打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 【糾結之心】第四回:青龍符與馬符

關閉 [複製鏈接]
青符:
1. 有減速
2. 有煉獄
3. 有隻野擋下怪

馬:
1. 加速時間長D
2. 無火阻視線
3. 無等級限制
4. 成本低

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
Hellkite + 20

查看全部評分

回復

青龍符
1.有馬符既功用
2.有埋減速
3.有隻青龍仔可以頂下怪(幾好頂的)

駁論:
1)青龍仔識出技(BBQ)
D人話佢會解休
依加大部份既怪都休唔到
休到既多數都係D低級怪/天怪
而BBQ係打唔到天既
所以唔會解到天怪既休(除非有隻怪係天怪同地怪都休到啦-.-)
而D低級怪基本上你休唔休個分別都唔大-3-
最多打慢D咁解

2)會減速..影響完場速度
當你打暴走場既時間你就會發現青龍符好好用
EG 當你4堆食云↑既時候
一入場有堆食云係格泥
剩係用馬符既話開完符應該都唔夠時間走位
最後比可愛既食云獸扣左你攻最後要走場
咁就曬左一場暴走啦
而用青龍符..
一泥可以加自己速同減人速
仲有多隻青龍仔可以幫你頂一頂D可惡既食云
比你更多時間封冰

3)阻礙視線
改檔幫到你-.-

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
Hellkite + 30

查看全部評分

回復

青龍有慢 超有用
因為我用馬符都係因為佢招加速走佬..有埋漫 安全好多 更加good

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
Hellkite + 10

查看全部評分

回復

馬符發動後維持既時間較青龍符既長
青龍符召出泥果隻青龍仔可能會引怪 令自己成隊不利
青龍仔會出煉獄術,但係個煉獄術打下廢怪就有用
打勁怪基本上完全唔痛 只會造成礙眼既效果
馬符既價錢比青龍符既平出好多
加上青龍符會減慢部分怪物既速度
如果一個人用方火/冰劍等武器打食云升級
青龍符會令到怪物唔集中 降低升級既效率

評分

查看全部評分

回復

馬符
因為馬符首先係低LV都用到唔似青龍符有限制
其次馬符平好多 青龍符要馬符+另外既符
一定較貴
仲有...根本上自己加速已經可以
慢怪速未免多此一舉

評分

查看全部評分

回復

我唔知係我地版主表達得唔好定係點…
我們期望大家討論時可以「反駁對方論點」,而非在自己選寫的內容缺點之處反駁自己

例如#2的會員:
第1:青龍符已有馬符特性(加速)同馬符打成平手
第2:青龍符可以同時減慢敵人速度,方便走位打怪,甚至令日男,火龍車等無限遠攻的招發揮到最好,怪黎到主陣之前已死
第3:小青龍好頂得GA,例我段男200SET,小青龍打黃牛怪5補命都頂到15至20秒
第4:小青龍可以幫手用煉獄術打人
第5:用青龍符可以有小青龍跟係後面,型爆

反駁
1.小青龍令我封冰打怪時引到人開大技秒我全陣
答:小青龍可透過用一隻冰+SHIFT鍵控製,行番入去就OK
2.青龍符令高級的敵人部分速度減慢,搞到D怪1前1後分散左,點清場?
答:除非掛機打,否則青龍符加的速度能使我方快速到達敵陣清場.影響不大.而且出現部分速度減慢的都係高級怪,很少人會談高級怪要清場吧?高級怪分散打更易吧?
JIMMY8600 發表於 15-8-2012 23:18

反駁點:
1.假設我有段男200 SET,為何再刻意要多隻小青龍幫手頂?
相反,小青龍有機會引開部份怪物,令到怪物不夠集中,會影響出範圍技時的效果。

2.小青龍的煉獄術威力有限,如果玩家有神獸,早已可以秒殺怪物,煉獄術只會是多餘。(你打神獸區斷估唔係靠煉獄術殺神獸掛?打食魂都唔覺痛啦- -")
煉獄術打怪只限低級怪物,實際作用不大。

3.有小青龍跟係後面,是否型只係各玩家的感覺問題。
只是外觀上的差別,你有心改檔都有相同效果,你會覺得這是很有力的論點?

以上是例子。
回復

我係支持正方~因為青龍符一來實用~二來有隻龍仔出黎放煉獄術可以燒下怪既血~三來又可以增加移動速度同攻擊速度~四來又可以減怪少怪既移動同攻擊速度~比起馬符剩係得20秒既加速實用好多倍~當然都有佢唔好既地方~不過主要都係價錢問題~

評分

查看全部評分

回復

打幾隊怪/爆升時 馬符明顯好用好多(唔計天怪)
你試下打魔女時入幾隊 是旦1條友用左青龍符 睇下會有咩效果就知--
打王/天怪時 青龍會好用D
青龍符對天 多左隻野比怪集火 加上天怪唔受地型影響 青龍符既慢怪效果會明顯好多
另外打王時 既慢怪效果(加上慢攻速) 自己個陣D野會冇咁易死
如果一定要話邊隻好用D 應該係馬符 馬符任何情況下都唔洗除(即係打咩都可以發揮功效)
旦青龍符 一打幾隊野時唔除唔得(自己可以試下用青龍符 入幾隊魔女試下)
即係話青龍符係某D條件下係會變成缺點~所以感覺上馬符好DD(都真係得果DD-.-)

