樓主: ycl2005191a
收起左側

超頻,揀料,電腦測試,仲有幫出list服務

回復 18# alexalex731
大大呢d資料得嗎? 未命名.png 3.png
回復 支持 反對

回復  alexalex731
大大呢d資料得嗎?
ek3(5次元) 發表於 13-6-2012 23:34

唔得,你個cpu number後面冇Kintel i5/i7系列後面有K=可超頻,X=全部intel開發出黎既技術都擺曬落嗰粒cpu
但係如果你粒U滿載既話系統自動幫你超頻
一般自己好難教
回復 支持 反對

回復 22# ycl2005191a
即係一定要用佢呢個野自動超頻唔可以手動頻
回復 支持 反對

回復  alexalex731
大大呢d資料得嗎?
ek3(5次元) 發表於 13-6-2012 23:34

120613233840.jpg 120613233853.jpg

紅圈set 42倍就得(即使唔係K都有TB+4倍(要chipset都support))
不過用愈多核個clokc就會愈低(TB+4)

另外BCLK都可以超少少到103
回復 支持 反對

回復 24# alexalex731
感謝大大:handshake
回復 支持 反對

intel個web話i7-2600可以利用Intel®Turbo Boost技術 Max Turbo Frequency to 3.8 GHz  好像話粒u會自動拉高時脈3.8GHz 是咪咁?
回復 支持 反對

回復 26# 迷戀x持槍
點解你個留言係個post到唔見嘅?有部份睇唔到
回復 支持 反對

回復  天才A

A卡就用6850 比多少少買可以買7770  

HIS HD6850 w/HDMI+DP+DVIx2 PCI-E 1GB GDDR5 顯示 ...
迷戀x持槍 發表於 13-6-2012 23:32

其實我本身都用開 N卡...
回復 支持 反對

intel個web話i7-2600可以利用Intel®Turbo Boost技術 Max Turbo Frequency to 3.8 GHz  好像話粒u會自動拉 ...
迷戀x持槍 發表於 13-6-2012 23:53

有野load咪係囉(冇野load idle就降到1.6G)
不過愈多核就愈慢

可以參未呢度
http://www.intel.com/support/tw/processors/corei7/sb/cs-032279.htm
2600 4C都load TB大概係3.5G
回復 支持 反對

其實默電超都ok
或者比MB型號/bios圖睇下d oc setting
alexalex731 發表於 13-6-2012 23:10

P5KPL1600
冇記錯既話
回復 支持 反對