打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

指教 >
承b 發表於 3-3-2013 11:58

大約就咁樣

前邊証similar triangles(無寫到,但DE//BC,你應該好易証到) 是為了找ABC以BC為底的高度(=5r)
然後 大三角形的面積=三個三角形的面積(高=r,底=周界)

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
想點?!×.× + 1 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

謝指教
呢題係dse黎算講算難 , 中 定易程度
回復 支持 反對

謝指教
承b 發表於 3-3-2013 12:48

中間偏淺

呢條數係F3知識

but..dse maths係幾淺下
回復 支持 反對

中間偏淺

呢條數係F3知識

but..dse maths係幾淺下
14588563 發表於 3-3-2013 12:51

唔知area = rs/2 ge 話唔會識做吧...
回復 支持 反對

唔知area = rs/2 ge 話唔會識做吧...
曲奇bb 發表於 3-3-2013 17:34

就算5識都可以做到

area加減呢D係geometry basic野

雖然不係常用 但都要知+識用
回復 支持 反對

就算5識都可以做到

area加減呢D係geometry basic野

雖然不係常用 但都要知+識用 ...
14588563 發表於 3-3-2013 17:36

係bor, 啱啱試prove 左一次, prove 左...

(其實我昨日望完條題目出左街, 諗極都係差少少, 去左用incenter properties =.=)

(另外遲少少諗住係度開多個版擺maths resources)
回復 支持 反對

謝指教
承b 發表於 3-3-2013 12:48

我會覺得係中等, 另外提醒

見到呢一類三角形

一定要即時聯想起:

1. mid - point theorem

2. intercept theorem (http://www.mathsrevision.net/gcse/pages.php?page=28)

3. similar triangles

另外留意到這個圖形下方是一梯形 (藍色部份)

於是於解決梯形類問題時可以選擇延長兩條斜邊, 變成這種圖案

關於similar triangle prove 法:

red ∠ = red ∠ (corr. ∠s, // lines)
green ∠ = green ∠ (corr. ∠s, // lines)
blue ∠ = blue ∠ (common ∠)

∴small Δ ~ big Δ (AAA)

OR
red ∠ = red ∠ (corr. ∠s, // lines)
green ∠ = green ∠ (corr. ∠s, // lines)

∴small Δ ~ big Δ (2A)

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
想點?!×.× + 1 不錯的建議

查看全部評分

回復 支持 反對

係bor, 啱啱試prove 左一次, prove 左...

(其實我昨日望完條題目出左街, 諗極都係差少少, 去左用in ...
曲奇bb 發表於 4-3-2013 13:06

ok..一係係fb開討論區
回復 支持 反對

ok..一係係fb開討論區
14588563 發表於 4-3-2013 16:31

i dont mind.

你喜歡
回復 支持 反對

i dont mind.

你喜歡
曲奇bb 發表於 4-3-2013 16:43

ok