查看: 76888|回復: 84
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超頻,揀料,電腦測試,仲有幫出list服務

motherboard:1.如果你唔係行幾張顯卡既話,唔一定要揀有幾個PCI-E既版,一般黎講2-3個已經夠
2.RAM:最好揀有送ram既,可以去jumbo/中共田個網站睇下
3.唔好買到775,1366,1156既板,已經退役/半退役
4.兼容性:AM系列
5.cpu接口一定要同mb個接口一樣,1155對1155,2011對2011
6.渣版方法:手指公禁住ram slot,其他手指壓住後面既ram slot位(一堆金屬圓點)
7.除非你好有錢,唔洗既話2011版唔洗唸,一塊版起碼3000蚊(ASUS RAMPAGE IV)
8.最好有USB3.0, SATA3 , PCI-E 3.0 Supported
cpu:
1.打機:intel
2.文書,3k以下:AMD,500四核,SKT(socket)FM1
3.core 2 duo,以下唔洗考慮,文書例外,C2Q(core 2 quad)既可以唸唸
4.有錢,要買2011cpu,就要揀最強四核:i7 3820, 地上最強cpu:i7 3960X/3990
5.唔好買到ES CPU
6.2011接頭cpu,無論散裝定係盒裝,都係冇散熱扇
7.買cpu最好買盒裝,有好d既包養(cpu保養=有壞包換)8.文書可以玩APU , 話說amd就出Trinity desktop(apu) ,唔記錯性能可以一野秒殺intel graphics 4000,自己衡量
散熱:
1.LN2而加市價40港幣1L
2.水冷最好係Corsair既H100
3.如果買高等級風冷既話建議你玩水冷
4.暴力扇強烈唔推薦
5.壓縮機幾嘈=你部冷氣幾嘈
6.Corsair/cooler master(cm)箱散熱好好多
7.唔建議裸跑
8.有興趣可以玩颱風扇
硬碟:
1.WD咪買green
2.如果同樣容量既,建議買cache多d既
3.發熱越少,資料讀寫越穩定(咪買WD GREEN!!!!)
4.買7200轉既,一般desktop玩開既,SCSI既一萬轉...除非你server/唔介意嘈音既,唔係既話唔好買(and貴!)
5.上機既時候,記得分開小小,方便散熱!
SSD(固態硬碟):
1.有錢,請買intel,靚d,但貴d
2.ssd你鐘意用雙面膠癡住都得,唔會care
3.SSD,請買有TRIM既,唔係既話你只ssd越黎越慢
4.SSD越黎越平!
5.如果你有17萬,去揾一隻OCZ 3.2TB PCI-E既SSD,十六萬有多一隻
6.唔好用SSD黎BT,唔係既話好快打柴
7.千期千期千期唔好用任何類型既磁碟清理,用trim
8.唔好喺裝windows既時候分割SSD,又係易打柴
火牛:
下面實用link第一個可以比你睇下你要幾多w火牛,基本上你好似填表咁就得
我唔識揀火牛,有待補充
不過個人經驗就係GTR低等級既牛容易中伏s15ooooo: ANTEC牛 機殼:
1.CM/Corsair箱,散熱好掂
2.你鐘意玩防彈防爆既箱隨便
3.散熱!散熱!散熱!!!!!!!

顯卡(GPU)1.有GDDR5揀GDDR5,好似HD 6670咁,GDDR5高過GDDR3 2lv
2.最好有保養!
3.顯卡同cpu既lv應該要差唔多,唔係既話會有樽頸效應(下面會解釋)
4.顯卡lv既,下面會有一張圖比你睇
5.有得揀,你先係老闆,建議行買d熱門既顯卡之前最好揾定附近有冇多幾間鋪頭買顯卡既

專有名詞:煙頭=Intel
紅van: AMD/ATi
放煙花:火牛燒左
裸跑:唔連殼,將部機抽離機箱
有待補充

幫出list:
留底筆直,用途係咩就得
有野補充可以寫出黎

useful links
火牛要既w數計算器
用法:填表,同埋個CPU Utilization揀75%(個人建議)

