收起左側

[兵堡]點解係分兩邊而唔係random team?

其實點解係香港玩兵堡係兩隊人分兩邊而唔係random team ??

我以前係zone 玩兵堡一向都係random team,
即係隨時你隔離就係你敵人,
唔夠兩分鐘就衝過黎爆你兩座堡
抽到維京匈奴果堆都唔知幾開心, 一開波即係rush死一個先

但係宜家係香港玩, 所有我以前玩開既快攻民族變晒垃圾,
過得黎人地已經生晒兵冇左快攻,
反而令到民族之間完全平衡唔到, 好多人一抽到步兵國就棄左先
跟住仲要話唔俾拉, 咁搞法一邊有一個擋箭一個擋近攻已經幾近無敵

有無人解釋到俾我聽分兩邊比random team 既好處? 點解會發展成咁?
回復

合開兩邊可以混兵打,快攻一樣可以攻到(哥德"空"奴塞),只係講合作性夾唔夾到,街場可能難夾d
兩隊random 如果自己係步馬 比弓國好易兩隊就封死
到時自己team又係步馬 又好易比人封 到時好快封晒冇得混兵打
到時就gg
回復 支持 反對

其實點解係香港玩兵堡係兩隊人分兩邊而唔係random team ??

我以前係zone 玩兵堡一向都係random team,
即 ...
尤里西斯 發表於 31-1-2013 04:42

你依家提議既玩法係鬥文明同快攻 有違兵堡合作既原則
用馬堡例子 只係鬥混戰 隊友重要性大大減低
至於話好多人抽步就棄 我想講個「好多人」諗既野同樓主你一樣 只係個人主義唔識配合人 係唔適合玩兵堡
回復 支持 反對

合開兩邊可以混兵打,快攻一樣可以攻到(哥德"空"奴塞),只係講合作性夾唔夾到,街場可能難夾d
兩隊random 如果 ...
doggoddoggod 發表於 31-1-2013 07:33

如果係井字形既場就冇問題了
回復 支持 反對

你依家提議既玩法係鬥文明同快攻 有違兵堡合作既原則
用馬堡例子 只係鬥混戰 隊友重要性大大減低
至於話 ...
道地櫻茶 發表於 1-2-2013 11:54

我先唔理兵堡合作依個原則係你訂定作者訂啦, 而且團隊合作同加強個人重要性既衝突點係邊? 小朋友, 宜家係討論, 唔好下下攻擊左人先, 我冇踩你條尾你就話我啦
以前我打CB果陣都唔知幾鍾意用維京...一開波爆兩三個堡先幾爽

上得zone 基本上都係街場, 如果合作既重要性比個人大太多, 根本就好難有一場勢均力敵既比賽
好多時隊友未必咁快夾到, 有一兩個唔識玩既基本上就唔駛玩
另一角度去睇, 如果一邊係一個團隊, 另一邊只係雜牌軍, 唔random 基本上係合作上實在差太遠
所以個人既重要性反而更應該受重視

再者, 分開兩邊反而加強左兵種既優劣性差距, 話就話混兵, 好多時一睇就知邊邊好混d
如果一開始唔可以清走一個國家, 基本上可以打定輸數

另一方面, 係中期開始, 因為兩邊距離太遠, 同盟之間太容易合流, 反而冇左任何驚喜既原素
基本上都係一邊由頭赢到落尾, 偷襲既難度變得太高

兩隊random 如果 ...
doggoddoggod 發表於 30-1-2013 23:33

至於好易俾人封死既問題, 通常一開波其他國都會派兵去幫弓兵國守, 每個人都要清楚自己係攻定係守, 所以只係多左前期合作既重要性
相對來說, 個人的強弱亦會更影響勝負
回復 支持 反對

"通常一開波其他國都會派兵去幫弓兵國守"?
除非敵家有哥德, 如果唔係無咩理由要步國派兵幫弓國守囉
回復 支持 反對

一開波匈奴就rush爆你
回復 支持 反對

就算弓國如不列癲都好難比匈奴一個rush死囉,除非個人因素
人地匈奴有20兵,不列都出到8長槍啦,封一封堡邊位 要守真係易如反掌
我認為自己一個rush人只是送兵,除非你知道某某玩家係唔識守
回復 支持 反對