打印 上一主題 下一主題
收起左側

升學有幾條路揀?????

的確有以下情況:

讀完master學位, 出來見m記工
讀完小學可以當上市公司主席

睇大家覺得自己係咪中獎果個啦 =p

o係香港低學歷, 根本難以生存
回復 支持 反對

就算俾你升讀到大學 張證書只不過係多張通行證俾啲選擇
最重要係睇你點樣出黎面對社會
回復 支持 反對

我未行哂呢D路 所以答唔到你

不過我身邊好多人都話
香港大學學位少  難考上  (事實上比起外國 香港700萬人 ...
下..唔係掛 發表於 13-7-2012 14:14

所以就係咁多人嘅夢想,D呀爸,呀媽日望夜望,都係想仔女上到大學架!= =
回復 支持 反對

讀唔到大學都有出路
望向李嘉誠
回復 支持 反對

香港D大學入學率得果10幾% 10萬人就得萬幾人入到
你估剩返果8萬幾人做咩???咪又係要生活
回復 支持 反對

香港人既心態就係咁架啦
佢地覺得入唔到大學=廢=無前"濤"
大佬呀 10萬人得萬幾人入到大學 你想點姐
咁唔通剩低果8萬幾人個個都前路黑暗咩 做黑e咩
唔好己人憂天啦 香港人
香港地點會餓死人?
回復 支持 反對

的確有以下情況:

讀完master學位, 出來見m記工
讀完小學可以當上市公司主席

睇大家覺得自己係咪中獎果個 ...
Ron 發表於 15-7-2012 19:09

呢D只係極少數例子
回復 支持 反對

大學教你既係自學能力
而唔係教你點樣賺大錢
唔好以為讀到大學就代表搵到好多或者係高人一等
依家向香港,大學既證書頂多只係一張入場卷
做唔做到野都係睇你既態度同埋工作能力,仲有一樣好重要既就係忠誠
有好多大學生讀書既方法係不停咁死背,之後就COPY,臨考先黎溫書
平時做功課又係咁COPY,抄書,學唔學到野見人見智啦
仲要未計走堂唔返學
咁樣既讀書態度,造就左一班以HEA既心態去工作既大學生
所以咪出現左個D,大學生做M記,做SALES,仲成日係到埋怨話大學生都只係賺緊8-9千蚊
另一方面,方間大量既自資學位課程,遙距學位課程,幾皮野,1-2年就拎到個DEGREE
D老師成日講嫁麻,條條大路通羅馬
係呀,讀完就係大學生啦
但係出到黎冇認受渣麻
呢喲都變相令到大學生價值降低
果D所謂做教育既商人就真係賺到笑哂口啦
中五中六DSE炒左?唔緊要,有毅進
兩皮幾野
再唔係入IVE,港專,青年學院,大把有得你讀
要DIP,HIGHER-DIP, ASSO 任你簡
價錢有平有貴
皮幾野又有,十幾萬就拎到個高級文憑或者係副學士啦!!
讀完仲「有機會」升讀本地大學
升唔到但係想讀?
TOP-UP DEGREE啦,幾萬蚊1年就拎到個學位
想再快喲都有啊!!!半年夠快未??
半年拎到學位,抵到爛啦!
認受性?咩黎嫁?食得嫁?

商人只係為左賺錢,推出左咁多既課程出黎
跟本唔會理你乜野認受性
合格率都只係亂咁計
考試唔合格?交幾百蚊補考費囉~考多次實得既
仲係唔合格?咁咪RETAKE囉~~交幾千蚊姐,下次再黎過
RETAKE完考試又唔合格呀?交返幾百蚊補考費囉~再考過
仲唔合格呀?咁.......再考多次囉....$$$
最後合格左,就計埋落果年既合格率到
咁樣既合格率,你能相信嗎?
回復 支持 反對

好似好多條路,實際上最後都係得大學一條路,無果張紙你寸步難行

分別在於你要洗幾多錢去攞到張紙

當然,唔排除你會成為李+x,書都冇讀過就做首富...只不過機率係你連中10次六合彩咁上下姐
回復 支持 反對

其實你可以讀到小學就唔讀xd 吹你唔脹嫁wo
TinG` 發表於 13-7-2012 17:28

咁又唔得wo, 最少都讀埋個中學啦,或者好似尼D前輩咁讀多幾年,自己出黎揹生意都得架!!http://www.hkct.edu.hk/dse2012/#
回復 支持 反對