打印 上一主題 下一主題
收起左側

為什麼看完這集快樂地圖,連看都覺得很開心?

自由最好....
longpeter 發表於 6-7-2012 11:27

可能就黎冇la...
回復 支持 反對

人要色跟隨自己既時代去變化
回復 支持 反對

圖呢-.-?
可唔可以seesee
回復 支持 反對

我希望香港可以變返一個小鎮。(?)
回復 支持 反對

唔止人口密度問題
就連生存既權利都比當權者支配住

政府提出任何政策 不論對你有害有利
只要一通過 你就 ...
下..唔係掛 發表於 6-7-2012 09:27

唔係講緊自給自足咩?囧anyway

我覺得每個地方都有佢既好. 唔好只係睇到人地既好就一味打沉自己住既地方.

始終一個地方人多就要有人看管, 如果唔係就會有好多不便.

如果政策通過之後就唔去守, 咁一個地方仲有無法治? 邊一個會去理會法規?
政策呢樣野無一個完美既方案, 就算有, 我覺得要討論到滿足曬所有人既意願, 亦都唔會係一個任期內完成.
點既政策推出都總會唔符合到每一個人既心意, 我地永遠都可以搵到一D被遺忘既人, 因為政府只係能夠考慮到大部份既人.
亦都因為咁, 我地社會先有小福利機構去幫助呢班人.
如果真係關心小部份人既利益, 與其等政府討論出一個完美既方案, 不如從自己做起, 幫下身邊需要支持既人. 好過去鬧政府

民主/自由同發唔發達並無關係.
唔發達既國家一樣有強權, 一樣無民主/自由.
回復 支持 反對

唔止人口密度問題
就連生存既權利都比當權者支配住

政府提出任何政策 不論對你有害有利
只要一通過 你就 ...
下..唔係掛 發表於 6-7-2012 09:27

你離題bor,朋友,自給自足同政策係2件事@@
回復 支持 反對

唔係講緊自給自足咩?囧anyway

我覺得每個地方都有佢既好. 唔好只係睇到人地既好就一味打 ...

我係new手 發表於 6-7-2012 14:04

你離題bor,朋友,自給自足同政策係2件事@@
allec 發表於 6-7-2012 15:30

你起一個地方住 果度有食物有水 你可以自給自足
但我要限制你飲水次數 定時定候充公你米糧
咁你覺得政策同自給自足有無關係呢

仲有 我想澄清一點 我依家唔係話睇到人地既好要一味打沉自己住緊既地方(香港)
因為好明顯唔止係香港 仲有好多地方一樣有呢d問題
我只係想帶出 呢個係一般城市既弊病
人生存本來就唔應該被支配
回復 支持 反對

為什麼看完這集快樂地圖,連看都覺得很開心,
難道這種就是快樂感染?

這集快樂地圖就是去瓦努瓦圖

當地小朋 ...
kafu1234 發表於 5-7-2012 23:38
話時話,呢期我玩緊個6.0石器【內容已被過濾(P01)】,你玩唔玩

雖然我只係玩到官服2.5,但都幾快上左手
回復 支持 反對

點解瓦努瓦圖既大人同小朋友可以自給自足?
點解香港人一定要讀書去換取一堆數字先可以生存?
下..唔係掛 發表於 6-7-2012 00:14

所有人都要
除非你住無人島 又或者 以物易物既世界
瓦努瓦圖都唔例外

自給自足
唔係個個都有條件做到
回復 支持 反對

因為文明令物質變得豐富
但係因為文明而失去快樂...
針無兩頭利
回復 支持 反對