階段
第1階段 係向指定目標放低一個15秒既定時炸彈,而目標8格包括目標在內係15秒內都會持續扣血
扣血程度受力量影響(但無必要加力..因為佢主傷唔係呢個階段)   (睇法抗 - 陰C)

當目標死亡 進入
第2階段 目標死亡後發生大爆炸  爆炸範圍 個人認為 比暴雷擊大d
爆炸既傷害=怪hp * (象2lv/5+4%)  (可見主要受等級及怪物血量影響)
(以我200象2為例..而家爆食云/鐵男 傷害為26888,  除返60000血 =44.8%左右 所以公式有少少誤差)

當爆炸完畢 進入
第3階段 受到爆炸傷害既怪物,會產生後遺症=] 中毒,中毒傷害受力影響 (睇打抗 - 念C)

爆技重複放係同一隻怪到無效 你放兩下技係同一隻怪到 唔會隻怪死左爆兩次
我多數會係放3下係分別3隻怪到  如果3隻怪同時死 就會爆26888X3!

例子:放技落 >怪A 60000血      係佢隔離既怪B 120000血
A死左  B就會扣  (象2LV/5 + 4%)*60000血 = 26888傷害

更正:    公式應該係 象2LV/5+4%

--------技巧--------

點樣分食云係召出來/正常?

可以睇影片 我指住左隻食云 佢比正常食云係少1塊血(因為召出來既怪每秒扣血)
第2個方法 單人升果陣 睇扣血數字 2人血果陣就睇扣血速度同埋少1塊血
另外 盡量唔好放半透明既(即係分身)既食云 因為多數係正常既食云來
(點解要放召出來既食云? 因為無抗性 易殺易死 象2放落去=加快完場速度)

點解唔等鐵男召多d/食云分多d先開始打?

因為計返時間其實一樣=] 同埋召怪同分身呢d機率性既野 唔係你等佢就會召/分
所以 快清+快完+快走場=經驗

點解唔組人?

經我實驗,自己一個升會快過組1個人升 而組2個人升 則會比自己一個/2個人升快
原因 自己一個升會快d  2個人升時間慢d 但經驗又多得5%
而3個升 時間同2人一樣 不過經驗多10%
(基於我自己既一條公式 時間x經驗=效率)
(正常  1x1=1  但時間慢左 經驗多左變左   效率就有變=])

點樣多經d?

當權開左盾行埋去果陣 盡量企係鐵男中間
等d食云圍佢果陣 象2放完技 爆果陣炸多d鐵男
記住.清哂d鐵男=多經d (唔係廢話..自己玩下就知)

力權/血權?

其實一樣=] 因為食云會出降力既技
血同力權降完力之後傷害好接近 , 不過留意..武器所加既攻擊力不受影響
所以..花多d錢係武器到就ok@~@ 不過 79lv鬼面刀都夠用ga啦=]

吉2係咪一定要?

雖然我片中都有吉2..一開始就放熊貓
作用主要係比較安全..以免鐵男/食云咁快行埋來
我而家升緊日男 已經無用吉2了=]
所以吉2唔一定需要  不過有一定影響既 點都會多少少經既=]

用吉2 一入場就放貓放岩方向

我諗我既片入面 可見我放貓速度都算快
主要係一個小小小小技巧 就係一入場睇象2行邊
象2個視線都幾大..一入場大場都會自己郁..
跟住佢既方向出貓=] 作用係 更安全 令自己有多D時間控制兵陣

因為一時之間整太多野 有d技巧未諗到講出來
有問題可以發問=]

請勿再串 純分享 你唔喜歡/唔鋸可以自己post來比較=] 唔好靜係識踩人

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

參與人數 3樂點 +140 收起 理由
stanley001 + 120 引起象2熱潮
Rebellion.KLC -60 多次使用道具。
limingyin + 80 x2

查看全部評分

回復

----------影片分享-----------

無吉2後打鐵男

一首歌既時間大概176M經  (原片太大..轉左格式..質素較差-﹏-)
由於影片差睇唔到經驗前後對比...睇下圖片吧-﹏-係下面
可以話升得快左..雖然經驗唔多 但清場時間快左
之前D片 最快3MIN=100M經 15MIN有500M 1粒鍾=2000M
而家4.30 就有176M經..  不過呢D自己取捨啦=]
而家研究緊點放技先多經D 但又清場快....就快研究完
到時再POST   希望大家支持=]

左右夾

16秒清場

分食云 (留意19秒指住隻食云少1塊血)

http://www.youtube.com/user/azraelsing?feature=mhsn

可以去youtube睇返我既影片=]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

參與人數 3樂點 +40 Bravo! +2 收起 理由
kenso12345 + 1 精品文章
woodykanwaing + 1 精彩精彩! 叻叻!
limingyin + 40 good

查看全部評分

回復 支持 反對

看不到有圖
回復 支持 反對

死啦- -見唔到片既
回復 支持 反對

點解得空白ge???
回復 支持 反對

等.-.- 好累 而家研究緊
回復 支持 反對

樓主D片/圖LOAD唔到
係咪格式唔岩?

另外
另外,有人話我隻權食過無想 其實無xd
我用左小海c 多左400血je 不過食過毛..都少左百幾點-3-..

食過毛會少點?
回復 支持 反對

期待樓主上傳影片
回復 支持 反對

樓主D片/圖LOAD唔到
係咪格式唔岩?

另外

食過毛會少點?
REQUIEM 發表於 5-9-2010 16:19

會無左紅利
回復 支持 反對

我想問問