打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家一定要珍惜生命,13歲男童開學日吊頸身亡

關閉 [複製鏈接]
做人要時時檢討,人地小得你就有佢理由 下次做好點俾到位人去小你
當然搵野嘈,你更加冇需要理會
回復 支持 反對

想當年日日比屋企人怒罵
大小事務乜野機會都會比人x一餐
都活到現在
依加啲人真係愈黎愈唔堅強 ...
呀楊 發表於 3-9-2013 22:11
雖然九月三號,但都想鞭一鞭你屍

其實你同班老鬼話後生仔唔捱得有乜分別,由其你都係後生仔

我應該仲大過你,我是咪可以又用虛長幾歲黎做老屎忽,黎打壓班細過我既人?

又唔見你對住堆60幾歲70幾歲自殺既講:DLLM,依家啲30後真係唔捱得.......XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
回復 支持 反對

雖然九月三號,但都想鞭一鞭你屍

其實你同班老鬼話後生仔唔捱得有乜分別,由其你都係後生仔

我應該仲大過 ...
恆- 發表於 19-9-2013 05:47 PM

首先請注意用詞
OK!!你咁講無非想同我過招啦
事實擺在眼前
個細路的確係唔堅強
你講咩都係廢
同埋請你搞清楚
我係過來人身分
係最有資格講野
用依句都夠秒你啦
同我玩口水戰
Who are you to judge me?
回復 支持 反對

首先請注意用詞
事實擺在眼前
個細路的確係唔堅強
你講咩都係廢
同埋請你搞 ...
呀楊 發表於 19-9-2013 19:12

事實擺在眼前
人會因為自以為比其他人優越,而對他人作出批評
事實擺在眼前
人就係要自相殘殺,互相傷害
事實擺在眼前
人只會相信對自己有利的事實。
事實擺在眼前
人要帶著矛盾生存下去
事實擺在眼前
將事實擺在眼前,跟本同自挖雙目係冇分別
回復 支持 反對

事實擺在眼前
人會因為自以為比其他人優越,而對他人作出批評
事實擺在眼前
人就係要自相殘殺,互相傷害
...
proxy 發表於 20-9-2013 12:42 AM

我真係唔知你發生咩事聖人上身咁
本身我係應該更有發權言果位
但就因為自己未經歷過當中困境而以為自己好清醒
看透世界咁
這是"無知"、"愚昧"
(理性討論)
回復 支持 反對

我真係唔知你發生咩事聖人上身咁
本身我係應該更有發權言果位
但就因為自己未經歷過當中困境而以為自己 ...
呀楊 發表於 20-9-2013 00:49

原來你認為以上說話要聖人先講得。唔怪知得你只係識將隻眼擺在事實面前。

「本身我係應該係更有發權言果位,但就因為自己未經歷過當中困境,而以為自己好清醒看透世界咁。這是"無知"、"愚昧"不是"大智若愚"」

既然你知道自己無知,點解又唔改下思考模式呢。
回復 支持 反對

原來你認為以上說話要聖人先講得。唔怪知得你只係識將隻眼擺在事實面前。

「本身我係應該係更有發權言果 ...
proxy 發表於 20-9-2013 01:00 AM

你頌唔明白
首先我係想話你頭先啲comment十分無知
而唔係話我自己呀哥仔
另外我都suggest你change下自己思維
"就因為自己(你)未經歷過當中困境,而以為自己好清醒看透世界咁。"
(理性討論)
回復 支持 反對

你頌唔明白
首先我係想話你頭先啲comment十分無知
而唔係話我自己呀哥仔
另外我都suggest你change下自己 ...
呀楊 發表於 20-9-2013 01:08

我都有考慮過你係話緊我。
因為你個連接詞'但' ,而導致我決定你成句野的意思係講緊你自己。
不過之後幾句又唔接有'但'字戈句。所以最後都係交番比你解釋算。

其實,你犯了一個嚴重錯誤,就係認為別人以為自己好清醒看透世界。
估唔到一堆透過觀察所得的事情,再加上邏輯思維而製成的普通句子。就讓你覺得是聖人說的言論。而且讓你認為發言人自以為好清醒看透世界。
可能係你想像力真係太豐富。又或者你未經思考,就認為人地judge你自己,而你自己亦都judge左我係無知。

現在咁多自殺新聞當中包括好多青少年同兒童,所以話依加啲人真係愈黎愈唔堅強係冇錯,話個細路唔夠堅強係事實,下一代愈黎愈無腦亦都係事實
(最好就加埋部分兩隻字,咁就一定冇位比人入)
不過成件事由頭到尾都冇人知條友仔為咩自殺。
而你就被「個細路唔夠堅強」和「自己是過來人」這個事實挖走左雙目。
誤將自己代入同個細路比較,而且係一個錯誤的比較,因為又頭到尾都冇人知個細路為咩自殺。
連個細路面對咩困境都唔知,就將人地個困境同自己面對緊的困境當作一樣。
導致你因為自己在困境中生存下來,於是認為自己就更加有權和最有資格講野話個細路同埋依加啲人唔堅強。
最後,你一相情願認為自殺條友同你一樣經歷同一樣的困境,但受唔住,於是自殺死左,所以你就覺得個細路唔夠堅強同埋依加啲人亦都愈黎愈唔堅強。

導致你個留言比  恆-  入到位,想鞭一鞭你屍。

最重要一點係如果你認為所有困境都係一樣咁就大錯特錯。
錯在無視每件事情的差異之處,導致不能作出更全面的理解。

正所謂當局者迷 旁觀者清。
雖然親歷困境對於一個人對困景的全面理解是有很大的幫助,但並不是決定性的關鍵。
而跟據不同人的思考模式。親歷困境人士作出的理解,可能會比沒有親歷困境的人更加不夠全面。

將你的想像力,再加上一相情願同埋你這句「同我玩口水戰 Who are you to judge me?」
擺在眼前,跟本同自挖雙目係冇分別。
回復 支持 反對

首先請注意用詞
事實擺在眼前
個細路的確係唔堅強
你講咩都係廢
同埋請你搞 ...
呀楊 發表於 19-9-2013 19:12
你哪來的自信認為我想同你過招?

過來人,95年就講到自己幾十歲人咁

你真係自我感覺良好,以為自己口才好好?

口才好就唔會畀人入位啦,都18歲人仲慒盛盛,自以為眾人皆醉你獨醒咁樣

乜依家中二病嘅發病時間唔係14歲啦?

我又問返你,咁WHO ARE U TO JUDGE THAT KID?

RETARD
回復 支持 反對

我都有考慮過你係話緊我。
因為你個連接詞'但' ,而導致我決定你成句野的意思係講緊你自己。
不過之後幾句 ...
proxy 發表於 20-9-2013 03:52 AM

條友一開波就話鞭我屍
有火好正常啦?
無啦啦好地地講鞭我屍做咩?
係唔係先?
我唔可以話你錯晒
但係咪要連過來人黎發表下個人經歷都會比人話有問題
而且新一代唔堅強係社會公認
都唔明點解要針對一啲大家都知道既事
另外點解話佢judge我?唔洗多講啦
你睇下佢啲語氣先啦

你哪來的自信認為我想同你過招?

過來人,95年就講到自己幾十歲人咁

你真係自我感覺良好,以為自己口才好 ...
恆- 發表於 20-9-2013 12:50 PM

咁串
投訴區見
回復 支持 反對