打印 上一主題 下一主題
收起左側

一將成名武将技能

好正 有好多野
回復 支持 反對

push push~

評分

參與人數 1樂點 -2 收起 理由
零度之刃 -2 推文

查看全部評分

回復 支持 反對

于禁點會廢??佢係初期真係強...而且果把青紅劍無用,因為青紅劍只係對裝備有用..如果係技能就用唔到。
徐 ...
SLKL 發表於 6-6-2011 22:58

于禁對於張飛、馬超同黃忠尼講,防禦力幾強。對於二哥尼講又唔係完全無壓力,如果二哥手牌三殺一紅閃,會唔會拎張紅閃去殺于禁?

徐庶唔算太廢,三張錦囊牌舉薦,自己回血,cc aoe任出唔扣血,主任雙雄變4血白板,五谷自己拎牌,桃園自己回血。

凌統+吳國太+香香 就真係屈機

高順要夠手牌,同太史慈一樣,加埋隻劉備就真係爽。

孫權制衡,曹植汁牌,爽!
回復 支持 反對

于禁對於張飛、馬超同黃忠尼講,防禦力幾強。對於二哥尼講又唔係完全無壓力,如果二哥手牌三殺一紅閃,會唔會拎張紅閃去殺于禁?

徐庶唔算太廢,三張錦囊牌舉薦,自己回血,cc aoe任出唔扣血,主任雙雄變4血白板,五谷自己拎牌,桃園自己回血。

凌統+吳國太+香香 就真係屈機

高順要夠手牌,同太史慈一樣,加埋隻劉備就真係爽。

孫權制衡,曹植汁牌,爽! ...
m88 發表於 11-6-2011 09:46

如果係趙雲就唔使點驚于禁
于禁對住小喬,袁紹,甘寧還是杯具,甘寧就用哂D黑殺奇襲再用紅杀打
不過就剋徐庶

徐庶對卧龍就可以收X了,杀得50%命中率,無中五谷桃園又聽比人看破(因為他自知不及卧龍?)
但意外地剋老諸葛

高順同太史慈最大分別係:高順一定要同敵人拼點先有效果;太史慈就任何人都得(其實太史慈同自己人拼點更好)

其實曹植汁牌最爽時是甄姬洛神同棄牌,不過話說洛神的梅花有點兒...

有人話法正恩怨勁過夏候惇剛烈,不過你用夏候惇比自己人AOE誤中都唔會剛烈卦
恩怨係鎖定技,有機會整死自己人同比牌敵人
回復 支持 反對

于禁對住小喬,袁紹,甘寧還是杯具,甘寧就用哂D黑殺奇襲再用紅杀打
不過就剋徐庶
...
生物 發表於 11-6-2011 14:41

基本+軍爭:24張紅閃、14張紅殺,不及二哥強,有時沒有殺用來閃還是需要用閃來閃。
    趙云武功絕世,但摸了整手武器錦囊還是悲劇。1p1也很磨時間。

至於主任對于禁的剋制力其實也不太強,但問題甘寧真的只有14張紅殺,拆光對方手牌任人魚肉幾乎對所有武將也適用。

卧龍卻沒法對徐庶火攻,基本上除左甘寧用過河拆橋之外,無咩武將用錦囊牌係唔驚比卧龍看破。
    徐庶使用的錦囊牌對他人無效,看不看破也沒有分別了。

拼點本身已經拆別人的手牌,就算手中拿k也未必勝。
    太史慈跟別人拼也沒有甚麼問題,手中拿著k雖說未必勝,但勝率也會好高,上次太史當忠臣,把反的手牌拼了再放幾個aoe,鐵索古錠刀酒火殺,已經幹掉4反,可惜那時還沒有出火將戰功。
    高順的爆發力很強,但就算拼贏了,最多只可以主力攻一武將。酒當殺大大減低高順攻擊力與生存力(?)

呂蒙收了40張梅花再棄也不差。

正如你所說,法正那招是鎖定技,而且別人死了也沒有獎懲,與華佗不用說,與神周瑜也有點配合?
    老諸葛亮放aoe,法正扣血,諸葛亮再給紅心桃給他。
    單挑,對方有酒殺,法正1血沒手牌,對方先桃園摸牌再酒殺,對方回了血又摸牌,值!
    另一技可用作破有藤甲的空城諸葛亮。
回復 支持 反對

不過就剋徐庶
...
生物 發表於 11-6-2011 14:41

睇番...曹植係拎唔到牌...曹值技能係
因棄牌或判定而進入棄牌堆時,你可以獲得之。
甄姬洛神唔係落棄牌堆
回復 支持 反對

于禁對於張飛、馬超同黃忠尼講,防禦力幾強。對於二哥尼講又唔係完全無壓力,如果二哥手牌三殺一紅 ...
m88 發表於 11-6-2011 09:46

咁二哥肯定用閃做殺既...
需說舉薦會令到自己回血...但係佢都算難用...要三個同一款牌...如果真係最慘情況...
佢用完舉薦得2張牌...2張牌係跟住果陣..即使遲d有5谷都拎唔到牌...姐係佢有點係間接送死(有人想打佢既話)...因為佢只檔錦囊..不過唔檔普攻
回復 支持 反對

咁二哥肯定用閃做殺既...
需說舉薦會令到自己回血...但係佢都算難用...要三個同一款牌...如果真係最慘情況 ...
SLKL 發表於 12-6-2011 17:03

基本上大部份3血將就要面對手牌不足的悲劇情況,至於二哥拿唯一的閃去殺有足夠手牌殺一殺也死不了的于禁就真的有點笨
回復 支持 反對

基本上大部份3血將就要面對手牌不足的悲劇情況,至於二哥拿唯一的閃去殺有足夠手牌殺一殺也死不了的 ...
m88 發表於 12-6-2011 17:16

o..我記錯人...以為二哥係趙雲
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對