收起左側

[疑似挑釁] 佛教證同性婚姻

所以你先係思想有問題既人ww
Nuoer.S 發表於 23-6-2012 15:51

可能係我份人比較傳統掛
btw 單憑呢D野又唔可以話人思想有問題ge, 始終毎個人ge 價值觀都唔同
回復 支持 反對

可能係我份人比較傳統掛
btw 單憑呢D野又唔可以話人思想有問題ge, 始終毎個人ge 價值觀都唔同:lo ...
一人力 發表於 24-6-2012 13:19

「歧視」都唔係問題?
回復 支持 反對

看我頭像和簽名也知道我的立場了吧?
回復 支持 反對

「歧視」都唔係問題?
Nuoer.S 發表於 24-6-2012 16:26

無可否認「歧視」係過份偏激, 但係你試諗下如果我地ge 祖先走去玩同性戀的話仲邊會有我地出現?
如果世界上任何一種生物有同性戀的話會好快絕種.
同埋我地都有best fd/ 知己, 仲要同性戀做乜?

btw 呢D野都係value judgement
冇分對與錯ge.:handshake
回復 支持 反對

無可否認「歧視」係過份偏激, 但係你試諗下如果我地ge 祖先走去玩同性戀的話仲邊會有我地出現?
如果 ...
一人力 發表於 24-6-2012 22:29

第一
咁如果不育既人點算?_? 咁如果唔想生既異性戀點算?_? 呢D係咪應該都要「歧視」?

第二
我最唔可以了解既就係點解會話同性戀=絕種
你會唔會因為有同性戀呢樣野走去鐘意同性?
唔會嫁嘛! 鐘意異性既繼續鐘意異性
鐘意同性既都係繼續鐘意同性
另外... 請自己睇下我簽名
「地球總共有超過450個物種有同性戀行為, 而有反對同性戀行為的卻只有一個物種, 誰才是更不自然的?」

第三
既然有best fd同知已, 點解要老婆?
best fd同知已都可以係異性, 無人限制你一定要係同性
你要明白, 友情同愛情係兩樣野黎
如果你會將友同同愛情混為一談
我想你比你心目中的同性戀更不如
回復 支持 反對

第一
咁如果不育既人點算?_? 咁如果唔想生既異性戀點算?_? 呢D係咪應該都要「歧視」?

第二
我最唔可以了 ...
Nuoer.S 發表於 24-6-2012 22:34

1. 不育呢D special case 另計
唔想生既異性戀其實都有問題, 但係呢D人佔ge 比例較少

2. 簡單ge 數學, 試想像如果世界上有一成ge 男人係gay ge. 咁咪有一成ge女人唔可以嫁出去. 相反亦然, 加埋世界上有兩成ge 人冇生育, 對地球ge 永續發展構成算大ge 影響, 同埋同性戀
我唔會姐, 但係E+ 社會愈來愈開放, 愈來愈多人承認自己係同性戀, 對人類繼後香燈構成莫大ge 壓力.

3. 首先, 我ge 假設係best fd/知己係同性
best fd同知己係異性ge case 暫且唔討論住.
友情同愛情的確係兩樣野黎
同埋可能我未試過對同性有feel, 相互之間有愛情.
所以我唔明白同性之間友情同愛情之間ge 分別, 出現左你口中ge"友情同愛情混為一談"
請見諒.

不過, 敢問一句你係唔係同性戀者?
回復 支持 反對

1. 不育呢D special case 另計
唔想生既異性戀其實都有問題, 但係呢D人佔ge 比例較少

2. 簡單ge 數 ...
一人力 發表於 24-6-2012 22:59

第一
同性戀不見得是「大多數」, 亦都隨時可以係你口中既special case

第二
你講到好似異性戀好負責任咁
我見到既係宜家有好多孤兒
而且人口爆柵對食物及地球資源造成很大壓力

第三
所以你既假設本身就有問題

回復 支持 反對

第一
同性戀不見得是「大多數」, 亦都隨時可以係你口中既special case

第二
你講到好似異性戀好負責任咁 ...
Nuoer.S 發表於 24-6-2012 23:02

1. 我就係怕同性戀將來會變成「大多數」, 因為E+ 愈來愈多人係同性戀

2. 孤兒通常係發展中國家ge 問題, o係已發展國家呢個問題較少有
但係同性戀就係已發展國家較多. 將來貧富懸殊可能因而加劇
而人口爆炸ge 問題係因為發展中國家冇實行計劃生育ge 問題, 係已發展國家反而係有人口老化ge 問題.

3. 呢個問題係同性戀wor, 咁ge 假設有咩問題?
我想講ge 係同性之間點解有知之唔做係要做戀人?
有D咩搞到佢地要咁做?

btw 我又想問下你屋企人知唔知你係同性戀? 佢地又有咩反應?
回復 支持 反對

1. 我就係怕同性戀將來會變成「大多數」, 因為E+ 愈來愈多人係同性戀

2. 孤兒通常係發展中國家ge  ...
一人力 發表於 24-6-2012 23:20

第一
資料顯示數值一直很平均的在3~10%
並沒有變多, 時多時少那是因為有部份人是隱性
並沒有公開

第二
貧富懸殊有咩關係? 唔好咩都賴落黎

第三
並沒有已發展國家就同性戀較多的言論, 那只是因為在已發展國家人們權益比較受保障
人們才敢展示自己, 這是一種悲哀
而且人口老化問題係因為醫學發展所造成, 由於醫學的發展
令到人們可以得到更好的醫療, 才令人們的歲數增加
與同性戀無關, 更何況... 同性戀亦可以透過代母或收養孤兒
來解決人口的問題

第四
你睇既資料重係太少
同性戀引發既因素係好多
但結論永遠係一樣, 唔係人為可以控制
就好似點解大部份人天生就係對異性相吸
咁果少部份人就係點解對同性相吸
回復 支持 反對

唔明你講咩
回復 支持 反對