查看: 4637|回復: 21
收起左側

應否對EVO、兵堡之類熱門劇情給予豁免?

起源:請按這裡
我暫時的回應:

我反而覺得樓主有理據,而roymen135既內容慢慢缺乏理據

正方:已有劇情討論區
   版規就係版規,唔應該有例外,即使遊戲再熱門都係一樣
反方:因為係熱門劇情,好多人都會討論到 - evo兵堡已經演變成等同標準遊戲一樣既類別
   既然係遊戲類別,可以係到討論綠亞就得,點解討論evo唔得?

除此之外亦希望各位就「例外」之利與弊討論一下;始終版主理應為會員服務,若果此違規與會員利益無衝突,甚至有利會員的話,此例又是否應予轄免?

至於「版主覺得無問題就無問題」一樣我不接納為理據,原因係「版主未理,而非版主覺得無問題」

希望各位可以就以上指引黎討論,so far我見到既正方言論比較有力,希望反方都可以帶出高質討論
我最後既決定會基於是次討論而作出

(若果其他版主有其他決定,我會尊重佢地既決定;但若果佢地唔理既,我會以多數意見為準)

結束時間: 21-1-2013 16:34 裁判: 小稻

正方觀點 (4)

已有劇情討論區
版規就係版規,唔應該有例外,即使遊戲再熱門都係一樣

反方觀點 (22)

因為係熱門劇情,好多人都會討論到 - evo兵堡已經演變成等同標準遊戲一樣既類別
既然係遊戲類別,可以係到討論綠亞就得,點解討論evo唔得?

回復

e家好少人玩aoc,票數唔會好多
版主自己決定啦
回復

因為人小所以版主可以話晒事並唔係有效理據
我大可以鎖文了事甚至忽略你既投訴,但係我選擇左最麻煩既方法
而你地應該珍惜依個機會發表意見,因為若果會員唔踴躍表態的話,我會以此為鑑以後消極行政
回復

個人認為兵堡和evo係暫時主要的玩家來源  樂古AOC復甦大概要這兩個劇情配合
考慮到兵堡和evo的重要性  我認為需要保留  而且如果可以  希望可以開個兵堡區和evo區
鼓勵其他人參與討論
回復

正方
1.這樣會對以前其他劇情製作人不公平
2.失去劇情製作區功效
3.以前從未試過這樣
4.情況會曼延
5.破壞以前的規距
6.處事應要一致

反方
1.集中一貼討論
2.方便
3.吸引人們討論
4.劇情區太多無人玩的劇情,應將有人玩的劇分開,使新血容易認識aoc主流
5.復興aoc手段,無謂遵從古舊的版規

我支持正方
最重要理由是守規

如果真係想復興aoc,將劇情放係主頁
我認為版主應該改一改版規先 (如果版規容許,我唔反對劇情放在主頁,但我唔希望人唔守規)
回復

特事特辨
而家人流已經小
EVO同兵堡係AOC僅餘主流之一
襯剛剛AOFE出有返多D人氣
搞好D劇吸返D玩家為當務之急
規則都係人定

如果冇人玩,冇人黎,你咩版規都冇意思

P.S.
I guess the original rules are designed to smoothen the discussions.
As nowadays the number of discussions have been reduced significantly, the rules are no longer strictly applicable.
回復

時移世易,昔日的版規,現在還要這麼固執嗎
人流已不多,人家在這發兵堡帖才有這麼多人在討論
如果在劇情區發,幾乎沒有人會留意,人家只想盡快修改好一個比較平衡的兵堡圖,希望多人給予意見
而且兵堡是非常熱門的劇情,比綠亞玩家人數還要多,在主版討論是合情合理的

另外,有的在主版求aoc或aofe程式也是無可厚非的,版頂的連結根本早已"頁面不存在"
人家只想快點找到下載點,體驗這隻新版遊戲
回復

我都覺得正方講得好合理,個個POST哂D劇出黎咪亂哂大龍
可哂今時今日嘅人流就連主頁都唔多個人...
如果唔係出左AOFE,係NAKUZ嘅AOC根本就無可能番生
我覺得今時今日應該給予機會每一個劇情制作者,需要帶動番人流就需要更多新血同新劇
其實玩AOFE人數係增加番好多,只不過大多數人都係某LAN到玩同係某論壇到拉人
原因係因為佢地多數都係玩番舊劇, 只有透過不斷討論改進新劇先會吸引番D人流過黎
如果無需要討論改進,佢地跟本無需要過黎
係無改進嘅情況下,好快D人玩舊劇又會玩厭之後又變番無人玩劇情,全部都係清一式6AR
回復

墨守成規
自閹人流
回復

:L個人認為
其實如果是這樣
那之後都係熱門劇情屈機
如果做劇好,甘你又不停放在主版
那要他幹甚麼

至於版規
我想應可以改
不過要請一名版主去做