查看: 12770|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

高達上色多問

想問下如果我用噴筆幫高達上色
1.係唔係就咁倒D色落去個噴杯到 然後直接噴?
定係要用水開稀佢 係既話 有無D 指定既野開稀??
2.如果幫高達上色 係用水性 定係 油性上色? 係既話大部份邊隻會人用
3.噴果陣 用個夾夾住個D野 個夾係邊到可以買到??
4.個發泡膠係邊到買-.-要黎插住D野.. 文具店有無??
5.當我上完色 咁如果我想洗支噴筆既話 應該點洗?
6.我屋企無整果D抽氣箱 咁我係屋企開哂所有窗 然後用風扇吹 可唔可以?? 因為我右邊+後面有1個窗 ..

因為聽日就買泵+筆番黎上色 所以想問下先 = =
希望有人回喇 之前個post又嚇到無哂人= =
回復

想問下如果我用噴筆幫高達上色
1.係唔係就咁倒D色落去個噴杯到 然後直接噴?
定係要用水開稀佢 係既話 有無D 指定既野開稀??
係要溝希左佢先可以洛入隻杯到

2.如果幫高達上色 係用水性 定係 油性上色? 係既話大部份邊隻會人用
giga/mr.colour  多人用d    e d係油性
3.噴果陣 用個夾夾住個D野 個夾係邊到可以買到??
好多地方也有  yahoo都有得bid
4.個發泡膠係邊到買-.-要黎插住D野.. 文具店有無??
文具店有的

5.當我上完色 咁如果我想洗支噴筆既話 應該點洗?
谷槍+用支棉花捧清潔+用開油水洗支針

6.我屋企無整果D抽氣箱 咁我係屋企開哂所有窗 然後用風扇吹 可唔可以?? 因為我右邊+後面有1個窗 ..
睇你需要....我都冇抽油相  我只係係toilt到開抽氣sin噴

以上係小弟愚見  希望幫到你
回復 支持 反對

回復 2# kitkit001

1.問題 要用咩溝希佢= =?可唔可以講埋邊隻款+幾$到 同埋份量大約要幾多 ? 多D水定多D色
   定係自己訂..
    5.問題 洗筆果到 咩係谷槍= =?同埋咩係開油水... 洗邊支針@@

THX你呀~~
回復 支持 反對

比較多人用油性
油性油用下面圖果隻,有唔同size 10幾至80幾都有

或者買呢樽先

如果用水性都唔好用水開油

用返佢專用既開油水

未必要用佢d夾
想方便d買買不如試下用呢d文件夾

洗噴筆呢度有個教學
http://afusdx.pixnet.net/blog/post/27970902

冇抽油箱最好買個噴油用既口罩啦..
當然有抽油箱再加口罩就最好
開油水都係有機溶劑黎,好毒

開油方面最好買埋個有刻度空樽

其他野建議買左返黎先再問.....
回復 支持 反對

回復 4# [H]小矮人~~

咁開油既比例應該係幾多 ? 油色定係色多
刻度空樽係邊到可以買到 文具店有無?
回復 支持 反對

其實唔一定,多數1:1.5-3左右
模型舖有賣
回復 支持 反對

回復 6# [H]小矮人~~

唔該哂先版主 = =你果個post d 洗噴筆教學都難下
     咁係唔係噴另一隻色就洗一次 再倒色 再噴 如此類推
     仲有想問下 點解幫模型上色d人 要幫成隻高達上哂 灰色先? 有咩作用
     咁我到時上色 洗唔洗成隻上哂灰色 再噴色 ?~
回復 支持 反對

回復  [H]小矮人~~

咁係唔係噴另一隻色就洗 ...
乂痴靜b乂 發表於 27-8-2011 23:45

做洛就5難+la!
最好就緊係噴完一隻色洗左再問
如果5係就會好似溝色咁e.g.
噴完藍  5洗  用紅色
噴出來的紅色可能會紫紫地(5洗的話點都會有小小影響你宛本想問的色)

噴灰=噴畢地

可以cheak件   有時可能你搞冇繨/打磨
有機會件野會花左  噴左之後可以清楚搵到你味汁好件的地方

同埋第2個用處係抓緊d油   等佢冇得易甩

以上係小弟的愚見  多多指教
回復 支持 反對

回復  [H]小矮人~~

咁係唔係噴另一隻色就洗 ...
乂痴靜b乂 發表於 27-8-2011 23:45

洗其實唔難.....有d野要親手去做先知道......
係,所以要想定自己要做d咩,唔係又要做多樣野
有d人會買幾支噴筆黎用

噴灰就唔一定要做
係某壇既搜索打[噴灰] 就知道有咩用
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對