打印 上一主題 下一主題
收起左側

跪求電腦高手幫小弟一忙

50樂點

電腦資料:win7旗艦 ,DFI ,(RAM):2GB,32位元,分級:3.4 盗版WIN7(變左黑屏,不過照用得) (c)機97.6GB 仲有47GB可用 (D)機184GB 174GB可用
情況:初時裝WIN7勁快 但越用越慢 我近排清左30幾GB 情況有小小改善左
問題1:用左1年到(TOTAL :3年),部腦開機就變得超慢 我發現系統個svchost占用部機大部分cpu 搞到好lag 之前搵左好多方法都唔得
無效方法:取消svchost的服務 取消window update
問題2:我想重裝win7 但無CD 可以點做 上網D方法我試左好多都唔得(可能我做錯左)
無效方法:金山重裝
問題3:初時部腦變左黑屏後,打機都唔係好LAG 但係我近排玩番D 2D onling game 都己經好疾(進行緊會突然lag ,停1 ,2秒)
如果有人可以幫我解決以上2個問題 送50樂點!!! 求電腦高手幫忙!!!!!我唔係好識電腦d野 最好教我一步一步咁做..
唔該!!!

回復

我個個svchost都用左好多 不過照用
回復

http://www.nakuz.com/bbs/forumdisplay.php?fid=2073
軟件與硬件討論~呢到多人識電腦
回復

電腦資料:win7旗艦 ,DFI ,(RAM):2GB,32位元,分級:3.4 盗版WIN7(變左黑屏,不過照用得) (c)機97.6GB 仲有47GB ...
soderek9687 發表於 23-7-2012 16:43

問題2 上網搵個開心版 用Alcohol 120% 燒落碟到...
回復

1.唔好用AERO主題,右鍵桌面,個人化到整
2.無CD無解,自己燒隻

3.未能判定問題

PS:洗機幫到你(要完全FORMAL),仲有樂古既電腦高手唔多,去HKEP_到求救會更好
回復

1.試下磁碟重組,
2.自己用酒精120%燒隻
3.試下磁碟重組

有可能你中左電腦病毒,蠕蟲,有冇裝防毒?有冇掃過毒?
回復