查看: 4422|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電腦想升級 麻煩各位幫幫手!!!唔該~~

我想玩CS:GO & LOL等... 但覺得部機唔係好掂...
同埋我想轉埋win7
如果真係要成部機換,筆直約$4000-$5000
希望各位可以提拱升級 價錢,唔該哂!!!

CPU:intel  E5400 2.7GHZ X2 DUAL-CORE 雙核心  

RAM:   DDR2-1GB X2 兩條1GB

HDDS: 160GB (WD/HITACHI/SEAGTE)

M/B : ASUS P5QPL-AM G41   

顯卡: 獨立 GIGABYTE GT240 512MB DDR5

電源: COOLER-MASTER/GTR 390W以上火牛

CASE: MATX CASE

ROOM: 舊款光碟機,唔知叫咩- -"
回復

學我咁,拎9千出黎,是但砌一部都已經好順了
回復 支持 反對

佢唔係版主啦
回復 支持 反對

Intel Core i5-3330 Ivy Bridge (3GHz, 6M Cache, LGA 1155) CPU BOX $1380.00
ASRock  B75M R2.0 B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B $460.00
Kingston DDR3 1333MHz 4GB CL9 Ram $255.00
Kingston DDR3 1333MHz 4GB CL9 Ram $255.00
WD Blue WD5000AAKX 500GB SATA3/16MB HDD $380.00
Sapphire HD7850 2GB GDDR5 HDMI/DVI-I/MiniDPx2 2G GDDR5 $1470.00
ANTEC NE520C-BR NeoEco 520W 80Plus Bronze $500.00
LG GH24NS95 24X SATA BLACK DVD Writer  $135.00
Computer Case $250.00
Total: $5085.00

你留意一下你個dvd係咩頭?SATA定ide..如果係ide係粗線

如果係sata..唔係粗線個隻可以用返..慳返百幾蚊
或者去裝置管理員睇睇個型號

你舊機由於底板仲係用緊LGA775...單單升CPU既選擇已經無

所以不如成部換~DVD就睇下可唔可以留返
回復 支持 反對

Intel Core i5-3330 Ivy Bridge (3GHz, 6M Cache, LGA 1155) CPU BOX $1380.00
ASRock  B75M R2.0 B75,DDR3 ...
※暗雲之雷※ 發表於 22-7-2013 22:33

應該換唔到T^T
要哂錢錢...
anyway Thanks For Helping
回復 支持 反對

佢唔係版主啦
AdolfHitler032 發表於 22-7-2013 22:09

點解
佢咁好...
回復 支持 反對

ASRock  B75M R2.0 B75,DDR3 ...
※暗雲之雷※ 發表於 22-7-2013 22:33

同埋有野想問...
有咩CASE好介紹?
仲有我屋企個ACER Mon連主機條線唔見左,
想問有冇得配,唔該!!
回復 支持 反對

如果cooler master大路少少個d你o唔ok?

一般黎講你個條應該叫vga線..十分易配
回復 支持 反對

如果cooler master大路少少個d你o唔ok?

一般黎講你個條應該叫vga線..十分易配 ...
※暗雲之雷※ 發表於 23-7-2013 00:32

請問有冇細機箱?因為屋企細...
原來咁易配><!!但係平日出面廿蚊個D vga線會唔會令畫質差D? THX~~~
回復 支持 反對

睇完樓主既list , $4000-$5000
個list仲廢過網吧機

你張顯卡 : 獨立 GIGABYTE GT240 512MB DDR5
真係玩唔到d咩game 仲要512mb , 5千蚊買機 簡呢張卡你一定會後悔 同埋張卡好old 冇得訂
你條ram 2013 仲行ddr2? 廢極都會用番ddr3...
衣家打機簡cpu 一係 i3 i5 i7 ,  你果隻唔知咩cpu冇人會買尼打機
亂簡配件問人幾錢 4千-5千 你彈個咁既list 真係好搞笑
鈿機箱? 會唔會真係鈿到...
覺得你簡d野好怪

我幫你汁一汁 睇下o唔ok 大多數主流game都玩到 例如AVA LOL CSO 咩online game都玩到
專業意見:

中央處理器(CPU) : Intel i3-3220T $975 中效低溫省電 (雙核)
記憶體(RAM) : Kingston DDR3 1600 8GB (4x2) $280+280$ $560HKD
硬碟(HDD) : Samsung ST500LM012 500GB $358HKD 你簡160gb好快玩完
Monitor: 你個mon簡 all in one 姐係mon+電腦 , 你玩野-o-?
顯示卡: Galaxy GT640 1GB DDR5 $640HKD  你果張我想講冇得訂好耐..
電源: Antec HCG 520 $549HKD
case : Cooler Master Elite 311 (藍,橙,紅,銀色) 中型機箱 $299HKD
主機板 : ASRock B75M $509HKD
Monitor : BenQ G2020HD $850HKD

計埋風扇 Monitor , DVD以上全部唔超過$5000HKD , 只少勁過網吧d機好多
一定好順 開勁多野都得 咩game都玩到 睇你要性能定要畫質
可以長用 性能:中級  算係主流機
如果淨係玩性能  應該都唔洗再換機
VGA線你就唔好用啦 用DVI啦
回復 支持 反對