查看: 11351|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求巴打推薦router

求巴打推薦router
tp-link is ok
要穩定,唔好成日斷線
around$200~280
e家個modem
中間pc右邊now tv最右入光纖
係米插中間條線落rounter就ok?
仲有我係用緊200M
咁點
回復

如果你買左router
本身
modem-->pc

會變成modem-->router-->pc

首先你用緊200mb光纖的話
你買10/100mb router係唔足夠~pc實際最多去到盡都係9x
所以如果你想用盡d個plan..你要買10/100/1000mb或者稱為giga既router先可以達到突破或over 100mb
另外你部電腦本身張lan卡都要支援10/100/1000MB先可以..呢樣野無router都試到的
另外,不論你有無router..你所用既lan線都要支援1000mb先得,否則都係去到盡10/100mb
最好用cat5e或者cat6或以上
(如果你裝寬頻個陣..個安裝師父送比你個d一般黎講都行到1000mb,因為你係200mb plan)

以你預算200-280
應該買唔到giga router
TP-Link TL-WR1042ND GIGA Wireless-N Router w/USB Port $330-340
200mb黎講都夠用..500mb/1000mb plan就唔建議用呢隻
回復 支持 反對

如果你買左router
本身
modem-->pc

會變成modem-->router-->pc

首先你用緊200mb光纖的話
你買10/100mb ro ...
※暗雲之雷※ 發表於 12-11-2013 22:23

咁如果我pc唔駁lan線
用wifi上
要一個上到200mb/s既wifi手指要幾多錢到?
定還是我見識少,其實靠wi-fi係去唔到200mb/s,一定要行lan線?
rounter個 usb port有乜用
仲有set rounter洗唔洗搞埋modem d野
回復 支持 反對

理論上你係任何情況下都無需搞個modem
除非寬頻公司叫你關下電源開下電源之外

pc唔駁lan線用無線wifi上網..一定比駁lan線更慢
我之前所講既10/100/1000mb主要講緊插線既port位

wifi又另一樣野
呢隻1042nd wifi最高可以行到300Mbps 稱為N 全名802.11N制式
而且只係(最高)..要睇距離接收能力等等好多因素影響..普通一張WIFI卡/手指一般黎講最終電腦大約行到6x-8x mb左右(近的話)

個usb port係可以插d usb手指等黎share比d電腦用

你要快一定係插線~~
回復 支持 反對

理論上你係任何情況下都無需搞個modem
除非寬頻公司叫你關下電源開下電源之外

pc唔駁lan線用無線wifi上網 ...
※暗雲之雷※ 發表於 13-11-2013 18:28

okay...
咁now tv個盒可唔可以用usb收wifi黎睇
如果可以既話就解決左一個問題
回復 支持 反對

應該係唔可以
回復 支持 反對

應該係唔可以
※暗雲之雷※ 發表於 14-11-2013 08:45

咁有冇lan線頭既wifi接收?A_A
回復 支持 反對

其實有一種叫homeplug

不過速度都有限制..

homeplug起碼買2隻..1隻入1隻出或多隻出

經電做network, 無需拉線 去到每邊電位先再插線

其實呢種方法比較適合大屋或者唔想拉線既人用
回復 支持 反對

其實有一種叫homeplug

不過速度都有限制..

homeplug起碼買2隻..1隻入1隻出或多隻出

經電做network, 無需 ...
※暗雲之雷※ 發表於 15-11-2013 14:07

米住
咁點解呢個寫住300M
又冇gigabit
咁果300M係咩黎
回復 支持 反對

我諗你仲未理解到我#4所講 = =

藍色係插線理論值
綠色係講緊無線最高速度~*注意唔係實際速度*

10/100/1000係講既插線既port

300mb係講緊無線

pc唔駁lan線用無線wifi上網..一定比駁lan線更慢
我之前所講既10/100/1000mb主要講緊插線既port位

wifi又另一樣野
呢隻1042nd
wifi最高可以行到300Mbps 稱為N 全名802.11N制式
而且只係(最高)..要睇距離接收能力等等好多因素影響..普通一張WIFI卡/手指一般黎講最終電腦大約行到
6x-8x mb左右(近的話)

最後..記住..wifi同插線係2種唔同既方式~

以目前較為普遍既技術~以拎ip出街上網計算
計速度..最穩定同最快一定係插線-->homeplug-->最後先到wifi

你#9所指既841N
係10/100mb port (插線方式)
300mb wireless N (無線方式) 即wifi~所指既N就係我所講既N 全名802.11n制式

你可能會問個port最高得100mb,點樣做到300mb wifi?

router唔至拎ip出街一個功能

router可以駁多部電腦..我相信你都知道

但係有d情況係需要多部電腦內聯傳輸, 而無需出街~即係所謂內聯網
佢所指既無線300mb係最高速度~而且仲要係理論值

只要佢有2部電腦行wifi..內聯做內部傳輸達到n效果 (實際效果都係要睇接收等等勁多因素)
係呢個情況根本唔需要理會插線既port行幾多速度, 因為佢只係內聯而且仲要行無線

(呢個係一種用法/功能, 有幾多人咁用其實唔多-_-,一般只會發生係商用唔需出街要打通電腦而又好近距離都唔可以拉線個d情況)

補充~我所指既唔洗出街, 即係話無需要上互聯網
相反出街既意思即是上互聯網(即上網)..不過行內一定唔會叫上網~而一定叫出街
回復 支持 反對