打印 上一主題 下一主題
收起左側

認真一問,請大家認真諗諗

做人好過做狗
回復 支持 反對

依家香港咁發達 唔多唔少關英國關係
我地要做殖民人 係因為當時大清將香港割讓大英
但大英帝國將香港好好打理 將香港一個小漁村變成一個大城市
冇搶我地香港大量資源 反而英國就放入資源將香港變得更好
發展新市鎮 令香港人有樓住
相反 中國有對香港做過d乜? 1967年 香港親中共左派發起暴動
暗殺、炸彈放置和槍戰 六七暴動造成最少52人死亡
暴動期間同時造成經濟損失,逼使部分市民變賣財產離開香港,造成香港的第一輪移民潮
之後1984中英兩國簽訂了《中英聯合聲明》 英國完全無收番投資香港的資源
英國人願意黎香港會學廣東話 中國人有些人又唔肯學廣東話等等
之後中國又做過d乜 搶奶粉 搶床位 炒樓巿 炒高價錢 等等
香港生於中國地方 真係好可惜

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
怪盜kid + 1 朋友小心,幫你搵定水腳走佬

查看全部評分

回復 支持 反對

做人好過做狗
roompklee 發表於 13-7-2012 03:47

sor 英國都係狗 中國都係狗

利申:BNO、親英
回復 支持 反對

依家香港咁發達 唔多唔少關英國關係
我地要做殖民人 係因為當時大清將香港割讓大英
但大英帝國將香港好好打 ...
95143283 發表於 13-7-2012 09:39

因為英國利用香港既優劣 但係英國人心目中香港係乜黎;P
回復 支持 反對

英國,起馬世界杯可以支持自己國家
Rex Tamkw 發表於 12-7-2012 20:45

但你可以支持你自己民族?我很難說香港人必定是中華民族其中一份子,但問題普遍人也會這樣認為了吧。

抱歉這個不是你想生在英國還是生在中國的問題。

很不巧的,我便是生於香港,那我是中國人?香港人?還是英國人? 我黃皮膚黑頭髮,怎看也不是英國人吧。我不否認共產黨有些行為的確令人很不滿,但愛國不等於愛黨,愛黨更加不可能等於愛自己的民族,愛自己。

一個愛國的豈能可以被別人統治?何謂自治?何解這麼重要?這很值得我們討論下去。

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
怪盜kid + 1 精品文章

查看全部評分

回復 支持 反對

因為英國利用香港既優劣 但係英國人心目中香港係乜黎
〝細wIN_ 發表於 13-7-2012 17:55

咁中國人係心目中當香港係乜黎?
回復 支持 反對

但你可以支持你自己民族?我很難說香港人必定是中華民族其中一份子,但問題普遍人也會這樣認為了吧。 ...
m88 發表於 13-7-2012 18:19

愛國應講出國家既缺點 再以改良可惜 中國在共產黨管治之下
愛國人士在中國慢慢消失
依家可以為中國出聲既 只有在香港既香港人
回復 支持 反對

咁中國人係心目中當香港係乜黎?
95143283 發表於 13-7-2012 21:49

要不是中央政府照顧你們香港?完蛋了
回復 支持 反對

咁又冇咩所謂
BTW,希望冇回歸過~
回復 支持 反對

要不是中央政府照顧你們香港?完蛋了
〝細wIN_ 發表於 13-7-2012 23:25

香港比大陸仲多過大陸比香港la
回復 支持 反對