查看: 11664|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇方法可以令我追番d英文

中1到中4我一直以黎過住吃喝玩樂既生活
根本冇乜點聽過書
依家升中五啦 其他科目都追得番(唔計中文同英文)
加上我地班英文堂係聽唔到書(太嘈)
有冇d方法可能令我追番之前d英文成績,英文聆聽根本差到。。。。。
如果我想操番好英文聆聽應該點做好,同埋有冇d reading練習推介比我

唔該各位!
回復

補習
回復 支持 反對

回復 2# 呀楊

如果唔計補習應該點做好  屋企本身已經冇乜錢:dizzy:
回復 支持 反對

追番D英文?!梗係搭的士追啦!!!
認真,睇英文電影或者劇集,最好有英文字幕~
回復 支持 反對

睇戲
聽歌
易入腦
回復 支持 反對

(我自己覺得)其實英文應該由vocab學起....
回復 支持 反對

溝鬼妹!!
回復 支持 反對

(我自己覺得)其實英文應該由vocab學起....
毒男善 發表於 26-7-2013 17:47
請不要誤人子弟

當一個人連基本tenses都唔知,佢有一堆vocab有個屁用

背動詞表係一定要做,但唔該搞好基本概念,學好D GRAMMAR先,連SVO係句子基本構成都唔知既你叫佢背VOCAL有屁用咩

中學要學個D CONDITIONAL SENTENCE、INVERSION、PASSIVE、INDIRECT SPEECH無得走雞

學好PHARSAL VERB,作文就唔駛由頭到尾都用同一個動詞,以前AL WRITING用同一個詞兩次已經當你詞窮

而且要學好PRONUNCIATION,我到依家都唔明點解有人讀到中6去埋外國遊學返黎扮ABC但都係發唔到TH音

THREE讀做FREE真係無得彈,COIN又可以讀做CORN,真係聽到我一頭霧水,輕重音又分唔到

最誇張係26個英文字母,E呀R呀H呀Z呀都讀到1999

十幾歲人仲將H讀做EGG廚,R讀做R牢,L讀做L牢,Z讀做易SET

仲有呀,做咩又將另一個帖255權限呀?

每次畀人恥笑完就255權限,人地問返你就話唔記得有做過/有講過,20歲讀中四既先生,你係語言偽術上面都幾有天份WOR
回復 支持 反對

LISTENing我都勁差
回復 支持 反對

請不要誤人子弟

當一個人連基本tenses都唔知,佢有一堆vocab有個屁用

背動詞表係一定要做,但唔該搞好基 ...
恆- 發表於 26-7-2013 18:29

仲有呀,做咩又將另一個帖255權限呀?

每次畀人恥笑完就255權限,人地問返你就話唔記得有做過/有講過,20歲讀中四既先生,你係語言偽術上面都幾有天份WOR

多謝你的查詢
每個會員都可以設255閱讀權限, 我無需解釋。
回復 支持 反對