打印 上一主題 下一主題
收起左側

[AOFE兵堡文明分析]我覺得斯拉夫呢個文明真係唔多掂

問題主要有4個
1.
本身城堡兵已經唔掂, 120血, 12+2攻, 4+2/1+2防
根本大把文明抽嬴佢,
近防高又點, 大部分近戰文明都高攻過佢, 哂氣
箭防更加唔洗提啦,完全頂唔到箭/火
成個AOFE咁多種城堡兵,你1隻抽1隻都係勉強夠打
玩群P, 你都係打打下就會自動拉隊兵走(因為你會發現你係送緊)

佢一個好處係拆樓都算幾快, 上帝之後一下打堡扣12, 都算係咁

2.
你可能話, 唔夠人打可以盾弓食分, 咁我就要指出第2點
斯拉夫另一問題係出兵太慢, 5堡遊戲時間23秒毛出得5隻
你要等1team40隻UU, 即係要 23x40/5=184秒, 即遊戲時間3分4秒
3分鐘先1TEAM, 其他文明都唔只呢個數
咪得波斯同印度慢過佢
不過呢兩個文明勝在多血夠硬, 彌補左出得慢既問題
斯拉夫UU, 出又出得慢, 血又唔係多人好多
群P果陣最多都係包抄人
同另一D騎國比,出兵唔夠匈奴馬紮快, 打又唔夠拜騎好打
你如果想長期做盾,你打成埸可能都係KEEP住60~70人口, 直至上帝先會多返D
但係做人盾, 咁自己都唔荒食得多啦, 仲要350KILL先帝, 打到佛誕都未上到

3.
唔係喎, 斯拉夫D步好抽喎, 有踐踏效果
不過你最大獲上帝之後,D步少左最後果級防, 搞到D步太易死
呢個都算係咁啦, 打其他近戰步國算係佔左便宜
但其實大部分近戰步國UU都係剋步, 咁你呢個便宜其實又佔得幾多呢
稍為好D既有日本同哥德, 日本UU唔剋步, 但UU生得超快, 攻速又快, 你真係想同佢互打?
得返哥德, 無啦, 佢係夠哥德打咋嘛

4.
好啦, 比你死頂爛頂, 頂到出村
OK, 咁你會出咩?
睇下個科技樹先..
弓, 無強弩, 無重馬弓, 無火槍
馬, 無駱駝, 無遊
步, 少2防
最理想睇怕都係騎兵+UU啦, 不過村戰出呢2種兵, 又可以有幾大作用?

簡單黎講, 我覺得斯拉夫響AOFE兵堡真係一個幾容易比人恰既文明
你地又點睇?
回復

我都認同斯拉夫未帝好肉,要殺350真係唔易
但帝左有16+4攻,6+3近防 又變得超勁,勁過遊俠多多聲,村戰騎兵+UU已經好夠揪
其實佢出兵速度23秒唔算太慢(比西班牙、印度、蒙古、波斯快)
帝左既話出兵速度17秒左右
斯拉夫勁唔勁睇你幾耐先升到帝囉
回復 支持 反對

隻野隻抽好勁
回復 支持 反對

帝左勁到痴線
未帝可以汁下兵,包圍下食弓兵
回復 支持 反對