打印 上一主題 下一主題
收起左側

應否對EVO、兵堡之類熱門劇情給予豁免?

反方我怕到時會變返好似以前咁靜{:14_696:}
回復

回復 7# CLOUD_CLOUD
惡人兵堡問題
若果你試過用百幾粒鐘去寫幾百個觸法事件,你應該會明白我點解咁反對改劇

其實係未出AOFE之前,AOC版既惡人兵堡已經係修改人地既檔,我好耐之前已經投訴過,今天的投訴也不是新鮮事
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4032145&highlight=
AOC版的惡人兵堡都比大家用左3年
呢3年,有時間去玩兵堡....... 點解會冇時間整個自製劇呢??? 點講都講唔通
其實時間已經比足佢地,如果佢地有心整自己整劇出來,一早已經可以整到
AOFE劇情係可以用AOC劇情做底本,修改也不需很久的時間
如果佢地一早自己做好左自製劇,有咩需要拎人地既劇修改呢?
就算佢地為左想樂古玩家快d有aofe兵堡玩(實屬臨時性質)咁唔代表佢地可以將個2000吉劇情加d公仔上去,連劇名都改埋

試想想,假若我本身想自製左個兵堡比大家玩,唔想比台灣人恥笑我地玩既兵堡係抄襲圖
但點知我整完兵堡圖之後,冇人玩之餘,仲要比人未經授權而修改,修改圖好多人玩,不過比人地連檔名都改埋,你覺得個作者心情會係點? 你覺得個作者日後仲會唔會哂時間整劇呢? (我希望版主明白)

如果熱門劇可以放係主頁,冷門劇放係劇情區 >>> 令劇情製作區更加少人進入,新劇情可能被人忽略
如果劇情沒人理就可以任意修改 >>> 對於製作新劇失去信心,沒人再願意免費製作劇情
如果只玩兵堡,綠亞 >>> 遊戲變得單調
其實aoc可以學下巨商版,將版牌主題分類,就可以解決問題
回復

回復  CLOUD_CLOUD
惡人兵堡問題
若果你試過用百幾粒鐘去寫幾百個觸法事件,你應該會明白我點解咁反對改劇 ...
tommytomy 發表於 15-1-2013 16:57

佢地點改個劇可能有爭議性,呢點我冇意見
不個純講主版可否討論熱門劇情,我認為可以

另外現最熱門既其實係打電腦場
好適合新手玩,可考慮拉人網加返打Ai一攔比人用
相信對人流頗有助益
回復

佢地點改個劇可能有爭議性,呢點我冇意見
不個純講主版可否討論熱門劇情,我認為可以

另外現最熱門既其 ...
Feb 發表於 15-1-2013 17:51

雖然離題,但回應一下樂古對戰系統一直於陣營中有VS COM的選項
回復

回復 14# 小稻
其實有一樣野我想問下版主
08年前發表過2000吉3500哈的檔 (響樂古post過最早的2000吉3500哈版本)
那麽我在樂古有否這map的版權?
回復

個人認為確實應該調回到劇區,
以免版面太過混亂及對其他劇情不公。
其實玩家多按一下滑鼠到劇區瀏覽也不算是甚麼麻煩的事情~
回復

劇情制作區既用意係.....?

為何出現目前既情況?
只係全面推行AOFE,
要吸引人去轉用AOFE,
就要揾相關既野配套。

不是不理,只係時機未到
回復

起源:
我暫時的回應:

我反而覺得樓主有理據,而roymen135既內容慢慢缺乏理據

正方:已有劇情討論區
  ...
小稻 發表於 15-1-2013 00:35

分開單人劇區同多人劇區會唔會解決到個問題?
不過應該無咁既可能.
回復

in my opinion(個人意見,並不代表論壇立埸)

我中立(我覺得2者可以取其平衡)
我認為可細分根據時間分段進行,第1步先在主版,
討論到一定時間,再搬往劇情區

劇情區係1個好好集中資源的地方讓大家,長時間放在主版只會造成混亂
而且最後得益者是大家,這是正正需要版主存在的地方.

當然劇情區裹面亦收藏住唔少製作人的心血時間,同埋有好多野係大家可以學到
加上一班無私貢獻的朋友們和大家的熱愛,促成過去aoc 版成功的地方

致於版規問題,大家不便太過擔心,人會隨著環境轉變
版規跟著時代進步!我支持特事支辨!
回復

雖然我是投反方拉…不過劇情製作區主要是發佈劇情、戰役和討論所有劇情相關的事情。
所以,最少場景的發佈還是放回進去製作區吧。
在主版討論主流劇情倒是沒什麼所謂,不過建議做好分類以方便用戶觀看相關文章。
回復