顯卡level圖表
睇下你而家張顯卡係咩lv,如果你想升級既話建議你睇下呢到,再睇價錢

未來科技-揀料link

可以比你揀你要咩組件,右下角可以比你睇到價錢,好方便
最底有個打印報價單,click入去可以睇到你要既料既價錢同埋總價
利申:冇收廣告費,入面既價錢都係參考價

超頻小小教學
每塊主板既超頻設置都係唔同,但基本上都係嗰幾個選項intel:注意如果你係i5/i7既話,睇下你個cpu有冇最後有冇K字,冇既話請睇最後
AMD:唔清楚,但好多都可以超頻,可以自己google下
無論係UEFI BIOS定係一般BIOS,自己揾可以揾到一個選項(multiplier),中文:倍頻
跟住可以自己set!例如預設倍頻係12, 咁一次+2,即係14
入到windows後再燒機,燒兩三個鐘,如果穩定既話再慢慢調高
唔建議教電壓(Voltage),因為就咁set倍頻發出既熱量已經夠多,如果教voltage就會更加熱
一般風冷都係建議intel既i5 i7去到4-4.2GHz,AMD可以去到4.5GHz(請留意散熱!如果燒機既時候發覺高過80度既話降頻!燒左唔關我事)
水冷既話,intel 5GHz AMD 5.2GHz
壓縮機既唔關我事
LN2既話你想8.5GHz都得(世界紀錄)
最後,intel既請喺倍頻附近揾一個叫EIST既野disable左距!唔係既話個倍頻條黎跳去真係勁麻煩
AMD既自己search教學..........

另外,ASUS主板超頻教學圖*轉載

免責聲明:超頻後銷毀後果,本人並不負責,而且我都唔保證每一間鋪頭會為因超頻而燒毀既部件負責保修/換!

燒機軟件:[url=http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=205]Prime95[/url]
download>開>第一次用有一個視窗,邊個都得,跟住揀blend>OK 燒距幾個鐘,冇問題既話就得
HWmonitor
可以睇到你部電腦入面所有野既溫度,實用
CPUID
顯示電腦資料,cpu既MHz數(1000MHz=1GHz),主板型號,顯卡,RAM,等等
呢個係官方中文版
MSI Afterburner
軟件超頻,教錯野可以一鍵reset,使用教學請google
Furmark
燒顯卡,用法都係google搞掂
3DMARK06雖然有3DMARK11,但係06都係最好既
用法請google

最後更新:06-14 00:56:30
附送六千,一萬,無限筆直打機list
六千:

配件型號數量價錢
CPU --- 中央處理器 Intel Core i5-2500K (4 Core 4 Thread, 3.3G, 6M cache, LGA1155, with Graphic, overclock unlock ) 1 件 HK$1629
Motherboard --- 主機板 AA+ [送Ram] MSI Z77A-G45 GEN3 Z77,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX *送8G DDR3-1600 Ram 1 件 HK$1140
Hard Disk 2 --- 硬碟機 WD Caviar BLUE 10EALX 1TB SATA3/7200RPM/32MB HDD 1 件 HK$660
Display Card --- 顯示卡 ASUS DI-EN560DT GTX560 Ti Direct CII TOP 1GB DDR5 1 件 HK$1790
Case --- 機箱 CoolerMaster Elite 311 PLUS (透明側板/前置USB3/下置火牛/Free:12CM Fan) 1 件 HK$380
Power Supply --- 火牛 ANTEC NE450C NeoEco 450W 80Plus Power Supply 1 件 HK$430
Total 總計 :HK$6029

CPU --- 中央處理器 Intel Core i7-3770K Ivy Bridge (3.5G, 8M Cache, LGA 1155, with HD4000 Graphics) 1 件 HK$2670
Motherboard --- 主機板 AA+ [送Ram] MSI Z77A-GD55 GEN3 Z77,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX *送8G DDR3-1600 Ram 1 件 HK$1350
Hard Disk 2 --- 硬碟機 WD Caviar BLUE 10EALX 1TB SATA3/7200RPM/32MB HDD 1 件 HK$660
SSD --- 固態硬碟 Corsair Force Series 3 GT 2.5 120GB SATA 3 6Gb/s SSD CSSD-F120GBGT-BK 1 件 HK$1280
Display Card --- 顯示卡 Inno3D GTX570 w/DUAL DVI+Mini HDMI 1280MB DDR5 1 件 HK$2280
Case --- 機箱 Corsair Obsidian Series 650D mid-tower case 1 件 HK$1260
Power Supply --- 火牛 ANTEC NE520C NeoEco 520W 80Plus Power Supply 1 件 HK$470
Total 總計 :HK$9970

