打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

回復  曲奇bb
um..其實probi同P&C係兩回事黎
前者係計機率 ans必定係分數 / 小數
後者係計總共有幾多個排 ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 19:37

其實應該咁講

P & C 係屬於probability ge 一個topic

我指ge probability 唔係你講ge find the probability 個個probability 咁簡單...
回復 支持 反對

回復  曲奇bb
第1同第4條我仲努力消化緊
第3條我就明啦
唔該哂你~

第2條你要加油了haha
我都知呢條係perm ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 19:22

放心 唔會出到去呢個level, 因為真係太complicated, 同埋請留意下第二題有無打錯數字

事關你頭先第三題都將19C3打錯左做17C3

同埋數字一轉左就玩死人 lol
回復 支持 反對

我計到 no of cases for students = 12C4 / 3 × 8C4 / 2 = 5775

or 11C3 × 7C3 = 5775

no of ca ...
曲奇bb 發表於 4-3-2013 20:01

但係計出泥個ans又好怪
回復 支持 反對

但係計出泥個ans又好怪
14588563 發表於 4-3-2013 20:07

你點理解題目

我對題目有兩種唔同ge 理解

1. 要將12個學生同4個tutor 分係3間classroom, 最後會有一個tutor 剩低

2. 係12個學生同4個tutor 入面揀4個學生同一個tutor
回復 支持 反對

你點理解題目

我對題目有兩種唔同ge 理解

1. 要將12個學生同4個tutor 分係3間classroom, 最後會有 ...
曲奇bb 發表於 4-3-2013 20:09

我理解係一
12個學生分3間房 之後4個tutor搵3個

(12C4*8C4)*4P3/3!=138600
回復 支持 反對

我理解係一
12個學生分3間房 之後4個tutor搵3個

(12C4*8C4)*4P3/3!=138600
14588563 發表於 4-3-2013 20:12

我都有計到呢個答案
5775 × 24
回復 支持 反對

我都有計到呢個答案
5775 × 24
曲奇bb 發表於 4-3-2013 20:21

我想5到其他答案..用n種方法都係出呢一個
回復 支持 反對

我想5到其他答案..用n種方法都係出呢一個
14588563 發表於 4-3-2013 20:23

其實我驚呢度有d cases 係重覆左
回復 支持 反對

回復 52# 曲奇bb
哎呀唔好意思-.-
岩岩又再睇多次 數字的確冇打錯
其實如果係平時既出法 我自己覺得應該會係3個tutors而唔係4個..
不過佢又真係寫4個-.-

btw理解方法方面
我認為會係第1個 (要將12個學生同4個tutor 分係3間classroom, 最後會有一個tutor 剩低)
因為通常呢種分組題型都係咁樣理解法既

其實我覺得做P&C 真係要每個方法都要識下
!要識 P&C都要識
都係為左方便cross check
或者用一個方法計唔到既時候 就用第2個計咁樣
回復 支持 反對

回復  曲奇bb
哎呀唔好意思-.-
岩岩又再睇多次 數字的確冇打錯
其實如果係平時既出法 我自己覺得應該會係3 ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 20:26

唔洗唔好意思... 我一開始係度諗, 唔係應該係19C3 咩 =_=

後來禁一禁機19C3 = 969

你睇下我地d 回覆, 我地計到138600...

你講得啱, 不過我慣左唔用P 同C, 式都無記(不過我識deduce)
我以前學probi / P&C 個陣都唔係教P, C, 同!
回復 支持 反對