評分

查看全部評分

回復

我係支持正方~因為青龍符一來實用~二來有隻龍仔出黎放煉獄術可以燒下怪既血~三來又可以增加移動速度同攻擊速度~四來又可以減怪少怪既移動同攻擊速度~比起馬符剩係得20秒既加速實用好多倍~當然都有佢唔好既地方~不過主要都係價錢問題~
heilaam0203 發表於 18-8-2012 14:32

馬符同青龍符一樣都識加攻速同移速,但相反既問題係,青龍符減怪速,未必有用。
第一,例如你用既係朱雀或日男,咁d怪一減速,封冰就卡唔晒d怪 好散,變左唔可以一次過打大量既怪。
第二,而馬符係唔影響怪本身既移速下,可以令自己行去特定位置打怪。如果計數 減怪速 加自己移速,
         即係-2再+2,即係同無用過無咩分別地方,但馬符只係+2己方移速。

第三,價錢問題,馬符只係一道符,而青龍符需要用三道符合一道,價錢上就貴左好多。
第四,青龍符隻青龍亂放火,如果唔小心跑左部份兵出去,但比火遮住又唔知,又會死兵,
         而且如果你需要休戰,佢又會打醒d怪,所以,在我立場來看,馬符係最好的。

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
Hellkite + 40

查看全部評分

回復

我係支持正方~因為青龍符一來實用~二來有隻龍仔出黎放煉獄術可以燒下怪既血~三來又可以增加移動速度同攻擊 ...
heilaam0203 發表於 18-8-2012 14:32

首先,青龍符實用方面.我吾係好贊同,拿,比喻我用隻麒麟打爪男,如果我用青龍符,如果多堆既話,我一開符 D怪又行慢左,就算隻兵行得快,都要回MP架,係呢個情況,馬符點解吾會好D呢?
第二,青龍仔可以放煉獄術黎燒下怪既血,我絕對吾贊同,第一,煉獄術令人睇唔清楚D怪既來向,第二,我相信用青龍符,都吾會係新手啦?,扲個青龍符黎燒血,為何我不出多幾下技呢?
第三,減怪既移動同攻擊速度,呢樣野 我相信,佢又加快自己兵既移動同攻擊速度,又減怪既移動同攻擊速度?咁我用佢黎做乜?又要貴,又要100級先用到,為何我不買馬符/其他更"實用"既神獸符呢?
青龍符比馬符好
雖然馬符的使用等級比青龍符低,但係100級好快就可以升到
青龍符有馬符的特點,而且青龍符會 ...
SO42- 發表於 16-8-2012 15:45

100級,你由1級升到100級,我想問,如果新手,要升100LV,要幾耐?吾通又要去叫吸手待組?,但係依家原住巳家冇人打,你想吸手待組都冇啦...依家好吸既 起碼都要120Lv,我絕對吾認同你呢句 100級好快就可以升到,入冥界升lv 另外,我想問你既好快姐係幾耐?
仲有.又係個句,我不相信煉獄術可以殺哂一堆怪!,而且,新手係好需要休戰,而青龍符係會破左個休戰,咁新手黎講,仲有乜好處呢?
第1:青龍符已有馬符特性(加速)同馬符打成平手
第2:青龍符可以同時減慢敵人速度,方便走位打怪,甚至令日男,火 ...
JIMMY8600 發表於 15-8-2012 23:18

青龍符可以減慢敵人速度,又可以加快自己.咁咪姐係減完1又加番1?咁咪姐係冇變過!
小青龍好頂得,我相信200set鍛男有柱有生死,一定吾會死,我自己都係200set鍛男,+左200套祖2 打獅子佢都殺吾死我祖+主,而我又想問啦~,小青龍又可唔可以吾死呢~?
青龍符可以用煉獄術打人,但係.我想問佢打"食云獸" 一下有冇400?,仲係個一句 青龍符係會破到休戰,又令人眼花,如果你話打段用,咁點解吾用玄符/虎符/馬符 虎符有3隻,打天又得,玄符可以加抗,又可以打天地,馬符又可以用黎走快d,開左符,全隊只要有頂怪.都可以重整陣型先打,
另外.我吾認同你講既"打高級怪分散吾係仲好" 我想問...有乜人打怪係想分散哂先打= =我吾知你既高級怪係知乜,我當佢係獅子啦,吾通d獅子要分散哂先好打?一場要幾耐丫= =
我當你吾係獅子,爪男呢..分散哂,爪男又係吾同位攻擊你,咁集中哂佢 只有一邊比人打.吾洗2邊一齊打哂.吾係更好咩?

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
Hellkite + 40

查看全部評分

回復