CPU --- 中央處理器 Intel Xeon 6 Core 12 Thread X5690 3.46G [6.4GT/sec,12M,LGA 1366] BOX w/o Fan 2 件 HK$27036
Motherboard --- 主機板 EVGA Classified SR-2 (Super Record 2) (W555) Intel 5520,DDR3,Xeon 1366 HPTX 1 件 HK$4820
Ram --- 記憶體 A-DATA 8G Kit (4Gx2) XPG Gaming Series V2 DDR-3 2000Mhz 散熱片 6 件 HK$3840
Hard Disk 2 --- 硬碟機 WD Caviar Black 2002FAEX 2TB SATA3/7200PRM/64MB HDD [企業版五年保用] 2 件 HK$3380
SSD --- 固態硬碟 OCZ 3.2TB Z-Drive R4 RM88 Enterprise Series PCI-Express SSD ZD4RM88-FH-3.2T 1 件 HK$165601
Display Card --- 顯示卡 Inno3D GTX680 2GB GDDR5 w/HDMI+DVI*2+DP #3 (原裝nVIDIA公版) 4 件 HK$17920
Rom 2 --- 燒錄機 LG BH12 Bluray/DVD Writer (最新Super Multi Blu燒錄機SATA盒裝) 1 件 HK$799
Case --- 機箱 Corsair Obsidian Series 650D mid-tower case 1 件 HK$1260
Power Supply --- 火牛 Cooler Master Silent Pro Gold 1000W 80Plus Gold 1 件 HK$1590
Monitor --- 顯示器 BenQ 24 V2410 LED Monitor (16:9,5000000:1,5ms,HDMI,1080P) 6 件 HK$9300
Keyboard/Mouse --- 鍵盤滑鼠 Razer Black Widow USB Mechanical Gaming Keyboard 5 Macro Keys Black RZ03-00390100-R3U1 (免費送貨) 1 件 HK$750
Cooling 1 --- 散熱配件 Corsair Hydro Series H80 Performance Liquid CPU Cooler 2 件 HK$1580
Total 總計 :HK$237876
回復

感謝各下分享
回復 支持 反對

關於2011板..

我記得有D平既2千左右已經OK

文書機可以用APU

火牛簡ANTEC唔錯~

要平價可簡RAIDMAX..金牛1000W=1080HKD左右<~我用緊一路都冇事XD~
回復 支持 反對

最鐘意GPU
就講GPU先:lol
GPU價位選擇(效能計算)
10000:690(ppw高)
4600up:680
3300左右:670(c/p高,GK104 cut 1組SMX,效能可媲美680,打7970)
2700左右:7870
2000左右:7850
1500左右:560ti
1000左右:6850/560SE 336
600左右:6670 GDDR5 1GB(半GB $500左右)
如果係d好入門既卡,唔使執著要GDDR5
回復 支持 反對

最鐘意GPU
就講GPU先
GPU價位選擇(效能計算)
10000:690(ppw高)
4600up:680
3300左右:670(c/p高,GK104 c ...
alexalex731 發表於 13-6-2012 17:27

ATi呢....借黎玩下,我自己edit返
回復 支持 反對

ATi呢....借黎玩下,我自己edit返
ycl2005191a 發表於 13-6-2012 19:24

前言:
[我既衡量標準係以C/P黎衡量,要講晒GPU d野真係有排講...單卡外有雙卡,又有技術等等]
ATI:
7970/7950都唔係好抵買(對面670隊冧左佢地)
7870既話我都係建議比多少少上670
7850 OK買得過,對面N卡暫時冇咩對手(遲d 660出左就唔知啦)
7770 C/P較低,default計都打得羸560SE.    慳電(28nm)同埋GCN,DX11有個優勢
7750 C/P都係較低,default計都同6770打到    都係慳電同埋GCN

6990/6970/6950/6870/6770/6750都好似冇咩貨了

900左右既6850真係唔錯 C/P真高&單6pin,而且超頻幅度都幾高

6790買唔過,加少少就上到6850,而且要雙6pin

6670真係1手平卡唔錯
效能高+功耗唔高+有LP+唔大張

GDDR5用係入門卡上基本上效能唔會有咩大改進,相反會增加功耗

8.最好有USB3.0, SATA3 , PCI-E 3.0 Supported (要注意係原生為更佳)\
2.文書,3k以下:AMD,500四核,SKT(socket)FM1 (其實intel/AMD都各有優勢,文書都唔一定要AMD)
3.core 2 duo,以下唔洗考慮,文書例外,C2Q(core 2 quad)既可以唸唸 (那個時代該終結了:lol)
5.唔好買到ES CPU (一般零售揾應該唔會買到掛...)

都係講住咁多先
回復 支持 反對

前言:
[我既衡量標準係以C/P黎衡量,要講晒GPU d野真係有排講...單卡外有雙卡,又有技術等等]
ATI:
7970/795 ...
alexalex731 發表於 13-6-2012 21:11

core 2 quad間唔中仲有出貨         
    775咁長命
回復 支持 反對

其實 DDR 大左有咩唔同 - -?

顥卡又有 DDR計 RAM又有..
回復 支持 反對

core 2 quad間唔中仲有出貨         
    775咁長命
ycl2005191a 發表於 13-6-2012 22:08

C/P,功能,功耗,指令集,技術果堆輸呢(超頻都算係可取點既..畢竟依家intel超頻冇趣)

依家出775根本唔抵
回復 支持 反對

其實 DDR 大左有咩唔同 - -?

顥卡又有 DDR計 RAM又有..
天才A 發表於 13-6-2012 22:31

唔係話大左既
應該係講個標準

要理解既基本上係個數字愈大咪愈快愈新囉:lol
回復 支持 反對