查看: 4352|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

朋友屋企站住問題 - 純粹討論下

我今年要去讀asso (小弟就成績唔好..只可以讀到呢個位,希望再入番degree既位) ... 之後去過好多間, 發現有一間收我(比左offer) ... 但係果間野就好遠, 有機會就去到 薄扶林 果邊學習... 我就住係屯門果邊, 就打算去到讀果陣..想問下有無一位好心既同學,屋企可以比我住住先(當然係要近學習地方喇, 因為搭車我睇來回要成$40一日) ...  ...  如果有位好似我呢d咁既同學-,-大家會唔會收留呢種人...  同埋當中有無大大有d咁既經驗...可否share一下..?
回復

3唔識7好難叫人收留你...........

你d fd有冇都係住果頭
回復 支持 反對

哈哈,一位都無.全部都屯門果邊T.T  ... 我估到時去到果度讀先至有.... 其實都唔打算會立即有-,-但希望有...  睇黎要去到麻吉 or 好朋友既境界 先可以有機會有屋住-_-
回復 支持 反對

我覺得就算係好兄弟都好難話收留你一排,
始終人地都有屋企人,你朋友肯,都未必過到人地屋企果關啦...
除非你識到d有錢既朋友已經搬左出黎一個人住
但之後都會有一個問題,如果人地有女朋友,都係會一腳伸你走
回復 支持 反對

準備搵下d交通津貼會實際d
回復 支持 反對

同埋你車錢40蚊一日,但你去朋友屋企住你唔會係抱住白飲白食既心態掛?
我相信有可能仲貴過你車錢
回復 支持 反對

0.0!! 岩岩沖梁都有諗下~ 當然唔會白食白住(食應該就自付,主要係住姐@@)  ,,,睇下個課程既頻密度...再比番住佢屋k既錢(當然低過總車費喇) ...其實我都唔知asso有幾密=,=我都係估一個星期 3-4堂(可能要少) ...
回復 支持 反對

回復 5# 天才A

咁有無可能有得學生優惠=,=?唔係好知...
回復 支持 反對

回復  天才A

咁有無可能有得學生優惠=,=?唔係好知...
kitkit998 發表於 22-7-2012 23:16

大學可以申請學生八達通
回復 支持 反對

其實如果你咁講我覺得呢種情況唔洗真係搵朋友屋住
回復 支持 反對